DEZASTRE NATURALE

VULCANI

Vulcanul este de fapt o gaura in scorta terestra, prin care erup in aer gaze, cenusa si roci semitopite, care impreuna alcatuiesc lava. Partile cenusii vulcanice cad pe sol, se aseaza stratificat si se solidifica sub forma unei roci usoare si cenusii. In timpul milioanelor de ani, aceste straturi formeaza muntii vulcanici.

Stiati ca….
-

numele de vulcan vine de la zeul roman al focului, Vulcanus

- ca pe Pamant exista cca 1300 vulcani activi.Se numesc activi vulcanii care erup cu regularitate, sau au erupt cel putin odata in ultimi zece mii de ani. - daca un vulcan nu a erupt in ultimii 10.000 ani, il numim vulcan adormit. Daca nu a erupt de peste 25.000 ani, se poate considera stins. -ca majoritatea vulcanilor nu se pot vedea, ei fiind submarinii, dar cca. 500 sunt vizibilii deasupra apei.

CUTREMURELE

O explicatie destul de satisfacatoare referitoare la majoritatea cutremurelor sunt asa numitele placi tectonice. Ideea principala este ca partea cea mai tare a pamantului (numita litosfera) este compusa din niste bucati mari si instabile numite placi. Placile, care se misca, explica un numar mare de activitati seismice din lume.

….. CAUZE

geologii consideră că nivelul în permanentă creştere al apei mărilor va avea implicaţii multiple, care s-ar putea dovedi chiar mai grave decât fenomenele meteorologice extreme. Greutatea suplimentară a milioane de kilometri cubi de apă riscă să aplice o presiune prea mare în punctele slabe ale scoarţei Pământului, denumită ştiinţific "litosferă".

Cum putem detecta cutremurele ?

Seismografele sunt instrumente folosite pentru inregistrarea miscarii solului in timpul unui cutremur.Acestea sunt instalate pe/in pamant, in locuri special amenajate pe glob

Stiati ca…

Cate cutremure se produc pe luna, pe zi, pe ora ...?
Folosind datele din tabelul mantionat mai sus, constatam ca: - se produc, in medie, aproximativ 80.000 de cutremure pe luna; - se produc, in medie, aproximativ 2.600 pe zi; - se produc, in medie, aproximativ 2 pe minut, deci, la aproximativ 30 de secunde se produce un cutremur de pamant.

Care este cel mai mare numar de oameni ucisi intr-un cutremur?
Cutremurul din China din 1556 a ucis aproximativ 830.000 de oameni.

Cel mai mare cutremur cunoscut este cel din Chile, din 22 mai 1960 cu magnitudinea moment egala cu 9,5 (circa 8,5-8,7 magnitudine GutenbergRichter). Cu magnitudini asemanatoare mai sunt si alte cutremure

Undele seismice produse de cutremurele cu magnitudine mai mare de 8,3 inconjoara Pamantul timp de aproape o luna dupa ce seismul a avut loc. Asta face Pamantul sa “sune”. Acest “sunet” poate fi auzit cu instrumente speciale, deoarece frecventa acestuia este foarte scazuta

Cainii, pisicile, serpii, caii, vitele, pestii, etc., se comporta ciudat inaintea unui cutremur. Dar acest comportament poate fi cauzat si de alti factori. De aceea este foarte greu de stiut carui factor i se datoreaza comportamentul schimbat al animalelor.

SECETA

Principala cauză a secetei este cantitatea insuficientă de ploaie, pe o perioadă îndelungată de timp. Lipsa ploii poate fi provocată de traseele pe care circulă curenţii de aer la nivel mondial, dar şi de intervenţii ale omului.

PERICOLE

Furtunile de nisip sunt unul dintre pericolele generate de perioadele de secetă. In perioadele de secetă, vegetaţia moare şi recoltele sunt distruse, ceea ce afectează atât animalele, cât şi oamenii din regiunea respectivă

COTOFANA este vestitoarea de seceta ...

AVALANSELE

Când ninge, zăpada depusă îngheaţă şi formează mai multe straturi succesive. Avalanşele se produc când aceste straturi se desprind şi se deplasează separat.

PERICOLE

avalanşele pot fi atât de puternice încât să dărâme clădiri întregi. În localitatea Galtür din Austria, în februarie 1999, 31 persoane au fost ucise într-o avalanşă care a lovit satul cu viteza de 320 km/h.

ALUNECARI DE TEREN

Datorita taierilor excesive de pomi, alunecarile de teren se produc pretutindeni, atunci cand mase de piatra, pamant sau noroi se deplaseaza in jos, pe o panta

Solutii pentru alunecarile de teren

Peretii de sustinere, sunt lucrari artificiale care nu trebuie doar sa indeplineasca cerintele tehnice, ci sa si pastreze neschimbat regimul de scurgere al infiltratiilor sau sa aiba o influenta benefica asupra mediului.

Pentru

o lume mai linistita

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful