Disediakan oleh: Kennedy Ak Mikai Mohd Hasrudi Bin Ibrahim Nur Farhana binti Kamel Nurulain binti Pusa

PISMP PK(BM) JANUARI

2012

 Konsep Permainan Tradisional.

 Peraturan permainan tradisional

yang dipilih.  Merancang permainan tradisional dalam kumpulan kecil.

. Peraturan bergantung kepada persetujuan pemain. Peraturan permainan tradisional bergantung kepada persetujuan pemain. Permainan tradisional ini merupakan aktiviti yang dipilih secara sukarela tanpa paksaan atau tekanan. Permainan tradisional juga boleh dijalankan dan diberhentikan pada bila-bila masa serta wujud dalam bentuk sejagat. Peraturannya berbeza dari satu tempat ke tempat yang lain dan juga dari satu generasi ke generasi yang lain. Dalam erti kata lain permainan tradisional tidak mempunyai masa yang piawai.Merupakan permainan yang diwarisi dari generasi terdahulu dan diturunkan daripada satu generasi ke generasi yang lain.

• permainan budaya yang sudah diamalkan oleh sesuatu masyarakat itu untuk satu tempoh yang tertentu (Kamus Dewan). 2009).• berupaya membentuk sebahagian daripada kehidupan yang dilalui oleh nenek moyang kita (Bib. . sumber ekonomi dan kehidupan sosial sesuatu bangsa atau keturunan. • kebanyakannya dicetuskan dari pengalaman kehidupan sesuatu bangsa seperti berdasarkan pekerjaan. • permainan budaya yang sudah diamalkan oleh sesuatu masyarakat itu untuk satu tempoh yang tertentu (Abdul Razak. 2007).

.

. Lumba lari dalam guni pada masa lalu sering dilakukan selepas menuai padi dan diadakan di tanah lapang ataupun disawah padi yang telah dituai. Permainan Lumba dalam Guni ini juga dikenali sebagai “Lumba lari dalam Karung” dan juga “Balap Karung” di Indonesia. Jarak yang sesuai bagi perlumbaan ini ialah 30 hingga 50 meter. Permainan ini juga boleh diikuti oleh seberapa ramai peserta lelaki ataupun perempuan.Permainan ini selalu diadakan semasa pesta atau keramaian oleh kaum melayu di Tanah Melayu dan juga Indonesia. bergantung pada keluasan tempat perlumbaan.

. Selain ini juga secara tidak langsung penglibatan peserta daalm pertandingan pertandingan ini akan membantu mereka untuk mempelajari selok – belok pengurusan untuk mengelola pertandingan seumpama ini pada masa hadapan.Pertandingan ini bermatlamat supaya generasi muda dapat mengenali permainan ini supaya dapat diperkembangkan dan di turunkan ke generasi akan datang agar permainan tradisional ini tidak lapuk dek hujan tak lekang dek panas.

Meningkatkan kemahiran berfikir peserta untuk merangka strategi yang efektif bagi memenangi pertandingan ini. Supaya peserta mengetahui dan mengenali permainan tradisional ini. Menyemai nilai-nilai murni serta etika melalui penglibatan dalam program yang dilaksanakan. . Meningkatkan ketahanan fizikal peserta melalui permainan ini      tradisional ini. Memupuk dan mengeratkan perpaduan melalui permainan tradisional yang dilaksanakan. Memupuk amalan hidup sihat dalam kalangan peserta melalui aktiviti permainan tradisional ini.

Semua peserta perlu berdiri di belakang garisan permulaan sebelum larian dimulakan.Setiap peserta kena masuk ke dalam guni. Kaki melangkah cepat (berlari. Semua peserta akan memulakan larian setelah mendengar bunyi pelepas. Kumpulan yang semua peserta menghabiskan larian yang sampai ke garisan penamat dahulu. melompat. Mulut guni ditarik ke paras pinggang. berjalan) di dalam karung. dikira sebagai pemenang. .

Peserta bebas menggunakan pelbagai pergerakan(lompat. berjalan atau lari) .Peserta berdiri di belakang garisan permulaan.

Kumpulan yang pertama menamatkan perlumbaan akan dikira sebagai pemenang.Peserta seterusnya akan berlari sehingga peserta keempat menamatkan larian. .

Peserta yang berlari keluar daripada trek dan masuk ke kawasan trek kumpulan lawan akan terbatal perlumbaan. melompat. Peserta dikehendaki kembali ke kawasan permulaan untuk mengulang larian.Semasa permainan peserta boleh berlari. . berjalan terpulang kepada kreativiti kumpulan masing masing. Permainan batal sekiranya guni terlucut atau terlondeh melepasi lutut. Peserta dikehendaki kembali kekawasan permulaan untuk mengulang larian. Jika peserta jatuh tidak membatalkan pemainan dan peserta boleh bangkit untuk meneruskan larian.

Kumpulan yang peserta keempat yang dahulu menamatkan perlumbaan akan dikira sebagai pemenang. Jika tidak cukup ahli kumpulan.Setiap kumpulan terdiri daripada 5 orang peserta termasuk seorang peserta simpanan (terdiri daripada lelaki ataupun perempuan ataupun kedua – duanya sekali). contohnya 3 orang 1 kumpulan. . seorang peserta boleh berlumba sebanyak 2 kali. Kumpulan yang mempunyai minimum 3 orang 1 kumpulan. layak bertanding.

untuk sempadan 5 6 Kerusi Barricade tape 2 1 gulung .Bil 1 2 3 4 Guni Bip Alatan Kuantiti 4 2 4 5 Catatan 1 guni untuk setiap kumpulan Digunakan untuk membezakan kumpulan. 1 untuk letak hadiah dan 2 lagi untuk meja pendaftaran Untuk AJK Pendaftaran peserta sahaja. Untuk peserta dan juga penyorak Bangku Panjang Meja 2 untuk letak makanan dan minuman.

50 Meter 10 Meter 60 Meter .

11.Bi l Petunjuk Penerangan Bil Petunjuk Penerangan 1 Tempat penyokong bersorak Tempat untuk letak makanan dan minuman Tempat pendaftaran peserta. 9. Garisan pemulaan dan Penamat. 4 5 6 . Pengadil Peserta 1 Peserta 2 Peserta 3 Peserta 4 2 3 10. 7. 8. Tempat untuk rawatan kecemasan Arah pergerakan peserta.

Norhazmalizah Fatimah Az. 3. 2.Zahra Priscilla Geliga Naziah Olek Mohd Sairizam Sabariah binti Ahmad Fatimah Zainal Abiddin Arytha Carolina 4 Garuda . 4. 3. 2.Bil 1 Kumpulan Helang Ahli Kumpulan 1. 1. 3. 2. Shirlvana Abang Zulfadli Gwendoline Rachel Ngui Chao Li Ririn Yii Chasiani Jessica Apoi Chong Sze Hua Hibatul Hakimi 2 Rajawali 3 Kasawari 1. 2. 4. 4. 4. 1. 3.

Kumpulan Helang ? Kumpulan Rajawali Kumpulan Kasawari ? ? Kumpulan Garuda .

Perlawanan Helang VS Rajawali Kasawari VS Garuda Perlawanan Akhir Masa 0830 .0840 Tempat Padang IPG KBL Padang IPG KBL Padang IPG KBL Pengadil • Kennedy ak Mikai • Nur Farhana binti Kamel • Mohd Hasrudi bin Ibrahim • Nurulain binti Pusa • Kennedy ak Mikai • Mohd Hasrudi bin Ibrahim 0850-0900 0910.0920 .

Zahra Priscilla Geliga Naziah Olek 2 Rajawali 3 Kasawari 4 Garuda 1. 3. Shirlvana Abang Zulfadli Gwendoline Rachel Ngui Chao Li Ririn Yii Chasiani Jessica Apoi Chong Sze Hua Hibatul Hakimi Norhazmalizah Fatimah Az.Lorong Kumpulan Ahli Kumpulan Kedudukan 1 Helang 1. 3. 4. 1. 4. 3. 4. Mohd Sairizam Sabariah binti Ahmad Fatimah Zainal Abiddin Arytha Carolina . 2. 4. 3. 1. 2. 2. 2.

duri. Setiap kumpulan dikehendaki lari dalam trek kumpulan sendiri ( supaya tidak bertembung). Tempat Di kawasan lapang. Penganjur memastikan pemukaan padang tidak ada unsur yang boleh mendatangkan kecederaan seperti kaca. Peti kecemasan Disediakan untuk rawatan jika ada sebarang kecederaan. . paku dan sebagainya.Pakaian Menggunakan pakaian sukan lengkap (baju dan kasut yang sesuai). banjir) permainan diadakan dalam dewan. semua penyokong perlu diluar kawasan permainan ( elak pelanggaran). Jika cuaca buruk (hujan .

Diharap Pertandingan Permainan Tradisional ini memberi pendedahan secara langsung kepada peserta untuk mengenali dan mengetahui permainan ini supaya permainan ini dapat diturunkan kepada generasi akan datang agar permainan ini ‘Tidak lapuk dek hujan tak lekang dek panas’. . dapat menyemai perpaduan. Di samping itu. nilai –nilai murni dan etika kepada setiap peserta dan pihak yang terlibat secara langsung dan tidak langsung.

No Author (2009) Permainan Lumba dalam Guni.Sumber dimuat turun daripada http://mushaidi.blogspot. Sukan Tradisional .blogspot.com/2009/01/cara-cara-mempopularkanpermainan. Sumber dimuat turun daripada http://skpp91permainantradisional. Bib (2007).com/2009/09/lumba-lari-dalam-gunipada-masa-lalu. Iqbal Izhar (2010 ) (http://www.com/ pada 29 Januari 2012. Sumber dimuat turun daripada http://galusbm1.html pada 3 Februari 2012). Mushaidi (2011). .com/minggu_6/struktur_komposit/an_tradisiona l.com/doc/48496926/PERMAINANTRADISIONAL pada 31 Januari 2012. Cara mempopularkan permainan tradisional.doc pada 31 Januari 2012.Rujukan : Abdul Razak bin Hassan (2009).tripod. Sumber dimuat turun daripada http://tradisional-bib.blogspot. Permainan tradisional.html pada 30 Januari 2012.scribd.

Treebuilder (2009).htm pada 2 Februari 2012. Pengurusan Dan Pengelolaan Pertandingan Permainan Tradisional.id/jakv1/encyclopedia/detail/69 pada 3 Februari 2012.go. . Sumber dimuat turun daripada http://members.com/gringo_464/senarai_sukan_ tradisional. Sumber dimuat turun daripada http://www.Rujukan : No Author (2011). Permainan Tradisional di Indonesia.tripod.com/search/label/PJM%203112%3A%20P engelolaan%20dan%20Pentadbiran%20Pendidikan%20Jasmani%2 0dan%20Sukan pada 30 Januari 2012. Sumber dimuat turun daripada http://treebuilder.jakarta. No Author 2012) Senarai Permainan Tradisional.blogspot.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful