You are on page 1of 13

Comunismul este un termen care se poate referi la una din

mai multe noiuni: un anume sistem social, o ideologie care promoveaz acest sistem social, sau o micare politic care dorete s implementeze acest sistem.

Instaurarea regimurilor de dictatur proletar n Europa de est dup cel de al doilea rzboi mondial n-a fost rezultatul tradiiilor de gndire politic din aceste ri. Ideologia comunist era cunoscut n zon nc de la sfritul primului rzboiului mondial, ns nu reuise s-i fac adepi, dimpotriv, era dezavuat de opinia public, iar n unele ri - cazul Romniei - activitii cu o asemenea orientare fuseser pui sub interdicia legii, iar intelectualii care cochetaser cu ideologia comunist n tineree i-au manifestat public dezacordul fa de aceasta atunci cnd au descoperit cinismul puterii sovietice. Ideologia de stnga dominant era socialdemocraia.

1.Divizarea Europei in state democratice si state totalitare


2.Declansarea ,,razboiului rece,, si cortina de fier 3.Divizarea Germaniei : RFG(Republica Federala Germania-stat democratic) si RDG(Republica Democrata Germania-stat comunist) 4.Aparitia aliantelor militare si economice

STATELE COMUNISTE

Pactul de la Varsovia (1955)

Consiliul de ajutor economic Reciproc (CAER)

Alianta militara

Alianta economica

Statele democratice

NATO(1949)

Piata comuna

Alianta militara

Alianta economica

Razboiul rece este o confruntare nonmilitara dintre 2 grupuri de state care aveau ideologii si sisteme politice diametral opuse "Rzboiul rece" nceput n 1947 ca un confict cu temei ideologic pentru a bara expansiunea comunismului n Europa Rsritean, a fost de fapt o confruntare ntre cele dou superputeri pentru hegemonie n lume, dus fr menajamente, cu costuri uriae pentru toi.

Cortina de fier este o sintagm des folosit pentru a desemna

linia de demarcaie n Europa ntre Europa Occidental i Europa Rsritean, din perioada Rzboiului Rece. Termenul de "cortin de fier" fusese folosit nc din 1919, cu sensul de "barier impenetrabil", iar din 1920 a nceput s fie asociat cu limita vestic a sferei de influen a Uniunii Sovietice. n timpul celui de-Al Doilea Rzboi Mondial, sintagma a fost utilizat, ocazional, de ctre ministrul romn de externe, Grigore Gafencu [1], de ministrul german al propagandei, Joseph Goebbels, i contele Lutz Schwerin von Krosigk. ns "cortina de fier" nu a intrat n uz curent dect n urma celebrului discurs al lui Winston Churchill din 5 martie 1946, n care a remarcat:

Cortina de fier separa Europa


totalitara de Europa democrata

"De la Stettin, la Marea Baltic, pn la Trieste, la Marea Adriatic, o cortin de fier a cobort de-a curmeziul continentului".

Zidul Berlinului (n limba germana: Berliner Mauer), un simbol al Razboiului

Rece,a fost construit, iniial, pe 13august 1961 i a fost demolat n sptmnile de dup 9noiembrie 1989Parte a Cortinei de Fier, Zidul Berlinului a fost cea mai cunoscut parte a frontierelor RDG-ului.

caderea comunismului si reunificarea Germaniei. Crearea Zidului Berlinului a fost un dezastru propagandistic pentru Germania Rsritean i pentru blocul comunist ca un tot. Zidul a reprezentat un simbol al tiraniei comuniste, insistent afiat n lumea occidental, n special dup mpucarea, intens mediatizat de mass media occidentale, a ctorva evadai

Caderea Zidului Berlinului(1989)a semnificat

1.I.V.Stalin-U.R.S.S.
nume original: Ioseb Djugavili, n. 21 decembrie 1878 d. 5 martie 1953) din tat georgian i mam osetin, a fost un revoluionar bolevic i conductor politic sovietic. Stalin a devenit Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice n 1922, n urma morii luiVladimir Ilici Lenin, ctignd n anii deceniului al treilea lupta pentru putere cuLev Troki i consolidndu-i pe deplin autoritatea odat cu Marea Epurare, o perioad de represiune crunt al crei apogeu a fost atins n 1937. Stalin a rmas la putere pe tot parcursul celui de-al Doilea Rzboi Mondial, i dup ncheierea acestuia, pn la moartea sa. Regimul su de ideologie marxist-leninist este adeseori numit stalinism.

Nicolae Ceauescu (n. 26 ianuarie 1918, Scorniceti - d. 25 decembrie 1989,Trgovite) a fost un om politic comunist romn, Secretar general al Partidului Comunist Romn, eful de stat al Republicii Socialiste Romnia din 1967 pn la cderea regimului comunist, survenit n 22 decembrie 1989. La 22 decembrie1989, printr-un decret al CFSN semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepional. La 25 decembrie 1989, soii Nicolae i Elena Ceauescu au fost judecai n cadrul unui proces sumar de acest tribunal, condamnai la moarte i executai la cteva minute dup pronunarea sentinei.

Lenin, pseudonimul lui Vladimir Ilici Ulianov, om politic sovietic (Simbirsk 1870-Gorki 1924).

Importanta sa in istoria contemporana este legata atat de revolutia rusa din 1917 si de nasterea URSS, cat si de punerea in concordanta a ideilor lui Marx cu dezvoltarea imperialismului si cu formarea unei miscari revolutionare mondiale.

Prbuirea comunismului Comunismul s-a dovedit un experiment istoric predestinat prbuirii. Modelul teoretic al lui Marx era utopic, att prin schematism, ct, mai ales, prin iluzia c ar putea crea o societate mai dreapt desfiinnd proprietatea privat, adic nclcnd unul dintre drepturile fundamentale ale oamenilor. Eecul sistemului socialist vine, ns, i din contradicia dintre modelul teoretic i condiiile concrete de punere n practic: n ri aflate n faze incipiente ale capitalismului, cu un proletariat restrns i nematurizat, cu o economie subdezvoltat, predominant agrar. Schematismul modelului lui Marx a lsat loc pentru numeroase improvizaii, care, n contextele socio-economice amintite, au dus la nclcri grave ale drepturilor omului, la adevrate drame umane. Majoritatea autorilor care s-au pronunat asupra colapsului puterii comuniste au identificat drept cauze majore ale acestuia eecul economic, competiia cu Occidentul, Gorbaciov, rolul forelor de opoziie.

Al Doilea Razboi Mondial a fost un conflict armat generalizat, la mijloculsecolului al XX-lea, care a mistuit cea mai mare parte a globului, fiind considerat cel mai mare si mai ucigator razboi neintrerupt din istoria omenirii. A fost prima oara cand un numar de descoperiri tehnice noi, incluzand bomba atomica, au fost folosite la scara larga impotriva militarilor si civililor, deopotriva.