HemoNews

Newsletter Hemopet—Prima bancă de sânge pentru animale de companie din România Nr. 1

DE CE O BANCĂ DE SÂNGE? CINE ESTE , DE FAPT, HEMOPET?
Dr. Sînziana Rădulescu Președinte Hemopet

În toamna lui 2011, a fost creat conceptul Hemopet, menit să împingă nivelul serviciilor medicale veterinare din România înspre unul occidental. Se introduce, astfel, un element de bază: terapia transfuzională – fără de care desfășurarea procesului veterinar, la un standard care să asigure atât comfortul medicului, cât și siguranța pacientului, nu putea avea loc.

Transfuzia de sânge este o intervenție salvatoare de vieți atât timp cât există disponibilitatea produsului sanguin adecvat. Dorim să oferim un sprijin de nădejde medicului veterinar, atât în practica sa de zi cu zi, înaintea sau poate în timpul unei intervenții chirurgicale, având în vedere că acesta se confruntă cu câteva zeci de cazuri pe săptămână, aparținând unei mari varietăți de specii, ce necesită o soluție dedicată pentru fiecare dintre acestea. Un alt element de importanță majoră, care impactează direct șansele de supraviețuire a pacientului, este livrabilitatea, în timp util, a produsului sanguin. De aceea, Hemopet și-a impus să preia, să gestioneze și să satisfacă orice nevoie de sânge/alt produs sanguin, oriunde în țară, în decurs de maxim 24 ore, în funcție de proximitatea locației. Faptul că media temporală de livrare în zona de proximitate (București) este de maxim două ore, aduce un plus de siguranță actului medical, atât pentru proprietar, cât și pentru medic. Hemopet, însă, nu oferă doar produse sau servicii, ci este un mod de viață, un alt fel de a privi lucrurile – bazat pe inovație și în special pe siguranță. Echipa Hemopet știe că pacientului și donatorului trebuie să îi fie oferit același nivel de atenție și dedicare. De aceea, eforturile noastre nu se rezumă doar la însănătoșirea pacienților, ci și la menținerea sănătății donatorilor noștri. Cu toate acestea, noi nu putem privi donatorii noștri ca pe niște simpli pacienți, ei fiind considerați membri ai familiei noastre. Faptul că ei contribuie în mod direct la salvarea altor vieți, îi face adevărați eroi, atât pe ei, cât și pe proprietarii lor. Un animal de companie care donează, poate asigura, pentru proprietarul unui animal aflat în dificultate, prezența sau dispariția acelui prieten din viața lui. Tocmai de aceea, donatorii noștri se bucură gratuit de cea mai bună medicină preventivă (vaccinări, deparazitări, analize de sânge) astfel încât proprietarul unui erou știe că toate grijile legate de sănătatea companionului său sunt acoperite de o echipă dedicată special acestui scop. .

Topul celor mai întâlnite "scuze" pentru a nu dona
Am adunat mai jos cele mai frecvente motive pentru care stăpânii de animale de companie nu își aduc animăluțele lor preferate să doneze.
1. Nu-i place la doctor / Nu-i plac înțepăturile. Suntem o echipă tânără cu multe sentimente de iubire pentru animăluțe. Operațiunea este foarte simplă, donatorii simt doar o mică înțepătură în vena jugulară, și după 7 minute… gata! Dacă vă faceți timp și curaj pentru o singură vizita la cabinet, vă veți întreba ulterior de ce ați ezitat atât. 2. Sunt prea ocupat. Întregul proces durează aproximativ o jumătate de oră, din care timpul alocat efectiv donației este de 7 minute. Dacă stai un pic și te gândești că 30 de minute din timpul tău pot însemna o viață întreagă pentru un cățel cu babesioză, sau cu un accident de mașină, ai putea decide că poți să-ți faci timp pentru a salva o viață. 3. Nu am știut că există bancă de sânge pentru animalele de companie… nu miam dat seama că e nevoie de sânge. Consideră că tocmai ai fost întrebat! Poate dona cățelușul tău? Pur și simplu nu există o altă cale de a acoperi nevoile de sânge ale necuvântătoarelor decât prin donațiile cățeilor-eroi. În fiecare clipă, cineva are nevoie de sânge! 4. A donat deja de 3 ori în acest an. Poate dona în fiecare lună. Cățeii care sunt în programul Hemopet donează regulat, o dată pe lună, beneficiind de mai multe avantaje față de un donator ocazional. 5. Al meu nu poate dona pentru că este gras. Orice cățel care are peste 25 de kg, între 1 și 8 ani, poate dona liniștit. Este atât interesul nostru, cât și al Dumneavoastră, ca animăluțul să fie sănătos. 6.Nu recoltați prea mult sânge? În medie, corpul cățelului are între 79-90 ml de sânge/kg. Cărțile de specialitate și experiența doctorilor veterinari spun că un cățel sănătos poate dona cu regularitate, în fiecare lună, pentru că organismul reface cu rapiditate sângele donat. 7. Are nevoie de tratament special după ce donează? Donarea de sânge nu are un efect negativ asupra unui cățel sănătos pentru că organismul conține suficient sânge. Va putea dona 450ml, iar corpul, ce produce constant sânge, va înlocui volumul donat în 24 de ore. După donare, cățelușul se poate juca, mânca, bea apă la fel ca și înainte de donare. 8. Cățelul meu nu poate dona pentru că nu este de rasă. Orice cățel care depășeste 25 de kg și are între 1-8 ani, poate dona indiferent de rasă, culoare sau sex :-)). 9. Nu putem să ne deplasăm cu cățelul până la cabinet ("nu avem mașină", "este cățel de curte"). Nu este nici o problemă. Echipa Hemopet vă propune încă două variante. Prima este să vă luăm și să vă aducem acasă pe Dumneavoastră și pe cățelușul Dumneavoastră, iar a doua variantă este să recoltăm la Dumneavoastră acasă. 10. Cățelușul meu nu poate dona pentru că a avut babesioză anul trecut. Atâta timp cât nu i s-a făcut transfuzie de sânge niciodată, poate dona regulat, bineînțeles după ce este consultat de către unul dintre doctorii din Hemopet.

Dacă donează…
Sângele donat de el poate salva un cățeluș lovit de mașină, operat de tumori sau chiar în situația în care are o boală cronică. Cățelușul Dumneavoastră le poate oferi o șansă de a-și trăi mai departe viața împreună cu stăpânii lor. Cu o singură donare, poate salva chiar trei vieți. Lasă-l să fie EROU! Poți să fii sigur că de sângele lui este întotdeauna nevoie și că ar putea fi de folos chiar unui prieten patruped de-al lui. Majoritatea proprietarilor nu se gândesc că pot ajunge în situația în care chiar cățelușul lor să aibă cândva nevoie de sânge. Eroii Hemopet fac parte dintr-o mare familie și, atunci când vor avea nevoie, vor fi și ei ajutați la rândul lor. E simplu și rapid. Durează doar 7 minute procesul de recoltare la unul dintre cele două centre de recoltare sau acasă la Dumneavoastră. E un mod de a arăta că-ți pasă de necuvântătoarele din jurul tău. E un lucru corect și bun pe care poți să-l faci fără prea mare efort. Dă-ne un telefon și noi îl vom programa la donat! Donează sânge, salvează vieți!

Dr. Grosu Gabriela Membru fondator Hemopet

Condiții pentru a fi donator
Greutatea câinelui Un câine trebuie să cântărească peste 25 de kg pentru a putea dona o unitate de sânge (450 ml). Este foarte important ca donatorii să fie în formă pentru a putea dona – nu subnutriți sau obezi. Donatorii potențiali trebuie să aibă până în 75 de kg pentru a le fi comod să stea pe masa de recoltare. Câinii sub 25 kg sau peste 75 kg nu vor fi eligibili să doneze. Vârsta Câinii trebuie să aibă cel puțin un an și cel mult 8 ani pentru a putea dona. Este foarte important ca donatorii să dezvolte un corp sănătos cu organe și sistem funcțional complet sănătoase.

Irma - Prima donatoare Hemopet
Povestea Hemopet începe cu Irma, labradorul Sînzienei. Prima comandă de sânge a venit în 2011, moment în care Irma a sărit în ajutor și a contribuit la salvarea unei vieți. Irma are acum 9 ani, nu mai donează, dar rămâne susținătoarea noastră moral. Da, și cățeii se pensionează! Irma este acum la Vatra Dornei, la căsuța de vacanță pe care o merită din plin! Nu avem și alte poze cu ea, ne-a transmis că vrea să fie liniștită, nu vrea să devină vedetă. Nu acesta a fost motivul pentru care a donat sânge, pur și simplu a vrut să -și ajute semenii necondiționat. Mesajul ei pentru urmașii donatori: „Să nu vă fie teamă să donați sânge. Durează puțin și nu doare deloc. Iar satisfacția de a fi salvat vieți… e incredibilă! ”

În general, câinii se vor retrage din program atunci când împlinesc vârsta de 8 ani. La fel ca și la oameni, se poate dona doar într-o perioadă limitată, deoarece corpul intră într-un proces de îmbătrânire, și este indicat să respectăm organismul câinelui. Tratamente Câinii nu pot dona dacă se află sub un tratament (ex: antibiotice, anti inflamatoare, antihistaminice, etc.). Este indicat să treacă o perioadă de cel puțin 2 săptămâni după un astfel de tratament. Majoritatea bolilor infecțioase sunt transmise câinilor de către purici, căpușe sau țânțari. Câțiva dintre acești agenți infecțioși se pot transmite prin transfuziile de sânge. Pentru sănătatea donatorilor și a bolnavilor, încurajam prevenirea paraziților interni și externi.

Ce beneficii au donatorii?
Testare grupă gratuită (în mod normal costă 100 de lei) Deparazitări interne și externe gratuite Vaccin anual gratuit Examen microscopic gratuit al sângelui Consultații gratuite Reduceri la analize și tratamente – 10% - 15% Hemoleucogramă anuală gratuită Important de știut! Nu există nici un risc pentru animalul care donează. Sângele se regenerează în mod natural și fără repercursiuni asupra sănătății.

Sănătatea generală Câinii nu vor putea dona dacă au fost diagnosticați cu următoarele:

    

Murmur cardiac sau alte probleme cardiace, Crize sau activități asemănătoare crizelor, Parazit al inimii, Boli cronice sau O boală sau problemă care a necesitat transfuzie de sânge.

Cățelele nu pot dona dacă sunt în călduri.

Evenimente viitoare

Vă așteptăm să veniți cu câinii să vă jucați împreună cu noi la Roaba de Cultură, în parcul Herăstrău. Dacă nu aveți câine, împrumutați de la prieteni, vecini, fiindcă merită distracția! Iată cum ne-am distrat noi:

Nr. 1 din seria de benzi desenate cu eroii Hemopet.

HEMOPET BLOOD BANK
Str. Henri Coandă nr. 15 Sector 1, București / Str. Vatra Luminoasă nr. 108 Sector 3, București 0734.625.030 www.hemopet.ro