GENIUL LUI NIKOLA TESLA

Motto: “pământul este de fapt viu, având vibraţii electrice” (Nikola Tesla) MARELE SAVANT Nikola Tesla (1856-1943), considerat de canalul Discovery ca fiind unul dintre „cei mai mari 100 de americani”, este geniul sub care stă dezvoltarea actuală a omenirii. El a fost un mare vizionar, multe din ideile sale nefiind înţelese nici astăzi şi constituind o permanentă sursă de dispută între marile puteri. Ciudatele schimbări de climă şi cutremure care s-au constatat în ultima vreme sunt considerate rezultatul unor aparate care au la bază descoperirile acestui mare inventator. Tesla a ajuns la concluzia că vremea ar putea fi controlată cu ajutorul energiei electrice. In primavara lui 1898, Tesla demonstreaza public dirijarea prin radio, la mare distanta, a unui vas fara echipaj. De numele său se leagă celebrul experiment Philadelphya şi primul contact cu alte civilizaţii, savantul recepţionând din spaţiu un semnal radio repetat. Pentru această descoperire a fost ridiculizat de contemporani. Tot lui îi datorăm şi primul sistem de comunicaţie wireless, primii roboţi, prima telecomandă, idea de vehicul cu decolare verticală ş.a. Tesla a propus o schemă care arăta ca un science-fiction: un sistem global de comunicaţii fără fir pentru a transmite mesaje telefonice dincolo de ocean; pentru a transmite ştiri, muzică, rapoarte privind piaţa bursieră, mesaje private, a securiza comunicaţiile militare, şi care tranmitere de imagin în orice colţ al lumii. „Când comunicaţia fără fir va fi aplicată pe scară largă, pământul va fi transformat într-un creier uriaş, capabil să răspundă în oricare colţ al său”. Această viziune a sa nu a fost realizată nici astăzi, la peste 60 de ani de la moartea sa. Nici marile sale realizări privind transmiterea energiei electrice fără fire nu au fost puse în practică. Mileniul acesta este fără îndoială mileniul Tesla.

Lucrează apoi la Budapesta. iar satul Similian la 12 km de Gospici. adica lumina. 150 de ani. voi face asta miscand o bucata de fier in fata unui fir de arama”. unde avea sa îşi înceapa seria descoperirilor. la Paris. Este considerat de biografii americani ca fiind un emigrant de origine sârbă. dupa meseria transmisa in familie. inca din sec. In atomistica. Tesla s-a îmbolnăvit de holeră şi a obţinut o concesie din partea tatălui său: bătrânul Tesla i-a promis că dacă va supravieţui. Coandă afirma: « Daca acum. Numele initial de familie era Draghici. Gospici se afla la cativa kilometri de tarmurile Marii Adriatice. cu ajutorul generatorului electrostatic de inalta tensiune. În realitate el a fost istro-român. satul fiind patria lui Tesla. descoperitorul campului magnetic invartitor. Teslea. Henri Coanda il prezinta pe marele inventator Tesla ca roman banatean din Banatul sarbesc. Familia tatalui era de graniceri antiotomani. Strasbourg (1884). dar el a fost inlocuit in timp. in fostul imperiu austro-ungar. transformatorul electric de inalta frecventa etc. nascut in noaptea de 9 spre 10 iulie 1856 ca fiu al preotului ortodox Milutin Teslea si al Gicai Mandici. La vârsta de 24 de ani are şi primul mare răspuns. cu toate că el se simţea atras de ştiinţele exacte. de dulgher (teslari). La 17 ani. ar fi venit cineva sa ne spuna cum spunea Teslea Nicolae. XV-XVI. generatoarele electrice. dupa care pleacă în America. dar realitatea era ca prietenul sau Nicolae era istro-roman din Croatia. a cercetat fisiunea nucleelor atomice. prin porecla de Teslea. sa zicem. Tot el a inventat si sistemul bifazat de curent electric alternativ si a studiat curentul de inalta frecventa. lumea l-ar fi inchis ca nebun”. Tesla a fost înntreaga sa viaţă obsedat de idea electricităţii. romanul din Banat: “Voi face lumina electrica. El a construit primele motoare asincrone bifazate. Tatăl său dorea ca el să devină preot. va primi permisiunea să urmeze cursurile de inginerie de la Politehnica din Graz (1875-1881). Provincia Lica era locuita compact de istro-romanii morlaci. El însuşi povesteşte: “Într-o . omul de stiinta si inventatorul prolific in domeniul electro si radiotehnicii. s-ar fi spus.Anii tinereţii Cand zici Nicolae Teslea te gandesti la istro-romanul devenit cetatean american. in cadrul Companiei Edison (1882).

cei 27 de milioane de vizitatori au văzut cum s-au aprins sute de lumini incandescente. Edison ştia prea puţin despre curentul alternativ şi nu vroia să înveţe mai mult. L-a angajat totuşi pe Tesla. ştiam cărţi întregi pe de rost. La sosire se arata complet şocat: “Ceea am lăsat în urmă era frumos. Tesla a demisionat imediat. Electricitatea a fost introdusă în New York la finele anilor 1870. Sosirea în America Tesla ajunge în America având la el doar o scrisoare de recomandare din partea unui prieten al lui Edison din Europa. amintindu-mi de un pasaj celebru. Una dintre acestea era Faust a lui Goethe. Ideile sale privind curentul alternativ pe care-l folosim azi aveau să se materializeze fiind sprijinit de un investitor. o descoperire tehnologică care în curând avea să schimbe lumea. Cu un băţ. făceam o plimbare în parc. Şocat şi desgustat. Lampa incandescentă a lui Edison a facut ca cererea pentru curentul electric sa explodeze. Patentele i-au fost apoi cumpărate de compania Westinghouse alături de care va continua până la realizarea “oraşului luminilor”. Pe atunci. alături de un prieten. Aceasta doar datorită invenţiilor sale privind sistemele de curent alternativ. veşnic prezentă în mintea mea. şi într-o secundă adevărul era dezvăluit. Fabrica sa de curent direct din Pearl Street (Manhattan) devenea rapid monopol. Era abia începutul luptei sale cu Edison… . ideea mi-a venit ca o străfulgerare de lumină. recitând poezii. ce am văzut aici era lipsit de fineţe şi inatractiv. Soarele tocmai apunea. America e cu un secol în urma Europei”. Tesla şi-a îndeplinit sarcina dar… nu aprimit nici un cent în afară de următorul comentariu: “Când vei deveni un american complet matur vei şti să apreciezi o glumă americană”. Era motorul cu curent alternativ.000 pentru perfectionarea generatoarelor si motoarelor electrice Edison. am desenat pe nisip diagrama pe care 6 ani mai târziu am prezentat-o în cadrul alocuţiunii de la Institutul American de Inginerie Eelectrică”. Cu prilejul Târgului Internaţional de la Chicago deschis pe 1 mai 1893. oferindu-i 50.după-amiază. artistic şi fascinant sub toate aspectele.

Un foc i-a mistuit laboratorul. Răspunsul a venit cu un instrument remarcabil cunoscut şi azi drept bobina lui Tesla. Tesla i-a replicat: ”Marconi e un băiat bun. Cine a inventat radioul? Cele mai multe enciclopedii îl prezintă pe Marconi drept inventatorul radioului. James Clerk Maxwell. dar când se apropiau de 20000 de rotaţii pe secundă. Prima hidrocentrală era acum funcţională. un inginer care lucra pentru Tesla. Tesla a realizat primul neon şi iluminarea fluorescentă. După succesul cu Niagara. În 1873.Dar în acel an. era finalizat după cinci ani de eforturi. era tocmai Tesla. distrugându-i munca. Un număr de descoperiri ştiinţifice începuse să arunce lumină asupra fenomenului frecvenţelor înalte. Însă primul brevet pentru aplicaţii radio a fost obţinut de către Tesla. Tesla şi-a început cercetările privind frecvenţele prin construirea unor generatoare rotative de curent alternativ care puteau ajunge la viteze mai mari . Întors la laboratorul său de pe Grand Street. Tesla a fost absorbit în cercetarea electricităţii de înaltă frecvenţă. . Tot el a realizat primele fotografii cu raze X. Tesla visase să poată folosi puterea apelor pentru producerea electricităţii. maşinile se rupeau în bucăţi. i-a spus “Se pare că Marconi ţi-a luat-o înainte”. Pe 16 noiembrie 1986. Autorul acestui proiect. Utilizând frecvenţe înalte. Tesla era pregătit să transmită un semnal la 50 de mile. dezastrul a lovit. în New York City. pe 12 decembrie 1901. Marconi a transmis şi a receptat primele semnale dincolo de oceanul Atlantic. care multora păruse o fantezie. proiectul cascada Niagara. În mintea lui el vedea mereu roata care l-ar putea ajuta. la Weat Point. Otis Pond. La începutul lui 1895. a demonstrat matematic că lumina este o radiaţie electromagnetică-lumina era electricitate vibrând cu frecvenţe foarte înalte. momente de renunţare şi neîncredere.Nikola Tesla – Proiectul Niagara Încă din copilărie. crize financiare şi milioane de dolari investiţi. Tesla a revenit la munca sa preferatăexperimentarea. În acelaşi timp. în Anglia. New York .

Idea de la care a pornit acest experiment este legată de o furtună. producând tensiuni . cu 2 bobine absolut uriaşe. Foloseşte 17 din patentele mele”. oameni mecanici. să transmit energie. se comportă ca un conductor de dimensiuni mici. care vor face munca laborioasă a omenirii” după cum aprecia genialul inventator. Deşi pare imposibil. lămpile oraşului. în ciuda dimensiunilor sale. dar şi să imprim la orice distanţă de pe glob slabele modulaţii ale vocii umane. dar puternica susşinere financiar-bancară a lui Marconi în SUA ar putea fi o explicaţie. fără fire. în cantităţi nelimitate oriunde pe glob. fără pierderi.Lasă-l să continue. Dar încrederea calmă a lui Tesla avea să fie zdruncinată în 1904. Nu numai că puteam transmite orice mesaj telegrafic fără fire oriunde. Tesla îşi amintea “Când a apărut prima oară a creat o impresie pe care nici o altă invenţie de-a mea n-a produs-o”. Tesla povesteşte: ”Observam undele staţionare.” Aici Tesla a construit o staţie experimentală. când Oficiul American pentru Patente. Puţini însă îşi mai amintesc de această uriaşă contribuţie a sa ca fondator al roboticii. Motivele pentru această decizie nu au fost niciodată complet explicate. Nava în miniatură se mişca pe un lac artificial. surprinzător a revenit asupra deciziilor sale anterioare şi i-a dat lui Marconi patentul pentru inventarea radioului. Acestea au fost ”începuturile unei rase de roboţi. Semnificaţia extraordinară a acestui lucru în ceea ce priveşte transmiterea energiei wireless. Tesla: zeul fulgerului Experimentul de la Colorado este poate evenimentul cel mai învăluit de mister şi secrete. mi-a devenit clară. această planetă. Şi astăzi se mai pune întrebarea „A reuşit Tesla să transmită energia wireless?” Într-un articol Tesla a susţinut că a reuţit să aprindă de la distanţă. Tesla continuă seria descoperirilor În 1898 Tesla face o demonstraţie care îi lasă stupefiaţi pe participanţii de la o expoziţie la Madison Square Garden: prima navă controlată prin unde radio. mai mult. încât cei prezenţi au crezut că o controlează cu mintea.

curenţi electrici. Depinde dacă o face cu un scop bun sau rău. Pentru aceste afirmaţii a fost ridiculizat în presa vremii. Aş aduga: da oamenii. pot distruge pământul. Tot la Colorado. .” (Nicolae Tesla). Tesla a ajuns la concluzia că atunci când fulgerul loveşte pământul. ca să nu mai vorbim de experimentele nucleare. reuşind să producă primul cutremur artificial. Dacă s-ar reuşi creşterea amplitudinii încărcăturii energetice a pământului prin mijloace artificiale. Uimitorul inventator a descoperit frecvenţa de rezonanţă a pământului. tornade care au afectat pământul în ultima vreme. “Acţiunea combinată a exploziilor de orice natură poate produce mişcări tectonice în orice parte a globului. torpile. care a rezonat la aceeaşi frecvenţă cu a Pământului. iar la robinet curgeau pe lângă apă. cu un poteanţial imens. inundaţii. în inconştienţa lor. şi un cutremur dezastruos în Italia poate fi rezultatul unei explozii în Franţa. rachete. Cert este că oamenii au putut vedea cel mai mare fulger produs vreodată de mâna omului: peste 40 metri. iar o aură albastră a înconjurat întreaga zonă. susţinând astfel existenţa altor civilizaţii în spaţiu. Completarea făcută de Tesla este absolut surprinzătoare şi azi: între război şi cutremure există o legătură directă. energia electrică ar putea fi oriunde extrasă direct din pământ. fluturii aveau aripi înconjurate de lumină. una singură să fie locuită: Pământul. Ela plasat un oscilator în pământ.de peste 12 milioane de volţi. dezvoltă forţe reactive uriaşe care se propagă pe întreg globul. Efectul lor poate fi multiplicat extraordinar de mult prin rezonanţă. Faptu că omul poate produce astfel de convulsii ale pământului nu poate fi pus la îndoială. Tunetul s-a auzit la o distanţă de peste 22 de mile. ştiinţa a reuşit să demonstreze veridicitatea acestei teorii. Ar fi practic imposibil ca din miliardele de planete. ci şi puternic electrizat. Tesla a receptat un semnal repetat din spaţiu. Dar pământul nu este numai conductor. Timp de 9 luni Tesla a continuat seria experimentelor. Tesla era un adevărat vrăjitor. crează unde puternice care traversează pământul. Abia după aproape un secol. Asta mă duce cu gândul la valul de cutremure. Explozile de mină. Oameniia au putut vedea pe stradă mici scântei electrice.

Tesla „un mistic mereu genial” Lumea devine petru Tesla „o lume oarbă. rapoarte privind piaţa bursieră. George Sylvester Viereck. tesla lua uneori parte la petrecerile de cină festivă oferite de Viereck şi soţia sa. Încep să apară zvonuri. însă turnul viselor sale nu a putut fi realizat pentru că Tesla a pierdut finanţarea lui Morgan. Tesla a început să se împrietenească cu un binecunoscut poet german şi mistic. dar Tesla a acceptut şi şi-a început munca imediat. fiind. pământul va fi transformat într-un creier uriaş. J. investitorul dorind rezultate imediate. acuzat de nebunie. dar nu îşi pierde nici o clipă încrederea în ideile sale.Este tot mai retras. A vorbit despre maşini care ar face războiul imposibil. „Când comunicaţia fără fir va fi aplicată pe scară largă. dar Tesla nu putea fi subestimat. pe care l-a dedicat prietenului său.Când s-a întors la New York. Şi a propus un sistem global de comunicaţie fără fire. lipsită de curaj şi neîncrezătoare”. Cu un talent înăscut. Tesla a propus o schemă care arăta ca un science-fiction: ”un sistem global” de comunicaţii fără fir pentru a transmite mesaje telefonice dincolo de ocean . a securiza comunicaţiile militare. Se numea “Fragmente de bârfă olimpiană” şi era o critică acidă a oamenilor de ştiinţă din zilele acelea. O sumă mai realisă ar fi fost 1 000 000. a scris un articol senzaţional pentru revista Century Magazine. capabil să răspundă în oricare colţ al său”. întocmai ca şi Eminescu. În această viziune detaliată şi futuristică. mesaje private. P. şi petrece mult timp în parc hrănind porumbeii. El a sugerat că vremea ar putea fi controlată cu ajutorul energiei electrice. Pentru cei mai mulţi oameni aceste idei erau practic de beînţeles. pentru a transmite ştiri. Articolul a atras atenţia unuia dintre cei mai influenţi oameni. el a descris un mijloc de a tapping energia solară cu ajutorul unei antene. de la Colorado Spring. muzică. Morgan i-a oferit lui Tesla 150 000 pentru a construi un turn de transmisie şi o fabrică de energie. Către sfârşitul lui 1920. Morgan. Tesla a scris un poem straniu. Un oaspete frecvent în casa lui Morgan. De ce trebuie oare să numim pe cei ce nu-i înţelegem “nebuni”? . şi care tranmitere de imagin în orice colţ al lumii. i-a spus Tesla lui Morgan. Deşi era aproape un pustnic.

dar era prima descriere a radarului. pe prima pagină a New York Times se putea citi mare “La 78 de ani. Din păcate idea sa de pace a fost vânată în tot acest timp pentru a fi transformată în cea mai redutabilă armă. O armă anti-război Tesla nu a fost un om al viitorului. oferin fiecărei ţări un “zid chinezesc invizibil”. El s-a gândit la mijloc tehnic pentru a pune capăt problemelor de război.Era în plin război mondial. parcă din sience-fiction pentru contemporanii săi. Tesla a replicat „Ideea mi-a venit ca un şoc extraordinar. care să se reflecte din structura navei pe un ecran fluorescent. evoluţia morală este încă departe. Tesla declara că noua rază mortală va face războiul imposibil.Tocmai de aceea moartea sa nu este lipsită de controverse. De fapt toate proiectele sale au avut ca scop declarat progresul umanităţii. Articolul raporta că noua invenţie „va trimite particule deatmosferă concentrate prin aer. puteau fi trimise cu încărcătură explozibilă asupra duşmanului.Ideile sale continuă să vină. „Pacea nu poate veni decât ca o consecinţă a iluminării umanităţii”. Cu toată evoluţia tehnică a umnităţii. teleghidate. Tesla descrie pentru prima dată RADARUL. Idea lui era de a transmite unde radio de înaltă frecvenţă. Chiar după ce a anunţat că a finalizat cercetările privind „raza mortală”. Suntem precum un uriaş cu membre puternice şi creier slab. Întrebat referitor la natura sursei. În 1931. dar şi un mare filosof. Era de fapt un scut energetic. a anunţat că este pe punctul de a desoperi o nouă sursă de energie. dar chiar şi pentru noi azi. Tesla descoperă o nouă rază mortală”.În acest moment pot doar să spun că va veni dintr-o sursă complet nouă şi nebănuită”. Pe 11 iulie 1934. Tot el a fost primul care a vorbit de o eră în care vehicule de zbor fără aripi. Idea era mult prea avansată pentru acele vremuri. care şi azi pare doar un produs al imaginaţiei. cu o energie atât de mare încât va doboră o flotă inamică de 10000 de avioane de la odistanţă de 250 de mile”. Credea că războiul poate fi transformat „într-un simplu spectacol al maşinilor”. . Norii războiului se abăteau din nou asupre Europei. în 1943 Tesla moare. la o conferinţă de presă. luând secretul cu el în mormânt.

munceşte şi speră”. Moartea lui Tesla . În 1952. Sava Kosanovic . în plin război mondial. un caracter speculativ. în principal. iar Kasanovic bănui că cineva scormonise deja prin lucruri. în timpul regimului comunist al lui Tito.Motto: “Omul de ştiinţă nu ţinteşte un rezultat imediat. restul de documente şi bunuri ale lui Tesla au fost trimise lui Sava Kosanovic.se grăbea să ajungă în camera unchiului său de la hotelul New Yorker. El nu se aşteaptă ca ideile sale să fie repede acceptate. solide şi funcţionale pentru a le pune în practică”. la Belgrad. Documentele rămase au fost preluate de autorităţi şi anlizate de Biroul de Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare. şi să le arate drumul.oficial iugoslav dornic de avansare. suspectat că ar avea legături cu partidul comunist din ţara sa . câteva dintre ele marcate “Guvernul” .pe care el ştia că unchiul său le păstra. Tesla moare. Invenţia lui putea schimba oricând soarta războiului. filosofic şi într-o oarecare măsură de promovare. nepotul acestuia. dimineaţa. nu sunt prezentate metode şi principii noi. Concluzia dată publicităţii era menită să distragă atenţia de la importanţa uriaşă a muncii savantului: “Ideile şi eforturile lui Tesla din ultimii 15 ani au. Munca lui este asemeni acelui ce plantează pentru viitor.misterul documentelor LA SCURT timp după marea sa descoperire. Avea dreptate: lipseau documente tehnice şi un caiet negru cu câteva sute de pagini. Se urmărea crearea unei arme care să protejeze America de un . Până când a ajuns el. El trăieşte. Timp de mulţi ani. Datoria lui este să aştearnă fundaţia pentru cei ce vor veni. de teamă ca acestea să nu ajungă pe mâna Axei sau a sovieticilor. FBI-ul s-a pus în mişcare. Pe tot parcursul Războiului Rece. sovieticii au fost singurii care au avut acces la documente. A doua zi după moartea lui Tesla. Aici a fost creat un muzeu în onoarea marelui inventator. deci era firesc ca documentele şi notele savantului să devină o “comoară” vânată de serviciile secrete. confruntarea s-a dat în jurul realizării practice a armelor şi surselor de energie propuse de Tesla. adeseori referindu-se la producerea şi transmiterea fără fire a energiei electrice. corpul lui Tesla fusese deja ridicat.

proiectul a fost un eşec. Maşina de zbor Tesla: OZN-ul de azi Tesla a brevetat o maşină de zbor (foto) care prin descrierile făcute de el însuşi este asemănătoare cu ceea ce noi numim azi OZN. Să nu uităm că el a propus ca sursă de energie forţa gravitaţională sau magnetismul. Oficial. poate chiar de secole. ea va fi utilizată pe scară largă cu mari întârzieri. care impun exploatarea la maxim a unei descoperiri. Cea ce noi numim azi progres tehnologic avansat.eventual război nuclear. întârzie atât de mult progresul omenirii. dar din considerente economice şi de altă natură. nu se ştie până unde au mers realizările. Este păcat că interesele financiare. Ce ar însemna de exemplu o astfel de maşină pentru industria automobilului sau cea aeronautică? La fel ca mai toate marile descoperiri. şi abia apoi perfecţionarea. Maşina se poate deplasa în orice direcţie. pentru a înlocui…automobilul. asfel că poate staţiona mult timp în aer. sa realizat în urmă cu un secol. În realitate. nu a trecut în uzul frecvent. Tesla o destina uzului militar. ori că este părintele armelor numite azi “psihotronice” care presupun un control al minţii umane prin intermediul undelor de înaltă frecvenţă. dar şi celui civil. Este foarte probabil că ea a fost de mult fabricată. Ideile lui Tesla sunt şi astăzi insuficient înţelese şi valorificate. . are decolare verticală şi foloseşte un motor alimentat wireless cu energie electrică. cu efectul îmbolnăvirii subite sau morţii. dar abia acum a ajuns pe piaţă.

“Prevăd o dezvoltare a maşinilor de zbor care să o depăşească pe cea a automobilului. Răspunsul lui Tesla este surprinzător şi acum.maşina mea de zbor . am înţeles posibilitatea utilizării principiilor vâscozităţii şi aderenţei fluidelor în construcţia motorului meu”. Nu va avea aripi şi nici propulsoare. dar sunt sigur că o voi face la timpul potrivit. Încă nu am realizat aceasta. şoselele vor deveni inutile pentru că civilizaţia va abandona roţile pentru aripi”. ca la păsări. Ideea mea era să construiesc o maşină de zbor propulsată de un motor electric. că eram pe punctul de a realiza ceva unic. am început să studiez problema zborului din alte unghiuri. Ştiam că există surse de energie mai bune decât cele de acum. staţiona în aer perioade mari de timp. nu de electricitate. Turnuri de parcare se vor înălţa în marile oraşe. dar nu va fi un avion.” Un avion care să folosească motorul dumneavoastră?. iar şoselele se vor înmulţi doar atât cât este nevoie. după aproape 100 de ani.va fi mai grea decât aerul. alimentat cu energie de la staţiile de la sol. Va fi solidă şi stabilă. La vremea aceea. ci de acţiuni mecanice pozitive”. nici nu îţi dai seam că e un aparat de zbor. în ciuda curenţilor de aer verticali şi a golurilor de aer.Descrierea acestui aparat o va face chiar Tesla. În final. lucram la transmisia fără fire a energiei electrice. şi prin eforturi îndelungate. chiar şi la viteze foarte mari ale vântului. Văzută la sol. după ani de zile. la viteze mult mai mari decât cele atinse până acum. “Acum că am realizat motorul. Puterea sa de zbor nu va depinde de aripi. Totuşi. “Maşina de zbor a viitorului . următorul pas este maşina perfectă de zbor. credeam că voi fi primul om care va zbura. a întrebat reporterul. Când am aflat că am fost anticipat de cercetători din alte domenii. . Problema locurilor de parcare şi a drumurilor aglomerate va fi rezolvată. în numeroasele articole publicate în marile reviste americane: „În urmă cu 20 de ani. va putea zbura în orice direcţie în perfectă siguranţă. Va putea urca şi în astfel de curenţi dacă e nevoie. Devenea o problemă de mecanică. Munca mea se desfăşura în domeniul electricităţii şi nu mi-am dat seama că motoarele cu benzină se dezvoltaseră atât de mult încât puteau face un avion fezabil. Mă aştept la o contribuţie importantă a domnului Ford la realizarea acestui progres.

împlinindu-şi astfel destinul său”. Ar putea provoca cicniri de planete pentru a produce sori şi stele. devine materie. Eterul. Previziunile lui Tesla Cu toţii am auzit de previziunile lui Nostradamus. întocmai ca un vârtej întrun lac liniştit. cum numea inventatorul maşina sa de zbor. poate aduce dezastrul omenirii. eterul revine la starea sa normală. sau călăuzi eterna sa calătorie pe orice drum din Univers. “Dacă reuşim să eliberăm energia din atomi sau să descoperim un o sursă de energie ieftină şi inepuizabilă. Omul ar putea modifica mărimea planetei. A realiza prin propria voinţă naşterea şi moartea materiei. Viziunile sale aruncă lumina peste multe din actualelele noastre probleme.. căldura şi lumina sa. maşinile aeriene vor fi propulsate în jurul Pământului fără oprire. dar puţini ştiu că Tesla a văzut cu claritate ştiinţifică şi a contribuit la creerea viitorul nostru. Apare astfel extraordinara posibilitate ca omul să poată să facă materia să apară şi să dispară. ar putea crea viaţa în toate formele sale infinite. O dată ce mişcarea se opreşte. fiecare atom se diferenşiază printr-o mişcare de rotaţie continuă de eter. transformându-l în stăpânul creaţiei fizice. această realizare. cu condiţia să aibă instrumentele potrivite pentru a iniţia şi a opri aceste vârtejuri de eter. iar transmiterea wireless se înscrie în această linie. modifica distanţa faţă de Soare. “Potrivit unui teorii care a fost acceptată. disponibilă în orice zonă de pe glob.“Copilul visurilor lui Tesla”. iar energia Soarelui va fi controlată pentru a crea lacuri şi râuri pentru a fertiliza marile deşerturi”. cea ce va duce în final la mult urâtul regim al forţei. aproape fără nici un efort. atunci când este pus în mişcare. La comanda sa. determinând disensiuni şi anarhie. ar fi cea mai mare reuşită a omului. . aşteaptă să fie redat oamenilor. vechile lumi vor dispărea şi altele noi vor înflori. în loc să fie o binecuvântare. Prin intermediul acestui sistem. controla anotimpurile. vocea umană va putea fi reprodusă oriunde. iar fabricile vor furniza energie de la mare depărtare de hidrocentrale. Cel mai mare bine vine din dezvoltarea tehnică care duce la unificare şi armonie.

“Implicarea femeii în noi domenii de acţiune. uzurparea graduală de catre ele a conducerii bărbaţilor. printr-un simplu echipament de buzunar. Zonele temperate vor deveni foarte reci sau toride. “Ştiinţa modernă declară: Soarele este trecutul. Legea naturii este nemiloasă. întrucât Einstein l-a vizitat în noiembrie 1933. Şi cele mai multe dintre acestea sunt foarte aproape să se producă”. astfel că maternitatea şi căsătoria vor părea neplăcute şi civilizaţia umană se va apropia tot mai mult de civilizaţia perfectă a stupului de albine. Cutremurele vor deveni din ce în ce mai frecvente. Einstein să fi realizat bomba atomică. pe care neo punem toţi cei nu ne considerăm urmaşi de maimuţe “Ce este viaţa?”. cu arme mult mai teribile. va disipa sensibilitatea feminină. Când se va anunţa că s-a descoperit transmisia energiei fără fir. Veţi comunica instantaneu. după moartea acestuia. va reduce instinctul matern. şi într-o masă îngheţată o să ne transformăm. aflând de cercetarile lui asupra fisiunii nucleare.“(…) va fi posibil pentru naţiuni să lupte fără armate. cu toată puterea şi resursele naţiunii”. aflat la orice distanţă de inamic. Dintr-o masă în flăcări ne-am născut. nave sau arme. Avioanele vor zbura fără piloţi. Şi ce bine seamănă noile arme cu cele descrise de Tesla! Nu sunt oare ele produse având la bază cercetările sale? Vă las să vă răspundeţi singuri. Un oraş. când orice nebun poate declanşa un război atomic. Dacă vrem să prevenim o calamitate apropiată şi transformarea globului într-un infern. Iar restul. Lordul Kelvin ne dă . Este foarte probabil. Urmează o nouă ordine a sexului – conducerea de către femei. poate fi distrus şi nici o forţă din lume nu poate opri aceasta. Iar pericolul distrugerii pământului este un pericol real al secolului nostru. şi suntem în mod irezistibil atraşi de destinul nostru. ghidate de la sol prin unde radio. ar trebui să accelerăm dezvoltarea maşinilor zburătoare şi a transmisiei energiei wireless fără de întârziere. că beneficiind de arhiva lui Tesla. le trăim la aproape un secol de când marele inventator le-a descris… Tesla ne-a oferit şi răspunsul la întrebarea fundamentală. vom şti că este de fapt o realizare veche a lui Tesla. iar luna viitorul. Tesla ştia de bomba atomică. care au o capacitate de acţiune distructivă nelimitată. Pământul prezentul. O cantitate uriaşă de energie va fi transmisă fără fire.

ea nu se vrea a fi cunoscută. după care lumina Soarelui se va stinge. existând şansa să reaprindă viaţa pe o stea îndepărtată. Iată şi răspunsul: originea spaţială a omului conferă răspunsuri la multe din marile mistere ale omenirii. iar Pământul nostru va deveni un deşert de gheaţă. Această posibilitate există într-adevăr”. Poate şi de aceea. . Totuşi.o şansă redusă de viaţă: circa 6 milioane de ani. va rămâne o strălucitoare scânteie de viaţă. căzând în noaptea eternă.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful