Adisa Bašić PROMOTIVNI SPOT ZA MOJU DOMOVINU

Autorica Adisa BAŠIĆ Recenzenti Muhamed DŽELILOVIĆ Mile STOJIĆ Stevan TONTIĆ
© Dobra knjiga, d.o.o. Sarajevo, 2010.

Fotografija Imrana KAPETANOVIĆ Urednica Ferida DURAKOVIĆ Glavni urednik Mirzet HAMZIĆ

. 2010.Adisa Bašić PROMOTIVNI SPOT ZA MOJU DOMOVINU (skice) poezija Sarajevo.

.

SKICE ZA PROMOTIVNI SPOT MOJE DOMOVINE 5 .

6 .

za slučaj da neko od staraca ipak dohramlje slaviti sveca. Prazne zgrade i prazni zvuci započeli su igrokaz: turistima na radost. Razbio je led na ulazu.EVROPSKI JERUZALEM Obrisala je prašinu sa aron hakodeša i menore. 7 . zaključala dvaput vrata. I zvonar preko puta je zajašio konopac. Umjesto spiralnog uspona na minaret. objavio pauzu za ručak. u podnožju je neko pritisnuo tipku play.

U se stavljaš prste. Ti si ljubav kakvu sanjamo. Davno je legao i dugo ti mu je ležati. Ti si slika koja tako dobro ide u naš ram. Ti si odanost kakvoj se nadamo. A ti bdiješ nad suhom uspomenom.. Glavom o uzglavlje tučeš. 8 . I nema. Pod nekim lišćem taloženim. Njegov lik: presovan cvijet.. Do krvi grizeš šake. U samotnoj postelji znaš: ti ga se ne sjećaš. Djeca samo misle da ga pamte. Stvari u ormaru izgubile su njegov miris. A njega nema. I nema. Silno hvalimo tvoje dostojanstvo. Nema ga i nema i nema. Pod nekom travom nenačetom. Niko ne čuje noć.HEROINA Nema ga i nema i nema.

prekroje. Malo bi stenjali nada mnom znojni čim se dobro smrači.. barem četiri hiljade godina.. Pokriju.. Odmjeravaju pedljom dužinu moje suknje.STARCI Vijeće staraca: važno vrte tespihe i glave s kojih je vjetar historije prije koji tren otpuhnuo turbane a sve drugo je isto barem četiristo. 9 . Tamo nekad iza jacije... Estagfirullah. Malo bi da me poprave. Negoduju. Uljude..

DOMOVINA Priroda. sve je tu. Samo se danonoćno treba. Sve što imam i što volim. Ovdje. U ovom lijevku. uspomene. Ovdje se govori jezik na kojem sanjam ljubim i smišljam kalambure. Čvrsto držati. Za rub. Jezik koji ima ime za svaki moj strah.. Treba se samo čvrsto držati za rub. Ovdje su majka i nana i njena majka i stara ja do u ko zna koje koljeno. 10 . ljudi..

Naša mirisna ljekovita trava za mehleme niče iz žica za ruke. 11 . iz poveza za oči.ČUDESNI KRAJOLIK Nogu nipošto ne smičem s asfalta.

hiljadu i jedan − to je još uvijek hiljada.. 12 .N.N. A znaš li koliko smo ga željeli? Cijela kuća? Cijelo selo? Na vijest o njegovom rođenju nekada davno smo sa pripremljenim janjcima i napunjenim pištoljima čekali. U HLADU BOSANSKE ZEMLJE Historija zaokružuje skelete do nule.

Samo nismo smjele naglo ustati. 13 ..U TOM GRADU.. Peklo je. Na svoje omršavjele mliječne noge. U TOM MRAKU. Pomoliti glavu. Uspraviti se. Naša tajna plaža na vrhu nebodera ubola bi u oko snajperistu. i kad pažljivo slušaš skoro se moglo čuti praćakanje djece u plićaku. Sunce je peklo i posljednje kapi kreme za sunčanje cijedile smo na svoja bijela lica. Erni Sunčanje Naši kostimi tog ljeta možda nisu bili in ali mi to nismo mogle znati.

Životu i suncu smo se radovale mirne. hoooj.. hoooj.. Kanap gotovo i ne reže prste. Nogama lijeeevo.. Natovarene sanke glatko klize. (o. U polasku se prazne spuštamo nizbrdo. I vodoravne. Skoro pa mirnodopsku. Sankanje Po vodu je lijepo ići mliječnim.. A u polasku. tek malo utabanim snijegom. 14 . čuvaaaj!!!) Spuštamo se uz ciku zvonku drsku neustrašivu....... deeesno. Mazne. ti upravljaš ja krijem lice u tvoja leđa. Oprezne...

.Zvijezda padalica Bilo je to u gustom mraku.. Baš iz mraka. Zapucali su na nas. Iz smjera zvijezde padalice. Nije nam se ispunila želja. U gradu. Tako mračnom da smo za večernji izlazak išle da gledamo struju. 15 . (kao priviđenje jedna jedina zgrada je sijala) A mi bismo se počešljale obukle i iz crnog školskog dvorišta u nju gledale.. Baš tada.. U tom mraku. Zvijezda padalica krenula je vodoravno zamišljenim bedrom brda.. Jedne noći. Zvijezda padalica je stala. E. u tom gradu..

Kupiti dugotrajne umjesto lijepih cipela. Ukrasni kukci razapeti u vitrinama od stakla.. Naši očevi su bezgrešni. Niti da pijani pričaju gluposti zbog kojih bi nas dugo poslije bilo stid.OČEVI Emiru Otišli su. U bijesu izrezati peraja. Otišli su tren prije nego je majčina gornja usna pukla u susretu s rubom stepenika.. Ili propustiti porodično slavlje. Nisu stigli da se pokunje kad razgoropađeni komšija psuje zbog međe. evo. Zabraniti bicikl. I na nas. Nisu stigli hiljadu i jedan put zakasniti na roditeljski. 16 . budno motre svojim mrtvim mrežastim očima.

jede banane broji do deset i zakunja pred tv dnevnik. kad je sve prošlo. puše s njim u svjećice i nasmijana gleda u objektiv foto-aparata. Majka Hrabrost ima malog unuka s kojim slaže kockice. Majka Hrabrost unuku za rođendan napravi tortu u obliku nindža kornjače.MAJKA HRABROST Majka Hrabrost primala je dugo izraze sućuti i hodala mirno u povorci uz sanduk − njegove stvari dočekala je naknadno. kad su vijenci već dobrano istruhli. 17 .

izvini što smo ti.. Crteže.. Jednom ona prestane. Cvijeće. Reko joj hodža da to nije po našem. A poštujem svačije.PRAZNE RUKE Nama su ti djeca jedno do drugog. Al to mi vidiš u glavu neće nikako. E. vidiš.. Bombone. I hodži hodžino. I uvijek smo svi nešto donosili. to ja. što smo ti prazne ruke došli. ostavljali. 18 . to ja ne shvatam.. Da je tako pusti da svaki put dolazi i da govori Izvini.

Ide vrijeme i sad. A nikad nisam vidjela. Danas? Ne znam. Ali ga nemam više ničim mjeriti. nisam znala kad mi to pred očima krišom izraste. 19 . mora da ide.MJERENJE VREMENA Nekad sam protok vremena mjerila samo po nogavicama koje mu odvrnem.

Tako svjetlost prodire u stvari. 20 .ODLAZAK Sve ima pukotine. Poljubila dovratak kratko. Rastala sam se od kuće. da me niko ne vidi. Godinama još svrbiće me moj fantomski dom iz kojeg sam hitro i odlučno (jer tako se spašava život) cijela ja izrezana.

U naš kraj turisti ne zalaze. Osim sebe. Ne znamo da imamo braću blizance u svim gradovima svijeta. I nemamo im pokazati ništa. 21 . Ovdje ništa nije znamenito: osnovna škola. I nijedan jezik ne govorimo bolje nego maternji. samoposluga. i jedan stari orah odavno posječen. U naš kraj turisti ne zalaze. U naš kraj turisti ne zalaze.ALIPAŠINO Mi smo djeca iz naselja koja se nikad neće naći na razglednicama. Mi ne dobivamo predsjedničke izbore u drugom krugu.

FRONT LINE ON-LINE gumenom palicom u bubrege rebra da mi je da mi je špic noža pod vrat zatvor kućni pritvor barem da mi je da mi je lisice teške lance streljački vod da me siluju da me bace u rijeku metak da me poljubi vrelo dok jurišam na barikadu progori prokine bilo bi lakše ljepše bi bilo sve sve samo ne ovaj strah od bakterija sa slušalice i tastature 22 .

samo ne kafa iz automata metalik boja rasprodaja igraonice za djecu samo ne ova obamrlost u kojoj nepomični pričamo viceve kupujemo jebemo majke kopamo bunare u Africi dižemo revolucije odsutno kljucajući kažiprstom 23 .

ne prilazi mi. čuješ li. Ja s njim ovdje nemam gdje! Ženite se i množite. Ženite se i množite. pa im na kraju ušije malo više. Čim se kecelja zategnula na trbuhu. jer ću se ja ponositi vašom brojnošću pred drugim narodima. 24 . Majka troje djece ubrzo je nakon poroda prošetala pistom: u rekordnom je roku isklesala tijelo. Ženite se i množite. Ženite se i množite. jer ću se ja ponositi vašom brojnošću pred drugim narodima. jer ću se ja ponositi vašom brojnošću pred drugim narodima. Tako je rekao gazda. jer ću se ja ponositi vašom brojnošću pred drugim narodima. da znaš. Neke plate doktoru. Rekla sam − dok ne kupimo veći stan.RAĐANJE NACIJE Od danas ona više ne prodaje kolače. Ona ti više nikad neće biti ista.

Tihi horski šmrcaj. Odlučni odred smrti. 25 . Izvedba bez greške.TEVHID ili OPLAKIVANJE Artritične starice svečane i važne ulaze.. malo joj je slabo nadošla) izgovoren šapatom. Ekstaza.. Na kraju pakuju kostime (svečane papuče i šalovi protkani zlatom). Posljednji trač (pikantan kao turšija domaćice. Počinju molitvu. Spremaju ih za naredni nastup.. Prije opraštanja još pokoja lascivna šala i već na vratima.. kao molitva. Uigrana ekipa sinhronog plivanja.

Finija koža od one ilovače nepovratno strada.NAPREDNA INTELIGENCIJA Grozimo se krvi i dodira. Ne zaboravi rezervne čizme. *** Išli smo i na masovku. Crveno dugme detonatora uglačano i sjajno bilo bi oružje po našoj mjeri. 26 .

opuštaju. grickaju kikiriki i masline.PRIJATELJI Mi smo prijatelji sa pećinskim ljudima. gledaju tv. Navodno su i kanibali. Nekad ih zateknemo − gledaju nas i oblizuju se. U našem domu vedro se protežu.. Maze se na našem tepihu. Pitaju kako nam je na poslu.. 27 .

Naručuje buđenje na recepciji. Ima osamdeset godina i vodi ljubav preko telefona. Moj komšija je sam.LOŠA IZOLACIJA Moj komšija je lud. Zove djecu svaki dan. Dojavljuje nekome nešto gromoglasnim šaptom. 28 . isključila telefon. da im ne smeta. I pomalo lud. Pa su mu djeca još lani. Saziva širu rodbinu da SVI dođu sutra u jedanaest.

Katalogizacija u publikaciji Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.BH-ID 18497798 . BAŠIĆ.dobraknjiga.Sarajevo Za štampariju Mustafa BEĆIROVIĆ CIP .Izdavač DOBRA KNJIGA d.o.ba Štampa BEMUST Put Famosa . Adisa ISBN 978-9958-688COBISS. Tekija čikma 5 Sarajevo Za izdavača Izedin ŠIKALO www. Sarajevo 821.o.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful