P. 1
Modul Sumur

Modul Sumur

Ratings:
(0)
|Views: 77|Likes:
Published by Cikgu Saripah
Digunakan untuk menilai sahsiah pelajar
Digunakan untuk menilai sahsiah pelajar

More info:

Categories:Topics
Published by: Cikgu Saripah on Sep 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/01/2014

pdf

text

original

RINGKASAN MODUL

SAHSIAH UNGGUL MURID
( SUMUR )
DI SMKA DAN SABK KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

BAHAGIAN PENDIDIKAN ISLAM KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

CYBERJAYA
2011

Mu ka S u ra t |2

RINGKASAN MODUL SAHSIAH UNGGUL MURID ( SUMUR ) .

B. Program Berbudi Bahasa Program Mutadayyin Program Penampilan Diri Program Jati Diri Mu ka S u ra t |4 .4 PROGRAM SUMUR A. C. D.

c. Mengambil berat terhadap orang di sekeliling d. d. Mengucapkan terima kasih di atas sesuatu pemberian dan pertolongan b.A. Berlapang dada dengan perbezaan pendapat/ )‫ (التسامح‬at-tasamuh e. Menggunakan bahasa yang sopan dan lembut. Kebolehan memahami dan merasai penderitaan sebenar orang lain (emphaty ) e. Sentiasa menziarahi/menemui ahli keluarga. e. Menggunakan intonasi suara dan bahasa badan yang sesuai. b. Bersungguh dalam memberikan bantuan 3. Mengenang Budi/Menghargai a. Menghormati orang lain dengan panggilan mesra dan disenangi oleh pendengar. Mengutamakan orang yang lebih dewasa dalam kebanyakan hal c. Berdiri ketika berucap dengan orang yang lebih dewasa d. Bercakap perkara yang bermanfaat dalam topik yang berkaitan. Program Berbudi Bahasa: 1. Memberi pertolongan kepada orang lain tanpa diminta ( Sikap Proaktif ) b. Mendengar nasihat dan mematuhi sebarang arahan yang ditetapkan. Hormat Menghormati a. Laras Bahasa a. Ikhlas dalam memberi pertolongan c. Penggunaan kata-kata penghormatan yang tetap Mu ka S u ra t |5 . rakan-rakan dan individu 4. Memberi salam dan bertegur sapa ketika bersua b. Menzahirkan penghormatan dalam perlakuan d. Tolong Menolong a. Menerima kelebihan dan kelemahan orang lain tanpa syarat ( Non judgement ) 2. e. Memberikan tanda ingatan sempena peristiwa-peristiwa yang bermakna kepada individu c.

Meneliti tafsiran ayat yang dibaca e. Hafaz ayat-ayat lazim c. Memelihara ketertiban 2. Menyempurnakan sunat-sunat solat d. Solat pada awal waktu b.B. Tilawah/Tadarus al-Quran a. Berdoa setiap lepas solat c. Tadabbur dengan makna difahami 3. Amalan berzikir dan Doa Berterusan a. Membaca doa dalam setiap amalan harian d. Mengamalkan adab-adab berdoa dan berzikir Mu ka S u ra t |6 . Memahami kandungan doa e. Membaca al-Quran setiap hari b. Program Mutadayyin: 1. Solat Berkualiti a. Membaca wirid lepas solat b. Berpakaian bersih dan sesuai e. Sentiasa berjemaah c. Memelihara hukum tajwid d.

keadaan dan majlis e. Mampu berkomunikasi dengan baik d. Aktif dalam kelas dan luar bilik darjah b. Menutup aurat b. Menyayangi yang lebih muda e. Sesuai mengikut tempat. Kepemimpinan a. Menumpukan perhatian terhadap ajaran guru c. Menjadi role model (dicontohi ) 4. Tidak terlalu ketat 2. Suka membantu semua orang yang memerlukan bantuan d. Sikap Positif dan Proaktif a. Program Penampilan Diri: 1. Sentiasa terkehadapan dalam memberi idea dan melaksanakan sesuatu tugas / tanggungjawab dengan baik Mu ka S u ra t |7 . Tegas mempertahankan keputusan bersama c. Bercakap dengan lembut (rendah suara ) b. Kemas dan lengkap d.C. Bersih dan rapi c. Mampu menyumbangkan idea yang ktitis dan bernas e. Adab Sopan a. Bijak membuat keputusan b. Menyelesaikan tugas menepati masa yang ditentukan c. Mengutamakan yang lebih berusia/yang lebih tua d. Pemakaian a. Berwibawa dan disegani e. Sentiasa membataskan pandangan & pergaulan 3.

Bertanggungjawab atas keputusan d. Tabah dan tidak berputus asa e. Mudah menerima nasihat b. Tegas mempertahankan keputusan c. Berwawasan / berpandangan jauh c. Bersaing mencapai kecemerlangan e. Tekun sewaktu melaksanakan tugasan c. Memberikan hujah dengan idea yang bernas b. Program Jati Diri: 1. Aktif dalam setiap aktiviti b. Penglibatan dalam aktiviti kerohanian 3. Bertolak ansur c. Sabar dan Tabah a. Beridea kritis d. Sentiasa menunaikan kewajipan e. Respon dalam semua majlis d. Sanggup berkorban 4.D. Kesungguhan yang tinggi 2. Tidak mudah terpengaruh b. Bersungguh melaksanakan tugasan d. Semangat Juang a. Bijak membuat keputusan e. Tetap Pendirian a. Berkeyakinan a. Berani Mu ka S u ra t |8 .

LAMPIRAN Instrumen Penilaian Program dan Borang Penilaian Program Mu ka S u ra t |9 .

PROGRAM BERBUDI BAHASA HORMAT MENGHORMATI a Kriteria :Memberi salam dan bertegur sapa ketika bersua a TOLONG MENOLONG Kriteria :Memberi pertolongan kepada orang lain tanpa diminta ( Sikap Proaktif ) Ikhlas dalam memberi pertolongan MENGENANG BUDI/MENGHARGAI Kriteria :Mengucapkan terima kasih di atas sesuatu pemberian dan pertolongan Memberikan tanda ingatan sempena peristiwa-peristiwa yang bermakna kepada individu Menzahirkan penghormatan dalam perlakuan LARAS BAHASA a Kriteria :Menggunakan intonasi suara dan bahasa badan yang sesuai. M u k a S u r a t | 10 . *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. d Berlapang dada dengan perbezaan pendapat/ )‫(التسامح‬ at-tasamuh Menerima kelebihan dan kelemahan orang lain tanpa syarat ( Non judgement ) d d Mendengar nasihat dan mematuhi sebarang arahan yang ditetapkan. d e e e Sentiasa menziarahi/menemui ahli keluarga. a b Mengutamakan orang yang lebih dewasa dalam kebanyakan hal b b b Menggunakan bahasa yang sopan dan lembut. Menghormati orang lain dengan panggilan mesra dan disenangi oleh pendengar. rakan-rakan dan individu e Penggunaan kata-kata penghormatan yang tetap *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja.Lampiran 1 : Instrumen Penilaian Program A A. c Berdiri ketika berucap dengan orang yang lebih dewasa c Mengambil berat terhadap orang di sekeliling Kebolehan memahami dan merasai penderitaan sebenar orang lain (emphaty ) Bersungguh dalam memberikan bantuan c c Bercakap perkara yang bermanfaat dalam topik yang berkaitan.

Lampiran 2 : Borang Penilaian Program A A. HORMAT MENGHORMATI Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria c Kriteria e BIL NAMA MURID TING TOLONG MENOLONG Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria c Kriteria e MENGENANG BUDI Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e LARAS BAHASA JUMLAH Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 11 Kriteria e . PROGRAM BERBUDI BAHASA TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….

c. AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN Kriteria :Membaca wirid lepas solat Berdoa setiap lepas solat Membaca doa dalam setiap amalan harian Memahami kandungan doa Mengamalkan adab-adab berdoa dan berzikir d. e. M u k a S u r a t | 12 . Berpakaian bersih dan sesuai Memelihara ketertiban d.Lampiran 3 : Instrumen Penilaian Program B B. TADARUS AL-QURAN Kriteria :Membaca al-Quran setiap hari Hafaz ayat-ayat lazim Memelihara hukum tajwid a. Kriteria :Solat pada awal waktu Sentiasa berjemaah Menyempurnakan sunat-sunat solat a. b. b. Meneliti tafsiran ayat yang dibaca Tadabbur dengan makna difahami d. e. b. c. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. e. c. PROGRAM MUTADAYYIN SOLAT BERKUALITI a. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja.

PROGRAM MUTADAYYIN TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah …………………………………………………. SOLAT BERKUALITI TADARUS AL-QURAN AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 13 Kriteria e BIL NAMA MURID TING JUMLAH .Lampiran 4 : Borang Penilaian Program B B.

Menjadi role model (dicontohi ) e. c. keadaan dan majlis Tidak terlalu ketat d. a. Mengutamakan yang lebih berusia/yang lebih tua Menyayangi yang lebih muda Sentiasa membataskan pandangan & pergaulan c. e. Bersih dan rapi b.Lampiran 5 : Instrumen Penilaian Program C C. Tegas mempertahankan keputusan bersama b. b. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. e. Sesuai mengikut tempat. d. e. b. a. PROGRAM PENAMPILAN DIRI PEMAKAIAN Kriteria:Menutup aurat ADAB SOPAN Kriteria :Bercakap dengan lembut (rendah suara ) Menumpukan perhatian terhadap ajaran guru KEPEMIMPINAN Kriteria :Bijak membuat keputusan SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF Kriteria :Aktif dalam kelas dan luar bilik darjah Menyelesaikan tugas menepati masa yang ditentukan Suka membantu semua orang yang memerlukan bantuan Mampu menyumbangkan idea yang ktitis dan bernas Sentiasa terkehadapan dalam memberi idea dan melaksanakan sesuatu tugas / tanggungjawab dengan baik a. d. Mampu berkomunikasi dengan baik Berwibawa dan disegani c. a. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. M u k a S u r a t | 14 . d. Kemas dan lengkap c.

PROGRAM PENAMPILAN DIRI TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….Lampiran 6 : Borang Penilaian Program C C. PEMAKAIAN BIL NAMA MURID TING Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a ADAB SOPAN KEPEMIMPINAN SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF JUMLAH Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 15 Kriteria e .

M u k a S u r a t | 16 . b. Sentiasa menunaikan kewajipan Kesungguhan yang tinggi d. c. b. e. Respon dalam semua majlis Tabah dan tidak berputus asa Penglibatan dalam aktiviti kerohanian c. Sanggup berkorban e. d. d. PROGRAM JATI DIRI BERKEYAKINAN Kriteria:Tidak mudah terpengaruh SABAR DAN TABAH Kriteria :Mudah menerima nasihat Bertolak ansur TETAP PENDIRIAN Kriteria :Memberikan hujah dengan idea yang bernas Tegas mempertahankan keputusan Bertanggungjawab atas keputusan Bijak membuat keputusan SEMANGAT JUANG Kriteria :Aktif dalam setiap aktiviti a. e. b. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. Berwawasan / berpandangan jauh Beridea kritis b. c. a. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. a. Tekun sewaktu melaksanakan tugasan Bersungguh melaksanakan tugasan Bersaing mencapai kecemerlangan Berani c.Lampiran 7 : Instrumen Penilaian Program D D. a. e. d.

Lampiran 8 : Borang Penilaian Program D D. PROGRAM JATI DIRI TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah …………………………………………………. BERKEYAKINAN SABAR DAN TABAH TETAP PENDIRIAN SEMANGAT JUANG JUMLAH Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 17 Kriteria e BIL NAMA MURID TING .

……. Tandatangan Murabbi : …………………………………………….………...PENILAIAN KESELURUHAN Lampiran 9 MUTADAYYIN BIL NAMA MURID TING 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Disahkan oleh Murabbi : ……………………………………………. Nama : …………………………………….. …………………………………………….. ………………………………….. Tarikh ……………………………………………. Tandatangan Naqib Nama Tarikh : : : M u k a S u r a t | 18 JUMLAH MARKAH KESELURUHAN PENAMPILAN DIRI JATI DIRI BERBUDI BAHASA .

LAPORAN PELAKSANAAN PROGRAM SAHSIAH UNGGUL MURID (SUMUR) Sila sertakan dokuman berikut :  Senarai AJK pelaksana/Senarai Mesyuarat dan Tarikh/Senarai Kumpulan Usrah dan yang berkaitan Dilengkapkan dan dihantar kepada URUSETIA untuk makluman pelaksanaan 2 kali setahun (Laporan Jun dan Laporan Disember) BIL PROGRAM AKTIVITI Aktiviti kecil/majlis/yang dilaksanakan sepanjang program 1. : …………………………………... M u k a S u r a t | 19 . 3.. 4. 1. 3. 3. 2. 1. TARIKH PERLAKSANAAN Tarikh-tarikh aktiviti yang berkenaan PENILAIAN Penilaian selepas program secara umum dalam bentuk kualiti atau kuantiti (%) KOS RM Empat program yang telah di tetapkan Jumlah kos yang dibelanjakan A BERBUDI BAHASA B MUTADAYYIN C PENAMPILAN DIRI D JATIDIRI Disediakan Oleh Penyelaras Nama Tarikh Disahkan oleh Pengetua : ……………………………………………. 1. Tandatangan : ……………………………………………. : ……………………………………………. 2. Tarikh : ……………………………………………. Nama : …………………………………….……. 2. 3. 2.………. 4.. 4. 4..

Nov Rumusan Budi Bahasa X X X X Mutadayyin X X X X Penampilan Diri X X X X Jati Diri X X X X     M : Minggu Semua Program dilaksanakan secara berterusan sepanjang tahun 2 bulan diperuntukkan untuk melaksanakan sesuatu program secara berfokus 4 kali penilaian secara berfokus sesuatu program dilakukan M u k a S u r a t | 20 .Lampiran 2 Contoh Takwim Penilaian Naqib (Mentor Murid) Feb Program M1 M2 M3 M4 M1 Mac M2 M3 M4 M1 April M2 M3 M4 M1 Mei M2 M3 M4 M1 Jun M2 M3 M4 M1 Julai M2 M3 M4 M1 Ogos M2 M3 M4 M1 Sept M2 M3 M4 Okt.

TINDAKAN/PERLAKSANAAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 PERKARA Lantik AJK SUMUR sekolah Lantik AJK BADAR Lantik Murabbi Lantik Nuqaba' (Naqib-Naqib) Bentuk Kumpulan/Kumpulan Usrah Takwim Pertemuan Mesyuarat AJK Memaklumkan kepada semua murid mengenai SUMUR : program dan aktivitinya sepanjang tahun Penilaian kumpulan usrah oleh Naqib-Naqib Pengesahan Penilaian oleh Murabbi melalui Borang Penilaian Pemantauan: BPI/JPN/PPD/Sekolah Penilaian keseluruhan modul Penyediaan Pelaporan 2 kali setahun (Penilaian Jun/Disember) ADA TIADA M u k a S u r a t | 21 .

AJK SUMUR Pengerusi  Naib Pengerusi 1 [Guru Penolong Kanan HEM] [Pengetua]  Naib Pengerusi 2  Setiausaha [Guru Penolong Kanan Pentadbiran]  Penolong Setiausaha [Ketua Panitia] [Ketua Bidang PI]  Ahli Jawatankuasa [Kaunselor/Guru Muslim/Murabbi/Pengerusi BADAR/Ketua Naqib] M u k a S u r a t | 22 .

Takwim Aktiviti 3. Senarai AJK Induk c. Lain-Lain Dokumentasi yang berkaitan 6. Urusetia : Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak. Fail Aktiviti: a. Dokumentasi Penilaian 5. Surat Lantikan AJK b. Senarai Nuqaba’ dan ahli e. Surat Panggilan Mesyuarat d. Senarai Murabbi/Nuqaba’ d. Pelaporan : 2 kali setahun 7. Fail Modul 2. Organisasi Usrah c.SENARAI SEMAK DOKUMENTASI PENGURUSAN MODUL SUMUR 1. Organisasi BADAR b. Dokumentasi Aktiviti/Program g. KPM M u k a S u r a t | 23 . Fail Induk: a. Tindakan/Maklum Balas Minit f. Takwim Pertemuan 4. BPI. Minit Mesyuarat e.

M u k a S u r a t | 24 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->