Hasil Kajian

Noor Arfa Batik
PENGASAS NOR ARFA BATIK 1) Maklumat asas produk tempatan a) Nama produk Noor Arfa Batik b) Kategori Batik c) Nama pengusaha/ syarikat/statu hak milik

NAMA : Wan Mohd. Ariffin Wan Long USIA : 51 tahun ASAL : Kampung Tanjung, Kuala Terengganu JAWATAN : Pengerusi Eksekutif & Pengurus Besar Noor Arfa Batek Sdn. Bhd. ISTERI : Puan Noor Hijerah Hanafiah (Pengarah Eksekutif) d) Lokasi

Syarikat Noor Arfa Batik beribu pejabat di Cendering Kuala Terengganu dan kilangnya juga disitu. Namun, ia mempunyai beberapa cawangan seperti di Wisma Noor Arfa kampong Baru, Melaka, one Utama dan jalan Tuanku Abdul Rahman.

maka Wan Mohd.2) Latar Belakang a) Sejarah Kewujudan Siapa sangka namanya tidak segah semasa zaman dahulu. cawangan Kota Bharu. b) Punca dan Jumlah Modal Dengan sedikit pengalaman dan dikuatkan lagi dengan minatnya yang mendalam dalam bidang perniagaan. Pengasas Noor Arfa Batik. Di situlah beliau bertemu dengan suaminya ketika itu merupakan salah seorang tenaga pengajar di LKKM.Ariffin memastikan impian Hijerah menjadi kenyataan. Noor Hijerah mengikuti suaminya dan menetap di Kuala Terengganu. Semuanya bermula selepas Noor Hijerah mengikuti kursus kraf tangan di Lembaga Kemajuan Kraftangan Malaysia (LKKM). Mungkin disebabkan kerana namanya tidak dikenali umum dalam bidang pembuatan batik Terengganu. Wan Mohamed Ariffin. untuk membina Noor Arfa Batik Sdn Bhd. Beliau memulakan perniagaan ini secara kecil-kecilan di belakang rumah sewa mereka di kampung Tanjung. Wan Mohamed Ariffin Wan Long mula berjinak dengan batik semasa menjadi pembantu makmal di Kraftangan Malaysia pada tahun 1970an.Selepas berkahwin. Namun selepas mengikuti kursus beliau kembali ke Kedah dan menjalankan aktiviti kraf tangan di kampung halamannya. Menyedari betapa minat dan serius isterinya dalam bidang kraf tangan ini. Disinilah bermula segala-galanya. Kelantan pada lewat 70-an. Kuala . meletakkan jawatan untuk menceburi perniagaan batik bertapak di Kuala Terengganu. negeri yang mengasaskan industri batik negara.

industry Batik akan dapat memberi peluang pekerjaan dan memupuk minat masyarakat Malaysia supaya mencintai produk tempatan. rekaan dan pembuatannya terutama batik lukisan tangan yang menggunakan canting. Seterusnya.Keluaran batik Noor Arfa bukan sahaja diminati orang ramai dan pelancong. Produk awal Noor ArfaBatek ialah kaftan batik. Puan Noor Hijerah Hanafiah.Terengganu dengan bermodalkan simpanan RM1. jadi adalah lebih mudah sekiranya industri kami bermula dari sana. c) Tujuan / Kepentingan Produk Kepentingan produk ini adalah bertujuan menengahkan kreativiti dan kemahiran Orang Melayu Terengganu dalam menghasilkan produk batik. Selain daripada mempunyai ramai tenaga kerja yang mahir. Ini menjadikan produk batik Noor Arfa begitu unik dari segi corak.000 sahaja dan pinjaman Mara sebanyak RM5.000 bersama isterinya. rekaan dan pembuatannya. dengan rekaan corak . Secara tidak langsung. dan ini memberikan identiti tersendiri kepada keluaran batik itu. d) Keistimewaan / Kelebihan/ Keunikan Batik berasal dari Terengganu. Produk Noor Arfa batik dihasilkan di dalam bentuk lukisan tangan yang menggunakan canting serta cetakan yang menghasilkan kain fabrik. pakaian lelaki dan perempuan serta cenderamata. barang-barang untuk membuat batik seperti kain dan pencelup juga banyak dan lebih mudah diperolehi di sana.Keunikan batik Noor Arfa ialah dari segi corak. menggunakan pelukis tempatan yang boleh melukis secara terus ke atas kain.

BEZA BATIK NOR ARFA:     Pelbagai produk untuk jantina dan kumpulan umur yang berbeza Barisan produk yang merangkumi memakai formal dan kasual Batik di bawah jenama Noor Arfa Produk adalah terkenal kerana kualiti dan eksklusif .terbarunya sering mendapat perhatian media fesyen. tetapi turut menjadi tumpuan selebriti tempatan seperti Siti Nurhaliza dan Erra Fazira.

Pewarna ini jenis “reactive dye” yg biasanya digunakan dengan hanya dicampurkan dengan air. Kemudian. b) Senarai peralatan Peralatan yang diperlukan untuk menghasilkan produk Batik ialah „canting‟. penyidai digunakan untuk menjemur kain . Bahan seterusnya ialah „soda ash‟ digunakan untuk menanggalkan lilin digunakan untuk mencanting.3) Kaedah / Cara Penghasilan a) Senarai bahan Bahan-bahan yang diperlukan untuk menghasilkan sesuatu produk Batik lukis ialah kain sutera putih. Pemidang (frame) berfungsi menegangjan kain bagi memudahkan proses mencanting. Besen digunakan untuk membilas kain yang telah direbus. . Lemak haiwan atau minyak masak dicampurkan untuk membolehkan lilin lancer dan tidak tersekat atau pecah. Manakala untuk kain kapas diimport dari Indonesia. Bahan lain ialah „sodium silicate/ batik fixer‟ digunakan untuk mematikan atau mengekalkan warna pada kain yang telah decanting. kain putih yang dapat meresap cecair lilin. Kain ini selalunya diimport dari negar China. berus untuk mewarna dan bekas plastic untuk menyimpan warna. Lilin yang digunakan adalah diperbuat daripada campuran resin (dammar) dan paraffin (lilin putih). “soda ash” ini kelihatan seperti sabun. dapur untu memanaskan lilin. lilin juga diperlukan. bahan seperti pewarna yang lazimnya diimport dari Jerman.Selain itu periuk atau kuali atau kawah untuk merebus kain yg telah decanting bagi mematikan warna. Seterusnya.

namun yang lain lebih memilih untuk mengikuti motif-motif umum yang telah ada. Proses ini dilakukan untuk memastikan warna tidak akan luntur apabila dibasuh seterusnya. geometrikal. organic. sehingga motif yang telah digambar sebelumnya terlihat jelas. flora fauna. (3) Langkah ketiga Mematikan warna. Sodium silicate digunakan sebagai bahannya. Ia menj (4) Langkah keempat Setelah empat jam direndam kain dalam bahan tersebut. semi abstrak dan lain-lain. Air panas dimasukkan serbuk soda bagi memudahkan lilin ditanggalkan daripada kain. Seterusnya menceduk lilin lain bagi menjamin aliran lilin cair tersebut dapat digunakan dengan lancar. (2) Langkah kedua Menggunakan canting yang telah diisi lilin cair untuk mencorakkan kain. garisan dan ruang. Motif boleh dipilih berasaskan tradisional/ethnik. Pelukis terpaksa menuangkan semula lilin cair ke dalam bekas lilin sebelum lilin cair itu sejuk. Kepanasan lilin perlu dikawal agar tidak terlalu panas untuk mengelakkan garisan lilin kembang dan sekaligus menghasilkan garisan yang tidak konsisten. Ada yang lebih suka untuk membuat motif sendiri. Dalam penentuan motif. kain tersebut dibasuh dan direbus. Tujuannya adalah untuk menghilangkan lapisan lilin.c) Proses peringkat penghasilan (1) Langkah pertama Kita membuat rekacorak kain batik di atas kain putih dengan pensil. Seterusnya kain tersebut dibasuh sekali . biasanya tiap orang memiliki selera berbeda-beda. Lebih menyenangkan morif boleh dipilih daripada koleksi MasterWan Batik.

kain batik ini dijemur di tempat teduh agar warnanya dapat dijamin ketahan dan kualitinya d) Spesifkasi produk (timbangan/sukatan ukuran) Bagi menghasilkan kemeja lelaki berlengan panjang. XXXL. bagi saiz XXL. ukuran kain yang diperlukan ialah 2.50m dan saiz yang lebih besar ialah 3m.50m untuk kain dan 3m untuk baju. saiz (S.L. Paling elok. Seterusnya semasa mencampurkan lilin dan dammar sukatanya ialah 60% lilin dan 40% damar.40m.Pemidang atau frame yang diperlukan ialah 5m panjang dan lebar 45 inci. Manakala untuk baju kurung perempuan semua saiz ialah 4m manakala saiz luar biasa ialah 2. 4) Perkembangan produk a) Rangkaian pemasaran .lagi dan dibilas. ukuran kain ialah 2.XL).M.

melalui usaha dan sokongan Allahyarhamah Datin Seri Paduka Endon. Pusat Jualan. Perkembangan Batik di Malaysia turut mendapat sokongan padu daripada Kraftangan Malaysia yang sentiasa mencari penemuan atau teknik baru di dalam bidang ini. isteri kepada Tun Abdullah Badawi.Syarikat Noor Arfa Batik memasarkan produk Batiknya dengan 4 strategi pemasaran iaitu Pusat Perlancongan. Selain itu. Usaha ini secara tidak langsung telah menaikan imej Batik di mata masyarakat. b) Pengiktiran/sambutan daripada pengguna/ penghargaan. Pusat Borong dan Pusat Tempahan. Syarikat Noor ARfa Batik juga mendapat pelbagai pengiktiran antaranya ialah seperti Anugerah Kecemerlangan Industri 2004 pembangunan Jenama Malaysia. arwah menggalakkan semua kakitangan kerajaan Malaysia memakai batik sebagai pakaian rasmi pada setiap hari Sabtu dan kini pada hari Khamis. . Selain itu Kementerian Perlancongan turut sama dengan memartabatkan batik di persada antarabangsaan.

Pemenang "Pertandingan Amalan 5S" antara organisasi bagi kategori industri pertama untuk Persembahan kecil. 2001 7"Keusahawanan Terengganu 2002" bagi kategori Handicraf yang dianugerahkan oleh Kerajaan Negeri Terengganu dan Negeri Yayasan Pembangunan Usahawan 8. 3. Sijil Produktiviti 2002 bagi kategori syarikat tempatan dengan modal setiaptahun di bawah RM 10 juta oleh Majlis Produktiviti Negara. " Anugerah Pengeluar Batik Terbesar" oleh Malaysia Book of Records. yang dianjurkan oleh Majlis Produktiviti Negara. Anugerah Usahawan muda untuk sektor pembuatan oleh Kementerian Belia dan Sukan. Anugerah Premis Perniagaan MARA (APPM) 2003 Aked MARA Jualan Pusatkategori penyewa Terbaik oleh MARA. 1999. 2001 6. Terengganu . Pusat.c) Kemajuan yang dicapai Berikut adalah anugerah yang diperolehi oleh Noor-Arfa: 1. 2002 9. Sijil Produktiviti 2001 "bagi kategori syarikat tempatan dengan modal setiaptahun di bawah RM 10 juta oleh Majlis Produktiviti Negara. 2. Sijil Anugerah Khas untuk "5 S" oleh Majlis Produktiviti Negara (NPC) pada tahun 2001. Terenggannu. Malaysia pada tahun 1988. 1997. 4. 5. Anugerah Jualan Aked MARA "Tempat Terbaik" oleh MARA.

"Anugerah Usahawan 2003" oleh Kerajaan Negeri Terengganu untuk IndustriKecil (IKS) Kejuruteraan / Pembuatan kategori dan Yayasan PembangunanUsahawan Negeri 11. Kelayakan "Harga Patut Kedai Anugerah 2003" oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna . 2003 14. Kesenian danPelancongan Malaysia 12. Anugerah dan Sijil Khas "Produktiviti Anugerah 2003" bagi kategori syarikattempatan dengan juta oleh MajlisProduktiviti Negara.Pembangunan Jenama Malaysia bagi kategorisyarikat tempatan dengan modal setiap tahun di bawah RM 10 modal setiap tahun di bawah RM 10 juta yangdiberikan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri 17.2004" anugerah khas oleh KementerianPerdagangan Antarabangsa dan Industri pada tahun 2005 . Kelayakan "Noor Arfa sebagai Francaisor" yang dianjurkan oleh KementerianPembangunan Usahawan dan Pembangunan dan Kementerian Pembangunan Usahawan dan Pembangunan Koperasi (MECD) 16.2003 13. Anugerah Sokongan Terbaik Pusat Beli-Belah Kategori “Kedai Specialty” by Tourism Malaysia 2003 15. "Anugerah Produk Bermutu .2003" oleh Menteri Kebudayaan. Anugerah "Membeli-belah yang Menyokong Outlet (Specialty Store)Pelancongan Malaysia .10. "Industri Cemerlang 2004" .

National "Anugerah Usahawan Berjaya 2005" daripada Majlis Amanah Rakyat(MARA) 20. koperasi dan . Anugerah "KEDAI HARGA PATUT" Kategori Handicraft & Antik Pada Tahun 2007-2008 Oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna Malaysia 25. kepenggunaan kementerian perdagangan dalam negeri. Sijil 'Program Pembangunan Francais" bagi jenama noor arfa di bawah program pembangunan francais.18.2007 Kategori Tekstil. Batik & Songketoleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna 23. 2008 27. National "Anugerah Usahawan Berjaya 2005" daripada Majlis Amanah Rakyat(MARA) 21. Anugerah Kedai Harga Adil 2006 . Sijil Penghargaan Anugerah Kecemerlangan Industri 2005 oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri 22. Anugerah „BRANDS LAUREATE‟ Asia Pacific Oleh Brands Laureate 26. "Sasterawan Jenama" Anugerah Grammy untuk Penjenamaan untuk JenamaFesyen B atik 2007 Best 24. Sijil Anugerah Khas 2008 bagi kategori syarikat tempatan dengan modalsetiap tahun di bawah RM 10 juta oleh Perbadanan Produktiviti Malaysia. Anugerah Kecemerlangan Industri 2004 Pembangunan Jenama Malaysia 19.

Bagaimanapun kerana sikap tidak mudah kecewa.000. Permohonan beliau untuk mendapatkan tapak di sebuah kawasan perindustrian ditolak. Namun. kilang dan bilik pameran Noor Arfa) hanya memberikan janji kosong. Anugerah Usahawan Cemerlang (Kategori Perkhidmatan Tekstil) 2011 oleh Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah 30. ada pihak yang hanya memandang sebelah mata keupayaannya kerana stigma yang masih menebal .orang Melayu tidak mampu pergi jauh dalam dunia perniagaan. beliau akhirnya mendapat kepercayaan Bank Pembangunan Malaysia yang memberikan pinjaman sebanyak RM210. Universo DE ‟ Commercio Business Awards Hereby Awarded Noor Arfa Holdings Sdn Bhd for UDC Best Fashion Design Of The Year 2011 31.28. Anugerah Usahawan Korporat Sempena Sambutan Anugerah Usahawan MARA 2011 Peringkat Kebangsaan d) Cabaran dan masalah yang dihadapi Operasi yang semakin berkembang memaksa Wan Mohd Ariffin mencari lokasi lebih luas dan selesa. Kekecewaannya berganda apabila beberapa institusi kewangan yang dihubungi untuk mendapatkan pembiayaan bagi membeli kilang di Chendering (kini pejabat.Dengan . Anugerah Usahawan Terengganu 2008 29.

Kini jumhlahnya telah ditingkatkan kepada masing-masing RM1 juta.000 setahun pada 1988.tambahan RM50. Kuala Lumpur.Bagi memastikan syarikat terus beroperasi dan mengelakkan pemberhentian pekerja. “langit tidak selalu cerah”. kegawatan ekonomi negara yang dicetuskan krisis kewangan di Asia Timur pada 1997 turut memberi kesan kepada perniagaan Noor Arfa Batek. Noor Arfa Batek diperbadankan sebagai sebuah syarikat sendirian berhad dengan modal dibenar dan berbayar RM250. pusat beli belah One Utama di . Beliau juga mengambil pendekatan meminjam wang pekerja untuk dilaburkan dalam syarikat dengan jaminan dibayar penuh. termasuk dividen pada akhir tahun. Wan Mohd Ariffin tidak lagi menoleh ke belakang.Hasil sokongan pekerja.Bagaimanapun seperti kata pepatah. semua lima bengkelnya ditutup dan dipindahkan ke kilang yang dibeli itu bagi memudahkan pemantauan operasi dan pemasaran. manakala bilangan pekerja pula bertambah kepada 60. Noor Arfa Batek mampu bertahan sehingga sekarang. Pada 3 Januari 1991. Bertitik tolak dari situ. Noor Arfa Batek kini memiliki 11 cawangan di seluruh negara termasuk di Medan Tuanku. Wan Mohd Ariffin meminta 120 pekerjanya bekerja separuh bulan secara bergilir. Jualan syarikat itu terus meningkat kepada RM620. Jalan Tuanku Abdul Rahman.000 hasil simpanan. pasangan suami isteri itu akhirnya berjaya membeli kilang berkenaan yang asalnya untuk pengeluaran minyak masak.Ramai pekerjanya yang tampil membantu kerana yakin syarikat itu mampu dipulihkan.000.

Aked Mara dan Lapangan Terbang Sultan Mahmud di Kuala Terengganu. Menerusi anak syarikatnya. Bill Keith dengan nisbah pemilikan milikan 70:30 sejak tiga tahun lalu. Design Passage Sdn Bhd.Petaling Jaya. Akhbar · Utusan Malaysia · 21/1/2003 . Noor Arfa Batek turut mengadakan usaha sama dengan pereka fesyen terkenal.

Pengkajian semula dan pengemasan strategi pemasaran batik tempatan diberi penekanan untuk melihat kejayaannya.my MELAKA 19 Jun . pemakaian batik dalam busana tradisi mempunyai sejarah yang lama berlangsung dari zaman awal tamadun Melayu. Walaupun tidak dapat dipastikan dengan tepat bagaimana sejarahnya bermula. Ia dipakai oleh semua golongan bermula daripada raja kepada bangsawan sehinggalah rakyat jelata.ARKIB : 20/06/2009 Memartabat batik di Melaka Oleh RIZANIZAM ABDUL HAMID utusanmelaka@utusan. BARISAN model yang memperagakan baju batik koleksi Noor Arfa. . Industri batik hari ini pula menyaksikan pelbagai usaha dilakukan kerajaan bagi membolehkan pembangunan industri batik negara terus berdaya maju.Industri batik negara yang telah wujud dan berkembang sejak hampir satu abad lalu dan kini menjadi salah satu akar budaya rakyat Malaysia. Malah. Jika diikuti rentetannya.com. langkah kerajaan mewajibkan pemakaian batik kepada kakitangan awam berkuat kuasa 1 November 2004 antara tindakan bijak demi memperkasa seni tempatan negara itu. hasil seni ini telah menjadi warisan peradaban dunia.

MBH juga akan bertindak sebagai pusat sehenti bagi pengusaha-pengusaha batik dari seluruh negara. "Malah. Pengkomersialan batik pula bukan saja memberi pendapatan kepada para pengusaha. Pengerusi Eksekutif Noor Arfa Batek.700 meter persegi itu juga akan bertindak sebagai pusat pemasaran batik di pantai barat Semenanjung. Ayer Keroh dimiliki Noor Arfa Batek Sdn." katanya. selain itu. Wan Mohd. Ariffin Wan Long berkata. tenaga dan masa. bahkan melonjakkan nama kampung pengusaha kepada masyarakat dunia untuk melihat sendiri cara pembuatannya.Usaha tersebut. dilihat bukan saja dapat memartabatkan kembali seni batik tetapi juga menjadi wahana kepada pembangunan perusahaan batik tempatan secara menyeluruh. pengunjung MBH juga akan dapat dapat menilai dan melihat sendiri kualiti pengeluaran batik oleh pengusaha batik tempatan. Menurut Wan Mohd. Bhd. Pembukaan Melaka Batik House (MBH) di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC)." katanya kepada Utusan Malaysia di sini baru-baru ini. menjadi titik permulaan usaha itu. pada 11 Jun lalu. Ariffin. MBH yang terletak di kawasan seluas 0. Jelasnya. Malah. jenama terkenal batik keluaran pengusaha Malaysia boleh diperolehi di sini. rumah batik seluas 1. "Mereka boleh terus datang ke sini kerana jaraknya lebih dekat sekali gus menjimatkan wang. . penggemar batik dari Pantai Barat Semenanjung tidak perlu lagi bersusah-payah ke Terengganu atau Kelantan untuk membeli batik. "Selepas ini.6 hektar akan menjadi pusat batik bersepadu kepada semua pengeluar batik di Malaysia. Justeru. Dalam kesibukan pelbagai persiapan menuju ke arah menjadi negeri maju tahun hadapan. tidak hairanlah mengapa industri batik hari ini dilihat kembali berkembang pesat hasil usaha keras semua pihak yang ingin melihat kejayaannya. Melaka juga tidak terkecuali untuk melihat batik yang menjadi seni dan budaya tempatan itu dipertahankan.

Jun.Bhd. Kelantan dan Johor. pada masa kini banyak pelancong dari Singapura datang ke Kelantan atau Terengganu sematamata ingin membeli batik." katanya sambil menambah rumah batik itu dibuka setiap hari mulai 9 pagi hingga 6 petang. Ia kini mempunyai 14 pusat jualan di seluruh negara. Katanya. syarikat milik bumiputera adalah pengeluar batik terkenal di negara ini yang memulakan perniagaannya di Kuala Terengganu sejak 29 tahun lalu. Noor Arfa Batek.July · Noor Arfa Batik Sdn. pihaknya menyasarkan jualan RM12 juta setahun di Melaka Batik House dan ia akan menjadi produk pelancongan baru di Melaka. "Selain batik dari Terengganu. Tambah beliau.Menurutnya. sebagai negeri pelancongan beliau optimis dengan sambutan yang bakal di terima terhadap permintaan batik di negeri ini. Majalah · MyBatik · May. kami turut menjual batik dari Indonesia. "Pengunjung boleh mendapatkan baju batik di sini dari harga serendah RM29 sehelai. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful