SMK SEKSYEN 8 KOTA DAMANSARA JALAN PEKAKA 8/1, 47810 PJ

PERTANDINGAN SENI KREATIF SEMPENA BULAN KEMERDEKAAN 17 Julai - 16 September 2012 1. Nama Program : “MENGHIAS Anjuran Unit Kurikulum : DAN MEWARNA JALUR GEMILANG”

2. Objektif program -

Melahirkan murid-murid yang menguasai kemahiran mewarna yang terdapat di dalam sukatan pelajaran subjek yang dipelajari di sekolah Menjana daya fikir murid-murid supaya lebih kreatif dan kritis dalam menghias sesuatu karya seni. Membentuk murid-murid supaya mempunyai keyakinan diri dalam menjalankan pelbagai aktiviti yang dianjurkan. Mencungkil bakat murid-murid dalam bidang PSV yang berkaitan dengan sumber yang dipelajari di sekolah.

3. Penganjur bersama: - tiada4. Tarikh perlaksanaan program 5. Tempat program dilaksanakan : : 17 Julai – 16 September 2012 Bengkel PSV ( Studio Seni 8 )

6. Senarai Jawatankuasa Program : Pengurus Program : • • • 7. Bilangan peserta 8. Butiran Pemenang 10.Jurulatih : : : 300 murid (Tingkatan 1 dan 2 sahaja ) _ laporan utama Guru PSV Pn Suryati Daud(Penyelaras) En Mohd Hafiz B Mazlan(Hakim)

11.

Cadangan/ulasan

:

Program ini mendapat kerjasama dari semua yang terlibat

) 5.Iaitu guru dan murid-murid terutama tingkatan 1 kerana ia merupakan pelajaran baru bagi mereka. 3. 12. ( Tidak terhad pada 1 penyertaan. Pendedahan yang positif kepada murid Tingkatan 2 untuk bidang Kraf Tradisional yang terdapat dalam sukatan pelajaran ( Kolaj ) Di masa hadapan kami berharap lebih ramai murid dapat menghasilkan karya seni yang bermutu. Hadiah akan diberikan kepada pemenang yang mendapat tempat pertama. 14. Butiran Pertandingan.(Lampiran 1) . Pelajar dibenarkan menghantar seberapa banyak penyertaan. Pertandingan dibahagikan kepada 2 kategori iaitu bendera Malaysia bagi pelajar Tingkatan 1 Malaysia bagi pelajar Tingkatan 2. 2. pertandingan mewarna manakala menghias bendera : 1. kedua dan ketiga. 4. Hasil karya hendaklah asli dan hendaklah dihasilkan di dalam kelas sewaktu matapelajaran PSV. Pengalaman mewarna dan menghias Jalur Gemilang dapat membantu guru dalam perlaksanaan P&P untuk persediaan folio PBS mereka. Pelajar diberi tempoh seminggu bagi menyiapkan hasil karya mereka. Lampiran : • Gambar-Gambar semasa pertandingan.

.LAMPIRAN 1 1. 2. Guru menerangkan teknik-teknik mewarna. Pelajar berlatih mewarna hasil kerja ( Jalur Gemilang ) sambil di beri tunjuk ajar oleh guru.

4. Panitia PSV Pn Suryati sedang menunjukkan kepada pelajar cara mewarna Jalur Gemilang menggunakan teknik yang betul dan kemas. Pelajar sedang mendengar syarat-syarat pertandingan dan juga peraturan-peraturan pertanding dari Panitia Seni Visual. Pelajar memulakan pertandingan mewarna dan menghias Jalur Gemilang . 5.3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful