You are on page 1of 2

Bevezets a nyelvtudomnyba c. szeminrium zrthelyi dolgozatnak tpuskrdsei 1.

krds: sztrak felismerse jellemzk alapjn, ptolni kell a szerz nevt s a cmet! Pl.: Ptolja a szerzk nevt s a kiadvny cmt!
a) ............................ 2003. .................................................................................. ............................................................................................. Tinta Knyvkiad. Budapest. a sztrba felvett mintegy 7500 llandsult szkapcsolatnak a gyjtse: egyetemi hallgatk bevonsval napi- s hetilapok szvegbl gyjtve, ezek a lapok (HVG, Magyar Hrlap) klnbz keresprogramokkal elltott adatbzisokkal rendelkeztek elssorban kznyelvi adatokat gyjtttk, rgi s tjnyelvi llandsult szkapcsolatokat kihagytk egyes szlsok keletkezsnek, kultrtrtneti htternek rvid bemutatsa is megtrtnik utal rsz: utals olyan cmszkra, amelyek rokon rtelmek a trgyalt kifejezssel brlat: sajtnyelv kpviseli-e a teljes magyar kznyelvet?

2. krds: lland rvidtsek feloldsa: 5 db kiadvny (sztr, folyirat, periodika) esetben n adom meg a rvidtst s a cmet kell ptolni, 5 db kiadvny (sztr, folyirat, periodika) esetben pedig n adom meg a cmet, s a rvidtst kell ptolni! Pl.: lland rvidtsek: ptolja a sztr/folyirat/periodika rvidtst vagy nevt!
NyT. : .............................................................................................. ..............................: A magyar helyesrs szablyai

3. krds: fogalmak (ne csak egy sz legyen a vlasz, hanem legyen 2-3 mondatban kifejtve vagy pldval szemlltetve) Mszavaink: lexikolgia, lexikogrfia, bokrosts, valdi tjsz, alaki tjsz, jelentsbeli tjsz, szinkrn/diakrn sztrak, interlineris glossza, marginlis glossza, szjegyzk, nominal, nomenclatura, etimolgia, konkordancia, szls, kzmonds, a tergo 4. krds: egy sztr ismertetse (elssorban tartalmi krdsekre, teht a szcikk felptsre vonatkozik a krds, br nyilvn pl. a keletkezs krlmnyeire is lehet utalni a kifejts kapcsn). Az albbi sztrak kzl vlogatok: rtSz., Nszt., MTSz., MTSz., MNyA., NySz., SzT., TESz., PetSz., CsokSz., O. Nagy-fle szls- s kzmondsgyjtemny, VgSz. Pl.: Ismertesse az albbi sztrat!
Gldi LszlJ. Soltsz KatalinSzab DnesWacha Imre (szerk.) 19731987. Petfi-sztr. Petfi Sndor letmvnek szkszlete. IIV. Akadmiai Kiad. Budapest.

5. Kifejts krds (1. ra vagy tanknyv alapjn): a) A sztrrs kezdetei (1. s 2. korszak) b) A sztrak csoportostsai (2 f csoport, alcsoportok s pldk felsorolsa)

6. krds: hivatkozstechnika Hogyan hivatkozna nyelvszeti dolgozatban (szvegben s a dolgozat vgi bibliogrfiban) az albbi mre, melynek knyvszeti adatai a kvetkezek! Alhzssal jellje, hogy mit kell a hivatkozsban dlt betvel rni!
A szerz neve: Horvth Lszl A cikk cme: A mennyisg irnytotta egyeztetsrl A cikk megjelensnek ve: 2004 A cikk megjelensnek helye: Magyar Nyelvr Lapszm: 128141 A szvegben: ...................... A bibliogrfiban: ...... ......................................................

+ 7. krds: Egy hromperces rs alapjn nyelvszeti vlemnyformls (ezrt pluszpont jr, teht a vgleges jegy ezltal emelhet! Nincs j vagy rossz vlasz, csak vlemnyformls, tapasztalatok megfogalmazsa!)