You are on page 1of 4

PROJEKTI I ASISTENCES SUEDEZE N kuadr t tij sht realizuar bashkpunimi me organizatn ndrkombtare Sida Qeveria suedeze nprmjet Agjensis

pr Kooperim dhe Zhvillim Ndrkombtar Sida, ka asistuar Administratn Tatimore Shqiptare, npermjet nj projekti 3 vjear, 2004-2007. Projekti ka patur si objektiv kryesor : Prqasjen e DPT-s me krkesat e nj administrate moderne dhe efiente n prputhje me standartet ndrkombtare Mbshtetur n krkesat tona ky projekt u prqndrua kryesisht n dy drejtime : 1-Bashkdrejtimin e dy degve m t rndsishme t tatimeve, Degn e Tatimpaguesve t Mdhenj si dhe n at t Durrsit, me ekspert afatshkurtr t atashuar n to, duke synuar implementimin n praktik t manualeve t puns. 2-Ngritjen e nj Qndre Trajnimi, e cila do ti shrbej kualifikimit t punonjsve t Administrats Tatimore. Projekti, gjat zhvillimit t tij u asistua nga ekspertet me prvoj t Agjensis Tatimore Suedeze t cilt dhan mbeshtetje n nj sr drejtimesh t propozuara nga pala Shqiptare. Projekti ka shnuar nj sr arritjesh , ku m kryesort po i rendisim m posht : -sht hartuar aneksi i manualit t kontrollit pr Degn e Tatimpaguesve t Mdhenj, i cili prshkruan dhe udhzon kt deg pr mnyrn me t ciln ajo do t trajtoj proedurat e saj t kontrollit. -sht prgatitur metodika e par e shnimeve t industris (metodika kontrolli) pr sektorin e ndrtimit dhe po punohet pr prgatitjen shnimeve t industris pr sektorin e transportit. -Jan kryer trajnimit e inspektorve t kontrollit nga ekspertja suedeze mbi : -Kontrollin e kompanive t telekomunikacionit -Kontrollin e veprimtarive t biznesit n sektorin e turizmit -Kontrollin n fushn e Leasingut -Kontrollin e Bankave dhe Shoqerit e Sigurimit -Kontributet e Sigurimeve Shoqrore dhe Shndetsore

Rr. Gjin Bue Shpata, Tiran

www..tatime.gov.al

-sht prgatitur dhe miratuar raporti pr Kontributet e Sigurimeve Shoqrore dhe Shndetsore. -sht prgatitur dhe miratuar raporti mbi Mbledhjen me Forc dhe Menaxhimin e Borxhit. -sht prgatitur nj propozim mbi regjistrimin n organet tatimore i profesioneve t liensuara. -sht prgatitur nj propozim mbi elementet baz pr nj ligj t ri n Shqipri pr ti br personat fizik prgjegjs pr pagesn e tatimeve t papaguara nga personat juridik. -sht prgatitur nj projekt raport pr zhvillimin e arkivs dhe prmirsimin e menaxhimit t saj. -N funksion t komponentit t Qndrs s Trajnimit, n bashkpunim mes paleve, sht prgatitur Vizioni i Administrats Tatimore deri n vitin 2010, i cili do t ndihmoj n ndrtimin e nj strategjie afatgjat trajnimi t inspektorve tatimor. Projekti ka prfunduar n Qershor t vitit 2007. Duke e konsideruar t suksesshm bashkepunimin, pala shqiptare i ka paraqitur zyrtarisht krkesn Sida-s pr vazhdimsin e projektit duke percaktuar disa nga drejtimet e bashkpunimit, ftes t ciln Sida e ka mirpritur. 1.Krijimi n Degen e Tatimeve Durrs, i nj njsie model , t plot dhe funksionale t shrbimit t tatimpaguesve si dhe krijimi i nj arkive funksionale, ku do t futen gradualisht metodat e arkivs elektronike 2. Krijimi i Drejtoris pr Investigimin e Krimit Tatimor 3.Azhornimi i proedurave t kontrollit 4.Monitorimi i efektivitetit t DPT 5.Azhornimi i statistikave tatimore me Bashkimin Europian 6.Shnimet industriale pr turizmin , transportin dhe lojrat e fatit N bashkpunim mes palve sht hartuar projekti pr vazhdimin e asistencs n drejtimet e prmendura m lart . Projekti me objektiv Mbshtetje pr Realizimin e Planit Strategjik t Drejtoris s Prgjithshme t Tatimeve n Shqipri, pr periudhn 2008-2010 do t ket dy faza : Faza fillestare e cila filloi n muajin tetor 2008 (misioni i dates 13-17 tetor) dhe do t vazhdoj deri n fund t muajit shkurt 2009 si dhe fazn implementuese e cila mendohet t vazhdoj deri n mars t vitit 2011.

Rr. Gjin Bue Shpata, Tiran

www..tatime.gov.al

Misioni i dats 13-17 tetor, 2008, sht misioni i par i fazs fillestare. Ai u prqndrua n njohjen e situats aktuale t DPT-s, Ligjit t Ri t Proedurave Tatimore si dhe me strukturn e re organizative. Misioni theksoi se Sida, si agjensia financuese e projektit ka krkuar gjate fazs fillestare realizimin e veprimtarive t mposhtme, pr t cilat DPT-ja ka marr angazhim pr ti plotsuar ato. -Ngritjen e grupeve t puns sipas komponentve. -Ngritjen e nj grupi pune t nivelit t lart n cilesin e komitetit drejtues pr t sjelle problemet si dhe t monitoro projektin pr t mos devijuar nga objektivat e tij. - Caktimin i treguesve q do t prdoren pr t matur progresin gjat gjith projektit -Ngritjen e Grupi t Puns pr monitorimin e efektivitetit t puns n DPT, i cili do t vendosi nj sistem treguesish sasiore dhe cilesore t efektivitetit, q do t mundsojne krahasimet mes njsive t ndryshme si dhe gjykimet pr progresin e prgjithshm t DPT. -Prpilimin e Formularve dhe Udhzimeve t prshtatshme pr raportimin e treguesve . -Ngritjen e nj Grupi Pune t nivelit t lart me prfaqsues nga DPT, Dega e Tatimeve Durrs dhe specialistin e ATS per hartimin e llojeve t sherbimeve ndaj tatimpaguesit dhe standartet e cilesis q duhen arritur. - Ngritjen e nj Grupi Pune me prfaqsues nga DPT, Arkivi i Shtetit dhe eksperti suedez pr t prgatitur nj plan pune pr t ardhmen(sugjerime pr ndryshimet/sqarimet ligjore, udhzime pr mnyrn e strukturimit dhe organizimit t arkivs, dokumentat q duhen eleminuar, etj. -Do t prezantohet dokumenti i rishikuar i projektit n fund t fazs fillestare i cili t prcaktoj qartsisht prgjegjsit e pals ton si dhe paraqitjen e nj liste me krkesa q duhet t plotsohet nga ana jone gjat pjess tjetr t projektit. -Drejtoria e Marrdhnieve Ndrkombetare, nn drejtimin e koordinatorit t projketit, do t luaj rolin e bashkrendimit t donatorve n mnyr q t shmanget mbivendosja dhe t nxitet nj shkmbim m i gjr i prvojave.

Rr. Gjin Bue Shpata, Tiran

www..tatime.gov.al

Rr. Gjin Bue Shpata, Tiran

www..tatime.gov.al