Lejle-i-Berat je noc Allahovog dz.s. priblizavanja i oznanjivanja Njegovim robovima. Tim povodom Hazrti Alija r.a. preonosi od Poslanika s.a.v.

da je rekao: “Kada nastupi petnaesta noc mjeseca Sabana provedite je u ibadetu, a naredni dan postite. Uistinu, Allah u njoj silazi sa zalaskom sunca na najblize zemaljsko nebo i pita :”Trazi li neko oprosta, pa da mu oprostim, trazi li neko opskrbu, pa da ga opskrbim, ima li neko u belaju ili bolesti, pa da mu to oklonim, ima li neko to, ima li neko to, sve to pojave zore”. (Ibn Madze)

Poslanik s.a.v. takodzer kaze: Zaista Allah silazi sredisnje noci mjeseca Sabana na zemaljsko nebo I oprasta vecem broju od broja dlaka u stadu jednog psa ovcara.

Po misljenju nekih mufesira pocetni ajeti Sure Ad-Duhan: 1. Ha Mim. 2. Tako Mi Knjige jasne, 3. Mi smo počeli da je u Blagoslovljenoj nodi objavljujemo - i Mi, doista, opominjemo 4. u kojoj se svaki mudri posao riješi 5. po zapovijedi Našoj!

se ustvari odnose na noc Lejle-i-Berat.

Ibni Abbas r.a. kaze za rijeci Uzvisenog Allaha: “u kojoj se svaki mudri posao rijesi” to je petnaesta noc mjeseca Sabana. Allah Uzviseni rasporedzuje stvari u njoj za cijelu godinu, upisuje u njoj one koji ce te godine umrijeti i one koji ce na Hadz otici, tome broju se nista ne dodaje niti oduzima.

Muhadis Mensur Al-Nasif dajuci zavrsnu rijec o poglavlju o Lejle-i-Beratu kaze: Vjerovjesnik s.a.v. je mnogo napora ulagao srednje noci u ibadetu Allahu Uzvisenom govoreci da se Allah Uzviseni obznanjuje svojim robovima ”dodzite meni I trazite sto zelite, kapije darova I dobrocinstva su otvorene ” Tako je potrebno vanredno ulaganje truda u ovj noci sa njenog pocetka do njenog kraja i post sutrasnjeg dana jer je on vrjedan kao njegova noc.Zatim mnogobrojno trazenje oprosta, jer Allah s.v.a. oprasta svemu sto je stvorio osim neposlusniku svojih roditelja zulumcaru grjesniku i svakome njima slicnom koji je izazvao Allahovu srdzbu a nije se pokajao.

I utjecem se Tebi od Tebe. Na prvom rekijatu nakom Subhaneke Euzu-Bismile proucio je jos Fatihu i krace sure al je na sedzdi proveo dugo vremena.a.Fatihu i krace sure a na sedzdi je proveo dugo vremena sve do zore. Priznajem ti sve blagodati a i moje grijehe. tako da je Aisa r. Ti si onakav kakav si sam rekao za sebe da si. u noci Lejle-i-Berata zatrazio dozvolu da se posveti ibadetu i tom prilikom je klanjao dva rekijata dobrovoljnog namaza. Utjecem ti se tvojom miloscu od Tvoje srdzbe. Nisam u stanju izraziti svoju zahvalnost tebi.Od Aise r. Na sedzdi je ucio ovu dovu koja u prevodu glasi: Tebi sedzdu cini moje tijelo i moja dusa a moje srce u Tebe vjeruje.a. se prenosi da je Poslanik s. Prema sebi sam nepravdu ucinio pa mi oprosti jer samo Ti grijehe prastas. . mislila da je preselio na Ahiret.a.v. Tvojom spremnosti za prastnje uticem ti se od tvoje kazne. Na drugom rekijatu je proucio Bismili.