P. 1
Autismul1

Autismul1

|Views: 0|Likes:
Published by Alina Badea

More info:

Published by: Alina Badea on Sep 10, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/21/2015

pdf

text

original

AUTISMUL Autism...un cuvânt care ne da adesea fiori, tinând cont că evocă o tulburare gravă și incurabilă.

Potrivit estimărilor internaționale, incidența tulburărilor din spectrul autismului este de 1 la 166 de copii. În lume există aproximativ 67 de milioane de oameni cu autism, 4 din 5 copii cu autism fiind băieți. Autismul poate apărea în orice familie, indiferent de rasă, etnie sau mediu social. Aceste persoane prezintă alterarea calitativă a interacțiunilor sociale și a comunicării. Deficitele severe de învățare le diminuează capacitatea de a interpreta și a înțelege mesajele din lumea înconjurătoare – cuvinte, gesturi, semne, numere, litere sau chiar dragostea. Termenul „autism” (gr. Autos – însuși) a fost introdus la începutul secolului XX de Bleuer, care îl definește ca pe o „detașare de la realitate, însoțită de o predominare a vieții interioare”. Până în prezent nu s-a descoperit o cauză specifică a autismului. Există însă suficiente dovezi științifice care atestă faptul că simptomele autismului au multiple cauze de natură neurobiologică.

Autismul – una dintre “enigmele” care de ceva timp au devenit fie marea provocare, fie marea necunoascută, dar, în același timp, și marea problemă a numeroși părinți, educatori sau chiar a unor specialiști în domeniul serviciilor psihopedagogice și sociale adresate copiilor/elevilor cu cerințe speciale. Experiența practică a identificat o categorie aparte de copii care prezintă dificultăți de comunicare și relaționare cu cei din jur, instabilitate emoțională, asociate sau nu cu deficient de intelect, comportament stereotip și repetitiv, având relevant în desfășurarea normală a activităților educative și de socializare a acestor copii, mai ales în primii ani de viață. Până la începutul anilor ’90, această tulburare, asimilată adesea în mod greșit cu o boală psihică incurabilă, era cvasirecunoscută în spațiul românesc, cele mai multe informații și exemple de acțiune fiind “importate” odată cu extinderea serviciilor care au avut posibilitatea să stabilească parteneriate, programe, legături și schimburi de informații și expertiza în numeroase tipuri de servicii sociale. Astăzi, autismul a devenit o realitate și pentru societatea noastră; incidența și simptomatologia extrem de diversificată generează discuții aprinse, dar și preocupări constante în rândul specialiștilor, mobilizează părinții și instituțiile abilitate de la nivelul comunităților,

fie un complex de factori care determină o serie de afecțiuni la nivelul creierului. Un copil obișnuit începe să vorbească între 1. dacă nu beneficiază de un program terapeutic adecvat. acțională. respectiv: sindormul Kanner. sindromul Rett. De asemenea. Cauzele care determină apariția acestor tulburări nu sunt clar precizate. În ultimii ani. învață în jur de șase cuvinte noi pe zi și are un vocabular pasiv de aproximativ 10. aparent întâmplătoare. aproape fără niciun ajutor din partea părinților sau altor persoane. limbajul etc. motivațională. Cel putin într-o primă fază.provoacă dispute și controverse în perimetrul școlilor atunci când se pune în discuție integrarea copiilor cu autism în medii scolare obișnuite sau “speciale”. adică să învețe vorbirea. de unde riscul de a întelege greșit comportamentul unui copil cu autism. un copil cu tulburări din spectrul autist „va absorbi” mult mai puțină informație și mai puține cunoștințe din mediul înconjurător decât un copil obișnuit.pentru a cuprinde toate sindroamele și formele de manifestare a tulburărilor din această categorie. limbajul și comportamentul potrivite vârstei.) apare ca urmare a unui șir de comportamente învățate și care se formează în urma unor serii de recompense și situații. este important de știut faptul că. sindromul Kanner. Această teorie consideră ca sindormul comportamental care influențează toate sferele personalității subiectului (afectivă. De asemenea. autismul are „dezavantajul” că este mai putin vizibil. În comparație cu alte tulburări sau categorii de dizabilități întâlnite la copii. copilului trebuie să i se asigure posibilitatea achiziționării unor cunoștințe de bază și a unor deprinderi fundamentale. autismul atipic. vorbire. fără niciun fel de terapie sau intervenție. ușor de indentificat aproape de oricine dintre noi. cognitivă. literatura de specialitate menționează în explicarea autismului și așa-numita teorie comportamentală.000 de cuvinte în jurul vârstei de 6-7 ani. Cum ar fi dificultățile legate de mișcare. vedere. trezesc interes și participare din partea viitorilor specialiști aflați în stagii de formare universitară sau de alt tip. auz. Cercetările efectuate nu permit încă o departajare clară între originea organică și cea psihogenă a autismului. Un copil cu tulburări din spectrul autist poate ajunge să vorbească mult mai târziu și va avea un limbaj sărac și abilități sociale reduse. dar se presupune că poate există fie o predispoziție ereditară. sindromul Asperger. ambele fiind valabile ca urmare a imposibilității de diferențiere în perioada primilor ani de viață . volitivă. varietatea simptomatologică și diversitatea descrierilor tulburărilor asociate autismului au impus introducerea și folosirea unui termen – „umbrelă” mai generos – tulburări din spectrul autist .5-2 ani.

între componenta somatică și cea psihică. încă nu există un model unic care să poată explica toate caracteristicile tuturor indivizilor (de exemplu. ea nu explică suficient comportamentul ritualistic-repetitiv sau întârzierea mentală prezentă la un număr mare de cazuri). Deși toate aceste teorii au încercat să explice apariția autismului. chiar dacă teoria deficitului în crearea unei opinii explică deficitul social observat în autism. Cert este că pentru antrenarea funcțiilor cognitive și a capacității de relaționare cu cei din jur. . copilul trebuie să fie stimulat și să exerseze o diversitate de experiențe senzorio-afective cu adulții și în special cu părinții.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->