You are on page 1of 2

Portretul unei doamne Henry James

Mazgalit de Ea March 7th, 2012 Misiunea naturala a unei femei este sa se afle acolo unde este cel mai mult pretuita. Rating:

Au trecut doua saptamani de cand am terminat de citit acest roman si totusi eu abia acum imi fac timp sa scriu aici ceva impresii despre el. M-am intristat si mai tare uitandu-ma pe asa zisa fisa de lectura si vazand cum a scazut numarul de titluri de-a lungul anilor. Sper totusi ca anul acesta sa fie mai prielnic lecturii decat anul precedent. M-am incumetat abia anul acesta sa citesc Portretul unei doamne, cu toate ca statea in biblioteca mea din iunie 2010, primita fiind in dar de ziua mea. M-a speriat dimensiunea volumului, asa ca am tot amanat-o, pana anul acesta cand se pare ca sunt mai curajoasa. Asa ca mi-am pus in gand sa recuperez si alte restante acumulate in anii trecuti. Cu toate ca va spuneam ca m-a speriat dimensiunea cartii, va spun ca pentru mine lectura aceasta a mers usor, caci m-a prins de la inceput. Nu e insa genul de roman pe care sa-l devorezi intro singura noapte, neavand o actiune atat de antrenanta incat sa te faca sa stai cu sufetul la gura. Isabel Archer este eroina acestui roman, sosita in batrana Anglie de peste ocean, impreuna cu matusa sa, doamna Touchett. Nemaiavand parinti in viata, aceasta accepta invitatia matusii de a veni in Europa, manata fiind de dorinta de a descoperi viata, de a acumula experiente si de a trai din plin. Nu numai Isabel descopera insa lucruri noi in societatea cu care ajunge sa interactioneze, ea insasi reprezentand o noutate si o atractie pentru aceia cu care intra in contact. Inteligenta si agerimea ii sunt inca de la inceput recunoscute si apreciate, acestea fiind trasaturi ale personajului asupra carora se revine constant de-a lungul evolutiei sale.

Ajunsa in Anglia ajunge in casa unchiului sau, isi cunoaste si varul, pe Ralph Touchett, care in ciuda tineretii sale, suferea de o boala de plamani ce il impiedica sa duca o viata normala si activa. Ralph se arata fascinat de aparitia pe care Isabel o reprezinta in monotonia zilelor din batrana casa Gardencourt, tocmai de aceea, atunci cand are ocazia de a face ceva pentru ea, isi roaga tatal aflat pe patul de moarte sa ii lase o considerabila parte din mostenire Isabelei, astfel incat versioara sa sa aiba libertatea de a-si indeplini visele: Numesc bogati acei oameni care au posibilitatea sa implineasca tot ceea ce le cere propria imaginatie. Isabel are multa imaginatie.. Complexitatea si intinderea romanului ii permite autorului sa construiasca niste personaje pe care cititorul sa ajunga sa le cunoasca in profunzime si fata de care sa isi poata forma simpatii sau antipatii. Dintr-un punct de vedere mai didactic am putea observa si niste personaje ce pot fi incadrate in anumite tipologii reprezentative vremii. Dintre acestea se remarca Henrietta Stackpole, prietena jurnalista a Isabelei, ce vine in Europa pentru a pune sub lupa oamenii si obiceiurile batranului continent, trimitand periodic articole ziarului cu care colaboreaza, infatisand tablouri ale societatii in care patrunde. Totodata Henrietta este si cea care isi doreste sa o fereasca pe Isabel de eventuale schimbari pe care Europa le-ar putea produce asupra personalitatii sale, marturisind foarte deschis ca i-ar placea sa o vada maritata inapoi in tara natala cu domnul Goodwood, americanul care strabate nu doar o data oceanul pentru a incerca sa castige inima si mana Isabelei. Refuzurile incapatanate ale Isabelei in privinta casniciei sunt motivate de dorinta de a fi independenta, de a descoperi lumea si de a calatori. Sfarseste insa captiva intr-o casatorie ce se dovedeste a fi o capcana pusa la cale chiar de catre sotul sau si de presupusa prietena extrem de apropiata, Madame Merle, un personaj cu un rol decisiv in destinul Isabelei. Imi dau seama ca poate in urma cu doi ani, cand am primit cartea, nu as fi avut rabdarea si starea necesara sa imi petrec timpul in compania acestei carti. Iti trebuie dispozitia de a-i aloca ceva clipe bune din timpul tau si trebuie sa incerci sa scapi de nerabdarea ce a ajuns sa ne fie caracteristica atunci cand citim carti sau vedem filme si care ne face ca dupa 5 minute sa ne intrebam: Dar in cartea/filmul asta nu se intampla nimic?. Ma bucur ca eu am reusit sa-mi gasesc rabdarea necesara, caci s-a dovedit a fi o lectura pe gustul meu. Sursa foto