P. 1
Kehendak Kebombaan Mengikut Group

Kehendak Kebombaan Mengikut Group

|Views: 367|Likes:
Published by Abd Malek Rosedi
bomba requirement
bomba requirement

More info:

Published by: Abd Malek Rosedi on Sep 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/22/2015

pdf

text

original

A

TAJUK PROJEK:……………………… Adalah saya mencadangkan agar maksud utama penggunaan cadangan projek seperti di atas adalah dalam kumpulan maksud…................................. dan keperluan kelengkapan keselamatan kebakaran adalah seperti berikut. ( keperluan kelengkapan keselamatan kebakaran hendaklah ditentukan mengikut UBBL pada cadangan projek) - Projek Bangunan Tinggi melebihi 18.3m, kompleks Perniagaan dan sebagainya. Pelan Tapak 1. Adakan ……….buah Pili Bomba jenis tiang pengeluaran dua hala dengan pengeluaran air sebanyak 1135 liter seminit bagi setiap pili bomba sepertimana yang ditandakan didalam pelan. Pili bomba sediada hendaklah dalam keadaan baik. Adakan Jalan Akses Perkakas Bomba (access road) dengan kelebaran tidak kurang 6 meter yang boleh menanggung beban 25 tan sepertimana yang ditandakan didalam pelan. Kecerunan jalan akses perkakas bomba hendaklah tidak kurang 1: 12 Ketinggian kelegaan hendaklah tidak kurang daripada 5 meter. Jarak antara bangunan hendaklah mematuhi Jadual Ke Enam UBBL 1984.

2. 3.

4. 5. 6.

Kehendak-kehendak Am:-

1.

Semua pendawaian elektrik bagi sistem kecemasan hendaklah dalam koduit logam atau daripada kabel yang mempunyai penebatan mineral tahan api . Pemasangannya hendaklah sepanjang kawasan yang paling kurang risiko kebakarannya dan mematuhi UUK 253, UUKBS 1984. Semua elemen struktur hendaklah mempunyai tempoh ketahanan api mengikut UBBL 1884. Adakan sistem pengudaraan bagi tangga keselamatan sama ada secara biasa atau mekanikal.

2.

3.

unit Penggera Kebakaran Jenis Pecah Kaca mengikut syaratsyarat penentuan Tatatertib Amalan Piawaian British atau mana-mana penentuan yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. Adakan Sistem Pengesan Haba/ Asap mengikut syarat-syarat penentuan Tatatertib Amalan Piawaian British atau mana-mana penentuan yang dibenarkan oleh JAbatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. Sila kemukakan tiga (3) set buku operasi mengikut syarat-syarat Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Pelan lukisan dan pengiraan bagi semua pemasangan tetap hendaklah dikemukakan ke Jabatan Bomba dan Penyelamat. 3. Kehendak-kehendak Aktif 1. Penggunaan gas petroleum cecair (L. Adakan ‘graphic design of floor plan’ berlatarbelakang warna putih yang menunjukan tangga keselamatan. Adakan Sistem Pancur Menurun mengikut peruntukan dalam UBBL 1984.S. 7. 8. sila kemukakan pelan yang lengkap ke jabatan ini. jalan-jalan keluar dan kedudukan alat-alat pencegah kebakaran. 982:1985. Malaysia. Adakan ………. Semua papan tanda keselamatan kebakaran hendaklah mematuhi M. Adakan Sistem Pancur Kering Piawaian Malaysia MS 1489: Part 1:1999 dan peruntukan dalam UBBL 1984. 6.. unit Saluran Bantu Mula mengikut Piawaian Malaysia MS 1489:Part 1:1999 atau mana-mana penentuan yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. 4. 5..G) secara ‘buik stoorage’ hendaklah mematuhi syarat-syarat penentuan M. Penempatannya hendaklah ditempat yang mudah dilihat.4. 5. Adakan ………. .S. Jumlah pelan-pelan yang perlu dikemukakan hendaklah tidak kurang tiga perenggu. laluan-lauan keselamatan.930. 830 dan M. 6.S.P. Adakan Sistem Pancur Basah mengikut Piawaian Malaysia MS 1489: Part 1:1999 dan peruntukan dalam UBBL 1984. 2.

13. Adakan Sistem Talian Terus amaran kebekaran bomba kepada balai bomba terdekat dan pemasangannya hendaklah mematuhi syarat-syarat penentuan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. Semua ‘kitchen hood’ hendaklah dilindungi dengan sistem pemasangan tetap gas yang dipasang mengikut syarat-syarat penentuan yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. 14. 16. Adakan Suis Pengasingan Elektrik (electrical isolation switch) dan hendaklah tidak menjejaskan lampu kecemasan apabila ia ditutup. 9..7. Adakan Sistem Komunikasi Bomba (telefon bomba). bilik pam bomba dan bilik janakuasa. Adakan Sistem Siaraya Awam (public address system) dan pemasangannya hendaklah menepati kehendak-kehendak Jabatan Bombadan Penyelamat Malaysia. Ruangan lobi lif hendaklah dibina dari bahan rintangan api dua jam dan hendaklah dilindungi dengan alat pengesan asap mengikut UBBL 1984. Adakan sebuah Pusat Pemerintahan dan kawalan kebakaran di lantai tetuan (designated floor) yang dilengkapi dengan peti penggera kebakaran. 18. Sistem komunikasinya hendaklah tiga hala dan penempatannya di dalam tangga keselamatan/ lobi menetang kebakaran. Adakan ………. Adakan Lif Bomba seperti yang ditamdakan di dalam pelan mengikut syarat. 8. unit Alat Pemadam Api yang bersesuaian menurut MS 1539 : Part 1:2002 Sepertimana yang ditandakan di dalam pelan. Adakan Sistem Penyembur Air Automatik mengikut Piawaian Malaysia MS 1919 : 2006 atau mana-mana penentuan yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. bilik motor lif. Adakan Pemasangan Tetap Gas mengikut syarat-syarat penetuan yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia seperti tertanda di pelan. Tangga dan lobi menentang kebakaran hendaklah diadakan sistem isitekan mengikut Piawaian Australia 1668 : Bahagian 1:2001 atau mana-mana penentuan yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. 15. 11. 10. .syarat penentuan Piawaian British 2655: Bahagian 1: Lampiran E. 12. 19. Adakan Sistem Busa (foam system) mengikut syarat –syarat penentuan NFPA atau mana-mana penentuan yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat. 17.

Bagi bangunan yang rekabentuknya melebihi 18. 4. 24. 22. Adakan Sistem ‘Smoke Extractor’ pada basement dan ‘lower ground floor’ mengikut Piawaian Australia 1668 : Bahagian 1: 1974 atau mana-mana penentuan yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. Pemasangannya hendaklah tertutup sendiri dan tertutup rapat. . 23. 25. 3. Adakan Pintu rintangan api satu jam sepertimana yang ditandakan didalam pelan.5 meter hingga ke lantai penuh yang tertinggi sekali. Semua tangga keselamatan hendaklah dikepong dengan tembok batu bata setebal 115mm atau tangga terbuka yang memenuhi kehendak-kehendak UBBL 1984 sepertimana yang ditandakan di dalam pelan. Saluran pendingin hawa hendaklah di pasang dengan sesekat api (fire damper) yang boleh digerakkan dengan ‘fusible link’ atau ‘ motorised’ mengikut syarat –syarat penentuan yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia . sesalur-sesalur naik mengikut Undang-undang Kecil 232 hendaklah dipasang sebaik sahaja selepas bangunan itu melebihi tinggi tersebut untuk mengadakan kemudahan-kemudahan mencegah kebakaran dalam masa berbagai peringkat pembinaan itu.20. Kehendak-kehendak Pasif 1. Adakan dinding pemetakkan (compartment wall) setebal 112mm/225mm batu-bata yang dibina sehingga paras bumbung /lantai sepertimana yang ditandakan di dalam pelan. Dinding bagi bilik setor yang disifatkan merbahaya hendaklah setebal 100mm batubata dan pintunya dari jenis rintangan api satu jam dipasang dengan ‘door closer’. 5. 2. Lampu-lampu tersebut hendaklah dari jenis yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. Adakan lampu tanda ‘KELUAR’ kecemasan yang menggunakan dua kuasa karan seperti mana yang ditanda kan didalam pelan. 21. Adakan Sistem ‘Smoke Spill Air’ mengikut Piawaian Australia 1668 : Bahagian 1: 1974 atau mana-mana penentuan yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. Adakan kemudahan pengeluaran asap (smoke venting) samada secara biasa atau mekanikal mengikut penentuan yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. Penggunaan siling bangunan hendaklah menepati kehendak-kehendak UBBL 1984 Jadual Kelapan.

8. Peringatan 1. ____________________________________ [tandatangan] [Nama Orang Yang Berkelayakan] No. Semua dinding pembahagi dalaman hendaklah dari jenis rintangan ½ jam dan jenis yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. 10. Adakan dinding pembalik (Deflector Wall) sepanjang 450mm dan 115mm tebal sepertimana yang ditandakan di dalam pelan. Saya mengakui walaupun apa-apa pelan.Pendaftaran dan Cop . Segala pemilihan bahan dan penggunaannya yang berkaitan dengan keselamatan kebakaran bagi projek cadangan serta sistem pencegahan kebakaran bagi projek cadangan serta sistem pencegahan kebakaran hendaklah mematuhi UBBL 1984 dan peraturan-peraturan yang diterima sahaja dan yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. Semua lubang perkhidmatan (service shaft) hendaklah ditutup disetiap tingkat dengan bahan rintangan api dua jam. 11. Malaysia. Adakan Bidai Gulung(roller shutter) rintangan api 2 jam /4 jam seperti tetanda didalam pelan.lukis atau kiraan yang telah diperakukan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat. Penggunaan kaca-kaca pada dinding luar bangunan hendaklah dari jenis yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. 7. Semua bilik bagi penempatan pam bomba dan janakuasa hendaklah dibina dari tembok batu-bata yang tahan rintangan api dua jam. Pintu-pintunya hendaklah dari rintangan api satu jam. Adakan ‘break point’ pada dinding luar bangunan untuk tujuan memudahkan anggota bomba menjalankan kerja-kerja operasi. 12. Segala syarat-syarat yang dikemukakan adalah tertakluk kepada rekabentuk dan kegunaan serta lokasi bangunan tersebut. Sekiranya sebarang perubahan yang dilakukan keatas rekebentuk atau kegunaannya seperti yang di catatkan diatas pelan maka hendaklah dirujuk ke Jabatan ini untuk dikaji semula. 9.6. lukisan atau kiraan itu. tanggungjawab bagi kemungkiran kepada mana-mana bangunan atau sebahagian daripada sesuatu bangunan hendaklah terletak atas orang yang mengemukakan pelan. 2.

kelas ’C’ atau ’Stell Line Cement Pipe’. Adakan …. 5.5 meter. Paippaip yang digunakan untuk sistem pili bomba hendaklah dari jenis G. . Jarak antara bangunan hendaklah mematuhi Jadual Ke Enam UBBL 1984. Mengadakan 2 talian hos berukuran 64mm x 30meter dan sebatang nozzle dari jenis ‘Jet & Spray ‘ yang ditempat didalam peti cabinet berhampiran denagn tiap-tiap pili bomba Pili bomba sediada hendaklah dalam keadaan baik. 3. buah Pili Bomba jenis tiang pengeluaran dua hala dengan pengeluaran air sebanyak 1135 liter seminit bagi setiap pili bomba sepertimana yang ditandakan didalam pelan sekiranya tiada terdapat pili bomba sediada dalam jarak 91. 2.. 4.B TAJUK PROJEK:………………………. 9. buah Pili Bomba jenis tiang pengeluaran dua hala dengan pengeluaran air sebanyak 1362 liter seminit bagi setiap pili bomba dan 2724/4086 lit/min apabila 2/3 buah pili bomba dibuka serentak (Pressurized Hydrant). pejabat dan sebagainya (ada sistem aktif) Pelan Tapak 1. 7.. Adakan ………. Kedai. Kecerunan jalan akses perkakas bomba hendaklah tidak kurang 1: 12 Ketinggian kelegaan hendaklah tidak kurang daripada 5 meter. ’ Fittings’ yang digunakan untuk jenis paip-paip tersebut hendaklah dibuat daripada ’ Wrought Steel ’ .. Adakan ….buah Pili Bomba jenis tiang pengeluaran dua hala dengan pengeluaran air sebanyak 1135 liter seminit bagi setiap pili bomba sepertimana yang ditandakan didalam pelan. Adalah saya mencadangkan agar maksud utama penggunaan cadangan projek seperti di atas adalah dalam kumpulan maksud……………………………….dan keperluan kelengkapan keselamatan kebakaran adalah seperti berikut. 8. 6.( keperluan kelengkapan keselamatan kebakaran hendaklah ditentukan mengikut UBBL pada cadangan projek) .Projek Kilang . Adakan Jalan Akses Perkakas Bomba (access road) dengan kelebaran tidak kurang 6meter yang boleh menanggung beban 25 tan sepertimana yang ditandakan didalam pelan.I.

Kehendak-kehendak Aktif 1. 830 dan M.P.. UUKBS 1984. Adakan sistem pengudaraan bagi tangga keselamatan sama ada secara biasa atau mekanikal.930. 5. 4. 982:1985. 2. Malaysia. 3. Semua pendawaian elektrik bagi sistem kecemasan hendaklah dalam koduit logam atau daripada kabel yang mempunyai penebatan mineral tahan api . Adakan Suis Pengasingan Elektrik (electrical isolation switch) dan hendaklah tidak menjejaskan lampu kecemasan apabila ia ditutup. unit saluran Bantu Mula mengikut Piawaian Malaysia MS 1489:Part 1:1999 atau mana-mana penentuan yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. . Adakan Sistem Pengesan Haba / Asap mengikut syarat-syarat penentuan Tatatertib Amalan Piawaian British atau mana-mana penentuan yang dibenarkan oleh JAbatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. Adakan ……….S. 4. Semua elemen struktur hendaklah mempunyai tempoh ketahanan api mengikut UBBL 1884. Pemasangannya hendaklah sepanjang kawasan yang paling kurang risiko kebakarannya dan mematuhi UUK 253.G) secara ‘buik stoorage’ hendaklah mematuhi syarat-syarat penentuan M. unit penggera kebakaran jenis pecah kaca mengikut syarat-syarat penentuan Tatatertib Amalan Piawaian British atau mana-mana penentuan yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. Semua papan tanda keselamatan kebakaran hendaklah mematuhi M. sila kemukakan pelan yang lengkap ke jabatan ini.Kehendak-kehendak Am:- 1. Adakan ………. Pelan lukisan dan pengiraan bagi semua pemasangan tetap hendaklah dikemukakan ke Jabatan Bomba dan Penyelamat.. Jumlah pelan-pelan yang perlu dikemukakan hendaklah tidak kurang tiga perenggu. 2.S. 3. Penggunaan gas petroleum cecair (L.S. 6.

. Adakan Sistem Penyembur Air Automatik mengikut Piawaian Malaysia MS 1919 : 2006 atau mana-mana penentuan yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. 2. Adakan lampu tanda ‘KELUAR’ kecemasan yang menggunakan dua kuasa karan seperti mana yang ditanda kan didalam pelan. Adakan lampu kecemasan yang menggunakan dua kuasa karan sepertimana yang ditanda kan di dalam pelan. Lampu-lampu tersebut hendaklah dari jenis yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. 10. Penggunaan siling bangunan hendaklah menepati kehendak-kehendak UBBL 1984 Jadual Kelapan. Semua tangga keselamatan hendaklah dikepong dengan tembok batu bata setebal 115mm atau tangga terbuka yang memenuhi kehendak-kehendak UBBL 1984 sepertimana yang ditandakan di dalam pelan.. Adakan Sistem Talian Terus amaran kebekaran bomba kepada balai bomba terdekat dan pemasangannya hendaklah mematuhi syarat-syarat penentuan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. Semua ’Kitchen Hood’ hendaklah dilindungi dengan sistem pemasangan tetap gas yang dipasang mengikut syarat-syarat penentuan yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. 6. unit Alat Pemadam Api yang bersesuaian menurut MS 1539 : Part 1:2002 Sepertimana yang ditandakan di dalam pelan. Adakan ………. 13. 12. Kehendak-kehendak Pasif 1. 7. 8. Adakan Pemasangan Tetap Gas mengikut syarat-syarat penetuan yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia seperti tertanda di pelan. Lampu-lampu tersebut hendaklah dari jenis yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. 9. Adakan kemudahan pengeluaran asap (smoke venting) samada secara biasa atau mekanikal mengikut penentuan yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia.5. Saluran pendingin hawa hendaklah di pasang dengan sesekat api (fire damper) yang boleh digerakkan dengan ‘fusible link’ atau ‘ motorised’ mengikut syarat –syarat penentuan yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia . 11.

Adakan dinding pemetakkan (compartment wall) setebal 112mm/225mm batu-bata yang dibina sehingga paras bumbung /lantai sepertimana yang ditandakan di dalam pelan. Semua dinding pembahagi dalaman hendaklah dari jenis rintangan ½ jam dan jenis yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Adakan dinding pembalik ( Deflector Wall ) sepanjang 450mm dan 115mm tebal sepertimana yang ditandakan di dalam pelan. Adakan bidai gulung(roller shutter) rintangan api 2 jam /4 jam seperti tetanda didalam pelan. Semua lubang perkhidmatan (service shaft) hendaklah ditutup disetiap tingkat dengan bahan rintangan api dua jam. 2. Segala pemilihan bahan dan penggunaannya yang berkaitan dengan keselamatan kebakaran bagi projek cadangan serta sistem pencegahan kebakaran bagi projek cadangan serta sistem pencegahan kebakaran hendaklah mematuhi UBBL 1984 dan peraturan-peraturan yang diterima sahaja dan yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. Adakan dinding pembalik (Deflector Wall) sepanjang 450mm dan 115mm tebal sepertimana yang ditandakan di dalam pelan. Adakan ’Break Point’ pada dinding luar bangunan untuk tujuan memudahkan anggota bomba menjalankan kerja – kerja operasi. 4. Peringatan 1. 6. 5. Segala syarat-syarat yang dikemukakan adalah tertakluk kepada rekabentuk dan kegunaan serta lokasi bangunan tersebut. Sekiranya sebarang perubahan yang dilakukan keatas rekebentuk atau kegunaannya seperti yang di catatkan diatas pelan maka hendaklah dirujuk ke Jabatan ini untuk dikaji semula. 7. 9. Semua bilik bagi penempatan pam bomba dan janakuasa hendaklah dibina dari tembok batu-bata yang tahan rintangan api dua jam. Adakan Pintu rintangan api satu jam sepertimana yang ditandakan didalam pelan. 10.3. Pintu-pintunya hendaklah dari rintangan api satu jam. Dinding bagi bilik setor yang disifatkan merbahaya hendaklah setebal 100mm batubata dan pintunya dari jenis rintangan api satu jam dipasang dengan ‘door closer’. 8. 11. . Pemasangannya hendaklah tertutup sendiri dan tertutup rapat. 12.

4. Saya mengakui walaupun apa-apa pelan.penggunaan. Malaysia. memproses atau menyimpan bahan-bahan bahaya hendaklah diadakan tanda khas mengikut symbol ‘Hazchem Code’ .pemerosesan dan penghasilan bahan berbahaya atau kimia berbahaya.3. tanggungjawab bagi kemungkiran kepada mana-mana bangunan atau sebahagian daripada sesuatu bangunan hendaklah terletak atas orang yang mengemukakan pelan. Sekiranya terdapat sebarang penyimpanan. ____________________________________ [tandatangan] [Nama Orang Yang Berkelayakan] No.Pendaftaran dan Cop . Tanda – tanda ini hendaklah mudah dilihat. Pengesahan pelan ini adalah tidak tertakluk kepada penyimpanan. Mana-mana premis yang mengendalikan. pemerosesan dan penghasilan bahan bahaya atau kimia berbahaya setelah pelan disahkan maka pelan bangunan tersebut hendaklah dirujuk kembali ke Jabatan ini untuk dikaji semula. lukisan atau kiraan itu.lukis atau kiraan yang telah diperakukan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat. penggunaan.

Pemasangannya hendaklah sepanjang kawasan yang paling kurang risiko kebakarannya dan mematuhi UUK 253. Adakan jalan akses perkakas bomba (acces road) dengan kelebaran tidak kurang 6 meter yang boleh menanggung beban 25 tan sepertimana yang ditandakan didalam pelan. 2.5 meter.Kilang teres/ Bengkel dan sebagainya ( Tiada system aktif) Pelan Tapak 1. 930. Penggunaan gas petroleum cecair (L. 4. Adakan sistem pengudaraan bagi tangga keselamatan sama ada secara biasa atau mekanikal.S 830 dan M.Projek Perumahan. Kecerunan jalan akses perkakas bomba hendaklah tidak kurang 1:12. buah pili bomba jenis tiang pengeluaran dua hala dengan pengeluaran air sebanyak 1135 liter seminit bagi setiap pili bomba sepertimana yang ditandakan didalam pelan sekiranya tiada terdapat pili bomba sediada dalam jarak 91. Ketinggian kelegaan hendaklah tidak kurang daripada 5 meter. 7.buah pili bomba jenis tiang pengeluaran dua hala dengan pengeluaran air sebanyak 1135 liter seminit bagi setiap pili bomba sepertimana yang ditandakan didalam pelan. Semua pendawaian elektrik bagi sistem kecemasan hendaklah dalam koduit logam atau daripada kabel yang mempunyai penebatan mineral tahan api .. 4. 3. Pili bomba sediada hendaklah dalam keadaan baik.( keperluan kelengkapan keselamatan kebakaran hendaklah ditentukan mengikut UBBL pada cadangan projek) .G) secara ‘bulk storage’ hendaklah mematuhi syarat-syarat penentuan M. .P. Semua elemen struktur hendaklah mempunyai tempoh ketahanan api mengikut UBBL 1884. Rumah Kedai. Adakan ………. UUKBS 1984. Kehendak-kehendak Am:1. 2. 3. Jarak antara bangunan hendaklah mematuhi Jadual Ke Enam UBBL 1984. 5. Sila kemukakan pelan yang lengkap ke Jabatan ini.C TAJUK PROJEK: Adalah saya mencadangkan agar maksud utama penggunaan cadangan projek seperti di atas adalah dalam kumpulan maksud……………………………….dan keperluan kelengkapan keselamatan kebakaran adalah seperti berikut. 6.S. Adakan ….

6. Adakan Pintu rintangan api satu jam sepertimana yang ditandakan didalam pelan. 4. Kehendak-kehendak Pasif 1. Pemasangannya hendaklah tertutup sendiri dan tertutup rapat. 2.. Adakan ………. Adakan pemasangan tetap gas mengikut syarat-syarat penetuan yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia seperti tertanda di pelan. Dinding ini hendaklah dinaikkan 230mm melebihi paras bumbung atau mematuhi rekabentuk yang dipersetujui oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. Adakan lampu tanda ‘KELUAR’ kecemasan yang menggunakan dua kuasa karan seperti mana yang ditanda kan didalam pelan. 2. Adakan dinding pemetakkan (compartment wall) setebal 112mm/225mm batu-bata yang dibina sehingga paras bumbung/ lantai sepertimana yang ditandakan di dalam pelan. Dinding bagi bilik setor yang disifatkan mebahaya hendaklah setebal 100mm batubata dan pintunya dari jenis rintangan api satu jam dipasang dengan ‘door closer’. Penggunaan siling bangunan hendaklah menepati kehendak-kehendak UBBL 1984 Jadual Kelapan. Adakan lampu kecemasan yang menggunakan dua kuas karan sepertimana yang ditandakan di dalam pelan. 4. Semua tangga keselamatan hendaklah dikepong dengan tembok batu bata setebal 115mm atau tangga terbuka yang memenuhi kehendak-kehendak UBBL 1984 sepertimana yang ditandakan di dalam pelan. Lampu-lampu tersebut hendaklah dari jenis yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia.Kehendak-kehendak Aktif 1. 5. unit alat pemadam api yang bersesuaian menurut MS 1539 : Part 1:2002 Sepertimana yang ditandakan di dalam pelan. 5. . Adakan alat pengesan asap jenis kuasa tersendiri ( self contained type smoke detector) mengikut syarat-syarat penentuan NFPA atau mana-mana penentuan yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat. Dinding pemisah hendaklah dari jenis batu-bata setebal 200mm jenis yang menanggung bebandan 100mm yang tidak menanggung beban. 3. 3. Lampu-lampu tersebut hendaklah dari jenis yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia.

Peringatan 1. 9. Malaysia. Sekiranya sebarang perubahan yang dilakukan keatas rekebentuk atau kegunaannya seperti yang di catatkan diatas pelan maka hendaklah dirujuk ke Jabatan ini untuk dikaji semula.7. Saya mengakui walaupun apa-apa pelan. Segala syarat-syarat yang dikemukakan adalah tertakluk kepada rekabentuk dan kegunaan serta lokasi bangunan tersebut. 2. lukisan atau kiraan itu. ____________________________________ [tandatangan] [Nama Orang Yang Berkelayakan] No. tanggungjawab bagi kemungkiran kepada mana-mana bangunan atau sebahagian daripada sesuatu bangunan hendaklah terletak atas orang yang mengemukakan pelan. Dinding pemisah antara kilang dan pejabat hendaklah setebal 115mm/225mm dan dinaikkan hingga ke paras bumbung seperti tertanda didalam pelan. Segala pemilihan bahan dan penggunaannya yang berkaitan dengan keselamatan kebakaran bagi projek cadangan serta sistem pencegahan kebakaran bagi projek cadangan serta sistem pencegahan kebakaran hendaklah mematuhi UBBL 1984 dan peraturan-peraturan yang diterima sahaja dan yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia.Pendaftaran dan Cop .lukis atau kiraan yang telah diperakukan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat. Adakan dinding pembalik (Deflector Wall) sepanjang 450mm dan 115mm tebal sepertimana yang ditandakan didalam pelan 8. Semua dinding pembahagi dalaman hendaklah dari jenis rintangan ½ jam dan jenis yang dibenarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->