P. 1
Analisis Data Kualitatif

Analisis Data Kualitatif

|Views: 53|Likes:
Published by lacusochan
Sem 7 Sem 8 Analisis Data Kualitatif
Sem 7 Sem 8 Analisis Data Kualitatif

More info:

Published by: lacusochan on Aug 31, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/08/2014

pdf

text

original

1 : Proses Analisis Data Kualitatif Sumber : Adaptasi daripada J. Jadual 10. Asimilasi unit – unit dalam kategori yang sama dan akomodasi unit – unit dengan membentuk kategori yang baru Mencari kategori yang serupa. Memeriksa semula kategori yang besar dan kurang pasti. Education Research (2004) . dan jika ada. menggabung mereka dalam satu kategori yang sama. Menyemak : i) Sama ada kategori – kategori meliputi semua atau data ? ii) Adakah mereka berbeza dan tidak bertindih ? Integrasi / Sintesis : Mencari perhubungan. dan jika perlu memilih dan membentuk kategori – kategori yang baru mengikut ciri –ciri mereka.Data dibahagikan dalam unit – unit yang bermakna berdasarkan keputusan penyelidik Unit – unti disalur dan kemudian diklasifikasi mengikut kategori dengan cara enkod. membanding dan membeza di antara kategori dengan kategori. Wellington.

Proses Analisis Data Analisis Kandungan Mengkategorikan Data Mengekodkan Data Menyusun Data dalam Grid Analisis Mengenalpasti Isu/ Tema/ Corak dan Makna Menentukan Aktiviti Kajian Susulan .

.

Kaedah yang digunakan untuk menganalisis kandungan komunikasi transkripsi individu yang direkodkan melalui temubual. Penyelidik menganalisis kandungan catatan komunikasi dalam: Surat. surat khabar Diari Minit mesyuarat Buku Laman web Radio Filem Pita kaset Video Lukisan Artikel Foto Teks ucapan .

Analisis kandungan boleh dilakukan dengan menggunakan frekuensi/ kekerapan sesuatu tema yang disebut dalam teks Analisis data tertumpu kepada soalan: .

.

Mengkategorikan Data  Biasanya digunakan dlm :  pemerhatian  temu bual mendalam  kutipan data secara naratif  analisis data dan kandungan dlm bentuk kualitatif Data dikategori dan dikelaskan mengikut kehendak dan keperluan kajian .

CONTOH : Temu Bual  Data temu bual dikategorikan ikut tema utk menjawab persoalan kajian  Responden beri penjelasan ikut pengetahuan dan kefahaman  Penyelidik perlu kategori data transkripsi supaya boleh menjawab persoalan kajian .

Perspektif Pelajar Set Data Perspektif Guru Perspektif Pentadbir Unit Data Kategori Tema Mengkategori dan Mengkod (Stringer. 2008) .

Untuk menganalisis data yg telah ditranskripsikan drp TEMUBUAL dan data catatan nota lapangan hasil PEMERHATIAN .

2007” . ruang atau masa “fraenkel dan wallen.Perkara penting yg perlu dititik beratkan utk membuat KOD Perlu jelas Terperinci Kenapa? Penyelidik lain boleh guna utk semak bhn yg sama Pastikan agar punca data berkenaan dpt dikenalpasti Dibina berdasarkn hubungan tipologi.

Contoh: Faktor-faktor Yg Menyebabkan Murid Tahun 5 Mengantuk Semasa Pnp KATEGORI TEMA KOD Bosan Malas Tidak seronok Tidak menarik Guru garang Kelas sunyi BS ML TS TM GG KS .

.

Jadual Analisis ‘tree node’/ Rajah Pokok .

Frekuensi tema= Kekuatan tema= Kepentingan tema .Jadual Analisis Bil.tema yang dianalisis diperoleh daripada beberapa responden untuk mendapatkan frekuensi tema. Tema Frekuensi Peratus 1 2 3 4 5 6 7 8 Bosan Malas Tidak seronok Tidak ada soal jawab Tidak menarik Banyak penerangan Guru garang Kelas sunyi 5 25 Bilangan murid = ?  Tema.

Murid mengantuk Guru garang Tidak menarik Sikap Takut Bosan Tidak seronok Malas Tidak ada soal jawab Kelas sunyi Banyak penerangan * Analisis temu bual mendapati bahawa… .

 Corak dan makna ditentukan melalui tema.tema yang telah dikenal pasti.  Data yang telah ditranskripsikan. .Mengenal Pasti Isu/ Tema/ Corak Dan Makna  Isu boleh dikenalpasti melalui tema yang didapati pada transkrip temu bual. dikodkan dan disusun dalam grid analisis untuk menentukan isu berasaskan persoalan kajian.subtema supaya corak dan makna dapat dikenalpasti.  * Setiap tema dikategorikan mengikut keperluan penyelidik kepada subtema. dikategorikan.

menyebabkan murid takut untuk menyoal. murid juga mengantuk di dalam kelas kerana malas belajar. pengajaran guru tidak menarik menyebabkan murid berasa bosan dan tidak seronok. Apabila tidak ada soal jawab menyebabkan kelas menjadi sunyi. Didapati juga.Contoh Analisis Naratif daripada Transkrip Temu Bual Analisis temu bual mendapati bahawa murid mengantuk sebab gurunya garang. Selain itu. . Tambahan lagi guru menggunakan kaedah kuliah iaitu lebih banyak penerangan kepada ilmu pengetahuan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->