Soalan Pertama

:

Anda menyertai perlumbaan. Anda mengejar dan memotong orang yang kedua. Sekarang Anda ditempat yang ke berapa?

Jawapan: Jika jawapan anda tempat yang pertama, sudah tentu jawapan anda salah! Jika anda memotong orang kedua sudah tentu anda mengambil tempatnya, tempat kedua!

Cuba jangan lihat atas semula untuk soalan seterus. Sekarang jawab soalan kedua, tetapi jangan ambil terlalu banyak masa seperti soalan pertama OK ?

Soalan Kedua: Jika anda memotong tempat orang yang terakhir, jadi anda di tempat...?

Jawapan: Jika jawapan anda tempat kedua terakhir, anda salah lagi.. siapakah yang terakhir, bagaimana anda boleh memotong orang yang terakhir?

Adakah anda pantas dan cerdek, tidak begitu rupanya.?

Soalan kira-kira bermuslihat! Perhatian: Ini mesti dilakukan tanpa menggunakan fikiran sahaja . Jangan guna kertas dan pensil atau mesen kira-kira. Cuba lah...

Campur lagi 10.. 4. Apakah nama anak gadisnya yang terakhir? Adakah jawapan anda Nunu? Salah! sudah tentu Salah.! Mungkin ini bukan hari anda kan ? Mungkin anda boleh jawab soalan yang akhir ini dengan betul . Jika anda tak percaya gunakan mesen kira-kira... Sekarang campur lagi 1000.. Campur lagi 20. Baca semula soalan! Okay.Soalan Ketiga: Ambil 1000 dan campur 40... Soalan ke empat: Bapa Mary ada seramai lima orang anak gadis: 1. 3. Nini. Nene. Cuba .. Dengan mengayakan lakunan memberus gigi ia berjaya menerangkan hasratnya kepada pekedai dan ia berjaya membeli berus gigi itu. Namanya Mary. Berapa kah jumlah semua? Adakah jawapan anda 5000 ? Jawapan: Sebenar adalah 4100. Campur lagi 30 . cuba jawab soalan bonus: Sorang bisu pergi ke mini-market untuk membeli sebatang berus gigi. Nana... 2. . Campur lagi 1000 . Campur lagi 1000 .. Nono..

Dari waktu ini hingga ke-12 tengah malam.Umur Kura-kuraSeekor kera bertanya mengenai umur kura-kura yang dinaikinya. Kera itu pun menggarukan kepalanya. untuk membeli cermin mata hitam.Jarum Panjang dan Jarum PendekJam dinding menunjukkan waktu pukul 12 tengah hari di mana jarum panjang sedang bertindih dengan jarum pendek.. Kura-kura itu berkata "Semasa saya berumur 8 tahun.Berapa Ekor Ikan ?Sebuah aquarium telah dimasukkan sebaldi ekor ikan emas. ia mendapat jawapan yang sama seperti murid-murid yang lain. Berapa ekor ikankah yang masih tinggal dalam aquarium itu ? c. Uji Minda a. berapa kalikah jarum panjang akan bertindih dengan jarum pendek itu? b.? Jawapan: Dia hanya membuka mulutnya dan menyebut apa yang dihajati mudah sahaja. Apakah nombor yang diberi oleh guru itu? . Bolehkah anda menolongnya mencari umur kura-kura itu ? d. Seorang murid yang tidak memberi perhatian pula mencari punca kuasa dua nombor itu kemudian menambah 39 kepadanya.Itik dan ArnabDalam sebuah sangkar terdapat 44 ekor haiwan yang terdiri daripada arnab dan itik. Walau bagaimanapun.. Muridmurid itu dikehendaki kuasa duakan nombor itu kemudian mengurangkan 39 darinya. seorang buta pergi ke mini-market. bagaimana dia menerangkan kepada pekedai itu hasratnya.Apakah nombor itu ?Seorang guru memberikan suatu nombor kepada murid-muridnya. . bapa saya berumur 34 tahun. Sekarang umur bapa saya 3 kali umur saya". Ada berapa ekorkah itik dan arnab dalam sangkar itu ? e.Seterusnya. Jumlah kaki yang terdapat pada haiwan di situ ialah 100 batang. Sejam kemudian 10 ekor ikan emas telah mati. iaitu 10 ekor daripada jumlahnya.

Setiap hari. Dia perlu mengeluarkan sekurang-kurang berapakah sarung kaki supaya dia mendapat sepasang yang sama warnanya? h. Pada suatu hari. Jarak di anata hujung tali itu dengan permukaan air ialah satu perempat meter. Aziz ingin mengeluarkan sepasang sarung kaki dari bilik itu tanpa memasangkan lampu bilik.Siapa orang itu ?Dua orang sedang berjalan bersama-sama. Kanak-kanak itu adalah anak bagi orang dewasa itu tetapi orang dewasa itu bukan bapanya. tetapi jatuh semula 2 meter. . g. Oleh itu berapa hari yang diambil oleh katak itu untuk keluar daripada lubang.Tali dan AirSeorang pelayar menurunkan satu hujung daripada segelung tali dari tepi kapalnya.Aziz Dengan Sarung KakinyaAziz mempunyai 38 helai sarung kaki yang telah disimpan dalam sebuah bilik yang sangat gelap. katak itu melompat 3 meter. 18 di antaranya adalah berwarna hijau dan yang lain warna biru. Air laut di pelabuhan itu semakin meningkat pada kadar 1 meter per minit. Seorang darinya ialah dewasa dan seorang lagi kanak-kanak. Siapakah orang dewasa itu ? SOALAN 2: Seekor katak terjatuh kedalam sebuah lubang sedalam 30 meter. Bahagikan tanah itu kepada empat bahagian dengan bentuk dan saiz yang sama.f. dalam masa berapa minitkah air laut akan menyentuh hujung tali itu. Hujung tali itu tidak menyentuh air. SOALAN 3: Seorang petani meninggalkan sebidang tanah untuk dikongsi oleh empat orang anaknya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful