You are on page 1of 8

Scurta MONOGRAFIE

SCOALA GIMNAZIALA SPECIALA TARGOVISTE

INTOCMIT, MIHAI NICOLAE CRISTIAN

DIRECTOR. MARINESCU EUGENIA

Initiata in Iunie 2011 si actualiazata la No iembrie 2012.


St r. Ion Ghi ca, nr. 2, cod postal 130121, Tel.:0372.740. 625,Fax :0245.615.862 , e-mail : scspecialatgv@yahoo.com, Web: http://sc special atgv. scoli. edu.ro

-1-

Scurta monografie - Scoala Gimnaziala Speciala Targoviste

A. LOCALITATE
Targoviste este resedinta si cel mai mare oras al judetului Dambovita, Muntenia, Romania. Are o populatie de aproximativ 89.000 de locuitori. Resedinta domneasca si capitala intre 1396 si 1714, orasul a detinut mai bine de trei secole statutul de cel mai important centru economic, politico-militar si cultural-artistic al Tarii Romanesti. Orasul este situat pe o terasa inalta de 260m, deasupra vaii Ialomitei, la limita dintre regiunea deluroasa subcarpatica si Campia Inalta a Targovistei, care cuprinde interfluviul dintre raul Dambovita si raul Ialomita pana la contactul cu campia de divagare, joasa si monotona, fiind o prelungire a campiilor subcolinare. Campia este desprinsa din uniformitatea Campiei Romane, Targovistea fiind asezata in sectorul subcolinar al acesteia, parte a campiei Piemontane Inalte a Ialomitei, si in vecinatatea Dealurilor Subcarpatice.

B. SCOALA
Moto: Trateaza oamenii dupa cum si-ar dori ei sa fie si ii vei ajuta sa devina ceea ce ei sunt capabili sa fie Goethe Viziune: Promovarea programelor educationale si terapeutic-recuperatorii centrate pe valori si principii ale educatiei incluzive, care sa ofere copiilor cu cerinte educative speciale posibilitatea dezvoltarii lor optime in ceea ce priveste autonomia personala si sociala, responsabilitatea, increderea in sine si toleranta. Misiune: Scoala Speciala de Arte si Meserii Targoviste isi propune diversificarea serviciilor de asistenta educationala si terapeutic-recuperatorie pentru copiii cu deficienta mintala de diverse grade din judetul Dambovita, servicii care vizeaza instrumentarea tuturor elevilor cu abilitatile necesare autonomiei personale, premise ale integrarii socio-profesionale in functie de potentialul individual. Date de contact: Adresa : Strada Ion Ghica, Nr. 2 , Targoviste, cod postal 130121 Telefon 0372740625 Fax 0245615862 Web - http://scspecialatgv.scoli.edu.ro/index.htm e-mail scspecialatgv@yahoo.com Scurt istoric Scoala Speciala a fost infiintata in anul 1976 in internatul fostului Liceu Pedagogic, neexistand alt spatiu scolar disponibil la vremea respectiva. Elevii scolii provenind din tot judetul, in anul 1990 s-a construit si un internat al scolii, pe langa anexele necesare elevilor cu C.E.S. Din anul 2000, internatul si anexele au fost preluate de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dambovita (D.G.A.S.P.C.).

-2-

Titulaturi ale scolii in timp : 1976 Scoala Speciala Ajutatoare de Baieti Targoviste 2001 Scoala Speciala Targoviste 2009 Scoala Speciala de Arte si Meserii Targoviste 2012 Scoala Gimnaziala Speciala Targoviste Directori si directori adjuncti de-a lungul timpului : Prof. Zaharia Maria ; prof. Enache Georgeta ; prof. Ropotan Cornelia prof. Manea Victor prof. Cotovelea Traian prof. Ilie Victor prof. Pargaru Gabriela prof. Savu Vasilica prof. Jarcu Gheorghe prof. Tomescu Maria prof. Tudor Clara Corina prof. Kara Constanta Prof. Marin Maria Cristina prof. Dolomet Cosmin Prof. Marinescu Eugenia Prof. Marinescu Eugenia Prof. Suica Viorel Logo-ul scolii : Realizat in Martie 2007 de Mihai Cristian, exprima cel putin trei simboluri importante pentru copiii din acesta scoala, angajati, parinti si comunitate : dragostea si caldura, inima pentru inima reprezentate prin cele doua personaje in fata mesei de lucru (copilul si adultul) este elementul ce defineste menirea noastra in aceasta scoala, conturul Turnului Chindia ne arata originile si ne localizeaza iar conturul de casa in centrul caruia se afla titulatura institutiei denota dorinta noastra de apropiere a elevilor fata de scoala si invers. Cladirea scolii : Scoala functioneaza intr-o singura cladire dispusa pe 4 niveluri+mansarda.. Pentru activitatea teoretica sunt amenajate peste 30 de sali de clasa , o sala destinata grupei de prescolari din cadrul scolii, Laborator de biologie, doua Laboratoare de informatica cu 16 si 9 computere in retea, auditii, vizionari, ludoterapie , un Laborator fizica-chimie dotat cu 6 computere legate in retea.

-3-

Activitatile de instruire practica se desfasoara in cele 7 ateliere (3 - tamplarie, 2 - croitorie si 1 mecanica).

Cele 10 cabinete logopedice si cabinetul de psihodiagnoza dotate cu materiale specifice si calculatoare legate in retea, asigura desfasurarea activitatilor de terapii specifice.

Sala de sport si cele doua cabinete de kinetoterapie sunt dotate cu aparataura adecvata specificului scolii. Scoala are teren de sport.

Biblioteca scolii are un fond de carte de peste 11.000 de volume si este dotata cu aparatura multimedia (P.C., T.V., sunet) devenind, cand este cazul, sala de vizionare/auditie.

-4-

In cadrul Gradinitei Raza de soare Targoviste functioneaza o grupa de prescolari cu autism, dotarea acesteia fiind in concordanta cu cerintele educative speciale ale beneficiarilor.

Birourile sunt dotate cu calculatoare legate in retea si conectate la Internet . La mansarda cladirii se afla o sala de festivitati dotata cu instalatie de sunet si videoproiector.

In curtea scolii, elevii beneficiaza de un parc de joaca dotat cu aparatura specifica. Oferta scolii Scoala Gimnaziala Speciala Targoviste ofera servicii educational-terapeutice specifice invatamantului preprimar, primar, gimnazial, liceal tehnologic special si S.A.M. , copiilor si adolescentilor cu diverse grade de dizabilitate care au inregistrat dificultati de integrare in gradinitele si scolile de masa. Scoala noastra ofera : - Curriculum adaptat si programe de inteventie personalizata la toate nivelurile de invatamant; - Activitati terapeutice corectiv-compensatorii pentru elevi:: a). terapia tulburarilor de limbaj b). terapia deficientelor fizice si motrice (C.F.M., kinetoterapie) c). consiliere psihologica - Activitati de evaluare complexa (psihodiagnoza, evaluare psihopedagogica) - Activitati de terapie complexa integrata dupa cursuri : Terapie cognitiva ; Formarea autonomiei personale ; Terapie de socializare ; Terapii ocupationale ;

-5-

Ludoterapie ; - Profesionalizare in cadrul claselor de Invatamant liceal tehnologic special si S.A.M. in meseriile de lucrator in tamplarie, lucrator in tricotaje-confectii si lucrator in constructii; - parteneriate si programe educationale cu scoli sau institutii din judet sau din alte judete ; Resurse umane in prezent : Colectivul didactic este format din cadre didactice calificate avand urmatoarele specializari : psihopedagogiespeciala, logopedie, kinetoterapie, psihodiagnoza, invatator/profesor itinerant/de sprijin, inavatator/profesor educator. Personalul didactic auxiliar e acopera departamentele secretariat, contabilitate, administrativ, biblioteca si asistenta sociala si informatica. In cadrul departamentului tehnico-administrativ sunt normate posturi de ingrijitori, mecanici si magaziner. Populatia scolara cuprinde peste 30 de clase si 2 grupe de prescolari cu dizabilitate moderata si severa. Revista scolii Universul Sperantei infiintata in anul 2007 premiata de catre ISJ D-ta 2008, 2009

-6-

Proiecte si concursuri importante desfasurate in scoala - Proiectul Multilateral Comenius Create EU coordonator proiect prof. Purcariu Corina

- Reteaua Educationala Interjudeteana Speranta

- Competitii sportive Special Olympics

-7-

Proiectul Interjudetean de creatie plastica Copilarie fericita

- Nenumarate parteneriate educationale cu institutii si scoli din judet si din tara. Mai multe detalii gasiti pe site-ul scolii.

-8-