Universitatea din Oradea Facultatea de Științe Socio-umane Specializare: Psihologie

Program de Training pentru dezvoltarea atentiei pentru postul de receptionera- sala fitness

Studenta:Maris Adela Adina

comandarea diferitelor produse necesare pentru consumul clientilor ) .OBIECTIVE: O1 . 3.Pieron Testul pentru atenție distributivă Bontila Praga Jocul de rol Studiul de caz Activități practice ( scoaterea Z-ului . Testul pentru atenție: Toulouse .Prevenirea unor erori in efectuarea sarcinilor Acest trainig se adreseaza direct angajatilor pe postul de receptionera – sala fitness. Am efectuat acest trainig pe un grup de 7 angajati.Sporirea atenției in efectuarea sarcinilor care sunt de îndeplinit O2 Muncă mai eficientă și de o calitatea mai ridicat O3 . cu pauza la 1 ora. La training au participat 7 angajati/ pe postul de: receptionera-sala fitness Probe folosite pentru evaluarea atentiei : 1. 5. DURATA TRAININGU-LUI : 3ore cu pauze la fiecare 1 ora Training-ul s-a desfasurat cu acordul tuturor participantilor si a sefului de departament. 2. servirea clientilor. 4. Durata Trainingului a fost de 3 ore.

 .Apa.sala fitness.Sala s-a amenajat astfel încât activitatea să se desfașoare intr-un ambient cat mai relaxant. muncă mai eficientă si o mai buna colaborare cu clientii firmei pentru a aduce acesteia un profit mai ridicat . Desfașurarea activității:  Trainingul s-a desfășurat într-o sala din cadrul firmei. Modalități de organizare a activității: in grup si individual la efectuarea probelor. fara a se simtii responsabili de nici-un fel de erori aparute la locul de munca.Steroizi) Acest training s-a desfașurat în cadrul firmei și a urmărit dezvoltarea atenției angajaților pe postul de: Receptionera. 7 pixuri.Prin acest program de training urmarim dezvoltarea urmatoarelor beneficii: Sporirea atenției in efectuarea sarcinilor care sunt de îndeplinit Muncă mai eficientă și de o calitatea mai ridicata Prevenirea unor erori/greșeli atata in preluarea comenzilor de marfa cat si in servirea clientilor cu diferite produse ( Proteine. în vederea prevenirii unor erori in efectuarea sarcinilor. Calciu.  Materiale folosite: testele Toulouse Pieron si Bontila-Praga xeroxate in 7 exemplare. unde s-au amplasat 7 scaune asezate la 3 mese. fara ca angajatii sa simta asupra lor nici un fel de presiune psihica si fizica.

Atentia este un act de selectare psihica activa prin care se realizeaza semnificatia. genereaza trairi afective. un stimul verbal prezinta interes pentru o persoana. atentia este un factor activ al investigarii mediului inconjurator. in mod incontestabil in opinia tuturor specialistilor selectivitatea. unii beneficieaza de un tratament prioritar. Atentia asigura o functie de selectie: printre stimulii care ne „bombardeaza” organismul. Orientarea atentiei spre anumiti stimuli este concomitenta cu inhibarea altor stimuli. Cea mai importanta caracteristica a atentiei este. importanta si ierarhizarea unor evenimente. de alegerea si de producerea unor raspunsuri adecvate. menite sa conduca la sporirea eficientei activitatii psihice. care se traduce printr-o facilitare a perceptiei lor.DEFINITIA SI CARACTERISTICILE ATENTIEI Este procesul psihic de orientare selectiva. . Daca un fapt. cu efecte favorabile asupra activitatii de cunoastere.Daca inteligenta este considerata o functie psihica complexa care asigura intr-o forma superioara adaptarea intre organism si mediu. aceste stari motivationalafective vor orienta si sustine atentia cu usurinta si pe perioade lungi de timp. de autoreglare a energiei psihonervoase. Atentia este necesara . obiecte si fenomene care ne influenteaza existenta (acordam atentie lucrurilor care ne intereseaza si o mentinem prin scopul urmarit). de concentrare a energiei psihonervoase asupra unor obiecte. este un proces psihic. realizandu-se astfel un fenomen de filtraj senzorial si de organizare. este o conditie a reflectarii constiente eficiente. altii sunt partial sau total ignorati. dar si un proces de cunoastere. insusiri sau procese. o idee. cu deosebire a proceselor cognitive.

 Flexibilitatea sau mobilitatea atentiei: Inseamna capaciatea subiectului de a deplasa atentia de la un obiect la altul in intervale cat mai scurte de timp. E influentata de proprietatile stimulului. paralel cu inhibarea actiunii unor factori perturbatori. Un obiect cu structura simpla si nemiscat ne retine atentia foarte putin timp.Caracteristicile sau calitatile atentiei: Insusirile pozitive ale atentiei care faciliteaza desfasurarea optimala activitatii sunt:  Stabilitatea atentiei: Inseamna mentinerea un timp mai lung a orientarii si concentrarii psihonervoase asupra aceluiasi fapt sau aceleiasi activitati.  Concentrarea (intensitatea) atentiei: Inseamna mobilizarea intereselor si eforturilor imntr-o anumita directie in functie de semnificatiile stimulilor. Pragul minim de deplasare potrivit cercetarilor este de o sesime de secunda.  Volumul atentiei: Adica cantitatea de date ce pot fi cuprinse simultan in planul reflectarii constiente este limitat. Gradul de concentrare e dependent de multi factori dintre care amintim: interesul subiectului pentru acea activitate si rezistenta lui la factorii perturbatori. de complexitatea si natura activitatii si nu in ultimul rand de motivatia subiectului. Se poate masura prin rezistenta la factori perturbatori.  Distributivitatea atentiei: . Volumul mediu este de 5-7 elemente. in special la zgomot.

monotonie. Distragerea atentiei este rezultatul actiunii diferitelor stimuli. monotone. Gradul de distragere a atentiei depinde de motivatia. de exemplu: aparitia si instalarea oboselii. care determina interesele persoanei intr-o alta directie. ei reduc energia activitatii dominante si determina aparitia unei noi reactii de orientare . adaptati sa lucram in prezenta unor excitanti perturbatori specifici locului de munca. procesele mobilizatoare se sting. Pentru a intelege capacitatea de mentinere a atentiei in conditii perturbatoare. asculta informatia din casti etc. stari emotionale etc. insotita de un text care ne antreneaza emotional distrage atentia). un excitant colateral le poate dezhiba. diminuarea interesului. De exemplu pilotul de avion care este atent la o multime de lucruri in acelasi timp: el urmareste linia orizontului. pe langa stabilitatea atentiei. surse de lumina. stridenta.Astfel. De aici recomandarea psihologilor ca in anumite situatii sa nu se lucreze in liniste absoluta: o muzica in surdina melodioasa (stimulent complementar) nu stanjeneste munca. Dar stimulii complementari puternici sunt inhibitori si perturbatori in mentinerea atentiei. constatat faptul ca distributia e totusi posibila cand miscarile sunt puternic automatizate si informatiile foarte familiare. ci o favorizeaza. a unei noi dominante (muzica puternica.). daca in timpul desfasurarii unei activitati unilaterale. procese. oboseala.Este proprietatea care vizeaza amplitudinea unghiului de cuprindere simultana in planul constiintei clare a unei diversitati de fapte . de interesul pe care il avem pentru activitatea desfasurata si de noutatea si varietatea acesteia. manifestari. trebuie sa stim ca orice act de atentie consta in forma unei dominante prin concentrarea excitatiei intr-un anumit focar si inhibarii altor centri subdominanti.) Distragerea atentiei este opusul concentrarii. Cercetarile psihologice experimentale analizeaza. Adica capacitatea de a sesiza simultan intelesul mai multor surse de informatii. deprinderile sunt bine consolidate sau cand suntem obisnuiti. distributie si comutare a acesteia. periodic intensificand concentrarea atentiei. . (zgomot. Atentia concentrata poate fi mentinuta si in cazul in care activitatea este automatizata. cadranele. si fenomenele de distragere.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful