Hujan asid

Dari Wikipedia, ensaiklopedia bebas
Jump to: navigation, search Air hujan secara semulajadi adalah berasid. Ini disebabkan air hujan yang turun akan bergabung dengan karbon dioksida dan gas-gas berasid yang terdapat di atmosfera. Bagaimanapun, disebabkan pada masa kini, penggunaan tenaga elektrik dan kereta telah menyebabkan bahan api fossil di bakar dalam jumlah yang banyak. Pembakaran bahan api fossil seperti minyak dan arang batu oleh logi tenaga dan dari ekzos kenderaan membebaskan berjuta-juta ton sulfur dioksida dan nitrogen oksida ke udara. Bahan pencemar ini disebarkan oleh angin dan akan bergabung dengan titisan air yang turun sebagai air hujan lalu membentuk asid sulfurik dan asid nitrik. Keasidan cecair ialah ukuran kepekatan ion hidrogen. Biasanya keasidan cecair dinyatakan dalam sebutan pH yang mempunyai skala 0 hingga 14: pH kurang daripada 7 adalah berasid, pH 7 adalah neutral dan pH yang melebihi 7 adalah alkali. Contoh air hujan yang bersih yang diambil daripada lokasi bersih seperti di pulau terpencil didapati bernilai antara 5.6 dan 6.0. Secara amnya, air hujan dengan pH kurang dari 5.6 dianggap berasid. Hujan asid yang turun ke bumi akan terkumpul menjadi pemendapan berasid. Ini berlaku apabila asid terkumpul dan menjadi semakin pekat. Asid yang terlalu pekat boleh menyebabkan tumbuh-tumbuhan dan hidupan di dalam tasik mati, bangunan dan batu menjadi lemah dan rapuh, warna bangunan, kereta dan lain-lain menjadi pudar, mudah rosak, dan cepat berkarat. Selain itu, hujan asid juga merosakkan kesihatan manusia terutama mereka yang masih muda, golongan tua, dan mereka yang berpenyakit seperti mengidap ashma.

Jerebu
Dari Wikipedia, ensaiklopedia bebas
Jump to: navigation, search

Suasana jerebu dari udara

400 Berbahaya 401 . kebakaran gambut.50 Baik 51 . Fenomena ini biasanya terjadi jika zarah debu dan asap berkumpul pada hari yang kering. Namun dari dekat. Jerebu tebal juga dikenali sebagai asbut. ia berwarna putih seperti asap.100 Sederhana 101 . Antara sumber utama jerebu ialah kebakaran hutan. sulfur dioksida. pembakaran terbuka serta asap perindustrian dan kenderaan.200 Tidak sihat 201 . jerebu biasanya kelihatan sedikit keperangan. Dilihat dari jauh (seperi dari kapal terbang). Ia melibatkan pengukuran kuantiti zarah halus merbahaya seperti karbon monoksida. asap dan zarah pencemaran lain mengaburi kejelasan langit. nitrogen dioksida dan ozon.Jerebu merupakan fenomena atmosfera yang berlaku apabila debu. Pengelasan tahap kualiti udara mengikut IPU adalah seperti berikut: Nilai IPU Kualiti udara 0 .500 Sangat berbahaya Lebih 501 Darurat [sunting] Masalah kesihatan Jerebu boleh menyebabkan masalah kesihatan terutamanya kepada: • • Kanak-kanak Orang tua . Zarah-zarah kecil ini berkumpul di paras rendah atmosfera dan akan mengaburi pandangan dan mungkin menyebabkan masalah pernafasan.300 Sangat tidak sihat 301 . Jadual kandungan [sorok] • • • • 1 Indeks Pencemaran Udara 2 Masalah kesihatan 3 Jerebu di Asia Tenggara 4 Pautan luar [sunting] Indeks Pencemaran Udara Indeks Pencemaran Udara (IPU) merupakan salah satu cara untuk mengetahui tahap teruknya jerebu.

Akibat jerebu teruk pada September 1997. The buildings.htm The buildings. This increased heat is known as an urban heat island. mandi Minum air selalu Sediakan ubat jika anda mempunyai penyakit pernafasan [sunting] Jerebu di Asia Tenggara Jerebu merupakan satu masalah biasa di Asia Tenggara akibat pembakaran hutan yang tidak terkawal.com/library/weekly/aa121500a. concrete. and the human and industrial activity of urban areas have caused cities to maintain higher temperatures than their surrounding countryside. 7 anggota ASEAN telah menandatangani Perjanjian ASEAN mengenai Jerebu Merentas Sempadan (ASEAN Agreement on Transboundary Haze Pollution) pada 2002. Dua kawasan diisytiharkan darurat iaitu Kuala Selangor dan Pelabuhan Klang setelah IPU di dua kawasan itu mencecah lebih 500 PULAU HABA http://geography.• • Pesakit lelah dan penyakit pernafasan lain Perokok Antara gejala akibat pendedahan kepada jerebu ialah: • • • • Iritasi kerongkong dan batuk-batuk Kesukaran bernafas atau hidung tersumbat Iritasi di mata serta mata yang merah Kulit terasa gatal Antara perkara yang boleh dilakukan untuk mengelak masalah-masalah di atas ialah: • • • • • • Jangan keluar rumah serta tutup semua pintu dan tingkap Pakai topeng muka yang mempunyai penuras jika terpaksa keluar Kurangkan pengunaan kenderaan terutama motosikal Sentiasa basuh bahagian yang terdedah. concrete. Pada Ogos 2005. The air in an . asphalt. asphalt.about. and the human and industrial activity of urban areas have caused cities to maintain higher temperatures than their surrounding countryside. kebakaran hutan di Sumatera dan Kalimantan menyebabkan keadaan jerebu yang agak teruk di pantai barat Semenanjung Malaysia terutamanya di sekitar Lembah Klang. This increased heat is known as an urban heat island.

