P. 1
Ujian Kata Banyak Makna

Ujian Kata Banyak Makna

|Views: 7|Likes:
Published by Farah Ahmad
Membantu guru-guru untuk fokus kepada kata banyak makna
Membantu guru-guru untuk fokus kepada kata banyak makna

More info:

Categories:Topics
Published by: Farah Ahmad on Aug 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/04/2014

pdf

text

original

UJIAN KATA BANYAK MAKNA 1. I Ada sepucuk surat untuk ayah di atas meja.

II Walaupun kakak ada berpuluh-puluh pasang kasut, namun dia masih mengadu ketiadaan kasut untuk dipakai. III Rahimah masih ada di kampong itu walau pun kedua-dua ibu bapanya telah meninggal. IV Dia ada beritahu saya tentang kemalangan itu. A. I dan II B. I, II, dan III C. I, II, dan IV D. I, II, II, dan IV 2. I Adil setiap kes jenayah merupakan tugas yang berat bagi seseorang hakim. II Setiap hakim perlulah bersikap adil dan neutral bagi mengelakkan kesilapan penjatuhan hukuman. III Pampasan yang diterima oleh setiap pekerja di kilang itu adalah adil. IV Ibu bapa saya sangat adil apabila membelanjakan wang. A. I, II, dan III B. II, III dan IV C. II, dan III D. I, II, III dan IV 3. I Saya sudah agak bahawa dia pasti akan ponteng lagi hari ini. II Pasar borong yang baru dibuka itu agak jauh dari bandar. III “Dia agak, dia itu siapa? Senang-senang hendak mengatur kita?” bentak Haji Salleh. IV Pada agak saya, dia memang tidak boleh dipercayai. A. I B. I dan II C. I, II dan III D. I, II, III, dan IV 4. I Guru yang ahli biasanya rajin member tunjuk ajar kepada murid-murid. II Sebagai ahli Persatuan Pengguna Taman Selasih, ibu kerap menghadiri perjumpaan. III Ahli muzik itu merupakan anak didik Cikgu Tan. IV Mak bidan Rokiah memang ahli dalam bidang mengurut. A. I, dan II B. I, II dan III C. II, dan III

II. namun dia tidak mahu dipandang begitu. kita yang akal perlulah meneliti sesuatu masalah dengan baik sebelum membuat keputusan. III. I. III Walaupun kanak-kanak itu cacat anggota. II. II Anggota polis telah menemui mayat kanak-kanak yang telah diculik itu. II. I. dan IV 7. I. IV Kulit merupakan anggota badan yang terbesar pada badan. dan IV 8. I. IV Kanak-kanak mempunyai banyak akal untuk mendapatkan apa yang mereka mahukan daripada orang dewasa. I Malaysia merupakan negara anggota ASEAN. dan IV 6. II. II dan III . dan III B. IV Rata-rata rakyat asing menganggap Malaysia sebagai negara kedua mereka. A. I. I Gunakanlah akal untuk menyelesaikan teka-teki ini. IV Bunyi guruh sabung-menyabung alamat hari hendak hujan. II. dan IV D. dan III D. III Dia berasa asing dalam keluarganya kerana dia buta. dan IV C. dan II B. I. I. II Pada belakang gambar itu. II. ada alamat sahabat baiknya. I Asing telur merah dari telur putih untuk membuat kek itu. I. I. dan II B. I Alamat yang mengatakan dunia akan kiamat pada tahun 2012 tidak benar sama sekali. II. III. A. III. II dan IV C. I. A. I dan II B. I. II. I. dan IV 5. II Adik mencari akal untuk mendapatkan baling biskut yang sengaja diletakkan di tempat tinggi oleh ibu. dan III D. bunyi burung tekukur membawa alamat orang baru akan muncul di kampung.D. II. II Memang tidak asing lagi bagi rakyat Malaysia untuk mengadakan rumah terbuka. III Sebagai manusia. dan III C. A. II. III Masyarakat zaman dahulu percaya.

I. III Besar sungguh harapan ibu bapanya kepada Azman. II.C. III Beg tangan itu diperbuat daripada kulit buaya asli. III. I. . III Kawasan yang bersih itu sebenarnya pernah menjadi tapak perlupusan sampah. dan IV 9. dan IV 12. II. dan II B. I Tembakan pihak polis itu betul mengenai sasaran. I B. A. II. II. dan III C. A. dan IV 11. dan III D. I. II. IV Dia mengatur kata-katanya dengan baik supaya tidak menyakitkan hati ibunya. I Orang asli di Pahang masih lagi mengamalkan cara hidup primitif. A. I Pustakawan itu mengatur buku di atas rak. dan II B. I. I Syarikat itu dikatakan tidak bersih dalam urusannya. I. II Kanak-kanak itu memang anak asli Puan Noraini dan Encik Salih. I. II. dan IV 10. III Murid-murid mengatur di tepi kelas sebelum loceng berbunyi. I. dan IV D. II Orang besar di kawasan itu telah mendapat taraf Datuk dari kerajaan negeri. I. I. III dan IV 13. dan III D. I. I. IV Besar pandangannya apabila melihat rumah banglo bakal suaminya. I dan II B. II Untung bersih perniagaannya sangat banyak. III. II. II. II. IV Sungai Klang sudah lama menjadi sungai paling tidak bersih di Malaysia. II dan IV D. dan III C. II Kakak mengatur majlis perkahwinan kawan baiknya dengan sempurna sekali. dan IV D. III. A. I. dan III C. II. dan III C. I. I Lelaki berjiwa besar itu selalu mendermakan sebahagian gajinya kepada rumah anak-anak yatim. IV Berlian asli dari Afrika ini adalah barang seludupan.

I. dan II B. A. II Bidang tebu itu digunakan untuk membuat lemang. III. III Dia mengambil beberapa bidang di restoran itu. I Dia membina impiannya di Bandar besar New York. A. II. II Buah naga ialah buah yang tercipta hasil dari kaedah sains. II. III Sebuah kereta yang mewah dilihat dipakir di belakang rumahnya. III dan IV 17. I.II Betul bukan dia yang melakukan perbuatan terkutuk itu. IV Dia membina bentuk bulat pada lukisannya.”omel Puan Katijah. dan III D. dan III C. II. I. IV Mahkamah akan ulang bicara kes rompakan bersenjata selepas rehat. II. II. dan III D. dan IV D. II. I dan IV 16. III dan IV B. A. I. I Bidang bahunya sungguh lebar untuk seorang wanita. II Bicara Puan Salmah sungguh kasar dan lantang. II Arkitek itulah yang membina bangunan berkembar di Malaysia. kita perlu sopan apabila bicara dengan orang tua kita. I dan II B. I Sebuah cawan yang pecah itu ialah barangan antik. I. I. Jawapan yang betul bagi soalan itu ialah A. III “Menyampah betul aku melihat pasangan kekasih itu berpeluk-pelukan di khalayak ramai. IV Abang menambil bidang fotografi di kolej itu. III Buku-buku seperti ensiklopedia dapat membina minda yang kritis. II. II dan III C. dan IV 14. dan III C. dan II . I B. III Sebagai anak. I. A. IV. dan III C. A. IV Buah pendapatnya tidak dianggap serius oleh rakan-rakan sepejabatnya. dan III D. III. I. I Program bicara itu telah dibatalkan kerana tidak mendapat sambutan. II. dan IV 15.

I. I. II dan III C. III. III. ceti akan datang untuk mengutip hutang Pak Mail. IV Buku kakak dikoyak adik tanpa pengetahuan kakak. I. dan II B.B. II. III Cahaya bulan begitu terang pada malamJumaat. IV Ayah membuka kipas bilik bacaan lalu tidur di situ. II. III Tiga buku sabun diperlukan untuk mencuci kasut adik yang sangarkotor. I. dan III D. dan III B. IV Setiap bulan. I. I. I dan II C. I. I. II Pihak polis membuka semula kes itu kerana mendapat bukti baru. II Dua bulan Azman tidak balik menjenguk ibunya di kampung. ada dua buku lali. III Dia membuka mindanya dengan melancong ke luarn egara. I. I. A. II. III dan IV 20. I Makanan yang lazat itu telah membuka selera saya. II. I Bulan April ialah bulan yang paling menguntungkan bagi syarikat itu. II. dan IV . I B. I. I Buku hatinya diluahkan kepada pakarpsikologi yang mahu membantunya. dan IV 19. dan III C. A. dan IV D. dan III D. II. II. dan III 18. III. dan IV C. dan III D. II Di dalam bakulitu. A.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->