Creare cont

Autentificare

Articol Discuție

Lectură Modificare Istoric

Căutare

Articolele acestei săptămâni sunt Accidentul de autocar din Muntenegru din 2013, Ovidiu Lipan, Protestele din Brazilia din 2013 și Republicanism . Oricine poate contribui la îmbunătățirea lor. Bun venit la Wikipedia! Dacă doriți să contribuiți vă recomandăm să vă înregistrați/autentificați.
Navigare Pagina principală Portaluri tematice Cafenea Articol aleatoriu Participare

H. G. Wells
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Herbert George Wells (n. 21 septembrie 1866 - d. 13 august 1946), cunoscut mai bine sub numele de H. G. Wells , a fost un scriitor englez celebru pentru

H.G. (Herbert George) Wells

open in browser PRO version

Are you a developer? Try out the HTML to PDF API

pdfcrowd.com

al patrulea și ultimul copil al lui Joseph Wells (proprietar de magazin și amator de cricket) și al soției sale Sarah Neal (fostă servitoare).6 Scriitor 1. la Atlas House. a fost un scriitor englez celebru pentru cărțile sale de ficțiune precum Mașina timpului. operele sale mai târzii devenind tot mai politice și didactice. A fost un socialist declarat și un pacifist.Participare Schimbări recente Proiectul săptămânii Ajutor Portalul comunității Donații Tipărire/exportare Creare carte Descarcă PDF Versiune de tipărit Trusa de unelte Ce trimite aici Modificări corelate Trimite fișier Pagini speciale Navigare în istoric Informații despre pagină Citează acest articol În alte limbi Aragonés ‫اﻟﻌﺮﺑﯿﺔ‬ Asturianu Azərbaycanca Беларуская Беларуская open in browser PRO version H. Războiul lumilor. Primii oameni în lună și Insula Doctorului Moreau. G. Londra Herbert George Wells. istorie și comentarii sociale. cât și Jules Verne sunt recunoscuți ca „părinții genului științifico-fantastic”. Omul invizibil. Bromley în districtul Kent. jurnalist. Familia sa Are you a developer? Try out the HTML to PDF API Romancier. Kent 13 august 1946 (79 ani) Regatul Unit.7 Ultimii ani 2 Referințe 3 Legături externe Biografie Copilăria [modificare] [modificare] Pseudonim Naștere Deces Profesie Naționalitate Studii Wells înainte de 1916 The man on his time 21 septembrie 1866 Regatul Unit.com . A mai publicat nuvele contemporane. prozator. Bromley. Wells . eseist Englez Honorary Fellow din Imperial College Activitatea literară pdfcrowd. Cuprins [ascunde] 1 Biografie 1.1 Copilăria 1. Atât Wells. s-a născut pe 21 septembrie 1866.3 Viața privată 1. profesor.4 Artist 1.2 Profesor 1. istoric.5 Jocuri 1. 47 High Street.

incluzând Republica lui Platon și Utopia lui Thomas More. O moștenire le-a permis să achiziționeze un magazin de bibelouri. părinții săi au dus vieți separate deși nu au divorțat niciodată și nu au avut alte relații.com .Беларуская (тарашкевіца)​ Български বাংলা Bosanski Català Česky Cymraeg Dansk Deutsch Ελληνικά English Esperanto Español Eesti Euskara ‫ﻓﺎرﺳﯽ‬ Suomi Français Frysk Gaeilge Galego ‫עברית‬ हद Hrvatski Magyar Հայերեն Interlingua Bahasa Indonesia Ido Íslenska făcea parte din clasa mijlocie inferioară. În 1877 tatăl său. Acolo citește lucrările multor clasici. Omul invizibil (1897). Joseph Wells. o casă în Sussex) o condiție a locului de muncă a fost ca să nu aibă spațiu pentru soț sau copiii. și-a fracturat coapsa. Războiul lumilor (1898). Nemaifiind capabili de a se susține financiar familia a decis să își plaseze copiii ca învățăcei la diferite ocupații. Primii oameni în Lună (1901). Joseph vindea batoane. Wells a eșuat ca postăvar dar și ca asistent chimist. Insula doctorului Moreau (1896). Din 1881 până în 1883 Wells a avut o nefericită perioadă ca postăvar la Southsea Drapery Emporium. Activitatea literară Activ ca scriitor Mișcare/curent literar Subiecte Specie literară 1895-1946 Science fiction (cunoscut și pentru science fiction social) Realismul critic roman. în același an. eseuri. Mai târziu. Pentru aA influențat pe [ extindere ] și ocupa timpul a început să citească cărți aduse de modif ică tatăl său din biblioteca locală. O poveste a zilelor ce vor urma (1897) open in browser PRO version pdfcrowd. A ajuns repede un devorator de lectură și astfel a căpătat și dorința de a scrie. Experiențele sale au fost mai târziu utilizate ca inspirație pentru nuvelele Roțile Norocului și Kipps . nuvele. a intrat la Academia Comercială Thomas Morely. Mama și tatăl lui Wells nu se împăcau prea bine unul cu celălalt (ea era protestantă iar el un liber cugetător). mingi de cricket și alte echipamente la meciurile pe care le juca și primea o sumă incertă de bani din meciuri deoarece la vremea aceea nu existau jucători de cricket profesioniști și plata provenea din donații sau plăți mici de la cluburile pentru care erau jucate meciurile. unde își petrecea timpul la bibliotecă. Când mama sa s-a întors să lucreze ca servitoare (în Uppark. povești Un eveniment important din copilăria micului Wells a fost un accident pe care l-a avut în 1874 și care l-a Influențe [ extindere ] lăsat imobilizat la pat. unde a studiat până în 1880. având un picior rupt. fără a fi o afacere prosperă. Ca urmare. schițe. Are you a developer? Try out the HTML to PDF API Operă de Mașina Timpului debut Opere semnificative Mașina Timpului (1895). Accidentul a pus capăt carierei sale în cricket iar câștigurile magazinului nu erau suficiente pentru a compensa pierderea lui. După fiecare eșec se ducea la Uppark.

Wells studiază în Londra. La început. Huxley. Aceasta trebuia să fie o sumă comfortabilă dar în autobiografia sa Wells spune mereu despre situația precară prin care trecea. apropiind subiectul prin Republica lui Platon. Are you a developer? Try out the HTML to PDF API H.Italiano 日本語 ქართული Taqbaylit 한국어 Latina Lëtzebuergesch Lietuvių Latviešu Македонски मराठ Malti Nederlands Norsk bokmål Polski Português Русский Srpskohrvatski / српскохрватски Simple English Slovenčina Slovenščina Српски / srpski Svenska Ślůnski த ไทย Tagalog Türkçe Profesor [modificare] În 1883. Astfel își încearcă talentul în ficțiune cu prima versiune a romanului Mașina timpului. o publicație care îi permitea să își exprime părerile despre literatură și societate. A fost totodată printre fondatorii revistei școlare The Science School Journal. Wells în 1907 la ușa casei sale open in browser PRO version pdfcrowd. Acești ani marchează începutul intereselor sale în reformarea societății. A intrat repede la Societatea de dezbateri a școlii. Wells a studiat în noua lui școală până în 1887 cu o alocație săptămânală de 21 shilings datorită bursei. s-a orientat rapid spre ideile contemporane despre socialism așa cum erau exprimate de Fabian Society și din lecturile trimise la Kelmscott House. Doar în 1890. Mai târziu a ajutat la înființarea Asociației Regale a Colegiului Științei devenind în 1909 primul ei președinte. G. șeful lui Wells l-a dat afară fiind nesatisfăcut de munca lui (un verdict cu care Wells avea să fie de accord mai târziu). ce a fost publicat sub numele Cronica Argonauților. G. Wells a obținut o diplomă în Zoologie de la Universitatea din Londra Programul Extern. H.com . iar tânărul era departe de a fi nemulțumit de acest rezultat. Mai târziu în acel an a devenit profesor asistent la Midhurst Grammar School în West Sussex până când a obținut o bursă la Școala Normală de Știință (mai târziu Colegiul Regal de Știință) în Londra studiind biologia cu T. Deși a trecut cu brio examenele de biologie și fizică. Anul școlar 1886-1887 a fost ultimul an al studiilor sale. casa lui William Morris. lipsa lui de interes în geologie a dus la eșecul absolvirii și pierderea bursei. circa 1890 H.

din Sandgate Viața privată [modificare] În 1891 Wells s-a căsătorit cu verișoara sa. Wells tindea să schițeze foarte mult. Anthony West. În timpul acestei șederi a devenit interesat de fiica mătușii sale. Wells a avut relații și cu Odette Keun și Moura Budberg. de la politică la comentarii cu privire la contemporanii săi literari și interesele sale romantice. În timpul căsătoriei sale cu Amy Catherine. multe dintre ele fiind comentarii despre căsătoria lor. l-a invitat să stea cu ea o perioadă întrucât nu avea unde să locuiască. Milne. Isabel Mary Wells. Margaret Sanger. incluzând-o pe americanca activistă a controlului nașterii. Wells nu avea nici o sursă de venit. Jocuri open in browser PRO version [modificare] pdfcrowd. Wells a avut numeroase aventuri. William și Maud Pember Reeves i-a cunoscut prin Fabian Society . Anna-Jane. și novelista Elizabeth von Arnim. Deși Amy a cunoscut unele din aventurile soțului său. Mătușa sa. În 1889-90 a fost profesor la Școala Henley House unde a predat și l-a admirat pe A. cu nuvelista Rebecca West. Wells și-a numit schițele „picshuas”.Татарча/tatarça Українська Tiếng Việt Winaray 中文 Bân-lâm-gú Modifică legăturile După părăsirea Școlii Normale de Știință. ai cărei părinți. Mary.com Are you a developer? Try out the HTML to PDF API . Amy Catherine Robbins. George Philip (cunoscut ca "Gip") în 1901 și Frank Richard în 1903. În timpul căsătoriei sale cu Amy. Un loc comun pentru acestă activitate era jurnalul lui și acoperea o varietate de teme. A avut 2 fii. pe care a poreclit-o Jane. În 1909 a avut o fiică. cu scriitoarea Amber Reeves. Isabel. în 1927. G.A. cu care s-a căsătorit în 1895. dar a părăsit-o în 1894 pentru o studentă de-a lui. În 1914 a avut un fiu. o verișoară a tatălui său. a rămas căsătorită cu Wells până la moartea ei. Wells în 1943 Artist [modificare] Ca o metodă de a se exprima. Acestea au fost teme de studiu pentru studenții săi mulți ani la rând. H. a schițat numeroase picturi.

În zilele cometei povestiri: Cronica Argonauților. Rusia în umbră. Aceasta din urmă este considerată astăzi ca primul joc de război recreațional iar Wells este considerat de unii ca „Părintele jocurilor de război miniatură”. Hrana zeilor și cum a ajuns pe Pământ . Wells a scris Floor Games (1911). G. Conspirația deschisă. O placă comemorativă a fost instalată la casa sa din Regent Park. Unele surse precizează că sursa morții a constituit-o diabetul sau cancerul la ficat. Știința vieții. Wells. Wells în centrul orașului Woking. Imperiul furnicilor. Kipps . Omul invizibil. Wells suferea de diabet și în 1934 a întemeiat ceea ce azi este cunoscut ca Diabetes UK. O utopie modernă. Roțile șansei. Vacanța domnului Ledbetter. în casa sa din Regent Park Londra. O poveste a zilelor ce vor urma Ultimii ani [modificare] Statuia unui tripod din Războiul Lumilor ridicată în amintirea lui H. Omul care a făcut miracole. Camera Roșie. Scriitor [modificare] Vezi și articolul: Bibliografia lui H. Insula doctorului Moreau. Oul de cristal. Primii oameni pe lună. reputația sa literară a decăzut. Dat fiind că și-a devotat ultimii ani pentru cauze care erau respinse de contemporani. Mașina timpului. Istoria domnului Polly . Călătoriile republicanului radical în căutarea apei fierbinți romane: Ann Veronica. Dragostea și domnul Lewisham. A murit din cauze necunoscute la 13 august 1946. G. Conturul istoriei. Noua ordine a lumii. Principalele lucrări ale lui Wells sunt următoarele: non-ficțiune: Little Wars . Războiul lumilor.com Are you a developer? Try out the HTML to PDF API .Căutând un mod mai complex pentru a juca jocuri de război. open in browser PRO version pdfcrowd. urmată de Little Wars (1913). Anglia Wells și-a petrecut ultimii ani dându-și frâu liber frustărilor sale.

Referințe [modificare] Adam Charles Roberts (2000). Acest text este disponibil sub licența Creative Commons cu atribuire și distribuire în condiții identice. open in browser PRO version Are you a developer? Try out the HTML to PDF API pdfcrowd. G. Wells La Wikicitat găsiți citate legate de H. pot exista și clauze suplimentare. 31 martie 2013. Vedeți detalii la Termenii de utilizare. G. G. volumul 28. G. Wells [arată] Categorii: H. G. Wells” din Timișoara v•d •m Lucrări de H. G. Istoria Science-fictionului pagina 48 Encyclopedia Americana. 616 Anthony West. H. Wells. Wells Nașteri în 1866 Decese în 1946 Absolvenți ai Imperial College London Absolvenți ai University of London External System Membri ai Fabian Society Oameni ai epocii edwardiene Oameni ai epocii victoriene Oameni din Bromley Old Midhurstians PEN Republicani britanici Romancieri englezi Science Fiction Hall of Fame Scriitori de science-fiction Socialiști englezi Nașteri pe 22 septembrie Decese pe 13 august Ultima modificare efectuată la 15:02.com . La Wikisursă există texte originale legate de H.G. Wells: Aspecte ale unei vieți Legături externe [modificare] Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de H. Wells Cenaclul de literatură SF „H. pag.

Politica de confidențialitate Despre Wikipedia Termeni Versiune mobilă open in browser PRO version Are you a developer? Try out the HTML to PDF API pdfcrowd.com .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful