Di Perpustakaan

Di Perpustakaan

Karya Shafie Abu Bakar

Rangkap 1

. Maksud Ketika penyajak melangkah ke dalam perpustakaan Dia dapat merasakan perubahan yang ketara Daripada suasana di luar yang panas Kepada suasana dingin yang dirasa Situasi juga senyap sunyi Di situlah tempat segala ilmu dihasilkan bijak pandai Ditempatkan Semua pengunjung Tekun membaca buku Sambil membaca pengunjung juga berfikir.Sajak Melangkah ke ruangmu Satu pertukaran yang kontras Dari kehangatan merata Ke kedinginan yang menerpa Terlalu bening di sini Gua pendeta bersemadi Di puncak sepi Di sana sini Kepala-kepala runduk meneliti Mata dan fikir bersebati.

Rangkap 2 .

. perpustakaan harta sejak berzaman Tempat disimpan ilmu berkaitan kemajuan manusia Sejak zaman-berzaman.Sajak Maju ke ruang buku Terlalu kerdil aku di sini Terapung di laut ilmu Tercurah berzaman Dalam tak terselam Betapapun kulayari Bahtera ilmu di sini Tak terteroka Yang akan kucatat Hanya setitik dari tinta Yang akan kupetik Hanya sebiji dari mutiara Engkau adalah pusaka moyang Gedung peradaban insan Terhimpun berzaman Maksud Apabila penyajak menuju ke rak buku Dia merasakan dirinya masih terlalu kurang ilmu Kerana ilmu itu terlalu luas Walaupun telah belajar sekian lama Namun masih belum mampu memiliki semuanya Walaupun telah lama dia membaca Untuk mendapatkan ilmu di perpustakaan Namun masih belum menndapat semuanya Penyajak hanya mampu mencatat Sedikit daripada ilmu Yang mampu diperoleh oleh penyajak Masih belum banyak Sesungguhnya.

Rangkap 3 .

Sajak Bersemadi di sini Aku adalah pelayar yang dahaga Di dada samudera Tak berpantai Betapapun kuteguk darinya Dahaga tak pernah langsai. . Maksud Berada di perpustakaan Penyajak merasakan dirinya terlalu inginkan ilmu Di tengah-tengah himpunan bahan bacaan Yang terlalu banyak Penyajak sedar walau sebanyak mana pun membaca Namun masih banyak ilmu yang masih belum dicapai.

Tema .

ilmu itu sangat luas dan terkumpul dari zaman ke zaman. .Perpustakaan sebagai gedung ilmu Ilmu boleh diperoleh melalui bacaan di perpustakaan.

Persoalan .

Persoalan pelbagai khazanah ilmu di perpustakaan Persoalan memanfaatkan sumber ilmu Persoalan pencarian ilmu pengetahuan yang terlalu luas Persoalan cinta akan ilmu pengetahuan Persoalan kegigihan mencari ilmu Persoalan adab-adab ketika berada di perpustakaan .

Bentuk .

3 rangkap Rangkap 1 – 10 baris Rangkap 2 – 15 baris Rangkap 3 – 6 baris 2 hingga 5 patah perkataan sebaris 4 hingga 12 suku kata sebaris Rangkap 1 – abccdddddd Rangkap 2 – abcdeffghgigjdd Rangkap 3 – abbaba .

Gaya Bahasa .

Pemilihan kata indah Imejan Metafora Personifikasi Sinkope Inversi Aliterasi Gua pendeta bersemadi Gua pendeta bersemadi Di dada samudera. bahtera ilmu Ke kedinginan yang menerpa Dahaga tak pernah langsa Terlalu kerdil aku di sini Ke kedinginan yang menerpa (pengulangan konsonan n) Satu pertukaran yang kontras (pengulangan konsonan t) Dahaga tak pernah langsai (pengulangan vokal a) Hanya sebiji dari mutiara (pengulangan vokal i) Di puncak sepi Di sana sini Asonansi Anafora .

Pengajaran .

.

Nilai .

.

Nani. asalkn x kosong cmni ^^ . buatlah cantik2. aku x kisah rupa presentation kita cmna.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful