Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

" RIBA' PUNCA KEMELESETAN EKONOMI DUNIA " (19 Disember 2008 / 21 Zulhijjah 1429H)

Hadirin Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah, Marilah kita perkasakan ketakwaan kita kepada Allah SWT dengan mengerjakan segala suruhan-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Mudah-mudahan kita mendapat keberkatan dan keredhaan-Nya di dunia dan di akhirat. Pada hari ini, mimbar akan membicarakan tajuk: "RIBA' PUNCA KEMELESETAN EKONOMI DUNIA". Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah, Krisis kewangan sistem ekonomi Barat yang bertunjangkan mekanisme riba', bunga berganda dan penindasan, kini sedang melumpuhkan sektor perbankan dan ekonomi Amerika Syarikat, Eropah dan beberapa buah negara lain dalam sekelip mata sahaja. Usaha-usaha pemulihannya masih buntu serta belum ada tanda-tanda ekonomi beransur pulih kembali.

1

2 . di samping mampu melindungi sistem kewangan itu daripada krisis kewangan dunia seperti yang berlaku sekarang ini. memperkukuh struktur dan produk kewangan Islam serta mengetengahkannya kepada dunia sebagai pilihan utama kaedah pemulihan ekonomi dunia. adalah masa dan medan terbaik buat negara-negara Islam dan umatnya. Kini. Sistem kewangan Islam bersifat lebih adil kepada pelabur dan pengusaha. Mufti Besar Arab Saudi bahawa krisis kewangan sejagat yang dialami ketika ini berpunca daripada sikap mengabaikan peraturan tuhan dan membenarkan amalan riba' yang diharamkan oleh Islam berleluasa. Dalam masa yang sama. Islam sangat mementingkan kesejahteraan umat dan sangat memerangi segala bentuk sistem atau struktur yang berteraskan riba' yang memudaratkan kehidupan manusia. mencerminkan ia bakal menjadi peneraju pasaran kewangan antarabangsa dengan ciri-cirinya yang tersendiri menyaingi sistem kewangan Barat. sistem kewangan Barat sedang menuju kemelesetan dan pendokongnya bakal berdepan dengan gelombang kemuflisan terbesar dalam sejarah yang membuka peluang kepada sistem kewangan Islam diterjemahkan kepada masyarakat dunia. Pada hakikatnya. Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah.Menurut Sheikh Abdul Aziz Al-Sheikh. Pertumbuhan sebanyak 15 peratus setahun sistem perbankan Islam. masalah ini telah membuka mata masyarakat dunia kepada potensi sebenar kejayaan sistem kewangan Islam yang dilaksanakan di Malaysia dan beberapa negara Islam lain di seluruh dunia dalam menangani kemelesetan ekonomi.

Oleh itu. Malah ini menjadi petunjuk kepada institusi kewangan dan perbankan yang lain untuk mencontohi sistem perbankan Islam berdasarkan keupayaannya yang terbukti berjaya. maka ketahuilah kamu: akan adanya peperangan dari Allah dan Rasul-Nya. dan kamu juga tidak dizalimi oleh sesiapa".orang yang beriman. ketempangan dan ketidakseimbangan. Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah. jika benar kamu orang.Firman Allah SWT dalam surah al-Baqarah ayat 278-279: Maksudnya: "Wahai orang-orang yang beriman! Bertakwalah kamu kepada Allah dan tinggalkanlah (jangan menuntut lagi) saki baki riba (yang masih ada pada orang yang berhutang) itu. Dan jika kamu bertaubat. Ini menjadikan sistem kewangan Islam secara asasnya tidak menerima kesan langsung daripada krisis yang berlaku berdasarkan ciri-cirinya yang tersendiri seperti adil. Fakta ini disokong oleh ramai pengkaji yang mengakui kesan positif ekonomi dunia kini beralih kepada sistem kewangan Islam yang berdaya tahan tinggi serta mempunyai pelan dan dana jangka panjang seperti institusi zakat. terdapat begitu banyak kelemahan. (Dengan yang demikian) kamu tidak berlaku zalim kepada sesiapa. dilihat semakin kukuh dan mampu bertahan dalam apa jua keadaan. (akibatnya kamu tidak menemui selamat). hibah dan banyak lagi di samping beberapa produk-produk baru dalam produk ekonomi Islam. Krisis yang dihadapi di Amerika Syarikat dan Eropah hari ini telah membuktikan sistem kewangan Barat yang mengamalkan riba'. baitulmal. kalau kamu tidak juga melakukan (perintah mengenai larangan riba itu). wakaf. sedekah. 3 . maka hak kamu (yang sebenarnya) ialah pokok asal harta kamu. Ini berbeza dengan sistem kewangan Islam yang bebas riba'. tidak membeban dan menindas pengguna serta berkongsi keuntungan dalam segala aspek.

penindasan. meningkatnya jenayah. masyarakat dan negara. tetapi bergerak secara aktif menipu dan memperdaya orang ramai dengan tawaran pinjaman yang dikenakan bunga yang berganda. semua pihak diseru agar sentiasa menyediakan perancangan kewangan yang mapan melalui perbelanjaan berhemah dan menjauhi budaya berhutang dan riba' bagi mengelakkan kehancuran masa depan individu. mimbar ingin menyeru.600 kes ceti haram direkodkan dalam tempoh kurang dari dua tahun di mana mereka memperolehi pendapatan sebanyak RM12 juta sehari. Hadirin Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah. menjual maruah diri. Terdapat ceti haram yang telah menyalahgunakan lesen meminjam wang dan kadar bayaran yang dikenakan kepada peminjam melebihi 18% setahun. Merujuk laporan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM). bertambahnya kes membunuh diri. Islam tidak menyekat umatnya mencari kesenangan asalkan ia dengan cara yang diredhai. keruntuhan moral dan sebagainya. Justeru itu. Mengakhiri khutbah. Mimbar ini ingin menarik perhatian para jemaah kepada satu kegiatan dalam sistem ekonomi Barat yang bergerak dalam masyarakat hari ini ialah Ceti Haram. Jalanilah hidup secara yang dituntut oleh Islam iaitu bersederhana dan mengikut kemampuan diri. Amalkan budaya rajin berusaha kerana Allah SWT mengasihi mereka yang bekerja dengan tangan sendiri dalam mencari rezeki yang halal. marilah kita sama-sama berusaha menjadikan ajaran dan nilai-nilai Islam sebagai teras ekonomi negara melalui langkahlangkah berikut: 4 . Mimbar ini bimbang dengan keadaan kemelesetan ekonomi dunia yang akan menyebabkan keretakan institusi keluarga.Hadirin Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah. terdapat 1. Ceti haram atau along adalah agensi yang tidak berdaftar secara sah dengan Kementerian Kewangan.

dan Ketiga: Meningkatkan kefahaman masyarakat tentang keistimewaan sistem ekonomi Islam. Kedua: Bersama-sama melemahkan produk-produk kewangan Barat yang bertentangan dengan syariat Islam.Pertama: Bersama-sama mendokong produk kewangan Islam yang sedang dilaksanakan sekarang di samping berusaha memartabatkan sistem ekonomi Islam. dan bahaya sistem ekonomi Barat. khususnya kegiatan ceti-ceti haram yang sedang berleluasa di negara kita. 5 .