Langkah-langkah membuat Pendaftaran Pekerja asing

Senarai Semak Permohonan Pembantu Rumah (JP VISA) Bil Dokumen (tandakan (/) Jika ada) 1 Borang PRA 2 Borang Permohonan Pas Lawatan – IM.12-Pin.1/97 3 Borang Permohonan Untuk VISA – IM. 38-Pin.1/93 4 Borang Personal Bond yang dimatikan seten RM10.00 5 Perjanjian Pekerjaan oleh PRA yang dimatikan setem RM10.00 (2 set asal & 2 set salinan) 6 1 salinan IC suami isteri 7 1 salinan paspot pembantu rumah asing - fotostat muka pertama paspot (mukasurat yang ada detail PRA) dan muka surat yang ada cop imigresen tarikh PRA masuk ke Malaysia. 8 Borang Perakuan daripada Majikan yang tidak menggunakan Agensi berdaftar (permohonan secara individu) – Lampiran C 9 1 salinan penyata KWSP 10 1 salinan slip gaji 3 bulan terkini. 11 1 salinan sijil kelahiran anak bawah 15 tahun. 12 1 salinan bil utiliti sebagai pengesahan alamat majikan (sekiranya berbeza daripada kad pengenalan). 13 1 salinan sijil perkahwinan. 14 Surat Permohonan (Rayuan) JP VISA

Langkah 3 Sebelum hantar borang borang ini ke Imigresen.Apa Dia JP VISA? JP Visa atau Journey Performed Visa adalah visa yang di gunakan untuk bekerja (dalam kes ini sebagai pembantu rumah) setelah tinggal di Malaysia menggunakan Visa Pelancong tetapi kemudian memohon permit untuk bekerja. Langkah 2 Ambil gambar passport untuk majikan dan PRA untuk di lekatkan dalam borang PRA. Langkah 1 Isi borang borang yang telah di download dan seterusnya di print out seperti di nyatakan di senarai semak di atas. Borang Personal Bond (mati setem RM 10) Langkah 4. Di laman web pun tak ada keputusan guna JP Visa ni. Langkah 5 . Perjanjian Pekerjaan oleh PRA yang dimatikan setem RM10.. Jadi anda cuba lah mana yang sesuai. Tunggu dalam tempoh 2 minggu hingga sebulan untuk mengetahui keputusan permohonan ini. pergi dahulu ke Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) berdekatan untuk matikan setem RM 10 i.00 (2 set asal di matikan setem & 2 set di buat salinan) ii. Berbeza pula dengan Calling Visa yang mana kita sebagai majikan buat dokumen di Malaysia terlebih dahulu sebelum pembantu rumah sampai ke negara ni Ada 6 langkah. Kemudian cari seorang penjamin untuk tandatangan pada borang personal bond dan juga seorang saksi pada borang perjanjian pekerjaan (sebenarnya boleh guna orang yang sama) .Penjamin ini boleh terdiri dari kawan kawan atau saudara mara. Nak dapat keputusan ini aku kena turun sendiri ke Putrajaya sebab telefon Imigresen lambat di angkat.

i. Bawa surat kebenaran yang di ambil dari Imigresen selepas keputusan di keluarkan.00 Total : RM 1010. Borang Fomema dari laman web Fomema tu download . Pilih Klinik yang ada buat servis Fomema dan lebih baik berhampiran rumah .Senarai klinik Fomema mengikut negeri ada dalam web Fomema tu.Bila dah lulus permohonan tu. Bila dah lulus . vi. pergi terus ke Imigresen dan buat bayaran tanpa perlu bawa apa apa keputusan Fomema sebab Imigresen sudah dapat keputusan yang di hantar sendiri oleh Fomema. v. Lepas dah hantar borang ke Fomema terdekat anda dapat satu borang untuk urusan bawa PRA buat medical Check Up.00 Levi PLKS Per Baru PLKS RM 410.00 Bayaran Proses JP RM 500. Tunggu keputusan dalam masa 7 hari lihat dalam online je. Borang Pra .00 RM 60.00 Visa Multiple Entry Bayaran Proses PLKS RM 10. print dan isi dengan lengkap.00 Fomema: RM 190 Download Borang Borang JP Visa di bawah 1.00 RM 15. Visa Entry (JP) RM 15. Langkah 6. Ini sejarah bayaran yang aku buat untuk dapatkan PLKS. iii. ii. iv. langkah seterusnya ialah daftar Fomema yang berharga RM 190.

.Borang Perakuan daripada Majikan yang tidak menggunakan Agensi berdaftar (permohonan secara individu) – Lampiran C 7.1/93) 4. 3. PRA berumur sekurang-kurangnya 21 tahun. Majikan memerlukan PRA samada untuk menjaga anak yang berumur bawah 15 tahun atau untuk menjaga ibu/bapa yang sakit/uzur.00 sebulan. Jumlah pendapatan BERSIH isi rumah majikan adalah sekurang-kurangnya RM3.000. Senarai Semak Permohonan Pembantu Rumah Asing Nak Mudah? KLIK BORANG DI BAWAH DOWNLOAD SEMUA BORANG JP VISA 8-Surat Permohonan JP Visa lihat di bawah Antara syarat-syarat penting yang perlu dipatuhi: 1.Borang Pas Lawatan 3 Borang Permohonan Visa (kalau link rosak search borang (IM.Perjanjian Pekerjaan oleh PRA 6. Borang Personal Bond 5.2. 2. 38-Pin.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful