ANDREEA PAPP

ALEGEREA PARTENERULUI DE VIAȚĂ

Iubirea începe în inimile noastre. Ea este o alegere. Fiecare alegere pe care o facem pe parcurs devine un pas important pe calea iubirii. (Richard Carlson)
O femeie şi-un bărbat. Amândoi se află în căutarea partenerului potrivit. Cum alegem din mulţimea de bărbaţi cel mai potrivit partener? Câţi parteneri potriviţi ai avut până la vârsta asta? De câte ori ai suferit de pe urma alegerilor tale nepotrivite? Ştiu. Nu eşti singura. E plină lumea de femei care n-au găsit ceea ce căutau. Asta vreau să lămurim în paginile care-ţi sunt dedicate. Unde greşeşti şi cum să alegi potrivit ca să nu te mai întâlneşti cu suferinţa din iubire. Îmi pasă de tine. Şi fiecare cucerire a ta este un semn că şi eu mi-am învăţat lecţia. Eşti interesată să-ţi întâlneşti perechea? Îmi place cum sună perechea în locul sufletului-pereche. Sună mai aproape de realitate, aşa-i? Să nu-ţi pară rău de alegerile trecute. Ai făcut cea mai bună alegere pe care-o puteai face la acel moment. Poţi afla multe despre tine dintr-o întâlnire nepotrivită. Cu ce se află în tine te-ai luptat în trecut. Bărbatul nepotrivit a apărut ca să-ţi arate cine erai la acel moment.
2

“Atrag doar bărbaţi însuraţi şi nu înţeleg de ce. infidel. De ce-ul îţi livrează vindecarea. “nu merit să ocup locul I în viaţa unui bărbat” atrage bărbaţi însuraţi. Sunt frumoasă. sexy. nimic nu se câştigă. Mi-a sărit în cap că ea nu crede aşa ceva. fericirea. dar nici prea multă iubire nu simţi pentru tine.VINDECĂ-ȚI INIMA RĂNITĂ DACĂ VREI O VIAȚĂ ÎMPLINITĂ Conflictele dintre bărbat şi femeie vorbesc despre rănile inimii tale nevindecate. Femeia lui Dumnezeu. O carenţă de iubire de sine aduce în viaţa ta un bărbat care-ţi arată prin faptele sale cât de puţin te iubeşti. totul se transformă. Extraordinar! Suntem în stare de orice numai să nu recunoaştem că avem o problemă. (Lavoisier) 3 . Ştii ce s-a întâmplat? S-a supărat pe mine. că a consultat un para-extra-mega specialist care i-a spus că energia ei sexuală este prea mare şi de asta atrage bărbaţi însuraţi. Asta se traduce printr-o lipsă de credinţă că meriţi un bărbat întreg numai pentru tine. împlinirea. dar toţi bărbaţii pe care îi întâlnesc sunt însuraţi. De ce? Doar nu te consideri masochistă. şi eu ce ţi-am spus? Atragi bărbatul indisponibil emoţional pentru că eşti disponibilă doar sexual. toxicoman. Nimic nu se pierde. Şocant? Dar atât de adevărat.” Îi explic că din cauza credinţei “nu sunt demnă de iubirea unui bărbat”. independentă. Printr-o simplă întrebare poţi afla de ce alegi un bărbat însurat. care ar fi putut să-ţi pună lumea la picioare. Îmi scrie o clientă să o ajut cu durerea ei şi-o invit să-mi spună de ce suferă. Bărbatul din viaţa ta n-are nicio vină că tu te simţi rănită de comportamentul său. Nu el a venit la tine. Poate nu eşti. deşteaptă. tu l-ai chemat pe el şi nu pe altul. alcoolic. eu fiind de vină că ea atrage bărbaţi însuraţi.

4 . aşezat acolo unde tu vrei. De fapt. că-ţi povestesc. Doar el îţi putea arăta o parte din tine pe care o respingeai. În cearşafuri începe relaţia voastră. aventura te ajută să-ţi construieşti relaţia de cuplu. Dar hai să lăsăm filozofia deoparte şi să vedem câţi bărbaţi nepotriviţi ai ales şi iubit până acum. În relaţie ai şansa să înveţi cel mai mult despre cine eşti şi cine poţi deveni. Energia bărbatului urmăreşte energia femeii. Te-ai întrebat vreodată care a fost motivul pentru care l-ai ales pe el? Îţi spun eu. Fiecare bărbat din viaţa ta a fost chemat de tine. Asta nu înseamnă că trebuie să te abonezi la aventuri. oricât de educat şi manierat ar fi. Te-a ajutat acea “relaţie nepotrivită” să îţi accepţi acea parte din tine? Sigur că omul a scos la iveală acel aspect pe care trebuia să-l îmbrăţişezi şi să-l accepţi. doar să înţelegi cum funcţionează mintea unui bărbat. El este profesorul tău.ANDREEA PAPP Dacă ai avea înţelepciunea să priveşti relaţia ca pe-un curs de dezvoltare personală n-ai mai suferi niciodată în viaţa ta când un bărbat nu-ţi dă ceea ce aştepţi şi-ţi doreşti. Trecerea de la aventură la relaţie o faci tu. îţi dai şi tu seama că n-ai pierdut timp lângă niciun bărbat? Excelent! Aici voiam să ajung: de ce am parte numai de aventuri? de ce bărbaţii mă folosesc şi mă părăsesc? de ce niciun bărbat nu-şi doreşte să facă trecerea de la o aventură la relaţie de cuplu? Există femei care găsesc bărbaţi pentru cuplu şi femei care găsesc bărbaţi pentru aventură. armonizat. Un bărbat aşteaptă să fie ghidat. Nu el. Tu eşti creatoarea şi iniţiatoarea. Acum. Un bărbat consideră că are o relaţie în momentul în care te posedă erotico-senzual. Cel mai bun în acel moment şi ar trebui să-l preţuieşti dacă nu vrei să te mai întâlneşti cu suferinţa în braţele altui bărbat.

alegerile noastre în iubire sunt conştiente şi inconştiente. Repet. N-am lăsat suferinţa să se irosească. Când iubeşti. îţi deschizi inima. inconştient. ci pentru că atâta suferinţă ai trăit de mică. sclipitor de inteligentă care şi-a pictat viaţa singură până la 70 de ani. să te folosească şi să te abandoneze. că nu te consideri suficientă de bună sau că ţi-e frică de-o relaţie de iubire. nu pentru că cineva a aruncat un blestem pe familie (chiar dacă şi asta este posibil). că nu vei suferi niciodată din iubire. Cunosc o femeie frumoasă. Eu asta am întâlnit la clientele mele. Te ţin departe de-o relaţie de cuplu. călare pe fericire. Fără să ne dorim asta. când eşti vulnerabilă. cărăm după noi credinţele din copilărie. iar celălalt ar putea oricând să te rănească. devii vulnerabilă. Tu ţi-ai zis cândva. când îţi deschizi inima. Eşti acolo. În stare de fericire e cam greu să cauţi probleme ca să înveţi lecţii. Te bucuri de ce ai şi trăieşti. găseşti doar aventuri. de la părinţi la copii. te laşi cunoscută pe de-a-ntregul. Şi nu sunt puţine. de la bunici la părinţi.VINDECĂ-ȚI INIMA RĂNITĂ DACĂ VREI O VIAȚĂ ÎMPLINITĂ Dacă bărbatul pleacă fără să se mai întoarcă înseamnă că tu n-ai ştiut să-l ghidezi şi asta poate înseamnă că nu ştii ce vrei. Cum crezi că va ajunge ea dacă nu-şi va schimba decizia luată acum mult timp în urmă? Singură. adorabilă. Din contră. Acestea sunt decizii cu valoare puternică. e limpede pentru mine că. 5 . am căutat-o. ai o reţinere în a construi un cuplu. Şi dacă n-ai încredere în iubire. încât ţi-ai jurat că mai bine rămâi singură decât să-ţi pui inima în mâinile unui bărbat care n-are nevoie de ea. Suferinţele se transmit de la străbunici la bunici. fără să-ţi pese de ziua de mâine. când ai făcut jurământul cu viaţa. Dacă în plan conştient tu declari că vrei o relaţie de cuplu şi n-o obţii. Sunt ca farmecele. am învăţat să trăiesc cu ea. care te protejează de o mare suferinţă în iubire. Am cules întotdeauna cele mai bune învăţăminte din ea. Mai mult de-atât. Crezi că tu n-ai moştenit nimic din suferinţa strămoşilor tăi? Pe mine suferinţa nu m-a speriat. Femeile care au suferit în copilărie pierderea unui părinte şi-a cuplului părinţilor nu va avea încredere în iubire.

De ce să fugi de perioada care te-a format? Cel mai bun profesor e acum în viaţa ta. Asta e tot ce poţi avea. Nu există viitor. Degeaba visăm la o viaţă mai bună dacă noi nu culegem toate învăţămintele din trecutul nostru. are rolul de-a te transforma în femeia care te străduieşti să devii uitându-te în cărţile de tarot. Tu proiectezi pe ceaşcă şi pe cărţi gândurile şi credinţele tale conştiente şi inconştiente. 6 .ANDREEA PAPP În schimb. în trecutul şi prezentul tău. nu vei mai irosi nicio zi din viaţa ta. Durerea. Când o să-ţi cunoşti cu adevărat corpul. Încă nu ţi-ai dat seama că nicio clarvăzătoatre nu poate să-ţi spună la ce oră şi cu cine te vei mărita? Ghicitoarele în tarot şi în zaț de cafea îţi citesc foarte bine trecutul şi prezentul. Nimănui. concluzia mea — trăieşte-ţi prezentul şi învaţă din trecut. nu crezi? Suferinţa este antrenorul tău. Ai fost ales. învaţă-ţi lecţia şi n-o vei mai repeta niciodată. să mi se întâmple una ca asta?” Dumnezeu ştie mai bine ce este bine pentru tine. Cum îţi explici fenomenul? Deoarece tu vii cu informaţia la ele. de orice fel. Întotdeauna. De aici. Dumnezeu vrea să-ţi facă un bine şi tu te plângi: “De ce ai lăsat. Atât de puternică este ea şi atât de generos este antrenorul tău personal. Şi e mai mult decât suficient. Viitorul este o utopie. mintea şi inima. Închină-te în faţa lui şi învaţă cele mai preţioase lecţii pe care ţi le oferă viaţa. De câte ori nu tea ferit de-un rău mai mare prin suferinţa pe care ţi-a dăruit-o? Mulţumeşte suferinţei şi ea va pleca mulţumită. Viitorul nu le este accesibil lor. de suferinţă fuge o întreagă lume fără să-i înţeleagă valoarea şi prezenţa. Ele nu fac altceva decât să te citească pe tine. Doar din trecut poţi învăţa să trăieşti mai bine. Doamne. fiindcă îţi vei da seama că n-ai nevoie de NIMIC ca să fii fericită cu ceea ce Dumnezeu a pus în tine.

“De astăzi înainte viaţa mea are prioritate.VINDECĂ-ȚI INIMA RĂNITĂ DACĂ VREI O VIAȚĂ ÎMPLINITĂ Vreau să te scap de VĂICĂRELI. Vina (vinovăţia) este întotdeauna în comportament. Şi tu nu faci nimic cu talentul care ţi-a fost dăruit. sete. tu singură ai uitat de tine şi de pasiunile tale. de-a te anula şi-a te pune în aşteptare îţi aparţine doar ţie. fără să-ţi pese că ai şi-n viaţa ta de lucrat. patul făcut şi inima deschisă în fiecare zi şi noapte.” Nu sună mai bine? Lista de văicăreli zilnice dispare definitiv din viaţa ta de femeie care ştie ce vrea şi cât merită. să plângi cu lacrimi de copil? Cine plânge. prin DIN COPILĂRIE. pentru că tu singură te-ai pus în aşteptare. prin VISURI Când o să-ţi asumi responsabilitatea faptelor tale. îmi fac timp şi pentru tine. tu singură ai uitat de priorităţile tale. nu vei mai plânge nicio zi. Dar niciodată înainte. E visul meu să te aud că înţelegi comportamentul unui bărbat fără să te plângi că a lezat o parte din tine. Înţeleg nevoia narcisistă şi egotică a ta. că am uitat de mine. atunci a cui crezi că-i vina? A lui că şi-a hrănit pofta şi-a plecat mai departe? Am mare încredere în inteligenţa ta. de când v-aţi cunoscut. Timpul zboară. Dar tu ce motiv ai să te tăvăleşti pe jos. niciodată în persoană. Vina de-a uita de tine. Plâng pentru că le este foame. Altfel voi fi frustrată şi voi da vina pe tine. anii zboară. Doar tu permiţi bărbaţilor să-ţi calce inima în picioare. Faci asta prin DISPONIBILITATE. 7 . tu singură l-ai pus pe el pe-un piedestal. A plecat fără să se întoarcă? Dar tu nu tot aşa ai procedat când ai uitat de tine. Copiii plâng când sunt mici fiindcă n-au încă limbajul unui adult. Eu înainte de toate. Fiecare are libertatea de-a face ce-i place. de fapt? Egoul tău că n-a obţinut ce şi-a dorit? Asta-i altceva. În viaţă nu-i poţi face celuilalt program de vizite. Frumoasa mea. care nu-s RESPONSABILITATEA celuilalt. E vorba de viaţa ta. priorităţile şi pasiunile tale? Dacă tu l-ai aşteptat cu masa pusă. rece şi n-au cuvinte să le spună părinţilor de ce au nevoie. prin AŞTEPTĂRI. NEVOI INFANTILE. Nimeni n-are puterea de-a te face să suferi. Crezi că îţi mai permiţi să iroseşti o zi? Acum e luni şi imediat e sfârşit de săptămână. nu-ţi mai permiţi să trăieşti în lumea iluziilor. După ce-mi ating obiectivele şi îmi respect angajamentele. Asta înseamnă că tu ai făcut ceva greşit şi trebuie să repari greşeala printr-o nouă decizie.

care se schimbă o dată cu evoluţia ta. de la asocierea cu colega de serviciu. Eşti stăpână peste mintea. trupul şi inima ta. Săptămânile treceau şi colegii săi începeau să fie deranjaţi de comportamentul lui Ion. 8 . dacă vrei să nu ţi se repete lecţia la nesfârşit. E singura constanță din viaţa noastră. toţi muncitorii se adunau să mănânce împreună. când sirena anunţa ora prânzului.»” Îţi vine să crezi că toţi ne facem singuri sadvisurile în viaţă? Eşti sigură că vrei unt cu salam? Poţi alege întotdeauna altceva. se văicărea el. «iar sandvişuri cu unt şi salam”. cineva din echipă i-a spus: «Pentru numele lui Dumnezeu. Zi după zi. nu în ale angajatorilor sau ale bărbaţilor din viaţa ta. Ioane. De la discuţiile din familie. Cu o regularitate ieşită din comun. de la relaţionarea cu partenerul. se văita Ion că nu-i plac sandvişurile cu unt şi salam. Tu poţi schimba TOTUL în viaţa ta.ANDREEA PAPP Cât de greşit trăim? Cum să te vindeci de iluziile din mintea ta ca să poţi şi tu săţi trăieşti viaţa? Să înţelegi pentru totdeauna că rezultatele din viaţa ta îţi aparţin. Urăsc untul şi salamul! Şi uite-aşa. Ion îşi deschidea sufertaşul şi începea să se plângă: «Aoleu». Numai ignorantul îşi doreşte să rămână acelaşi şi să nu schimbe nimic la viaţa sa. Şi-aici se potriveşte această poveste: Poveste transformatoare “Pe un şantier de construcţii. dacă urăşti atât de mult untul şi salamul. Tu meriţi altceva de la viaţă! Tu meriţi să fii fericită cu alegerile tale. deoarece tu ai ales ce să faci şi ce să nu faci. Viaţa stă în mâinile tale. Dacă stai pe loc crezi că va intra ceva nou în viaţa ta? Avem pretenţia ciudată de-a trăi după aceleaşi credinţe şi alegeri fără să le schimbăm vreodată. Nebunie curată. Îmi fac singur sandvişurile. Până la urmă. Vrei să învingi lupta cu văicăreala? Nu-ţi mai dori să rămâi aceeaşi. de ce nu-i spui nevestei tale să-ţi pună altceva de mâncare?» «Cum adică nevestei mele? Nu sunt însurat. Ai puterea să-ţi schimbi datele cu care ai procesat până acum şi să-ţi transformi viaţa prin noi gânduri şi decizii. Doreşte-ţi din tot sufletul SCHIMBAREA.

Abordarea de sine este cea mai importantă. schimbă-le! Dacă bărbatul din viaţa ta nu-ţi dă ceea ce vrei. Dacă deciziile pe care le iei îţi aduc numai suferinţă şi depresie. dar niciodată nu te gândeşti cum să te apropii de tine. din punctul meu de vedere. schimbă ceva la tine. Zile întregi te gândeşti cum să te apropii de cel de care te-ai îndrăgostit. Zilnic. inteligente. 9 . Atât de simplu este tot. Cum poate aşa o femeie să întâlnească un bărbat? N-are cum. Fă doi paşi înainte dacă vrei să ieşi din povestea tristă în care te scalzi de atâta vreme. Cât de tare te bucuri de felul în care arăţi? Dar de felul în care gândeşti? Vorbeşti? Trăieşti şi iubeşti? Dacă nu reuşeşti să faci trecerea de la aventură la relaţie. de şefa ta de la serviciu. astfel încât să te simţi mai bine în pielea ta. de unul dintre părinţi. mintea şi inima ta? Nu o dată pe lună. Ce serveşti la prânz şi la cină? Unt cu salam? Atâta timp cât întăreşti şabloanele de îndoială de sine. schimbă ceva în felul în care gândeşti şi acţionezi. Dar prea puţini oameni fac aceşti doi paşi. Dacă nici atunci nu eşti fericită cu ceea ce ai. Când o să înţelegem că relaţiile pe care le avem cu ceilalţi sunt rezultatul relaţiei pe care-o avem cu noi însene? Fericirea este la doi paşi de tine. Credinţele ei negative despre bărbaţi o împiedică să-şi întâlnească perechea şi Universul generos îi trimite “femei-bărbați” până ce îşi dă seama că s-a născut FEMEIE şi că datoria ei este să-şi dorească şi să cheme BĂRBATUL printr-o atitudine de femeie. independente şi spirituale îmi spun ironic: Ai văzut tu vreun bărbat? Toţi sunt nişte femei (ca să nu reproduc exact terminologia).VINDECĂ-ȚI INIMA RĂNITĂ DACĂ VREI O VIAȚĂ ÎMPLINITĂ Tu eşti aceeaşi ca-n anii trecuţi? Nu. unde crezi că-i greşeala? În celălalt? Femei frumoase. talentate. n-ai nicio şansă să ieşi din povestea “săraca de mine”. Şi-atunci cum să-ţi trăieşti şi să-ţi construieşti viaţa după credinţele din anii trecuţi? Dacă vrei mai mult. schimbă-l pe el. Cum te abordezi? Ce faci pentru trupul. Dacă schimbi ACUM ceva în felul tău de-a aborda evenimentele şi oamenii din viaţa ta.

În contrast cu bărbatul. nici copilăria. nici tinereţea. Totul se transformă. 10 . Îţi demonstrez acum ce faci cu tine. Nimic nu se câştigă pe viaţă. dar ajungi iarăşi să suferi. suferi. cum te simţi? DEZAMĂGITĂ! Cine se amăgeşte? Tu singură.ANDREEA PAPP Armonie este cuvântul pe care natura îl iubeşte. acel cuvânt pe care-l foloseşti des fără să-i înţelegi semnificaţia? DEZ-AMAGIRE înseamnă ELIBERAREA DE AMĂGIRE. nici fericirea. rochiile mulate. vestimentaţia. te bucuri pe moment. Nici viaţa nu e permanentă. te simţi DEZAMĂGITĂ. Când îţi faci abonament la sală şi mergi de trei ori pe lună. niciodată permanent. Când nu obţii ceea ce-ţi doreşti de la un bărbat. buzele colorate nu ţin aproape un bărbat dacă nu sunt completate cu transformarea ta interioară. culoarea. ca. cum te simţi? DEZAMĂGITĂ. nimic nu-i permanent. Când îţi propui să slăbeşti trei kg şi nu te abţii de la dulciuri. Femeia nu poate exista fără bărbat. Animalele nu se ceartă între ele. Când obţii ceea ce vrei de la un bărbat. Aşteaptă de la tine lucrurile pe care ţi le doreşti în viaţă. Când îţi stabileşti zece obiective de realizat într-un an şi de-abia atingi unul. Soarele nu-i poartă pică lunii. Dar singura condiţie de fericire este să ne hrănim singuri cu ceea ce avem nevoie. nu de la cei de lângă tine. Ai să-mi spui că ai făcut destule schimbări în viaţa ta şi asta nu te-a ajutat în relaţia cu bărbaţii. descoperi femeia. Şi eu am să-ţi spun că schimbările tale exterioare. deoarece ceea ce-ţi oferă este temporar. Atunci ce pretenţii ai de la bărbaţii din viaţa ta care se zbat şi ei cu monştrii lor interiori? Toţi vrem să ne fie bine. sandalele înalte. Aşa este şi-n viaţa ta. de exemplu. Ştii ce înseamnă dezamăgire. Ramurile copacilor nu se frustrează fiindcă-s inegale. tunsoarea. În natură este armonie. Una fără altă n-ar exista. Tu eşti persoana care te amăgeşti şi te dezamăgeşti cel mai mult.

în care îşi poartă părul şi unghiile. văicăreala cu responsabilitatea. Gândurile tale negative care-ţi agresează sinele sunt înfipte în propria piele. Andreea!” 11 . Când a fost ultima oară când te-ai luat în braţe şi ţi-ai spus: “Te înţeleg. în timp ce alte femei trebuie să schimbe aşteptarea cu acţiunea. te iert şi te iubesc. Nu ajunge să citeşti ca să devii femeie. Ai ajuns să te simţi greşită fiindcă nu faci altceva decât să te răneşti cu critici şi judecăţi. Experienţa n-o găseşti în cărţi şi nici în sfaturile prietenelor sau ale familiei. să se apuce de sport şi dietă. trăirea cu teoria. În pielea ta este înscrisă experienţa. te accept aşa cum eşti.VINDECĂ-ȚI INIMA RĂNITĂ DACĂ VREI O VIAȚĂ ÎMPLINITĂ PRACTICĂ Ce înseamnă pentru tine schimbare interioară? ________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________ Ce crezi că trebuie să schimbi la tine ca să ajungi să transformi o aventură în relaţie? ________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________ Ce-ai aflat nou despre tine după acest exerciţiu de autocunoaştere? Unele femei au nevoie să schimbe felul în care se îmbracă.

fiecare zi o foloseşti ca să-ţi aduci aminte cât eşti de grasă. Înţelegi că trebuie să treci printr-un proces de purificare. Iar ambele îţi formează personalitatea. de simţire şi comportamentale. Aşa ai ajuns să dezvolţi tipare de gândire. săracă. care-i definit de acceptarea de sine. Eu sunt ceea ce sunt. Ai crezut că eşti mai liberă. observată de-un bărbat. plus circumstanţele mele. mai diferită decât membrii familiei tale? Şi eu am crezut asta.ANDREEA PAPP A trecut ceva timp de atunci. (Jose Ortega y Gasset) 12 . Alegerea partenerului de viaţă: cum să atragi şi să alegi partenerul potrivit? De ce trebuie să ţinem cont când plecăm în căutarea partenerului potrivit? copilăria interesele şi valorile părinţilor tăi cum şi-au exprimat părinţii tăi iubirea şi ura comportamentele familiei şi-ale prietenilor tăi Ce mâncau? Cum se distrau? Cum se relaxau? Ce venerau? Ce respectau? Ce detestau? Ce judecau? Ce apreciau? Acestea toate sunt forţe familiale şi culturale inconştiente după care tu îţi alegi partenerul şi îţi trăieşti viaţa. scundă. tristă şi nefericită. dar alegerile şi acţiunile mele în materie de bărbaţi m-au trântit de toţi pereţii fiindcă alegerea partenerului de viaţă este o alegere inconştientă. Spune-mi că nu-i aşa şi eu mă las de meserie. vei trăi în întuneric fardându-te puternic ca să fii şi tu. ca să ajungi să-ţi scoţi talentele în lume şi să atragi un partener potrivit ţie? Până atunci. Valorile şi credinţele familiei. De ce nu înlocuieşti gândurile negative cu unele pozitive. frustrată. creatoare de Sine şi de viaţă? Îţi spun eu de ce. Pentru că atâta timp cât fugi de slăbiciunile tale. stilul lor de viaţă ţi-au construit ţie caracterul şi temperamentul. din când în când. În schimb. nu-ți vei putea scoate la lumină calităţile.

precauţia. toate aspectele personalităţii tale sunt moştenite şi definite de oamenii care te-au crescut şi care ţi-au influenţat felul de-a vedea şi trăi viaţa.VINDECĂ-ȚI INIMA RĂNITĂ DACĂ VREI O VIAȚĂ ÎMPLINITĂ Ai crezut că pofta de aventură ţâşneşte din inima ta pură? E moştenită şi ea. Te-ai îndrăgostit de-un vulcan de energie? Complementaritatea atrage. spiritual. Te-ai îndrăgostit de sosia ta? Inteligent. Atât de loiali suntem poate unui părinte care-a fost profund rănit. 13 . chiar dacă ne batem cu pumnii în piept că suntem nonconformişti. Eu mă îndrăgostesc de bărbaţi care-s dispuşi să-mi uşureze viaţa. Îţi vine să crezi cât de puternică este mintea ta inconştientă şi cum te conduce ea spre ceea ce respingi în plan conştient?! Precum femeia care atrăgea ca un magnet bărbaţi însuraţi. bineînţeles. Te-ai îndrăgostit de colegul de serviciu? Situaţia socio-economică similară atrage. Bărbatul trebuie să facă cu mâinile lui o parte din treburile mele ca să simt că am făcut cea mai bună alegere şi că împreună putem construi ceva măreţ. compasiunea. aventura. să-mi plătească facturile. Sau te îndrăgosteşti de cel care se îndrăgosteşte iremediabil de tine. educat? Similaritatea atrage. De obicei. Exagerez. De ce ne îndrăgostim de-o anumită persoană şi nu de alta? Te-ai îndrăgostit de vecinul de bloc? Proximitatea atrage. Suntem tradiţionali. te îndrăgosteşti de bărbatul care răspunde nevoilor tale cele mai intime. de-abia după ce facem multe alegeri proaste ne dăm seama că trăim viaţa părinţilor noştri şi nu viaţa noastră. Curiozitatea. să-mi alimenteze maşina. Ajungem să acţionăm în vieţile noastre aşa cum ne-am jurat că n-o să procedăm niciodată. dar serviciile sunt importante pentru mine. Stop! Hai să luminăm împreună inconştientul făcând ordine în alegerile noastre de viaţă. Din păcate. să-mi repare telefonul. competitivitatea. creativitatea.

un bun constructor? Alegi un partener logic. cariera şi evoluţia ta spirituală. optimist.ANDREEA PAPP Nu vreau să mă ţină în braţe trei ore pe zi. astfel încât tu să poţi alege cel mai potrivit bărbat. de-un neurotransmiţător. expresiv. să-mi confirme frumuseţea şi inteligența. liniştit. un adevărat explorator? Alegi un partener precaut. Vizualizează-te în timp cu el înainte de-a semna un contract de fidelitate şi exclusivitate pe viaţă. serotonină. tăcut. antropolog renumit şi excepţional. Fiecare personalitate este ghidată de-o anumită substanţă chimică. Eu ştiu cine sunt. plin de energie. Şi dacă tot am nevoie de-un bărbat atunci să facă ce eu n-am timp să fac. cunoscându-te pe tine şi limitele tale? 14 . emoţional. decis. spontan. serile. direct. Negociatorul este dominat de estrogen pentru că el este un adevărat artist. cumpătat. weekendurile. trebuie să te cunoşti foarte bine. De alegerea corectă depind dimineţile. Constructorul este dominat de serotonină pentru că el este un adevărat gardian. Cu cine vrei să faci casă. precis. Chiar şi educaţia copiilor. testosteron şi estrogen. competitiv. a identificat patru tipuri de personalităţi. Directorul este dominat de testosteron pentru că el este un adevărat manager. analitic. aşa va arăta şi viaţa ta. un fin negociator? În funcţie de ce alegi. Alege un bărbat lângă care poţi evolua. Helen Fischer. sărbătorile şi vacanţele tale. nu involua! Alegi un partener curajos. Exploratorul este dominat de dopamină pentru că el este un adevărat aventurier. Iar ca să alegi cel mai potrivit partener pentru tine. precum un director? Alegi un partener creativ. De ce anume ai nevoie de la un bărbat? De ce anume ai nevoie de la o relaţie? Te îndrăgosteşti de ce ai nevoie! Alegerea partnerului îţi luminează sau îţi întunecă viaţa! De cât de bine alegi depinde împlinirea ta în viaţă. loial. idealist. intuitiv. flexibil. calm. altruist. şi anume de dopamină. traiul de viaţă.

fiind obsedat de muncă şi control. liniştită şi stabilă? Eu aş lua-o razna. Poţi aduce pe lume copii cu un director? Sigur nu-ţi va lipsi situaţia financiară. calmă. Scala 1: Găsesc situaţiile neprevăzute amuzante DT DT DT DT DT D D D D D A A A A A AT AT AT AT AT 15 Fac lucruri sub impulsul momentului Mă plictisesc când trebuie să fac aceleaşi lucruri familiare Am o gamă largă de interese Sunt mult mai optimist decât majoritatea persoanelor .VINDECĂ-ȚI INIMA RĂNITĂ DACĂ VREI O VIAȚĂ ÎMPLINITĂ Îţi imaginezi că alături de-un explorator viaţa este o continuă schimbare? Energic şi impulsiv? Poţi să ţii pasul cu el şi cu nebuniile lui temporare vindecabile doar prin aventură? Poţi să te măriţi cu un constructor. despre două suflete gemene care s-au iubit la prima vedere. Şi pentru asta am pregătit pentru tine un test de personalitate care te va scuti de amăgirile şi dezamăgirile trăite în iubire. AT: aprobi în totalitate. gata oricând să renunţe la stabilitate pentru un vis mai mare? Cunoaşte-te bine dacă vrei să alegi bine în relaţie şi căsnicie. un familist convins şi-un om loial lângă care viaţa este sigură. Întreabă-ţi personalitatea dacă rezistă. A: aprobi. DT: dezaprobi total. dar noi vrem să avem o poveste de spus copiilor şi nepoţilor noştri. dar el nu ştiu dacă va sta pe acasă. Acest test comprimă o serie de declaraţii. Poţi să execuţi ordine? Te poţi îndrăgosti de-un negociator. Citeşte fiecare declaraţie şi încercuieşte răspunsul care ţi se potriveşte cel mai bine. Îţi pun la mână cel mai bun test de personalitate ca să descoperi cine eşti şi carei cel mai potrivit partener pentru tine. Relaţii am avut şi eu şi tu. D: dezaprobi.

ANDREEA PAPP Sunt mult mai creativ decât majoritatea persoanelor DT DT DT DT DT DT DT DT DT D D D D D D D D D A A A A A A A A A AT AT AT AT AT AT AT AT AT Total _ _ _ _ _ _ _ _ Scala 2 Consider că rutina constantă menţine viaţa ordonată şi relaxantă DT DT DT DT D D D D A A A A AT AT AT AT 16 Sunt întotdeauna în căutare de noi experienţe Întotdeauna fac lucruri noi Sunt mult mai entuziast decât majoritatea oamenilor Sunt gata să-mi asum riscul pentru a face ceea ce vreau să fac Devin agitat dacă trebuie să stau acasă pentru o perioadă de timp mai lungă Prietenii mei ar putea spune că sunt foarte curios (din fire) Am mai multă energie decât restul oamenilor În timpul meu liber. cred că este important să urmez reguli . îmi place să fiu liber să fac orice pare să fie distractiv Consider (şi reconsider) fiecare opţiune (variantă) înaintea de a face un plan Oamenii ar trebui să se comporte conform unor standarde ale conduitei potrivite Îmi place să planific cu mult timp înainte În general.

VINDECĂ-ȚI INIMA RĂNITĂ DACĂ VREI O VIAȚĂ ÎMPLINITĂ DT DT DT DT DT DT DT DT DT D D D D D D D D D A A A A A A A A A AT AT AT AT AT AT AT AT AT Total _ _ _ _ _ _ _ _ Să am grijă de posesiunile mele reprezintă o prioritate majoră pentru mine Prietenii şi familia mea ar putea spune că am valori tradiţionale Am tendinţa să fiu meticulous în atribuţiile mele Oamenii ar trebui să se comporte în moduri care sunt corecte moral Este important să respecţi autoritatea Prefer să am prieteni loiali decât prieteni interesanţi Obiceiurile demult stabilite sunt necesare a fi respectate şi conservate Îmi place să lucrez urmând o cale simplă pentru a finaliza o sarcină Scala 3: Înţeleg mecanismele complexe cu uşurinţă DT DT DT DT D D D D A A A A AT AT AT AT Îmi plac discuţiile antrenante şi competitive Sunt intrigat de reguli şi tipare care construiesc sistemele Sunt mult mai analitic şi logic faţă de majoritatea oamenilor Urmăresc subiecte intelectuale în mod regulat 17 .

ANDREEA PAPP DT DT DT DT DT D D D D D A A A A A AT AT AT AT AT Sunt capabil să rezolv probleme fără a lăsa emoţiile să-mi stea în cale Îmi place să descopăr cum funcţionează lucrurile Sunt greu de cap Dezbaterea este o modalitate bună să-mi potrivesc inteligența cu ceilalţi Nu găsesc dificultăţi în a face o alegere chiar şi atunci când există mai multe alternative care par să fie la fel de bune ca decizia (prima decizie) DT D A AT Atunci când cumpăr un aparat nou (camera foto. computer sau maşină) vreau să ştiu (cunosc) toate aspectele tehnice DT DT DT D D D A A A AT AT AT Îmi place să spun lucrurilor pe nume. nu să vorbesc pe ocolite Consider că este important să fii direct Când iau o decizie. îmi ascult inima când iau decizii importante 18 . în general. îmi place să iau în considerare faptele mai mult decât să mă las influenţat de sentimentele oamenilor DT D A AT Total _ _ _ _ _ _ _ _ Scala 4: Îmi place să ajung să cunosc cele mai adânci nevoi şi sentimente ale prietenilor DT DT D D A A AT AT Apreciez extrem intimitatea profundă în relaţiile mele Indiferent de ce este logic.

VINDECĂ-ȚI INIMA RĂNITĂ DACĂ VREI O VIAȚĂ ÎMPLINITĂ DT DT DT DT DT DT DT DT DT DT D D D D D D D D D D A A A A A A A A A A AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT Frecvent. mă surprind visând cu ochii deschişi Pot să mă răzgândesc cu uşurinţă După vizionarea unui film emoţional. acordă 0 puncte pentru fiecare răspuns SD. îmi ia câteva secunde să revin la realitate Când citesc. adesea rămân influenţat câteva ore după Îmi imaginez pe viu atât lucruri minunate. îmi place când autorul (scriitorul) alege alte alternative pentru a spune lucruri frumoase sau semnificative DT DT D D A A AT AT Total _ _ _ _ _ _ _ _ Empatizez puternic Analiza rezultatelor Pentru a afla rezultatele testului. cât şi lucruri oribile care mi se întâmplă Sunt foarte sensibil la emoţiile şi nevoile oamenilor Adesea mă suprind pierdut în gândurile mele în timpul zilei Simt emoţiile mai profund decât majoritatea oamenilor Am o imaginaţie bogată Când mă trezesc dintr-un vis lucid. După 19 . 1 punct pentru fiecare D. 2 puncte pentru fiecare A şi 3 puncte pentru fiecare SA.

curajul şi nebunia îl reprezintă. ne întăreşte descrierea acestor tipologii prin dovezile biochimice care demonstrează de ce constructorul este protejat de stările emoţionale cu care-i înzestrat exploratorul. dacă ai 32 de puncte pentru Scala 1. 27 de puncte pentru Scala 3 şi 19 puncte pentru Scala 4. Scala 2 măsoară gradul în care eşti în calitate de Constructor. De exemplu. Caută varietatea şi senzaţiile tari. Nu te vei înşela şi nici nu vei ateriza pe o plajă necunoscută de emoţii ambivalente şi necontrolate. Nu-i pasă de consecinţe. eşti un Explorator (personalitate primară)/Director (personalitate secundară). să te cerţi cu el. Îţi va fi foarte greu să faci casă cu un explorator care detestă normalitatea şi rutina. Aşadar: 1.ANDREEA PAPP care. 2. autoarea studiilor făcute în laborator. Devine uşor să recunoşti bărbaţii după ce ajungi să le stăpâneşti particularităţile. Alege căile misterioase şi se aventurează fără să-i pese că n-a mai păşit nimeni pe ele. 20 de puncte (punctaj) pentru Scala 2. poţi descoperi că eşti un constructor (builder) care este tradiţional din fire şi caută angajamentul fără surprize. Kennedy era explorator. Ei respectă regulile şi autoritatea. Fostul corespondent de la Casa Alba. Serotonina stimulează eliberarea 20 . Constructorii sunt loiali şi conştiincioşi. Nimic nu-l omoară mai tare decât rutina. Scala 3 măsoară gradul în care eşti ca Director. spunea despre celebrul preşedinte că “puteai să-i furi portmoneul. John F. dar nu aduna toate punctele ale tuturor scalelor. Scala 1 măsoară gradul în care eşti ca Explorator. Nu se joacă. hormonul dorinţei sexuale. adună numărul de puncte din fiecare dintre cele patru scale. Tipul de personalitate explorator Exploratorul gustă şi trăieşte viaţa până la capăt. Scalele cu cele mai mari punctaje definesc tipul de personalitate primară şi secundară. Helen Fischer. de exemplu. Scala 4 măsoară gradul în care eşti ca Negociator. Nancy Dickerson. Tipul de personalitate constructor În urma testării. respectabili şi convenţionali. dar să-l plictiseşti era impardonabil”. Un bărbat explorator este şarmant şi sexy şi asta se datorează dopaminei care activează testosteronul. să-l insulţi. serotonina este responsabilă de faptul că această tipologie este calmă şi încrezătoare în ea şi în viaţa ei liniştită. În cazul de faţă.

Dacă ai abilităţi matematice.8% bărbaţi faţă de 9. 3. Şi hormonul care-i ghidează prin viaţă este testosteronul. Pentru el. Pe când directorii sunt dedicaţi meseriei lor şi negociatorii sunt devotaţi valorilor şi ideilor. Şi am pentru tine un exemplu viu care m-a fascinat la început de drum prin inteligenţa şi cunoaşterea exactă a legilor universului. aşa-i? Dacă eşti director nu înseamnă că nu porţi părul lung şi blond şi pantofi cu toc înalt. hormonul atracţiei sexuale. Înţelegi de ce dopamina şi oxitocina nu pot sta la aceeaşi masă decât foarte rar? O aventură îi aduce împreună. lucrurile sunt logice sau nu. Tipul de Personalitate Negociator Ţi se întâmplă să citeşti printre rânduri? Sau ai un iubit care te “citeşte” fără să deschizi gura? Seamănă mai mult cu o femeie decât cu un bărbat? Uite ca Helen Fischer ne şi lămureşte de ce această tipologie simte atât de bine ceea ce gândeşti şi ce intenţionezi. Dacă ai un bărbat care-i fascinat de funcţionalitatea lucrurilor şi de logica lor nu te aştepta să empatizeze cu tine şi cu restul lumii. Descrierea se referă la tipul de gândire. dar un cămin e greu de construit. S-a demonstrat că lobul parietal inferior era cu 15 % mai mare decât creierele obişnuite. care-i produs deopotrivă de bărbaţi şi femei. cum am mai zis. după cum spun experţii. iar unii bărbaţi care îmbracă haina negociatorului au nivelul de estrogen identic cu nivelul testosteronului. Exploratorii sunt devotaţi doar experienţelor lor personale. Care crezi că aparţine directorului? Ai ghicit. Einstein a fost un director şi asta a fost demonstrat după moartea sa şi mai bine când i-au ciopârţit creierul în 240 de bucăţi ca să descopere ce l-a făcut atât de deosebit. Tipul de Personalitate Director Să zburăm şi noi mai departe spre un alt tip de personalitate care-i la fel de fascinant.7 femei. metodic. Eşti în stare să intri într-o clădire în flăcări să salvezi viaţa unui om? Directorii au şi o latură eroică. Estrogenul este hormonul care ghidează tipologia aceasta prin viaţă şi bărbaţii moştenesc un nivel specific de estrogen. care. poate directorul din tine sau din viaţa ta sentimentală. este de două feluri: empatic şi metodic. care-i hormonul stabilităţii. Serotonina suprimă nivelul dopaminei şi de asta constructorului îi este atât de uşor să fie loial până la sfârşitul vieţii familiei şi comunităţii în care trăieşte. 21 . Destul de logic. 4.VINDECĂ-ȚI INIMA RĂNITĂ DACĂ VREI O VIAȚĂ ÎMPLINITĂ oxitocinei. Nu m-am măritat nici cu el. logice şi pragmatice eşti tipul directorului. Doar că directorii tind să fie în procent de 24.

Şi asta deoarece estrogenul este responsabil cu imaginaţia individului. nimic nu ne dorim mai tare decât să ne oprim din căutat la un moment dat şi să ne trezim în braţele unui bărbat potrivit sufletului nostru flămând de iubire şi îmbrăţişări. Intuiţia te salvează până la urmă din braţele îndoielii.1%. Am încrede în tine şi în selecţia partenerului potrivit! Succese şi multă iubire îţi doresc în călătoria vieţii tale! 22 . Sunt intuitivi precum Sherlock Holmes şi rareori fac apel la logică. Ei visează mult cu ochii deschişi şi le trebuie ceva timp să revină cu picioarele pe pământ. Te descurci excelent şi cu două idei care par să se bată cap în cap. Această categorie este condusă de femei cu un procent de 35. Ai încredere în percepţiile şi intuiţiile tale mai mult decât în logica minţii? Înseamnă că eşti un negociator care stăpâneşte bine orice situaţie ambivalentă.ANDREEA PAPP Scriitoarea Susan Sontag spunea: “Ceva feminin este cel mai atrăgător aspect într-un bărbat viril”. E important să ştim ce căutăm înainte să găsim ceea ce ni se potriveşte cel mai bine. Ai capacitatea să-ţi schimbi fiziologia şi psihologia uşor faţă de alte tipologii care investesc tot ce au într-o idee de care se ţin cu dinţii. Şi ne rugăm în fiecare zi ca asta să fie ultima seară când vom adormi singure. Eşti şi tu la fel ca mine? Eşti tu o femeie care visează mult cu ochii deschişi şi care întocmeşte profilul sufletului-pereche înainte de culcare? Este potrivită această tehnică contemplativă şi proiectivă. deoarece cred prea mult în al şaselea simţ care-i conduce mereu la destinaţia stabilită în minte acum ceva vreme. Eu recomand femeilor care vin la Atelierul de Stil să-şi construiască profilul bărbatului şi să-şi cunoască tipul de personalitate înainte de-a ieşi la “vânătoare”.8 % faţă de bărbaţi care au adunat un procent de 29. Eşti un bun psiholog şi empatizezi puternic cu oamenii cu care intri în contact? Mă bucur că ai aflat ce tip de personalitate eşti! E grozav să călătoreşti prin viaţa asta cu mâna cuiva pe umărul tău. ea te ajută să-ţi conturezi imaginea bărbatului potrivit tipului tău de personalitate.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful