TEKS PENAGGUHAN MAJLIS KEJOHANAN PENCAK SILAT NEGERI SARAWAK 2012 TIME / CUE 0845 TEXT ASSALAMMUALAIKUM DAN

SALAM SEJAHTERA MOHON PERHATIAN: 1. SEMUA PESERTA, JAWATAN KUASA PERTANDINGAN, PEGAWAI TEKNIKAL DAN PEGAWAI2 BERSEDIA UNTUK UPACARA PENAGGUHAN PERTANDINGAN SILAT SEBENTAR SAHAJA LAGI 2. DIMINTA PARA HADIRIN MEMATIKAN TELEFON BIMBIT ATAU MELETAKKANNYA DALAM KEADAAN MODE SENYAP DISEPANJANG MAJLIS PENAGGUHAN DIJALANKAN. 3. HADIRIN JUGA DIMINTA BERDIRI SEMASA PENGUMUMAN KETIBAAN PEGAWAI PELAJARAN DAERAH DAN SEMASA NYANYIAN LAGU NEGARAKU TERIMA KASIH PENGUMUMAN KETIBAAN 0900 MENGUMUMKAN KETIBAAN YANG BERBAHAGIA PEGAWAI PELAJARAN DAERAH KAPIT EN. LANYUN AK LUPAK DIIRINGI DIF-DIF KEHORMAT MASUK KE DEWAN (***PERSEMBAHAN PENCAK SILAT OLEH RUMPUN SILAT HELANG PUTIH, KAPIT) NYANYIAN NEGARAKU (***SEHINGGA PEGAWAI PPD BERADA DI TEMPAT DUDUK) NYANYIAN LAGU NEGARAKU …………….HADIRIN DIPERSILAKAN DUDUK MC

1

GURU2 PENGIRING KONTINJEN. Awal bismillah pembuka bicara. YANG BERBAHAGIA EN LANYUN ANAK LUPAK. WASIT DAN JURI GURU2. WAKIL2 GURU KETUA2 KONTINJEN DARI SETIAP BAHAGIAN. SALAM SILAT UNTUK SEMUA…. Pemanis kalam selamat datang. GURU BESAR2. Berarak di celah pepohon ara. PEGAWAI PELAJARAN DAERAH KAPIT. SELAMAT DATANG KE MAJLIS PENAGGUHAN PERTANDINGAN PENCAK SILAT PERINGKAT NEGERI SARAWAK TAHUN 2012 DENGAN MEMBAWA TEMA “SILAT UNTUK SEMUA” BERSYUKUR KITA KE HADRAT ILAHI. BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM…. HADIRIN HADIRAT SERTA PARA PESERTA PERTANDINGAN YANG DIKASIHI SEKALIAN. ASSALAMUALAIKUM. YANG DIHORMATI EN NORMAN ( DARI UNIT KO KURIKULUM JPN SARAWAK) YANG BERUSAHA EN MOHD MORTADZA BIN MATRANG KETUA TEKNIKAL PERTANDINGAN KETUA JURI.KERANA PADA PAGI INI KITA DAPAT BERSAMA-SAMA BERKUMPUL BAGI MEMARTABATKAN SENI SILAT WARISAN NEGARA WARISAN SEPANJANG ZAMAN WARISAN YANG TAK AKAN LAPOK DIK KEMAJUAN TEKNOLOGI KINI. 2 .WELCOMING ADDRESS Indah berbalam si awan petang. PEGAWAI2 PELAJARAN DAERAH SETIAP BAHAGIAN NEGERI SARAWAK PENGETUA2. SALAM SEJAHTERA SALAM SATU MALAYSIA.

BAGI MEMBERKATI MAJLIS. PEGAWAI PELAJAAN DAERAH KAPIT BAGI MENYAMPAIKAN UCAPAN PENAGGUHAN DENGAN INI DIPERSILAKAN TUAN (*** HABIS UCAPAN) SETERUSNYA UPACARA PENYAMPAIAN HADIAH SIJIL DAN CENDERAMATA. DIJEMPUT EN______________________________________________________ MENGIRINGI YANG BERBAHAGIA EN LANYUN ANAK LUPAK UNTUK MENYEMPURNAKAN MAJLIS PENYAMPAIAN. Dahan terikat tali perkasa. TIADA LESUNGNYA TAK BERGUNA JIKA ADA DAYUNG. HADIRIN YANG DIHORMATI.BACAAN DOA Lebat kemiri pohonnya rendah. Sepuluh jari kami menadah. DIPERSILAKAN… **TERIMA KASIH KEPADA USTAZ ADNAN ATAS BACAAN DOA SEBENTAR TADI UCAPAN PELANCARAN KEJOHANAN (PENGARAH PELAJARAN NEGERI SARAWAK) TAK MOLEK JIKA ADA ALU. HADIRIN SEKALIAN MAJLIS DITERUSKAN DENGAN SEGALA HORMATNYA MEMPERSILAKAN YANG BERBAHAGIA EN LANYUN ANAK LUPAK. TIADA PERAHUNYA TAK LENGKAPLAH MAJLIS. DIPERSILAKAN 3 . JIKA SUARANYA TIADA BERBICARA. DENGAN INI MENJEMPUT AL FADHIL USTAZ ADNAN BIN IDRIS BAGI MEMBACAKAN DOA. Mohon berkat yang Maha Esa..

** UNTUK PENGETAHUAN HADIRIN SEKELIAN..SEBAGAI TANDA KENANGKENANGAN KEPADA JURI DAN WASIT PERTANDINGAN. MAJLIS MENJEMPUT ____________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________ MAJLIS DITERUSKAN LAGI DENGAN PENYAMPAIAN HADIAH DAN SIJIL PESERTA PERTANDINGAN. Kelat mengkudu ada khasiatnya.. HADIRIN DAN HADIRAT SEKALIAN.TERIMALAH. TUMPUKAN PERHATIAN ANDA KE TENGAH DEWAN UNTUK MENYAKSIKAN PERSEMBAHAN YANG TELAH DISEDIAKAN. PERSEMBAHAN ITU TADI ADALAH DARI _______________________________________________________________________________________ TERIMA KASIH DIUCAPKAN. ***(RUJUK KEPUTUSAN JURI)*** TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA YANG BERBAHAGIA TUAN PEGAWAI PELAJARAN DAERAH KAPIT DI ATAS KESUDIAAN MENYAMPAIKAN HADIAH DAN SIJIL KEPADA PARA PESERTA PERTANDINGAN. 4 . PERSEMBAHAN Kelat bukan sebarang kelat. Silat bukan sebarang silat. Silat Melayu kaya falsafahnya.

DIJEMPUT JURI PERTANDINGAN UNTUK UPACARA TUTUP GELANGGANG. Jatuh ditimpa buah berangan..TUTUP GELANGGANG BAGI MELENGKAPKAN UPACARA PENAGGUHAN KITA PADA PAGI INI.DIPERSILAKAN PENUTUP DENGAN BERAKHIRNYA UPACARA TUTUP GELANGGANG SEBENTAR TADI MAKA LENGKAPLAH MAJLIS PENANGGUHAN KITA PADA PAGI INI…. SEKIAN SAHAJA DARI KAMI. ** 5 . Bunga seroja di atas para. Andai kata tersilap bicara. Kemaafan jua kami pohonkan. WABILLAHITAUFIK WALHIDAYAH WASSALAMMUALAIKUMWARAHMATULLAHI WABARAKHATU.