You are on page 1of 16

Alternative Education Equivalency Scheme (AEES)

YEAR 9 ENGLISH
Practice Test Version 01

Practice Test Instructions


1. 2. 3. 4. There are 45 questions in this Practice test (and 45 questions in the final test). There are four alternative answers marked A, B, C and D for every question. Every question has only ONE correct answer. Enter your answer selection on the answer sheet provided next to the question number. Example: Question 1. a. b. c. d. The correct spelling of the capital city of Australia is...

Cannberra. Canbirra. Canburau. Canberra.

The correct answer is Canberra which is printed next to D. Enter D on the Answer Sheet next to Question 1 as follows: Question 1. Question 2. D

5. 6.

Make sure you mark your answer against the corresponding question on the answer sheet provided, especially if you skip between questions. Give yourself 30 minutes to complete the Practice Test (as there are 30 minutes in the final test).

We suggest setting up a test environment and timing yourself so its similar to the final test. 7. 8. Do not waste time if you do not know the answer. Move on to the next question and if you have time at the end of the test, go back to the questions you skipped. Work as quickly and accurately as you can. To obtain an accurate result, a dictionary and other resources or devices should NOT be used for this Practice test. After you finish the test, use the Answer Key provided to check your answers. The score you achieve on the Practice test is an indication only of how you may perform on the final test. The Practice test score cannot be used in place of sitting the final test. The topics listed on the Answer Key can give you an indication of the areas you can improve.

9. 10. 11. 12. 13.

Alternative Education Equivalency (AEE) Assessments Year 9 English - Version 01 Page 3 of 16

Question 1 Choose the option that best combines the following two sentences into a single sentence. Jake likes to mow the lawn. It helps him to relax. a. b. c. d. Question 2 Jake likes to mow the lawn because it helps him to relax . Jake likes to mow the lawn even though it helps him to relax. Jake likes to mow the lawn after it helps him to relax. Jake likes to mow the lawn how it helps him to relax.

Which of the following sentences correctly uses the capital letters? a. b. c. d. Noosa, 90 minutes from brisbane, is a perfect destination for a Winter getaway. Noosa, 90 minutes from brisbane, is a perfect Destination for a winter getaway. Noosa, 90 minutes from brisbane, is a perfect destination for a winter Getaway. Noosa, 90 minutes from Brisbane, is a perfect destination for a winter getaway.

Question 3

Select the word that is spelt correctly. a. b. c. d. glorius glorious gloryus glorios

Question 4

In which sentence is the apostrophe () used incorrectly? a. b. c. d. Id love to go to the movies tonight but Mum wants me to stay home. Theyre all going to the football match together on the train. We all watched in awe as the elephants crossed the river. The guests enjoyed the tour companys attention to detail.

Question 5

Which of the following phrases best completes the following sentence? a. b. c. d. would have could of would of couldnt have

I ________ eaten more but I was already full.

Question 6

Which group of words best describes agile? a. b. c. d. strong, able, resistant nimble, quick, lithe portion, piece, part. pitch, angle, slant. Test continued on next page

Alternative Education Equivalency (AEE) Assessments Year 9 English - Version 01 Page 4 of 16

Read the following passage and answer questions 7 13. Girl A: So, anyway, I said to John, You dont have to always tell me how to do things. I am not completely useless. Girl B: And what did he say? Girl A: He just looked at me in a funny way. Girl B: Then what happened? Girl A: I continued to change the tyre. Girl B: What did he do? Girl A: He just stood there and watched me. Girl B: Did you change the tyre by yourself? Wow! Well done! Girl A: Not exactly I had to ask him how to do it. Question 7 This type of speaking is called a... a. b. c. d. Question 8 debate lecture monologue dialogue

The sentence below is an example of what type of speech? Wow! Well done! a. b. c. d. a question a denial an exclamation a command

Question 9

In the passage, quotation marks are used to indicate... a. b. c. d. the exact words spoken. this is an interpretation of the remarks. that the words are not original. the speakers excitement.

Question 10 This passage is about... a. b. c. d. how to change a tyre. a conversation that took place in the past. a discussion that will happen in the future. how to ask someone to do a favour for you.

Alternative Education Equivalency (AEE) Assessments Year 9 English - Version 01 Page 5 of 16

Question 11 The three dots in the last line indicate... a. b. c. d. a pause. a stutter. the speaker has forgotten. a typing mistake.

Question 12 The speaker tells John I am not completely useless because she wants him to understand that... a. b. c. d. she knows how to use a tyre. she needs him to do things for her. she wants to learn how to change a tyre. she is capable of doing some things for herself.

Question 13 In the following sentence, which word can be left out without changing the meaning of the sentence? He just looked at me in a funny way. a. b. c. d. just looked funny way

Question 14 Select the word that is spelt correctly. a. b. c. d. A. oparate B. opperate C. operate D. operrate

Question 15 Which of the following words best completes the following sentence? I like to walk ___________ the beach every morning . a. b. c. d. behind along after under

Question 16. If you are asked whether you would be free to attend a job interview on Monday morning, which of the following would be the best response? a. b. c. d. No way! I always sleep till midday on Mondays. Monday is no good, what other day is there? What about if I tell you when I can come? Thanks, Monday morning would be suitable for me. Test continued on next page

Alternative Education Equivalency (AEE) Assessments Year 9 English - Version 01 Page 6 of 16

Read the following passage and answer questions 17 25. When is a Holiday really a Holiday? By Jahmahl Goldsmith. Dont you just love holidays? It doesnt matter if it is a long weekend, a week or longer, it gives everyone something to look forward to. Many people love to get away from their normal routines. Some choose to go fishing, others like adventurous holidays or exploring somewhere new while others prefer a place to relax, put their feet up and read a good book. Whether its an overseas destination, somewhere in Australia or just your local neighbourhood, holidays give us time out! But more and more, people are finding it harder to really take a break. Work is not something that is left at the office anymore, now that we live in a digital age. Email has the capacity to imprison the innocent worker who just wants to get the job done. With smart phones, work remains virtually in the palm of our hands. The challenge is to let it go, to wait until the holiday is over before thinking about work and just enjoy a real break. It is important to get the balance of work and play right. While it feels very satisfying to get the job done, it is an even better feeling to unwind with family and friends. So, enjoy holiday breaks and make the most of them!

A favourite destination for some Question 17 Where would you most likely find this passage? a. b. c. d. a manual a diary a magazine a comic book

Question 18 Which one of the following is not mentioned in the article? a. b. c. d. Where people like to go on holiday. What people like to do on holiday. The importance of family and work balance. How often you should take a holiday.

Alternative Education Equivalency (AEE) Assessments Year 9 English - Version 01 Page 7 of 16

Question 19 What does the writer say is the challenge? a. b. c. d. to leave work behind on holidays to decide where to go for holidays to learn how to use digital technology to get the job done

Question 20 The picture is labelled a favourite destination for some which means that the destination is a. b. c. d. expensive. overseas. preferred. tropical.

Question 21 The writer says Email has the capacity to imprison the innocent worker who just wants to get the job done. This means that a. b. c. d. If you work on holiday you should be locked up. Some people feel trapped by their endless email. You can get the job done anywhere if you have email. Workers are powerless against the progress of technology .

Question 22 Which of the following statements best summarises the passage? a. b. c. d. The digital age helps us to work while on holidays. Unwinding with family and friends interrupts our work. Take time out and leave work behind. Work and holidays can be enjoyed together.

Question 23 The purpose of the picture is to... a. b. c. d. show a picture of the writers family. promote fishing as the best way to relax. encourage people to go to the beach for holidays. show a popular holiday pastime.

Question 24 What is showing in the background of the picture? a. b. c. d. a man a car the water the fishing line

Question 25 The sentence Dont you just love holidays? is an example of... a. b. c. d. a question that doesnt require an answer a suggestion a statement of fact a question that requires an answer

Alternative Education Equivalency (AEE) Assessments Year 9 English - Version 01 Page 8 of 16

Question 26 In which sentence has the punctuation been used incorrectly? a. b. c. d. Without a hat on, your skin can easily burn. We use sunscreen and always, take care in the sun. Today, we all know about sun smart campaigns. You cannot risk exposing your skin to the sun, unfortunately.

Question 27 Which of the following is the best substitute for the underlined word? I bought a new car under finance and I pay monthly instalments. a. b. c. d. payments expenses budgets debts

Question 28 Select the word that best completes the following sentence. I ______________ sick for the past four weeks. a. b. c. d. has been was being have been have being

Question 29 Which of the following words is closest in meaning to the underlined word? He walked onto the court to face his opponent just as it started raining. a. b. c. d. substitute fear competitor game

Question 30 Which group of words best describes subtle? a. b. c. d. kind and thoughtful intelligent and impressive stable and reliable implied and suggestive

Question 31 Which of the following words is a noun? a. b. c. d. sunlight chaotic massive appear Test continued on next page

Alternative Education Equivalency (AEE) Assessments Year 9 English - Version 01 Page 9 of 16

Read the following passage and answer questions 3235. He was a clumsy looking man with a mass of wild hair that struggled to relax. His head sat bluntly against enormous and sagging shoulders and underneath was a body like a sack of potatoes. His tree trunk legs were supported by huge feet. But the smile on his face made him look angelic. Question 32 The writer uses the phrase a mass of wild hair that struggled to relax which suggests a. b. c. d. his hair was stressed out his hair was always moving his hair was untidy and needed a cut his hair made him look like an animal

Question 33 Which of the following phrases contains an adjective? a. b. c. d. hair that struggled to relax body like a sack of potatoes supported by huge feet the smile on his face

Question 34 The paragraph above is written in which tense? a. b. c. d. past present future absent

Question 35 This piece is an example of what type of writing? a. b. c. d. letter paragraph essay poem

Question 36 Which option best combines the following two sentences into a single sentence? The emu looked carefully over the fence. He wanted to check for any danger. a. b. c. d. The emu looked carefully over the fence but he wanted to check for any danger. The emu looked carefully over the fence instead he wanted to check for any danger. The emu looked carefully over the fence until he wanted to check for any danger. The emu looked carefully over the fence because he wanted to check for any danger.

Question 37 Which underlined word is grammatically incorrect? It will be the last game of the season so can you came and watch us play on Saturday? a. b. c. d. will can came play

Alternative Education Equivalency (AEE) Assessments Year 9 English - Version 01 Page 10 of 16

Question 38 Chapters would most likely be found in which type of text? a. b. c. d. a song a novel a newspaper a text message

Question 39 Which of the underlined words in the sentences below has been used incorrectly? a. b. c. d. We stopped the car and waited as the herd crossed the road. We heard you were coming home so we quickly tidied up. Because the herd was large, it took a long time to feed. The dogs heard the sheep together at the end of the day.

Question 40 Which of the following words is opposite in meaning to the word cautious? a. b. c. d. careful careless caring care

Question 41 Which of the following words is a verb? a. b. c. d. expand victory outcome energy

Question 42 Which of the following words has an incorrect beginning? a. b. c. d. interim disfit unsettled predict

Question 43 Which of the following is the best substitute for the underlined word? The man who stole the cats was described as a petty thief who loved animals. a. b. c. d. sensible minor pitiful friendly

Question 44 What is the attitude of the writer of the following sentence? Cats just chase birds and sleep all day and theyre only interested in you when they want to be fed! a. b. c. d. The writer likes cats. The writer doesnt have an opinion about cats. The writer doesnt like cats. The writer likes dogs better than cats.
Alternative Education Equivalency (AEE) Assessments Year 9 English - Version 01 Page 11 of 16

Question 45 Select the word that best completes the following sentence. He wondered about the future of the teams and whether _____ would continue to compete. a. b. c. d. us our them they

Alternative Education Equivalency (AEE) Assessments Year 9 English - Version 01 Page 12 of 16

Year 9 English Practice Test: Answer Key


Question # 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Answer A D B C A B D C A B A D A C B D C D A C B C D C A B A C C D A B C A B Mapping Conjunction Punctuation - capital letters Spelling Punctuation - apostrophe Tense Vocab - word chains Spoken Text - purpose & audience Spoken Text - register Punctuation - quotation marks Spoken Text - demonstrate understanding Spoken Text - conventions Spoken Text - demonstrate understanding Tautology Spelling Preposition Spoken Text - register Written Text - purpose & audience Written Text - demonstrate understanding Written Text - demonstrate understanding Visual Text - demonstrate understanding Written Text - demonstrate understanding Written Text - demonstrate understanding Visual Text - meaning & purpose Visual Text - demonstrate understanding Written Text - conventions Punctuation - comma Vocab - synonym Tense Vocab Vocab - word chains Grammar - noun Written Text - demonstrate understanding Grammar - adjective Tense Written Text - demonstrate understanding

Alternative Education Equivalency (AEE) Assessments Year 9 English - Version 01 Page 14 of 16

Question # 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

Answer D C B D B A B B C D

Mapping Conjunction Grammar Written Text - conventions Spelling - homophone Spelling - antonym Grammar - verb Spelling - prefix Vocab - synonym Written Text - register Pronoun

Alternative Education Equivalency (AEE) Assessments Year 9 English - Version 01 Page 15 of 16

2011 Vocational Education and Training Assessment Services - Level 5, 478 Albert Street, East Melbourne Victoria 3002. All rights reserved. No part of this test may be reproduced without written permission from VETASSESS.