You are on page 1of 17

Karangan Fakta / Perbincangan / Rencana / Penerangan

Setiap pelajar pasti ingin kejayaan cemerlang. Apakah langkah-langkah yang perlu untuk memastikan kita berjaya di dalam pelajaran ? setiap pelajar pasti ingin kejayaan cemerlang berbagai-bagai cara untuk mendapat kecemerlangan setiap murid mempunyai cita-cita menjawat jawatan tinggi bergantung kepada individu sendiri dan lain-lain faktor i. tumpuan terhadap pelajaran - menelaah pelajaran - membuat rujukan ii. menyediakan jadual waktu peribadi yang teratur - patuh kepada jadual waktu tersebut iii. rajin bertanya kepada guru - jika timbul masalah - perbincangan dengan rakanrakan iv. sediakan buku-buku rujukan secukupnya v. ikuti kelas tambahan - di sekolah / tempat lain vi. banyakkan latihan tambahan vii. tidak ponteng kelas / sekolah viii. tidak tinggal sembahyang dan sentiasa berdoa ix. banyak membaca bahan-bahan tambahan x. sikap tidak berputus asa - tekun tanpa mengenal jemu mencerminkan diri sendiri - berazam - mencapai kejayaan kesedaran perlu untuk mendapat kecemerlangan dalam pelajaran

Masalah disiplin murid-murid sekolah hangat diperkatakan sejak akhir-akhir ini. Bincangkan langkah-langkah untuk mengatasinya. Pengertian disiplin - peraturan yang ditetapkan dan mesti diikuti contoh pelanggaran disiplin di sekolah - ponteng sekolah, hisap rokok, ugutan, melawan guru, berpakaian tidak seperti yang dikehendaki, buang sampah merata-rata dan lainlain. Isi-isi Langkah-langkah mengatasi masalah disiplin murid-murid i. memberikan kesedaran kepada murid-murid melalui penerapan nilai-nilai murni dan ceramah-ceramah kesedaran daripada pihak-pihak tertentu ii. ibu bapa haruslah memberikan pelajaran agama yang secukupnya kepada anak-anak mereka iii. pihak sekolah haruslah tegas dalam menangani masalah ini dengan mengenakan denda yang sepatutnya agar menjadi teladan kepada murid-murid. iv. piak sekolah haruslah sentiasa mengadakan perjumpaan dengan ibu bapa untuk membincangkan masalah murid-murid v. pengawas-pengawas sekolah hendaklah memainkan peranan dengan berkesan mengawasi tingkah laku, menasihati dan melaporkan kepada guru disiplin / pihak sekolah berkenaan masalah salah laku murid. Penutup masalah disiplin tidak akan berjaya jika satu pihak saja yang berusaha tanpa kerjasama semua pihak.

Pendahuluan : Jenis buah-buahan tempatan ada dua jenis . Nyatakan langkah-langkah untuk menggalakkan orang ramai memakan buah-buahan tempatan.memberi manfaat kepada kanak-kanak Isi.contoh buah tidak bermusim isi kempen memakan buah-buahan oleh kerajaan adakan promosi jualan murah peranan media massa . kempen memakan ikan air tawar dijalankan dari masa ke semasa ii. Tuliskan cara-cara untuk menggalakkan orang ramai makan ikan air tawar. Semua pihak harus mengambil bahagian bagi menggalakkan orang ramai memakan ikan air tawar. sepat. harga ikan air tawar hendaklah dikawal supaya ianya tidaklah terlalu mahal agar orang ramai dapat membelinya iv. cara-cara memasak ikan air tawar hendaklah diberitahu kepada orang ramai supaya mereka benar-benar dapat merasai kelazatannya iii. PENDAHULUAN : Pendahuluan : Apakah ia pendidikan tadika .mengelakkan kanak-kanak daripada bosan duduk di rumah d] kanak-kanak sudah biasa dengan alam persekolahan dan tidak kekok Penutup : Lebih banyak penubuhan kelas tadika lebih baik soalan 1 Buah-buahan tempatan memang berkhasiat dan lazat untuk dimakan. sawah dan dipelihara di kolam iii.contoh buah bermusim . galakkan orang ramai menternak ikan air tawar supaya ikan air tawar mudah diperolehi v. i. 1. Ikan air tawar banyak khasiatnya.tidak bermusim . contoh ikan air tawar .Semua pihak bertanggungjawab dalam menangani masalah disiplin .lampan Jawa. keli. haruan. pihak kesihatan / perikanan hendaklah selalu memberi penerangan tentang khasiat memakan ikan air tawar kepada orang ramai. pihak sekolah. Bincangkan. gerai-gerai makan hendaklah menyediakan menu masakan ikan air tawar sebagai salah satu daripada lauk pilihan vi. tasik.Kementerian Pendidikan. patin dan lain-lain cara-cara menggalakkan orang ramai makan ikan air tawar : i.jenis bermusim . Ikan air tawar sedap dan banyak khasiatnya ii. ibu bapa dan masyarakat.isi penting : a] berumur antara 4 hingga 6 tahun b] mendedahkan kanak-kanak ke alam persekolahan c] dapat bergaul dengan kanak-kanak yang sebaya dengan mereka . ikan air tawar terdapat di sungai. tilapia. soalan 0 Pendidikan tadika yang ada pada masa ini amat memberi faedah kepada anakanak kita apabila menjejakkan kaki ke alam persekolahan.sebarkan tentang kelebihan memakan buah tempatan kurangkan import buah-buahan dari luar .

elak penyakit untuk pertanian .memperolehi ilmu pengetahuan. soalan 4 Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk " Pentingnya Air Kepada Kita " Pendahuluan : Sumber-sumber air . Pendahuluan : Kemalangan jalan raya selalu saja berlaku.minuman untuk penjanaan kuasa elektrik membersih pakaian . membaca jambatan ilmu. Kemalangan sebenarnya boleh dielakkan dengan berbagai cara.keperluan untuk hidup . Ianya disebabkan oleh beberapa faktor. soalan 3 Membaca merupakan satu amalan yang mulia. memulihara kawasan yang menjadi tumpuan dan mencari serta memperkenalkan kawasan berpotensi.jangan membazir soalan 5 Kemalangan jalan raya sering berlaku di negara kita.peringkat sekolah . Pendahuluan : Membaca secara berterusan . . negeri dan kebangsaan .tiada air tanaman dan haiwan ternakan akan mati.contoh sumber terpenting . Jimat pengunaan air . Langkah-langkah yang perlu mesti diambil bagi menggalakkan lebih rami pelancong datang ke Malaysia. membina kemudahan seperti hotel dan sebagainya.kemudahan tempat membaca dan bahan. Namun begitu kemalangan jalan raya boleh dielakkan.kepada kesihatan soalan 2 Nyatakan langkah-langkah untuk menggalakkan lebih ramai pelancong datang ke negara kita. langkah-langkah untuk menggelakkan berlakunya kemalangan jalan raya.contoh tempat isi penerangan meluas mengenai tempat .diri . Nyatakan cadangan-cadangan anda . galakan daripada ibu bapa . pelancongan membawa keuntungan kepada negara. isi kempen membaca .pemandu pelancong yang cekap kemudahan pengangkutan . Pendahuluan : banyak tempat menarik di Malaysia . Dalam setiap kemalangan ada saja tercedera dan ada juga melibatkan kematian.tegaskan peranan dan kelebihan buah-buahan tempatan .membuat promosi mengenai Malaysia.contoh peranan kerajaan di luar negara .adakan pertandingan bahan yang bermutu tinggi disediakan serta menarik. Nyatakan cara-cara untuk memupuk minat membaca di kalangan murid-murid sekolah.

b. banyak bahan bacaan yang dikumpulkan dan disimpan. Pendahuluan : Jiran adalah orang yang tinggal berhampiran dengan rumah kita sama ada yang tinggal di sebelah .baik untuk kesihatan mesti digalakkan memakan buah-buahan tempatan soalan 7 Pentingnya semangat kejiranan di kalangan kita. c. Diantaranya termasuklah bahan rujukan.contoh . brek berfungsi dengan baik.lampu . Apakah faedah yang akan kita perolehi apabila memakan buah-buahan tempatan. Pemandu hendaklah mematuhi peraturan dan undang-undang semasa memandu memandu tidak melebihi had laju yang ditetapkan. Kenakan hukuman berat kepada pemandu yang memandu dalam keadaan merbahaya .a. lebih segar mutu lebih baik untuk kesihatan c.menyebelah di hadapan atau di belakang. c.perselisihan kaum akan dapat dielakkan. Pemandu hendaklah memastikan kenderaan mereka selamat untuk dipandu . Pendahuluan : Buah-buahan tempatan ada dua jenis .berkhasiat b. sekiranya ditimpa kesusahan . buku panduan. adakan kempen keselamatan jalan raya yang berterusan Kemalangan berlaku akibat sikap cuai pengguna jalan raya. a.berat sama dipikul ringan sama dijinjing. soalan 6 Kerajaan menggalakkan rakyat negara kita memakan buah-buah tempatan. mengeratkan perhubungan antara satu sama lain. Pendahuluan : Tempat letak perpustakaan / Jenis perpustakaan / Huraian perpustakaan Perpustakaan adalah gedung ilmu. diamal tanpa mengira kaum.melanggar undang-undang .buah-buahan tidak bermusim . soalan 8 Kepentingan Perpustakaan dan faedah-faedahnya. kita perlu memupuk semangat kejiranan antara kita . agama dan bangsa -masyarakat akan hidup dengan aman.denda dan penjara. d.tambahan pula . perpaduan akan menjadi kukuh. Tulis sebuah karangan mengapa pentingnya semangat kejiranan.jiran akan menolong . Ini semua adalah untuk kemudahan pelajar. ini bukti jiran adalah penting kepada kita .mesti saling bantu membantu . negara akan menjadi lebih kuat dan disegani oleh musuh.bermusim . . tidak diletakkan bahan pengawet .contoh isi a.memupuk semangat muhibah di antara pelbagai kaum. rasanya amat lazat . b. buku cerita . kunjung mengunjungi semasa perayaan .

masak .contoh .buat kenderaan dan dijual . Pendahuluan : Ko kurikulum ialah aktiviti selepas sekolah iaitu aktiviti persatuan unit beruniform dan sukan.darat .sifat kepimpinan dalam aktiviti. terdapat berbagai sumber rujukan . membantu dalam meningkatkan prestasi pelajaran. boleh mengisi masa lapang dengan berfaedah . tempat membaca dan menelaah yang selesa .dapat memahami pelajaran dengan lebih berkesan lagi. tidak boleh bergantung kepada guru-guru semata-mata . Pendahuluan : Ada berbagai jenis kenderaan . melatih murid menjadi pemimpin .berperanan penting . Membaca jambatan ilmu.mempengaruhi untuk menjadi baik . A. bekerjasama antara satu sama lain.majalah .akan mempengaruhi menjadi jahat Rakan adalah tempat kita mencurah segala masalah yang kita hadapi .wujud bandar dan kota besar C.jahat .akhbar dan lain-lain iii.penting untuk pelajar . peluang pekerjaan di kilang membuat kenderaan.tidak terlibat dengan unsur negatif vii.dapat keuntungan .orang yang boleh dipercayai. melatih diri menggunakan bahan dengan baik .membaca jambatan ilmu . sentiasa saling bantu-membantu . perpustakaan sebagai pusat ilmu pengetahuan .bijak memilih kawan.contoh udara .terdapat kemudahan disediakan ii.jimat perbelanjaan vi.air . pelajar sepatutnya selalu mengunjungi perpustakaan pada setiap masa demi untuk kejayaan masa depan / mengemukakan cadangan membaiki perkhidmatan perpustakaan / menyatakan penghargaan kepada sesiapa yang berkenaan . Pendahuluan : Rakan sebaya ialah rakan yang seusia dengan kita dan mempunyai kegemaran yang hampir sama. tempat belajar yang sesuai . rakan sebaya .persediaan untuk masa hadapan viii. soalan 9 Rakan sebaya adalah orang yang penting dalam kehidupan kita.tidak perlu membeli buku yang dikehendaki . soalan 11 Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk " Kepentingan Pelajar menyertai aktiviti ko kurikulum ". B.buat kerja yang diberi oleh guru iv. membawa penumpang yang ramai dan juga boleh memuatkan barang dengan banyak penting dalam pembangunan ekonomi . melatih murid untuk berdikari sendiri .buku . Apakah peranan yang dapat diberikan oleh rakan sebaya dalam kehidupan kita.baik . soalan 10 Tulis sebuah karangan yang bertajuk " Kepentingan Kenderaan Kepada Kita".dapat ke sesuatu tempat dengan cepat selamat b.contoh a penting .meningkatkan tahap pencapaian dalam semua hal.i. v. mempengaruhi perwatakan seseorang .contoh dalam perkhemahan tahunan . pinjam buku untuk membuat rujukan dan mengulang kaji .

aktiviti sukan dan permainan . mengelakkan murid daripada membuang masa dengan sia-sia di rumah . ikut arahan ketua.dapat berbincang . disiplin / riadah . Pengertian kokurikulum . buku dan sebagainya.sebagai latihan tambahan . D. dalam aktiviti sukan dan permainan . B.dapat merapatkan hubungan sesama murid iii. Berikan sebab-sebabnya. pertandingan / perlawanan sukan dan aktiviti kokurikulum dengan sekolah lain pula dapat rapatkan hubungan di antara murid-murid dan guru-guru sekolah berkenaan hubungan yang rapat dan baik penting bagi menjamin keharmonian sesebuah sekolah dan masyarakat kejayaan dalam pendidikan / pelajaran. melahirkan murid dengan kemahiran yang telah diajar .badan sihat . E. ii.mengisi masa lapang dengan betul.otak cergas Murid patut menyertai aktiviti ko kurikulum untuk memperolehi berbagai faedah untuk diri. kuiz. . unit beruniform. C.murid menjadi lebih mahir lagi.untuk bantu pembelajaran di bilik darjah contoh . majalah. melatih murid mematuhi disiplin dan arahan ketua. untuk kesihatan diri . Siapkan tugasan yang diberi meningkatkan prestasi pelajar .dapat eratkan hubungan iv. soalan 13 Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk " Faedah membaca buku " Pendahuluan : Membaca sebagai hobi yang baik. dalam aktiviti kelab dan persatuan . sukan dan permainan .berbalas pantun . Kegiatan kokurikulum boleh merapatkan hubungan di antara murid-murid dan guru-guru. sebagai latihan mengulang kaji pelajaran di rumah . soalan 12 soalan : Kerja rumah sangat baik untuk murid-murid sekolah.kegiatan luar bilik darjah . dalam aktiviti unit beruniform .sendiri dan aktiviti dalam perkhemahan.keputusan yang baik dalam peperiksaan. syarahan dan lain-lain memerlukan kerjasama dan muafakat .penting untuk keutuhan sesuatu organisasi atau negara.murid-murid akan bekerjasama dan bantumembantu bagi mencapai kemenangan . . Berbagai bahan yang boleh dibaca seperti akhbar. A. Tuliskan sebuah karangan berkenaan dengannya.cara membuat pertolongan cemas.berat sama dipikul dan ringan sama dijinjing.berusaha dengan membuat rujukan . Menambah ilmu pengetahuan tambahan . Pendahuluan : Kerja rumah ialah kerja sekolah yang diberi oleh guru untuk disiapkan di rumah.tidak secara langsung dapat merapatkan hubungan sesama mereka.berbincang dengan rakan-rakan C. kelab dan persatuan boleh merapatkan hubungan di antara murid-murid dan guru-guru i. Semangat kerjasama .

memperolehi ejaan betul c.a.Info Sains c) Mendapat pengetahuan agama . . Isi : Kebaikan a) Mengetahui perkembangan semasa .Ehwal Islam d) Mengeratkan hubungan kekeluargaan e) Isi masa lapang dengan baik. Kebaikan a) Dalam bidang komunikasi-telefon-televisyen dan radio. Pendahuluan: Sains amat penting kepada manusia. Kemajuan sains membawa perubahan kepada kehidupan manusia. C) Untuk pertahanan negara-membina alatan perang -senjata . Soalan23 : Bina sebuah karangan tentang baik dan buruknya menonton televisyen . Boleh dikatakan setiap rumah di negara kita mempunyai sebuah peti televisyen. boleh dijadikan panduan hidup dalam penyelesaian masalah. -manusia dapat bergerak pantas dari satu tempat ke satu tempat . dapat membaiki penguasaan bahasa . Berbagai faedah diperolehi daripada kemajuan sains sekarang.menggelakkan diri daripada melakukan perkara yang tidak berfaedah.menambah perbendaharaan kata . Bina sebuah karangan mengenai baik dan buruk kemajuan sains.Majalah 3.air dan udara. membaca jambatan ilmu. b) Dalam bidang perhubungan-pembinaan jalan raya bertar -pembinaan kenderaan darat.Televisyen merupakan satu media elektrik yang paling popular di negara kita.Bincangkan Pendahuluan: .kereta kebal dan sebagainya -negara menjadi lebih selamat. Keburukan a) Mengancam keselamatan manusia dan dunia -Bom atom-Jepun-ramai terbunuh -Gas sarin -Bom nuklear b) Robot dicipta .penerokaan angkasa lepas. Penutup : Sains membawa kebaikan dan juga keburukan kepada kehidupan manusia.kereta di kilang -peluang kerja manusia terbatas.berita b) Mendapat pengetahuan tambahan . mendapat pengetahuan tambahan b. d.membantu dalam membina karangan . mengisi masa lapang dengan berfaedah . Soalan22: Kemajuan sains banyak membantu manusia dalam semua hal. Oleh itu kita seharusnya berhati-hati menggunakan kemajuan sains hanya untuk kebaikan.

-dedahkan unsur-unsur yang tidak sihat kepada pelajar. wang saku. Namun permainan ini ada keburukannya. Keburukan a) bebanan yuran bulanan kepada keluarga miskin b)Jumlah murid adalah ramai-pengawasan tidak dapat diberikan oleh pihak asrama secara berkesan. Penutup : Tinggal di asrama ada kebaikan dan ada juga keburukan.bermain dan sebagainya diatur dengan baik. Isi a) Pelajar berpeluang untuk belajar dengan lebih baik -mempunyai jadual . Penutup : Ibu bapa mesti mengawal -hadkan masa bermain-membaca buku-buat jadual. Soalan 26 Tidur lewat adalah amalan yang tidak baik. . c) Dapat dilatih untuk hidup berdikari -di sini pelajar tidak bergantung kepada lbu bapa semata-mata. b) Berlaku ponteng sekolah-video tiada di rumah kunjungi pusat video masa sekolah. Rangka Pendahuluan : Pada zaman sains dan teknologi-permainan tradisional seperti gasing.patuh pada jadual . d) Dapat belajar secara berkumpulan. Soalan 24: Tinggal di asrama lebih baik daripada tinggal di rumah . Soalan 25: Permainan video dan komputer adalah amat menyeronokkan.Bina sebuah karangan untuk menyatakan kenapa pelajar mesti tidur awal. Bincangkan. Isi Keburukannya a) Kanak-kanak berasa asyik dan leka-tiga atau empat Jam bermain membazirkan masa-tenaga elektrik.wau.Bincangkan. Pendahuluan: Asrama adalah tempat penempatan untuk pelajar-pelajar di sekolah. Namun pelajar seharusnya pandai memilih rancangan yang sesuai dan tidak mengabaikan pelajaran. Kerajaan menyediakan asrama-asrama ini untuk kemudahan pelajar-pelajar belajar dengan lebih sistematik. c) Jenis-Jenis permainan seperti pergaduhan peperangan. Penutup : Menonton televisyen memberi faedah kepada pelajar. b) Dapat dilatih untuk hidup bekerjasama-bagai "Aur dengan Tebing". .Keburukan bagi pelajar a) Menonton terlalu lama-membazir masa b) Ada rancangan-rancangan yang tidak sesuai ditonton.congkak tidak diminati oleh kanak-kanak lagi.saling bantu membantu. banyak faedah yang di perolehi. mereka lebih gemar bermain video dan komputer.

c) Tidak berasa jemu atau mengantuk. Penutup: Tidur awal patut diamalkan .di rumah dan ada yang suka belajar secara bersendirian serta berkumpulan. dijual di pasaran. baik daripada belajar secara bersendirian. Bincangkan. Ibu bapa hendaklah memastikan bahawa anak-anak mereka tidak membeli dan memakan makanan ringan yang.beroleh kejayaan. Isi a) Dapat bertanya sesuatu yang tidak difahami. RangRa Pendahuluan : Setelah diketahui bahawa makanan ringan tidak baik untuk kesihatan badan kanak-kanak.pembaziran wang. Soalan 27: Belajar secara berkumpulan lebih. berlebihan . a) murid tidur awal-dapat bangun awal dapat ke sekolah awal .badan akan terasa sihat dan segar . Namun begitu rakan dalam kumpulan hendaklah rakan yang sesuai untuk kita. Soalan 28 : Kanak-kanak.dapat rehat yang secukupnya -badan terasa segar. amat suka memakan makanan ringan. makanan ringan tidak baik untuk kesihatan kanak-kanak. Rangka Pendahuluan : Murid mempunyai cara yang tersendiri untuk mengulang kaji pelajaran mereka . Penutup : Kita hendaklah belajar secara berkumpulan kerana ianya mempunyai banyak kelebihannya. Makanan ringana) tidak berkhasiat . Tidur lewat bagi seorang murid adalah satu amalan yang tidak baik. Ada yang suka belajar di perpustakaan . b) mengandungi banyak bahan pengawet dan perasa. -tidak baik untuk kesihatan badan. d) Melatih diri kita mengeluarkan pendapat. Sedangkan masyarakat tahu bahawa.tiada zat dan vitamin. . b) Tidak tergesa-gesa untuk ke sekolah-tidak ketinggalan bas. c) rehat yang secukupnya . Bincangkan.Pendahuluan : Setiap orang memerlukan rehat. b) Dapat bertukar-tukar nota dan pendapat. Tidur juga sebahagian daripada cara berehat.tidak diperlukan oleh badan. c) tidak mengenyangkan . yang.tidak berasa mengantuk semasa guru mengajar.-dapat menumpukan sepenuh perhatian semasa guru mengajar . Soalan 29 : Bandar merupakan tempat tumpuan orang ramai. Bincangkan kebaikan dan keburukan tinggal di bandar.kesihatan akan terjaga.

-kemudahan rawatan-hospital yang lengkap. -Pelanggan sukar untuk membuat penilaian. b)Pelanggan akan keliru -berbagai barangan sama yang berlainan jenama diiklan. Apakah dia pendidikan tadika n memberi manfaat kepada kanak-kanak a) berumur antara 4 hingga 6 tahun b) mendedahkan kanak-kanak alam persekolahan c) dapat bergaul dengan kanak-kanak yang sebaya dengan mereka . c)Pembaziran wang . c) Banyak peluang pekerjaan -kilang. Melalui akhbar.keretapi. b) Bidang pendidikan -Pusat pengajian tinggi -pusat rujukan-perpustakaannya lengkap. a)Pelanggan tertipu . -maklumat lebih terperinci daripada iklan.radio dan juga televisyen iklan disiarkan untuk mempengaruhi masyarakat. Pendidikan tadika yang ada pada masa kini amat memberi faedah kepada anakanak kita apabila menjejakkan aki ke alam persekolahan. b) Dapat merancang pembelian-membuat pilihan terhadap barangan yang hendak dibeli.Rangka Pendahuluan: Isi Tempat tinggal merupakan satu perkara orang suka tinggal di bandar tinggal di kampung. Tinggal di bandar kelebihan daripada tinggal di kampung. Kebaikan a) Terdapat banyak kemudahan yang amat pentinq. Bincangkan pengaruh iklan kepada masyarakat.berniaga d) Kemudahan sosial -tempat hiburan Penutup: Keburukan -perbelanjaan yang tinggi -terdedah kepada pengaruh budaya tidak sihat Soalan 30 Kita sentiasa melihat iklan di mana saja. Bincangkan. ada juga suka tinggal mempunyai beberapa -sistem pengangkutan seperti.-Mudah untuk ke mana saja.apabila sudah terpengaruh-pelanggan membeli tanpa mengira kesan. -barangan yang ditawarkan tidak mempunyai mutu yang tinggi -cara pengiklanan yang menarik-pelanggan tertarik untuk membeli.bas.kapal terbang. Pendahuluan : Iklan diadakan oleh sesebuah syarikat atau peniaga untuk memperkenalkan barangan mereka. Kebaikan a) Dapat mengetahui sesuatu keluaran baru di pasaran.-barang yang tidak perlu. Iklan memberi kesan yang kurang baik kepada masyarakat.

minum dan memasak ii. mengairi sawah dan kebun . sisa perindustrian .sumber rezeki iii.hujan dan sebagainya n sangat penting kepada manusia binatang dan tumbuhan Isi i.aktiviti perlombongan iv. tolong-menolong . a) b) c) d) ibu bapa sentiasa sibuk pihak sekolah tidak mengambil berat pengaruh rakan sebaya pengaruh dari luar seperti media massa "Air dan kegunaannya".pembuangan sampah sarap.menternak ikan/udang .membasuh.laut. membina empangan .sangat penting .untuk kemudahan dan kegiatan ekonomi Penutup Pencemaran air berlaku . Pendahuluan n Air meliputi tujuh puluh satu peratus permukaan bumi n sumber air . ziarah-menziarahi rakyat aman damai dan maju perpaduan masyarakat Disiplin sekolah semakin merosot.sumber tenaga elektrik .n dapat mengelakkan kanak-kanak daripada bosan duduk di rumah d) kanak-kanak sudah biasa dengan alam persekolahan dan tidak kekok lebih banyak penubuhan kelas tadika lebih baik "Semangat muhibah dan sikap tolong-menolong". Semangat yang perlu dipupuk a) b) c) d) e) f) bantu-membantu.menguatkuasakan undang-undang Kebahagiaan dan kegembiraan ibu bapa amat besar maknanya kepada kita. Apakah cara yang patut kita lakukan untuk memastikan orang tua kita sentiasa bahagia dan gembira ? ibu bapa cuma mengharapkan kebahagiaan dan kegembiraan a) menghargai mereka sebagai orang tua b) menolong kerja-kerja rumah .ketika susah kenduri-kendara keramaian dan perayaan gotong-royong . makhluk hidup memerlukan air .mewujudkan sikap sayang dan muhibah tidak mementingkan diri dan hormat-menghormati bertegur-sapa . Bincangkan sebab-sebab kemerosotan disiplin.hukuman lebih berat . berdekatan dengan laut dan sungai .terus hidup .

mengamalkan budaya bersih semasa keluar dan masuk ke rumah supaya tidak ada jangkitan kuman persekitaran yang bersih.aman damai . membentuk disiplin . menjaga hutan .c) menyumbang wang ringgit. penghuni sihat dan ceria "Faedah mempelajari seni mempertahankan diri" kemahiran atau kepandaian di dalam hal mempertahankan diri . menanam pokok-pokok bunga / buah-buahan dipersekitaran untuk kesegaran pemandangan dan kecantikan.sumber air. kita perlu bekerjasama untuk menjaga persekitaran kawasan sekolah ii.membantu orang yang dianiaya melainkan persahabatan kepelbagaian seni mempertahankan diri .rakyat sihat pencemaran berlaku . v. walaupun mereka tidak minta d) tugas murid ialah belajar hingga berjaya kebahagiaan akan terpancar di wajah mereka "Perlunya kita menjaga alam sekitar" persekitaran yang bersih .mengelakkan daripada gejala negatif iv.kempen "Hijaukan Bumi Kita" . Tempat haiwan lair tinggal iv. sampah sarap perlu dibersihkan / dibakar dalam lubang sampah n menggelakkan pembiakan lalat yang membawa penyakit iii.satu senaman yang baik ii.patuh kepada arahan . Rumah tempat tinggal / kediaman yang paling selesa rumahku syurgaku i. meningkatkan kesedaran rakyat . mempertahankan diri daripada serangan musuh . cintakan keindahan alam sekitar .kegiatan ekonomi i.menanam pokokpokok ii.hidupan flora dan fauna iii. memanjangkan jangka hayat Tuliskan cara-cara menjaga persekitaran kawasan kamu. Negara indah . menyihatkan badan .menarik pelancongan berkunjung Tanggungjawab semua rakyat .meningkatkan kecergasan .mewujudkan pemikiran positif iii. mengumpul tin-tin kosong / tayar buruk / botol-botol dan timbus dalam lubang n menggelakkan pembiakan nyamuk aedes iv.menjaga diri daripada serangan musuh i.daya tarikan pelancong "Faedah bergotong royong" melakukan kerja secara beramai-ramai . dijadikan kegiatan masa lapang .udara bersih dan tempat takungan air .

secara individu dan ada berpasukan i. pengalaman. mengerat perhubungan . menggerakkan otot-otot .Ketua Pasukan. Ketua Unit .menenangkan fikiran ii.warisan budaya permainan perlu diajar di sekolah . menyesuai dan memupuk disiplin .banyak faedah .menjadi ringan iii. berbentuk pengetahuan i.bersukan . perkhemahan.peraturan persatuan . sumber kewangan iii. dapat memupuk nilai tradisi . bekerjasama . kerja tangan. membimbing dan membina sifat kepimpinan . congkak. Sepak raga bulatan.kegiatan kokurikulum supaya tidak pupus .di kampung atau di bandar "Perlunya kita mempunyai hobi" Aktiviti masa lapang .mewujudkan suasana harmonis iv. sikap sentiasa menolong orang ii.waktu petang ii.dapat digunakan di dalam kemahiran berkaitan pertolongan cemas menyertai pasukan pakaian seragam .senaman ringan perlu diadakan tempat beriadah dan menubuhkan kelab-kelab .mengurus aktiviti .menggunakan masa dengan berfaedah "Permainan Tradisional" permainan yang diwarisi sejak berzaman. melatih murid-murid berdikari . untuk memenuhi masa terluang .i.pengetahuan. Ada permainan .melaksanakan tugas.aktiviti luar bilik darjah pengakap.percayakan ketahanan diri sendiri . hiburan. mewujudkan suasana harmoni dan saling hormat-menghormati amalan yang perlu diteruskan . dapat menjimatkan masa dan tenaga ii. gasing .peraturan persatuan mengikut arahan iv. kegiatan lasak . mewujudkan persefahaman dan kemesraan di kalangan anggota masyarakat iv.ting-ting.di kalangan kanak-kanak . mendapatkan keuntungan . mengeratkan perhubungan . konda-konda. iii. memanfaatkan masa lapang .penat lelah bekerja iv. tunas puteri dan sebagainya i. menambahkan ilmu pengetahuan .mendatangkan kebaikan .berkumpul dan bertukartukar fikiran "Faedah menyertai pasukan pakaian seragam di sekolah-sekolah" pasukan pakaian seragam ialah aktiviti kokurikulum .di kalangan anggota masyarakat iii. sebagai hiburan . sesuatu kerja besar dan sukar .mesra dengan orang lain .akitiviti berkawad .

jika tahu menggunakan komputer i. terkedepan di dalam pelbagai bidang banyak faedah yang diperolehi . Apakah faedah yang kita perolehi jika mempelajarinya ? kemajuan teknologi moden berkait rapat dengan komputer . Mengapakah kita perlu merayakan hari tersebut ? Hari kebangsaan . forum dan lain-lain ii. dapat mencari maklumat dengan tepat . dapat berkenalan dengan lebih ramai kawan-kawan iv. mendedahkan perjuangan dan kesusahan orang-orang terdahulu iv.disimpan di dalam cakera liut iii. bertanyakan diri sendiri . menyehatkan badan ii.Kita digalakkan mempelajari penggunaan komputer. berguna untuk mendidik pelajar n televisyen pendidikan iv.diprogramkan di dalam cakera liut ii.cuti umum .sumbangan terhadap nagara bersama mengekalkan keamanan dan kemajuan negara "Bersukan Penting Kepada Murid-murid sekolah" jenis-jenis sukan yang digemari oleh kanak-kanak i. kita akan merayakan Hari Kebangsaan. mengingati tokoh-tokoh negara iii. memperolehi pengetahuan n rencana. untuk mendapatkan kamlumat n dalam dan luar negeri perlu menonton rancangan berfaedah . sebagai alat hiburan iii. sambutan bukan sekadar bercuti tetapi i. tidak membuang masa iii.dipandang tinggi .penggunaan komputer Setiap tahun pada 31 Ogos . melahirkan sifat kecintaan terhadap negara ii. menambahkan pelbagai jenis pengetahuan mengenai sukan semua murid perlu mengambil bahagian dalam sukan Kepentingan Televisyen Kepada Kita televisyen merupakan alat media massa yang sangat berpengaruh kepada kita i. berita. lebih mudah mencari pekerjaan iv. memudahkan murid belajar dan mengulang kaji pelajaran .

badan cergas n tidak mengantuk n pening kepala iii. dapat bangun awal untuk sekolah . dapat bertanya tentang perkara yang tidak difahami ii. mendisiplinkan murid-murid ii. melatih kita mengeluarkan pendapat v.tidak lewat ii. keadaan / suasana sekolah yang selesa untuk belajar iv. dapat bertukar-tukar fikiran. mudah ingat pelajaran yang dipelajari iv. tidak berasa jemu dan mengantuk iv. membiasakan hidup berdisiplin n mengikut arahan guru penegasan tajuk "Menelaah Pelajaran Menjamin Kejayaan Dalam Peperiksaan" . mencantikkan kawasan sekolah murid-murid perlu mengikut peraturan sekolah untuk kebaikan semua pihak "Murid-murid Perlu Tidur Awal" setiap orang perlukan rehat i. nota dan pendapat iii. memudahkan guru mengawal murid iii. tidak tergopoh-gapah untuk ke sekolah iv. mudah menerima pelajaran dari guru tidur awal patut diamalkan "Kebaikan Kerja Sekolah" latihan atau kerja yang diberikan oleh guru untuk dibuat di rumah i. mudah memahami sesuatu perkara penegasan tajuk "Perlunya Peraturan Sekolah" semua murid perlu mematuhi peraturan sekolah i. tidak membuang masa ii."Belajar Berkumpulan Lebih Baik Daripada Belajar Sendiri" belajar berkumpulan secara beramai-ramai i. menggalakkan murid-murid mengulang kaji pelajaran di rumah iii.

menelaah sesudah tajuk diajar ii. membahayakan kesihatan n mengandungi bahan kimia yang membahayakan ii. membazirkan duit n tidak mengenyangkan n menjadi ketagih iii. menggunakan masa dengan sebaik-baiknya iv. hobi yang baik tabiat membaca perlu diamalkan oleh setiap murid 15 ceritakan perayaan-perayaan yang terdapat di Malaysia. menambahkan pengetahuan dan pengalaman n berkongsi pengalaman dan penulis n menyelami perasaan pengarang iii. . tidak membazir masa ii. perlu menelaah seberapa kerap yang boleh iii. keracunan makanan penegasan kepada tajuk "Tabiat Membaca" n sebagai seorang murid n satu kegiatan yang amat baik dan berfaedah i.makanan yang tidak berkhasiat i.belajar bersungguh-sungguh akan menjamin kejayaan dalam pelajaran i. perlu membaca dalam keadaan tenang menelaah boleh menjamin kejayaan pelaran "Kokurikulum Adalah Kegiatan Yang Berfaedah" kegiatan yang dilakukan di luar bilik darjah selepas waktu sekolah i. menambah pengetahuan dan pengalaman iii. tidak ada selera makan iv. memudahkan untuk mengulangkaji / membuat kerja rumah ii. semangat bekerjasama semua murid patut melibatkan diri di dalam kegiatan kokurikulum "Kanak-kanak Tidak Digalakkan Memakan Makanan Ringan" makanan ringan . menjalin hubungan persahabatan iv. menguji setakat mana kita faham iv.

Berikan sebab-sebab kenapa kamu perlu menghormati orang yang lebih tua. 17 Kebersihan amat penting dalam kehidupan . Kamu berminat untuk menyertainya. 23 24 Makanan yang bersih menjamin kesihatan. 33 Perpustakaan diakui sebagai gedung ilmu. Apakah faedah yang kamu tahu dengan adanya perpustakaan ? 24 Sifat-sifat yang perlu ada pada seseorang murid. Tuliskan rencana tersebut. Tuliskan sebuah karangan berdasarkan tajuk itu. . Tuliskan satu karangan tentang sahabat. 32 Tuliskan karangan yang bertajuk ‘Pentingnya Pendidikan Jasmani kepada murid-murid sekolah’. 18 Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk " Kepentingan Kegiatan KoKurikulum kepada murid-murid" 19 Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk " Faedah menyimpan wang di bank. Bagaimana anda menjaga kesihatan anda. ‘Faedah-faedah Mengumpulkan Setem’. 21 Kamu diajar supaya menghormati orang-orang yang lebih tua daripada kamu. 20 Setiap orang pasti memiliki sahabat. 25 "Cara-cara menjaga kesihatan". Nyatakan kebaikan komputer kepada kita. 26 Kebersihan ialah punca kesihatan yang baik. 28 29 30 Keistimewaan negara Malaysia Kebaikan surat khabar kelebihan menyertai kegiatan kokurikulum 31 Sekolah kamu telah menganjurkan peraduan menulis rencana yang bertajuk "Dadah musuh nombor satu negara". Kawan yang menjadi pilihan saya.16 Tuliskan sebuah karangan berkenaan dengan sejenis permainan tradisional yang kamu tahu. Sahabat sangat penting dalam kehidupan kita. Terangkan cara-cara untuk menjaga kebersihan diri dan tempat tinggal. Bincangkan. 22 Tuliskan sebuah karangan berdasarkan tajuk . 27 Komputer telah digunakan dengan meluas di negara kita.