You are on page 1of 3

TAHUKAH ANDA?

Mao Tse tsung tidak pernah memberus gigi sepanjang hayatnya. Beliau mengunakan air teh utk berkumur dan akan mengunyah daun teh mentah utk membersihkan giginya. Purata sebatang pensel boleh melakar garisan lurus sepanjang 56 km atau menulis 50,000 perkataan. America menghasilkan dua bilion batang pensel setiap tahun. Jika kesemua pensel itu digunakan utk membuat garisan lurus ia boleh membuat bulatan mengelilingi bumi sebanyak 9 kali Bunyi yang dikeluarkan apabila anda mematahkan-matahkan sendi tangan, jari atau kaki adalah disebabkan oleh letupan buih di dalam sendi itu. Planet Pluto mengambil masa 248 tahun utk mengelilingi matahari. Setiap 20 tahun ia mengubah orbitnya bagi mengelak dari berlanggar denga planet Neptune. Di Albania, menggelengkan kepala bermaksud 'ya' dan menggangguk bermaksud tidak, Kebanyakkan debu yang berterbangan di dalam rumah datangnya dari sel-sel kulit kita yang mati. Perut akan menghasilkan satu lapisan mucus yang baru setiap 2 minggu untuk melancarkan proses penghadaman. kandungan emas di laut adalah 200 kali ganda lebih banyak berbanding di daratan Jika semua salur darah dalam tubuh manusia dicantumkan ia boleh meliputi jalan raya sepanjang 96,000 km Jika usus kecil manusia dibelah dan dicantum-cantumkan,ia boleh memenuhi kawasan seluas 9.2 meter persegi. Manusia bernafas kira-kira 23,000 kali dalam tempoh 24 jam. Orang lelaki mudah mendapat buta warna,10 kali ganda berbanding wanita. Setiap langkah ke hadapan, anda terpaksa menggerakkan 54 otot dalam tubuh badan

Matahari memiliki tenaga yang cukup utk menerangi bumi bagi tempoh lebih daripada 5 juta tahun lagi. Tekanan jantung manusia semasa mengepam darah adalah cukup kuat sehinggakan setiap pancutan boleh memancutkan darah sejauh 9 meter. Purata setiap manusia manusia memiliki 100,000 helai rambut dan tumbuh lebih cepat pada waktu malam.Sementara itu, hidung pula dikatakan dapat mengenal pasti 10,000 jenis bau yang berbezabeza. Setiap hari darah beredar sejauh 180,000 Km dalam tubuh manusia. Ikan emas adalah satu-satunya haiwan yang dapat melihat cahaya inframerah dan ultraungu Setiap 1 cm persegi kulit manusia, didapati mengandungi 7 meter pembulu darah Terdapat banyak spesies labah-labah yang sanggup mengorbankan tangan dan kaki utk dimakan anak-anaknya yang baru menetas. Langkah ini adalah utk mengelakkan anak-anaknya itu daripada memakan sesama sendiri.

MUNGKIN RAMAI YANG TIDAK MENGETAHUI HARI LAHIR MEREKA. AMBIL KALKULATOR ANDA DAN IKUT LANGKAH NIE…
A = 2 DIGIT YG TERAKHIR BAGI THN LAHIR B = BAHAGIAN INTEGER BAGI A/4 C = HARI BULAN (TARIKH LAHIR KORANG LER) D = NO.KOD BAGI BULAN, IAITU : JAN- 0 , FEB- 3 , MAC- 3 , APRIL- 6 , MEI- 1 , JUN- 4 , JUL- 6 , OGOS- 2 , SEP- 5 ,OKT- 0 , NOV- 3 , DIS- 5 . KEMUDIAN, ( A+B+C+D ) DIBAHAGIKAN DGN 7. BAKI YG DIDAPATI MENUNJUKKAN HARI MENGIKUT KOD : 0 - AHAD, 1 - ISNIN , 2 - SELASA , 3 - RABU , 4 - KHAMIS , 5 JUMAAT , 6 - SABTU. (BAGI BULAN JANUARI DAN FEBRUARI DLM THN LOMPAT,PERLU DITOLAK 1 DRPD BAKI)

CONTOHNYER: TARIKH LAHIR FARAH IALAH 13hb. JULAI 1973. JADI, A = 73 B = 18 C = 13 D = 6 A + B + C+ D = 110 = 15 BAKI 5 . 7 7 MAKA DGN ITU, HARI LAHIR FARAH IALAH HARI JUMAAT.