You are on page 1of 7

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS DATO’ RAZALI ISMAIL 21030 KUALA TERENGGANU, TERENGGANU KERTAS CADANGAN

KERTAS KERJA PROGRAM IHYA’ RAMADHAN

TARIKH; 11 JULAI 2013

TEMPAT; DEWAN TERBUKA SK DURIAN MAS, MANIR

ANJURAN; GURU PRAKTIKUM SK DURIAN MAS

program ini dirancang dan dilaksanakan dengan tujuan untuk mendapatkan keredhaan Allah dan memohon agar ibadah yang dilakukan mendapat ganjaran pahala dari Allah serta dapat memberikan penghayatan dan pengajaran dalam penghayatan Ramadhan.0 OBJEKTIF Sebagai memenuhi keperluan umat Islam yang ingin meraih seberapa banyak pahala dan ganjaran dengan mengerjakan berbagai amal ibadat di dalam bulan . Adalah amat diharapkan supaya program ini dapat berjalan lancar dan dapat membantu perkembangan murid dalam pelbagai aspek serta mencapai objektifobjektif yang dirancang. 2.0 PENDAHULUAN Ramadhan adalah bulan yang Allah janjikan kepada seluruh umat untuk mendapat pahala yang berlipat ganda.1. Justeru itu. 3. suatu program yang berterusan adalah penting ke arah melahirkan murid-murid yang cemerlang dari segi rohani dan jasmani. Justeru itu. Mentaati perintah dan menjauhi laranganNya adalah suatu kewajipan kerana Allah Maha Mengetahui atas segala sesuatu tentang alam ini kerana Dialah penciptanya. Seseorang murid itu wajib menyertai aktiviti kokurikulum untuk menyeimbangkan tahap sosial mereka dalam melangkah ke alam kehidupan yang lebih mencabar. Pengalaman yang ditimba melalui Program Ihya’ Ramadhan 1434H ini bakal diaplikasikan oleh mereka apabila menempuhi alam kedewasaan kelak.0 RASIONAL Islam menganjurkan umatnya melaksanakan amal ibadat pada setiap masa.

2 Melahirkan murid yang berupaya untuk mengeluarkan idea-idea yang bernas semasa mereka menyertai aktiviti dalam kumpulan. 3.6 Murid dapat melaksanakan ibadah puasa dengan sabar dan sempurna.5 Membentuk murid yang mampu berdikari dan mampu menyesuaikan diri dalam setiap situasi.3 Untuk meningkatkan ketaqwaan kepada Allah.4 Memupuk semangat bekerjasama antara kumpulan serta mengikis sikap mementingkan diri sendiri. 3.2 Tazkirah Ramadhan .Ramadhan. 5 dan 6 SK Durian Mas : 8.0 STRATEGI PELAKSANAAN Diantara aktiviti yang diadakan ialah : 5.1 Melatih murid agar lebih positif dan mempunyai keyakinan diri. Program ini juga adalah bertujuan bagi : 3.30 petang 5. 3. maka Program Ihya’ Ramadhan telah dirancang dan disusun ke arah matlamat tersebut. 4. 4. 3.00 pagi – 12.0 BUTIR-BUTIR PROGRAM Tarikh Tempat Peserta Masa : 11 Julai 2013 (Sepanjang Bulan Ramadhan) : Dewan Terbuka SK Durian Mas : Semua murid Tahun 1. 3. 2. 3.1 Tadarus Al-Quran 5.

SK Durian mas. . Hadiah Kuiz Cenderahati Penceramah Banner Jumlah 7.5.3 Risalah Ramadhan 5.00 Jumlah (RM) 20 50 40 Disediakan oleh.4 Kuiz Ramadhan 5. (AKMAL AMALIAH BINTI AWANG) Setiausaha. Kuala Terengganu.5 Memperdengarkan Al-Quran 5.6 Tayangan Video 6. ……………………………………………………. Manir. 3.0 PENUTUP Majlis ini diharap dapat memberi kesan yang mendalam kepada murid-murid dalam menghayati dan mengamalkan segala amalan yang wajib dilaksanakan dengan sempurna dan disertai dengan amalan sunat yang dapat mendekatkan diri kepada Allah seterusnya untuk mencari keredhaanNya di dunia dan di akhirat. Insyaallah. 1. Program Ihya’ Ramadhan. Perkara Kuantiti 10 1 1 RM 110. 2.0 SENARAI PERBELANJAAN DAN KEPERLUAN Bil.

Disahkan oleh : ……………………………………………………. Manir. SK Durian mas. (TN. …………………………………………………….Disemak oleh. HJ. AHMAD SABRI BIN MOHD YAZID) Pensyarah Penyelia. . IPG Kampus Dato’ Razali Ismail. Kuala Terengganu. (PUAN SAADIAH BINTI ZAKARIA) Mentor.

15 pagi - Tadarus Al-Quran 8.45 pagi – 8. Bhg Ustaz Fahmi - Ceramah Ihya’ Ramadhan oleh Y.00 petang - Bacaan doa oleh Y.00 pagi - Sesi Pengajaran dan Pembelajaran 11. Bhg Ustaz Ahmad Ruslim .00 pagi – 1.Lampiran 1 Tentatif Program Ihya’ Ramadhan 1434H SK Durian Mas.15 pagi – 11. Manir. Kuala Terengganu HARI / TARIKH 11 Julai 2013 (Khamis) MASA PERKARA 7.

Quran Tazkirah Ramadhan Risalah Ramadhan Tayangan video .Quran - Tadarus Al.- Kuiz Ramadhan Bacaan doa penutup 14 Julai 2013 (Ahad) – Sepanjang Bulan Ramadhan - Memperdengarkan Al.