QSS 5012 – Pengurusan & Pengelolaan Kokurikulum

Pengertian Kokurikulum

. Aktiviti. sukan dan permainan. persatuan. proses dan isi kandungan pengajaran dan pembelajaran kokurikulum dilaksanakan samada melalui badan beruniform.Pengenalan Kokurikulum ialah satu saluran pembelajaran yang berasaskan gerak kerja yang tersusun dan terancang yang sebahagian besar aktivitinya dilakukan di luar bilik darjah. kelab.

.ditubuhkan pasukan Pengakap sekolah yang pertama di Singapura.Sejarah Aktiviti kokurikulum di sekolah bermula sejak zaman penjajahan British.Mata pelajaran kokurikulum yang mengambil masa 60 minit dimasukkan ke dalam jadual waktu persekolahan dalam KBSR.  1909 .  1985 .Penekanan aktiviti kokurikulum oleh Kementerian Pendidikan secara berkumpulan di dalam surat arahan School Course of Studies Regulation 1956.  1956 .

 Kini diterima sebagai sebahagian daripada kurikulum sekolah tetapi masih kurang mendapat tempat sewajarnya berbanding kurikulum akademik.Konsep  Sekitar tahun 60-an dan 70-an umumnya kokurikulum dianggap sebagai aktiviti yang berasingan dan ia tidak begitu penting dalam perkembangan dan proses pengajaran serta pembelajaran pelajar di sekolah.  Realitinya di antara kokurikulum dan kurikulum saling berkaitan dan segala aktivitinya dapat mengukuhkan dan mengayakan pembelajaran pelajar di dalam kelas. .

.  Semua murid boleh dididik dan boleh mendidik diri sendiri dan rakan sebaya.Falsafah Gerak kerja kokurikulum diasaskan atas kepercayaan bahawa :  Semua murid mempunyai bakat dan minat yang boleh dimajukan. jasmani dan rohani.  Semua murid harus mempunyai perseimbangan antara perkembangan mental (intelek) dengan perkembangan sosial.  Masyarakat juga bertanggungjawab dan boleh memainkan peranan dalam mendidik murid.  Sekolah bertanggungjawab melahirkan murid untuk keperluan masyarakat.

Matlamat  Menyemai perasaan muhibbah perpaduan dan integrasi nasional di kalangan generasi muda. budaya dan tempat yang menarik dan menyeronokkan. sahsiah dan kemasyarakatan di kalangan pelajar.  Menanam. . memupuk dan memberi latihan awal dari aspek kepimpinan.  Peningkatan disiplin pelajar.  Pengalaman yang menyeluruh dan keseimbangan dengan pendidikan formal.  Menyumbangkan usaha membina iklim.

Matlamat (sambungan)  Perimbangan antara perkembangan intelek (akademik) dengan perkembangan jasmani. rohani dan emosi  Menyemai nilai-nilai pendidikan dalam gerak kerja kokurikulum  Pengisian masa lapang dengan berfaedah. .

cergas. cekap dan sebagainya. sihat. 2. siap sedia. bertolak ansur. tolong menolong. simpati dan menghormati orang lain. berusaha dan sebagainya. taat dan mematuhi pemimpin. Bekerjasama. sihat. Kawat Persatuan Semua pasukan pakaian seragam Nilai pendidikan umum dan khusus Bekerjasama. siap sedia. 3. cekap dan sebagainya. sihat. cergas. Gotong-royong Hampir semua pasukan pakaian seragam dan sesetengah persatuan Bekerjasama. tolong-menolong. simpati dan menghormati . tolong-menolong. pancaindera. berusaha dan sebagainya. bertolak ansur. sihat. berdikari. cergas. berdikari. berdikari. pancaindera. Bekerjasama. berdikari. Perkhemahan Hampir semua pasukan pakaian seragam dan sesetengah persatuan Bekerjasama. taat dan mematuhi pemimpin. tolong menolong.Aktiviti 1. cergas. Matlamat pendidikan Bekerjasama.

Kadet. semangat kesukanan. sihat. perpaduan dan Bertanggungjawab 5. cergas. Pandu Puteri. Pemikiran strategik. keyakinan diri dan berhujah dan baik. tolong-menolong. Kelab Kembara Disiplin diri. 6. berfikiran kritikal. keyakinan diri dan tekun.Aktiviti Persatuan Nilai pendidikan umum dan khusus Bekerjasama. Olahraga dll. cintakan alam sekitar. semangat kerjasama. kesopanan. semangat kesukanan. semangat kerjasama. keyakinan diri dan berhujah dan baik. menghormati peraturan. Perbahasan Bahasa dan persuratan Kepimpinan. berdikari dan menyiasat. kesopanan. Permainan Bola Jaring. berfikiran kritikal. Kepimpinan. Matlamat pendidikan 4. menghormati peraturan. . penggunaan bahasa yang baik. Pengembaraan Pengakap. Pemikiran strategik. penggunaan bahasa yang baik. keyakinan diri dan tekun.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful