You are on page 1of 15

_____________________________________Raport de cercetare Universitatea ‘’Babes-Bolyai’’ Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor Sectia : MARKETING

Ciocolata MILKA

1

pag 5 2. Introducere…………………………………………. Metodologie…………………………………………pag 9 3.pag 3 1. Analiza rezultatelor…………………………………pag 10 2 .SUMAR Rezumat…………………………………………….

. lista informatiilor ce se doresc a fi obtinute este : 3 . Pentru a putea stabili obiectivele cercetarii de marketing am parcurs un proces de documentare in ceea ce priveste consumul de Milka . Cu ocazia acostarii din anul 1502. fiind rezervata cercurilor de nobili. ea nefiind in concordanta cu obiceiurile europene. pe care o produceau adaugand malai. in secolul 12 au cucerit poporul toltecilor. in urma cuceririi Imperiului Aztec. Se nascuse „Chocolata“! In scurt timp. Aztecii au fost cei care. bastinasii Americii se Sud descopereau arborele de cacao. Un bucatar inventiv s-a gandit. respectiv boabele de cacao ca aliment si delicatesa. lansand astfel ciocolata de casa. spaniolul Hernando Cortez s-a aratat interesat de acest fruct nobil. preluand apetitul acestora pentru cacao. asadar cu mult inainte ca Philippe Suchard sa serbeze pe 17 noiembrie 1825 deschiderea propriei ciocolaterii. In urma unei cercetari documentare realizate cu scopul de a observa comportamentul de consum fat ade ciocolata am observat un interes fata de mai multe marci de ciocolata : Heidi. Mai tarziu. piper si apa.INTRODUCERE De la Columb la Suchard Cu aproximativ 1400 de ani inainte de aparitia tabletei mov Milka. spaniolul Hernando Cortez s-a aratat interesat de acest fruct nobil. Mai tarziu. in urma cuceririi Imperiului Aztec. La inceput. insa la posibilitatea de a produce o “bautura de ciocolata”. Abia incepand cu secolul 18 masele au avut acces la aceasta bautura . si l-a adus in cele din urma in Europa. Europenii nu s-au aratat foarte entuziasmati de aceasta bautura azteca a zeilor. intre anii 1519 si 1521. si l-a adus in cele din urma in Europa. insa la posibilitatea de a produce o “bautura de ciocolata”. Kandia. adaugand apa si miere de albine sau zahar. adaugand apa si miere de albine sau zahar. considerand-o „necultivata“.2. ardei. ei au numit "XOCOATL" bautura energizanta. Acest lucru se intampla. intre anii 1519 si 1521. . Columb nu a aflat nimic despre cacao. “boabele dulci” au parcurs un drum lung. considerand-o „necultivata“. Milka. aceasta a devenit un deliciu culinar al celor mai respectate curti regale europene. Am ales marca de ciocolata Milka urmand sa realizam o cercetare de marketink. Dar pana acolo. Europenii nu s-au aratat foarte entuziasmati de aceasta bautura azteca a zeilor. Un bucatar inventiv s-a gandit. Astfel. ea nefiind in concordanta cu obiceiurile europene. determinarea principalilor concurenti.

codificat sub forma intrebarilor de tip grila sau cu raspuns deschis. Cunoasterea numarului de cumparatori fideli . Povestea marcii Milka 4 . fiecare obiectiv inscris in lista informatiilor ce se doresc a fi obtinute se regaseste in continutul chestionarului. Acest segment este unul reprezentativ datorita caracterului de consumatori impulsivi. de toate varstele.• • • • • Frecventa de cumparare a marcii de ciocolata Milka. Motivatiile comportamentului de a cumpara sau de a nu cumpara ciocolata Scopul achizitionarii ciocolatii Sortimentele preferate Avand ca principala ipoteza de lucru faptul ca ciocolata este adresata tuturor consumatorilor. ne-am ales un esantion format din . dornici a consuma ceva dulce si pentru care a consuma o ciocolata este o placere personala In acest context.

lucrurile se petrec altfel. Ceasurile si broderiile elvetiene. care ii va servi drept masina de framantat. daca Philippe Suchard s-ar mai fi intors in Europa. dotand-o cu o roata. Philippe Suchard isi deschide propria ciocolaterie in Neuenburg.Povestea marcii Milka reprezinta o incursiune in istoria familiei si companiei Suchard. In 1887. 5 . se hotaraste sa isi extinda afacerea. „Ghinionul unuia. Probabil ca totul era produs manual. Din pacate. norocul altora“. In continuare. trebuiau sa il transforme intr-un om de afaceri de succes. Dar. el face reclama pentru un nou desert proaspat. Astfel. el reconstruieste moara. nu se cunoaste exact cum producea aceasta ciocolata. el isi incepe ucenicia de cofetar in ciocolateria din Berna a fratelui sau Frédéric. ginerele lui Philippe Suchard fondeaza prima fabrica de ciocolata din Imperiul Austro-Ungar de la acea vreme. insa el isi incearca pentru a doua oara sansa in tara sa natala. La acel moment. Philippe Suchard. astfel incat acesta era o delicatesa inchisa la culoare si amaruie. in satul invecinat. Cine stie. la acea vreme neexistand in Neuenburg nici macar o moara de apa. ceea ce inseamna in romana “ciocolata fina de casa”. Deja la un an dupa deschiderea ciocolateriei. in cazul in care devenea un om de afaceri de succes. Astfel. in 1826 el reuseste sa inchirieze foarte avantajos o moara parasita. pe care in prima faza a vandut-o sub forma de tablete sau napolitane. Intr-un anunt publicat. la Boudry. "au chocolat fin de sa fabrique". respectiv rotor cu doua pietre de moara imense. In mai 1824 el isi indeplineste un mare vis: Philippe Suchard pleca in lunga calatorie spre marea America. Serriéres. pe care le avea in bagajul sau de mana. Carl Russ Suchard. Philippe Suchard pune in practica cel de-al doilea proiect al sau. Cu ajutorul acestui utilaj. ciocolatei (cu exceptia ciocolatei lichide) nu ii fusese adaugat lapte. cum deseori se intampla in viata. si el nu isi poate vinde marfa cu succesul dorit. care avea sa ii aduca noroc atat lui. cat si tuturor fanilor ciocolatei… Pe 17 noiembrie. In septembrie 1814. Suchard putea produce 25-30 kg de ciocolata pe zi. Incepem cu anul 1797: pe 9 octombrie se naste in Elvetia. Pentru a nu mai fi nevoit sa produca totul manual.

„In Alpi. aerul este mai curat. pe acesta fiind imprimate o vacuta si o vedere panoramica a Alpilor. si de atunci este esenta reclamelor Milka. Insa. 6 . se produce cea mai buna. in 1901 „Legenda Mov” vede lumina zilei. apa este mai pura si iarba mai verde. Unsprezece ani mai tarziu. Inca de la aparitie. peste ani. Aceasta sintagma a deschis calea vacutei mov din Alpi. indeparteaza-te de toate cele cunoscute“. ceea ce a lasat in urma. In 1973. emblema marcii – vacuta – a primit de asemenea culoarea mov. Dupa ce. pentru care agentiei Young & Rubicam i-a fost decernata medalia de aur de catre Art Directors Club. pionierul Philippe Suchard nu a putut trai si el clipa importanta. Numele „Milka” reprezinta. Vacuta Milka Inspirata din motto-ul „Apropie-ti departarile. apare primul spot publicitar cu vacuta mov. de fapt alaturarea primelor silabe ale cuvintelor lapte (Milch) si cacao (Kakao) in limba germana.Abia in anii 1890 a fost scoasa pe piata ciocolata cu lapte Suchard. ambalajul tabletei Milka este mov. care produce pana in zilele noastre produse delicioase din ciocolata. De aceea vacutele dau cel mai bun lapte. atragand atentia din primul moment asupra ciocolatei. vacuta Milka a fost protagonista unui numar de 100 spoturi televizate. Aceasta se incadreaza perfect in imaginea marcii. Din 1973. in prima campanie publicitara au aparut multe alte obiecte de culoare mov – brazi de Craciun. cand numele marcii „Milka” este inregistrat. celor patru copii ai sai era o fabrica de ciocolata de prima clasa. Din cel mai bun lapte. intruchipand finetea laptelui din Alpi. cea mai fina ciocolata”. emblema marcii Milka. Milka nu a colorat numai ambalajul. baloane etc – vacuta mov va ramane. Din pacate. deoarece a murit in anul 1884.

astazi aparea pentru prima oara o vacuta din Alpi. un simbol al calitatii.000 de copii din Bavaria au participat. Pe fondul mov al ambalajului.In anul 1901 se lanseaza ambalajul de culoare mov al ciocolatei Milka. Vacuta mov. Si-a castigat. Dar. de ce neaparat o vacuta? Aceasta intruchipeaza mai bine decat oricare alt animal originea marcii Milka: lumea Alpilor si laptele din Alpi. 30 de milioane de Iepurasi de Paste si Mosi Craciuni si multe alte produse din ciocolata fina Milka cu lapte din Alpi. unde fiecare al treilea copil a ales culoarea mov. se regaseste pe toate ambalajele Milka. la un concurs de desenat vacute. fani in intreaga lume. in intreaga lume. Vacuta Milka contribuie decisiv la vanzarile anuale: cca 400 de milioane de tablete de ciocolata. emblema a marcii. devenind una dintre cele mai de succes figuri publicitare. este considerata un personaj simpatic. in anul 1995. 7 . intre timp. Si cum a capatat vacuta culoarea mov? Din anii 90.Vacuta pe vremeamov acea inca in alb si negru. 40. vacuta. credibil si plin de bunavointa.

1 Milka tablete 100g Lapte din Alpi Noisette Alune de padure Alune si Stafide Ciocolata alba Happy Cows Milka Iaurt si Capsuni Frisca 8 . Milka Tablete Milka M-Joy Milka praline Milka special pentru copii Produse de sezon Informatii nutritionale 1. 3.Produsele Milka 1. 4. 5. 6.Milka Tablete Milka tablete 100 g Milka tablete 250 g Milka Luflee Milka Diet 1. 2.

4 Milka Diet Milka. cea mai fina ciocolata cu lapte din Alpi aduce pe piata din Romania o tableta special dedicata diabeticilor. si are un continut de inulina de 14%.1.3 Milka Luflee Milka Luflee Alpine Milk Milka Luflee Noisette 1.2 Milka Tablete 250 g Lapte din Alpi Alune intregi Alune si stafide 1. Milka Diet este disponibila in hipermarketuri si magazine mari care au un raft dedicat pentru produse de acest gen. Noul produs inlocuieste continutul de zahar cu fructoza. Milka Diet cu Lapte din Alpi 9 .

corporate affairs manager al Kraft Foods Romania. triplandu-si cota de piata in ultimii trei ani. fata de 2005. I Love Milka cu crema de I Love Milka cu crema de I Love Milka cu crema de alune de padure 150g alune de padure 120g capsuni 120g 25 praline 20 praline 20 praline Milka Lila Collection 260g (23 praline) Kraft Foods Romania. alune de padure. a declarat Doina Cavache. Milka Praline Pralinele I Love Milka sunt facute din cea mai fina ciocolata cu lapte din Alpi. de inima. umplute cu crema fina de capsuni sau alune de padure. menite sa satisfaca cele mai sofisticate gusturi. nugat.Milka M-Joy Milka M-joy Lapte70g Milka M-joy Alune Milka M-joy Alune Intregi 70g 38.2. Milka Lila Collection sunt praline destinate cadourilor. din cea mai fina ciocolata cu lapte din Alpi si alte ingrediente delicioase: martipan.liderul segmentului premium al tabletelor de ciocolata cu 33% fata de 2005. "Milka este brandul cu cea mai rapida crestere de pe piata tabletelor de ciocolata. acest ritm mentinandu-se si in primele luni ale acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut". In 2006. a inregistrat anul trecut o crestere a vanzarilor de produse Milka. vanzarile produselor Milka (in volum) au crescut cu 33%. 3. Fiecare cutie contine opt tipuri diferite de praline.5g Milka M-joy migdale 3. intr-o forma unica.METODOLOGIE 10 . cel mai mare producator de ciocolata de pe piata locala.

in culegerea datelor .Aceasta cercetare de marketing este una preponderent calitativa. fiind aplicata asupra unui esantion de 100 de persoane. chestionarul nefiind realizat de profesionisti si eventualele erori de interpretare. pe fiecare chestionar in parte . La realizarea acestei cercetari. esantionul rezulta dintr-o alegere rationala. Metoda de esantionare fiind cea empirica. datorita faptului ca : esantionul a cuprins un numar prea mic de respondenti format doar din studente. Rezultatul acestei cercetari nu este perfect reprezentativ. 11 . Metoda empirica aleasa de noi a fost voluntariatul.0. au participat 2 anchetatori. In centralizarea datelor s-a aplicat o metoda e codificare a raspunsurilor . chestionarele fiind repartizate in proportie de 50% pentru fiecare. acestea find completate in proportie de 100%. Rezultatele obtinute prin aceasta metoda trebuie interpretate cu multe precautii nefiind justificata – in nici un caz – extrapolarea la intreaga populatie. adica. aria de aplicabilitate fiind orasul Cluj-Napoca. iar programul informatic utilizat fiind SPSS 11. care sa „semene” cu populatia din care a fost extras.

7 praline si 11. 20 de persoane consuma batoane de ciocolata. 17 persoane consuma praline si 16 persoane consuma snacks-uri. 12. 41.8% Frecventa relativa fiind :21.8 % consuma o data la 2 zile.8% -1 persoana :ocazional-1. 43 de persoane achizitioneaza o tableta de 100g.8 % din totalul persoanelor consuma zilnic. 22 de persoane consuma bomboane. Intrebarea 4 : Ce cantitate de ciocolata achizitionati cel mai des cand mergeti la cumparaturi ? Din cele 55 de persoane chestionate 5 persoane achizitioneaza o tableta de 35g.8 % din persoanele chestionate consuma ciocolata. 23 de persoane consuma o data la 2 zile. 14.9 snacks-uri.8% -1 persoana : o data la 2 saptamani-1. iar a celor care au raspuns „nu” este 0. doar 7 persoane consuma caramele. 5.1% achizitioneaza o tableta de 35g.2 caramele. Frecventa relativa fiind : 38.8% -1 persoana : cand vreau ceva dulce-1. Intrebarea 2 : Ce tipuri de dulciuri consumati ? Din numarul de raspunsuri de 134.4 % bomboane. 78.2% achizitioneaza o tableta de 100g. 16.4. 52 de persoane consuma ciocolata.9 % batoane de ciocolata. Analiza datelor • Analiza individuala a intrebarilor Intrebarea 1 : Consumati dulciuri ? La aceasta intrebare numarul persoanelor care au raspuns „da” este 100.iar 7 % achizitioneaza doua tablete de 100g. Intrebarea 5 : 12 . si 7 persoane achizitioneaza doua tablete de 100g. 4% consuma saptamanal. Exprimat procentual asta inseamna ca esantionul chestionat este format 100% din persoane care consuma dulciuri. 12 persoane consuma saptamanal si 4 persoane au ales alta varianta si anume : -1 persoana :cand am pofta-1. Intrebarea 3 : Cat de des consumati ciocolata ? La aceasta intrebare 21 de persoane consuma zilnic ciocolata.Frecventa relativa este de :9.

1 persoana considera ca o ciocolata de calitate trebuie sa aiba un pret suficient de ridicat. 3 persoane considera ca nu trebuie sa ofere reduceri de pret. 7 persoane considera ca trebuie sa aiba un termen de valabilitate lung iar 33 de persoane considera ca trebuie sa aiba un gust deosebit care sa o individualizeze. din numarul total de raspunsuri de 157.4% sa aiba un ambalaj corespunzator.9% considera ca nu trebuie sa ofere reduceri de pret.5 considera ca trebuie sa contina minim 60% cacao. Asta inseamna ca din numarul total de raspunsuri 32. Intrebarea 7:Ce marci de ciocolata cumparati? Intrebarea 8: Ce importanta acordati urmatoarelor attribute atunci cand achizitionati o marca de ciocolata? 13 .5 % considera ca trebuie sa fie fina. 12 persoane ca trebuie sa beneficieze de o promovare intensa. 1.5% considera ca trebuie sa aiba un termen de valabilitate lung iar 2. 51 de persoane considera ca o ciocolata de calitate trebuie sa fie fina.Intrebarea 6 : Marcati principalele caracteristici pe care in opinia dumneavoastra trebuie sa le prezinte o ciocolata de calitate? La aceasta intrebare cu raspunsuri multiple.1% considera ca trebuie sa aiba un gust deosebit care sa o individualizeze. 4. 0. 29 de persoane considera ca trebuie sa contina minim 60% cacao.6% sa beneficieze de o promovare intensa. 13.6% considera ca o ciocolata de calitate trebuie sa aiba un pret suficient de ridicat. 21 sa aiba un ambalaj corespunzator. 7. 18.

5% persoane considera ca putin importanta.1% . • Tipul de ambalaj: -1 persoana considera acest atribut liprsit de importanta. adica 40% -18 persoane il considera foarte important. adica 45. adica 9.38 persoane il considera important. adica 1. adica 3.3 persoane il considera foarte important.9 persoane considera ca fiind important in alegerea unei marci de ciocolata.2 persoane considera acest atribut lipsit de importanta.6 persoane considera acest atribut important atunci cand achizitioneaza o ciocolata.1% Intrebarea 9 : De obicei de unde cumparati ciocolata? 14 . adica 32. 36 de persoane sunt de parere ca e importanta si 16 persoane o considera foarte importanta.6%. 45. 1 persoana considera acest atribut lipsit de importanta atunci cand achizitioneaza o ciocolata ceea ce reprezinta 1. Frecventa relative este :5. adica 89. 21 de persoane il considera putin important adica 3.9% din numarul celor chestionati -49 persoane considera atributul foarte important.2 iar 42 de persoane foarte important adica 76.7% • Actiuni promotionale: .5% o considera importanta iar 29.5% .1% .8% din numarul de chestionati -13 persoane il considera putin important.16 persoane considera atributul lipsit de importanta.25 persoane considera atibutul putin important.4%.4 % din persoanele chestionate . adica 69. adica 29.• Imaginea de marca: Din totalul persoanelor.6% -22 persoane il considera important.8%.5 persoane considera foarte important acest atribut. adica 23.1% o considera foarte importanta. adica 18.1% • Gustul: . • Raportul calitate/pret: Din cele 55 de persoane chestionate. 10 persoane important. adica 23.6% -13 persoane il considera putin important. adica 16. ceea ce in marime relativa inseamna 10. adica 3% • Continutul de cacao: . 3 persoane considera ca imaginea de marca un atribut putin important.6% .

4 pentru ca e un antidepresiv efficient.6% -4 persoane ar plati intre 2.8% datorita reducerilor de pret. adica 29. 7 persoane. adica 1.8% -16 persoane ar plati peste 4 RON. Intrebarea 12 Intrebarea 13 Intrebarea 14: Ce va determina cel mai adesea sa consumati ciocolata? La aceasta intrebare dintr0un numar total de raspunsuri de 82. adica 50.1%.4%. adica 2. adica 13.3% -11 persoane ar plati intre 3.9%.La aceasta intrebare 27 de persoane achizitioneaza ciocolata de la un centru commercial. adica 15. adica 20% iar 17 persoane achizitioneaza ciocolata de la chioscul cel mai apropiat de locuinta sa.5% sub influenta grupului de prieteni. adica 9.9% din persoanele chestionate iar 24 de persoane ar plati peste 2 RON. adica 20% -21 persoane ar plati intre 3. 2 persoane.6% consuma deoarece e un energizant efectiv. adica 5.4% la recomandarea unui specialist. frecventa relative fiind de 30.5RON.6-4 RON. 11 persoane.6-2 RON.5%. adica 38. 11 persoane cumpara de la magazinul din cartier. Intrebarea 10 : Care e pretul minim pe care sunteti dispus(a) s ail platiti pentru o ciocolata de 100g? 2 persoane sunt dispuse sa plateasca un pret minim intre1. 13 persoane.1-3. adica 47. adica 49. datorita oferirii in mod gratuit a unui produs si 2 persoane. adica 2.9% datorita modului de promovare.5% .1-1.8% -2 persoane ar plati intre 2-2.1 din totalul esantionului chestionat. adica 7.6-3 RON.5 RON. 28 de persoane un pret minim intre 1. adica 8. 15 .5 RON. 39 de persoane. adica 3. frecventa relative fiind de 5. Intrebarea 11: Care e pretul maxim pe care sunteti dispus(a) sa-l platiti pentru o ciocolata de 100g? -1 persoana ar plati maxim sub 2 RON. 8 persoane.