Parks and greenbelts reduce temperatures while the Central Business District (CBD). commerical areas. Other cities have seen increases of 0. London receives approximately 270 fewer hours of sunlight than the surrounding countryside due to clouds and smog. buildings can use 40% less energy. they also increase evapotranspiration. which increases the particles in the air and thus contributes to the formation of smog and clouds. By switching to light colored roofs. Increased heat enhances photochemical reactions. Various environmental and governmental agencies are working to decrease the temperatures of urban heat islands. most prominent are switching dark surfaces to light reflective surfaces and by planting trees. which decreases the air temperature. Urban heat islands also increase precipitation in cities and areas downwind of cities. contributing to the urban heat islands of our cities. Black surfaces can be up to 70°F (21°C) hotter than light surfaces and that excess heat is transferred to the building itself.2°-0. and road changes the microclimate around it. and increases pollution. This can be accomplished in several ways.urban heat island can be as much as 20°F (11°C) higher than rural areas surrounding the city. Graphic courtesy of LLBL Heat Island Group Los Angeles has been very much affected by its urban heat island. The increased heat of our cities increases discomfort for everyone. Dark surfaces. absorb much more heat than light surfaces. such as black roofs on buildings. building.8°F each decade. Every house. and even suburban housing tracts are areas of warmer temperatures. . The concrete and asphalt of our cities increases runoff. requires an increase in the amount of energy used for cooling purposes. creating an increased need for cooling. Planting trees not only helps to shade cities from incoming solar radiation. Trees can reduce energy costs by 10-20%. which reflect sunlight. which decreases the evaporation rate and thus also increases temperature. Each city's urban heat island varies based on the city structure and thus the range of temperatures within the island vary as well. The city has seen its average temperature rise approximately 1°F every decade since the beginning of its super-urban growth since the World War II era.

However. -Pelimpahan masuk air laut ke kawasan pertanian dan meninggikan saliniti (kemasinan) tanah. Ini menjadikannya kurang sesuai untik pertanian. thus causing the greatest temperature differences between city and countryside to take place at night. Pada zaman inilah manusia mula menggunakan bahan api fosil secara meluas. Some suggest that urban heat islands are the true culprit for global warming. Kesan rumah hijau mengakibatkan : a) Kenaikan paras laut -Misalnya kenaikan paras laut di Artik dan Antartika yang disebabkan oleh pencairan ketulan-ketulan ais menyebabkan kejadian banjir di kejadian banjir di kawasan persisiran pantai seperti yang berlaku di bandar-bandar persisiran Bangladesh. Antara beberapa jenis gas rumah hijau yang biasa didapati ialah karbon dioksida.Our stone-like cities only slowly loose heat at night. Ini menyebabkan kandungan karbon dioksida bertambah. Haba yang terperangkap inilah yang akan meningkatkan suhu pada permukaan bumi. . sulfur dioksida dan oksida nitrogen. Sejarah kesan rumah hijau bermula pada zaman Revolusi Perindustrian. Kesan rumah hijau berlaku kerana pemerangkapan haba oleh gas-gas rumah hijau. Kesan Rumah Hijau Kesan rumah hijau merupakan satu fenomena yang berlaku kerana pencemaran udara. b) Perubahan iklim -Perubahan arah angin dan arus menyebabkan bencana alam seperti ribut dan taufan. Gas-gas ini akan bertindak seperti selimut yang membenarkan haba masuk kemudian akan memerangkap haba ini. such data is corrected by atmospheric scientists studying global warming. Most of our temperature gauges have been located near cities so the cities which grew up around the thermometers have recorded an increase in average temperatures worldwide.

-Kejadian iklim ekstrim di mana kemarau dan banjir berlaku dengan tidak diduga seperti di Africa. c) Kesihatan manusia terganggu -Perubahan suhu boleh menyebabkan 'heatwave' di beberapa tempat dan penduduk kawasan terutamanya penduduk tua boleh mengalami 'heatstroke'. -Perubahan taburan hujan dan sumber air yang menyukarkan kebolehdapatan air tawar. Ini mengurangkan penghasilan hutan dan pertanian. d) Kegiatan harian manusia dan penempatan manusia terganggu . -Kekurangan air tawar dan kejadian banjir boleh menyebabkan air yang digunakan tercemar dan seterusnya mengakibatkan penyakit seperti cirit-birit. Ini membawa masalah kepada pertanian dan penghutanan.

-Bencana alam seperti ribut dan kemarau juga mengakibatkan gangguan bekalan elektrik. -Penduduk yang tinggal di kawasan tanah di pinggir laut kadang kala perlu ditempatkan di kawasan lain kerana banjir.-Pemindahan zon-zon iklim dan gerakan air laut serta kejadian banjir boleh menjejaskan kegiatan menangkap ikan dan haiwan akuatik lain. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful