2.

Ideologii si practice politice in Romania

A.CADRU GENERAL Romania secolului XX evolueaza din punct de vedere politic in parametric asemanatori celorlalte state europene, regimul democratic alternanad cu cel dictatorial. Constructia democratiei a fost initiate in a doua jumatate a sec XIX in timpul domniilor lui AL.I.Cuza (1859-1866) si Carol I (1866-1914) prin receptarea modelului occidental. S-a introdus legea fundamentala Constitutia 1866 una dintre cele mai liberale din Europa, monarhia a jucat rolul de echilibru , iar Parlamentul era un far legislative important. Societatea romaneasca avea unele ramaneri in urma: ◊moravurile fanariote ale clase politice(multe scandaluri, coruptie) ◊democratia era limitata de participarea redusa a cetatenilor la viata politica, datorita sistemului cenzitar de vot (necesitatea introducerii votului universal a fost prevazut in programul PSDMR -1893) ◊regele desemna guvernul, apoi era dizolvat guvernul(alegerile erau astfel castigate de guvern) astfel ca legislativul era emanatia executivului ◊Romania era o monarhie constitutional in care regale juca rolul de arbitru politic intre cele doua partied PNL si PD care guvernau alternative pe baza principiului rotativei guvernamentale introdus in 1895 dupa modeul britanic pentru a asigura stabilitatea. In ciuda acestor limite si imperfectiuni, societatea romaneasca a facut progrese economice, sociale , politice si pasi importanti pe calea modernizarii.

P. mijloacele de informare se diversifica(de la 16 ziare-1918 se ajunge la 2351-1935) ◊oferta politica adresata electoratului se multiplica ceea ce diversifica confruntarea de idei. altele apar ca forte noi: Liga Poporului-generalul Alex Averescu-aprilie 1918.. Transilvaniei ◊introducerea in 1918 a votului universal. Maghiar. socialistii). rezolvarea problemei agrare-1921 ◊Constitutia din 1923 unde erau consfiintite drepturile si libertatile cetatenesti si separatia puterii in stat ◊dinamica sistemului pluripartidism in locul celui bipartidist(rorativa guvernamentala nu mai functiona).Unele partied politice parasesc scena politica(conservatorii) altele se mentin(liberalii. Bucovinei.German. . prin unirea Basarabiei.Evreiesc) ◊se produc mutarii in mentalitatea colectia si a afirmarii spiritului civic.EVOLUTIA POLITICA A ROMANIEI DUPA 1918 (FACTORI CE CONTRIBUIE LA AFIRMAREA DEMOCATIEI) Regimul politic din Romania a cunoscut dupa 1918 o importanta evolutie spre consolidarea statului de drept datorita urmatorilor factori: ◊desavarsirea procesului de formare a statului national si indivizibil. cu scopul de a atrage electoratul mai ales din mediul rural. P. Partidul Taranesc –Ion Mihalache-decembrie 1918 ◊viata politica devine mai complexa ca urmare a integrarii partidelor din teritoriile luate in 1918 si a aparietiei gruparilor politice apartinand minoritatilor nationale(P.schimbarile si reformele economice.B.

Armand Calinescu-1939. un macinarea fortei partidelor. Amestecul tot mai evident al regelui Carol II 1930-1940 in activitatea de guvernare. Recurgerea la cenzura si starea de asediu. orgoliul ai politicianismul au afectat democratia. fapt ce s-a intamplat in perioada interbelica de 8 ori. Exagerarile presei in special a celei puse in slujba partidelor.) .schimba conducerea administratiei locale si apoi se organizau alegeri generale. Ascensiunea unor forte de extrema dreapta care au recurs la practice nedemocratice:amenintari. crima(asasinati: I. Regele prin decret regal putea dizolva Parlamentul. Legea electorala din 1926 ce stabilea ca partidul care obtinea minim 40% din voturi primea 50% din mandatele Adunarii Deputatilor(prima electorala) cealata jumatate se impartea proportional intre toate partidele inclusive cel castigator( aceasta lege incalca egalitatea votului si deci incalca Constitutia). economistul Virgil Magearu-1940. savantul Nicolae Iorga-1940.G Duca-1933.C.ASPECTE NEGATIVE ALE DEMOCRATIEI Mentinerea sistemului rasturnat de prin care regale numea Guvernul.dizvola Parlamentul. santaj. Abuzurile administratiei in timpul alegerilor parlamentare judetene si comunale. ceea ce asigura Guvernului succesul in alegeri.violenta.(a fost dizolvat inainte termenului legal de 4 ori).Ambitia unor conducatori de partid. din dorinta de a introduce regimul de autoritate monarhica ceea ce s-a realizat in feburarie 1938.

Aceasta ideologie a fost aplicata in plan politic de PNL care reprezenta interesele burgheziei industriale si financiare. Bratianu 1909-1927. iar personalitatile care s-au aflat in fruntea partidului au fost: Ion I. Au dezvoltat teoria privind .LIBERALISMUL este cunoscut mai degraba sub numele de NEOLIBERALISM..P Carp 1907-1914 si apoi Al. Neoliberalismul a fost reprezentat de Stefan Zeletin. dar aceasta trebuia sa ofere conditii avantajoase tarii.Viitorul”. 1927-1928. 1934-1938.protectorismul”concretizata prin formula . si legea invatamantului-1924. C. S-a pronuntat pentru un stat democratic constitutional si a actionat pentru introducerea votului universal si reforma agrara.Personalitatea ce a dominat pe scena politica din primul deceniu interbelic a fost Ion I.. Mihail Manolescu.Cantacuziono 1899-1907.IDEOLOGII SI PRACTICI POLITICE 1.D.I. precum si ale unor intelectuali si meseriasi. .Duca 1930-1933. PNL a guvernat cel mai mult: 1922-1926. 2.Stefan Zeletin considera ca neoliberalismul are ca act de nastere Constitutia din 1923.C Bratianu 19341947. Ziarul partidului era . Vintila Bratianu. Nu se excludea colaborarea a capitalului strain. apoi P. I. PC va disparea de pe secena politica intrucat in alegerile din 1922 nu obtine locuri in Parlament.prin noi insine”prin care se putea asigura valorificarea superioara a resurselor nationale.Se considera ca viitorul tarii il reprezinta industrializarea si urbanizarea ceea ce va duce la modernizarea si consolidarea independentei politice a tarii.Liderii au fost: Gh. treptata a statului si era reprezentat de PC.G. Gr. prin forte proprii. Vintila Bratianu 1927-1930. iar dintre realizarile partidului se numara: Constitutia 1923. Are ca reprezentant PNL cea dominat scena politica romanseasca interbelica. C. iar regimul parlamentar democratic era sustinut..CONSERVATORISMUL dorea o dezvoltare organica.C Bratianu cel despre care se spunea ca avea o mare influenta si chiar il domina pe regele Ferdinand 1914-1927. legea de modificare administrativa si judecatoreasca -1925. Marghiloman. Victor Stavescu.La disparitia acestui partid au contribuit: votul universal si reforma agrara.

motiv pentru care la 10octombrie 1926 P.76% din voturi ceea ce a fost o victorie. culminand cu Marea Adunare de la Alba-Iulia din 6mai 1928.3.Tot in acest an in luna noiembrie s-au desfasurat alegeri castigare de PNT cu 77.A actionat pentru moralitate in viata publica si privata.Taranesc condus de I.porti deschise”catre capitalul strain. La inceput a sustinut ideea luperi de clasa 1919-1924 impotriva burgheziei oligarhice.Virgil Madgearnu si Gh. A fost un adversar al regelui Carol II pe care l-a considerat responsabil pentru pierderile teritoriale din vara anului 1940. C. si prin C. ce demonstra valul de entuziasm al populatiei pentru acest partid.Zane si pune accent pe dezvoltarea agriculturii.A protestat fata de regimul dictatorial al maresalului Ion Antonescu.Din punct de vedere politic sustinueau regimul parlamentar si democratic.Stere apreciua ca statul nu poate sa fie decat unul taranesc. intr-o perioada grea de criza economica fapt ce le-a erodat popularitatea. apoi dupa 1929 au sustinut .Mihalache a fuzionat cu PNR formandu-se PNT condus de Iuliu Maniu care a devenit cel de al doilea mare partid de guvernamant si o alternative la dominatia liberala. Considerand ca Romania trebuie sa ramana un stat preponderant agrar. Ei se impotriveau protectionismului vamal si considerau ca Roamania nu dispune de sufficient capital pentru a sustine o dezvoltare economica de aceea cea mai buna politica este .porti deschise’’ si s-au concentrate pe idea apararii democratiei impotriva tenditelor proautoritare ale regelui Carol II 1930-1940.In 1944 a fost arestat si inchis.TARANISMUL este o ideologie sustinuta de Ion Mihalache.A fost prim ministru. ridicara nivelului cultural al satelor. un aparator al regimului constitutional si a avut un rol decisiv in realizarea unirii Transilvanei..Liderul partidului a fost Iuliu Maniu presedinte intre 19261933. iar dupa 23 august 1944 a fost cel mai consecvent aparator de democatie impotria tendintelor de comunizare ale tarii. A guvernat intre 1928-1931 si 1932-1933.. taranismul nu nega necesitatea dezvoltarii unor ramuri industrial mai ales a celor care valorifica produsele agricole si bogatiile subsolului(miniera. organizarea in cooperative taranimii. .apararea de clasa”. fiind condamnat la inchisoarea pe viata. In plan politic sustineau crearea statului taranesc. Moare la Sighet in vara de 80 de ani. Au desfasurat o intense campanie pentru rasturnarea guvernului liberal. 1937-1947 si Ion Mihalache 1933-1937.Stere .. Din 1933 au renuntat la politic de . petrol).

ierarhia.Duca. Se pronunta pentru apararea ortodoxie. stapanirea hotiei. consturirea si refacerea unor biserici si troite.Existau si diferente: legionarii erau impotriva industriei. militare. Garda de Fier isi va schimba numele in .La inceput legionarii nu s-au putut impune pe scena politica.Au sustinut violenta si teroarea pentru eliminarea adversarilor politici: I.Emil Cioran au aderar la aceasta miscare pentru ca au crezut ca in acel moment era singura forta ce lupta pentru promoarea valorilor nationale.Z Codreanu care in 1930 a creat o sectie politica numia Garda de Fier.dar treptat populatiat tot mai dezamagita de realizarile politice si economice a inceput sa creada in lozincile lor. cantine si magazine pentru muncitori. cultivarea nationalismului.C Cuza si Legiunea Arhanghelului Mihail 1927 condusa de C. Pentru atragerea cetatenilor foloseau: organizarea unor tabere de munca.Nae Ionescu.4.1923 condusa de A.ceea ce arata orientarea antisemita. Germania si Italiam intre legionarismul romanesc si fascismul si nazismul european existau multe puncte comune:org. procesiuni religioase. siustinea ortodoxismul si cultul pentru taranul roman.G.Axa. Ei propuneau refacerea morala a societatii.tara mandra ca soarele de pe cer”.. Se pronunau pentru solutii radicale: stergerea datoriilor facute la banci si camatari. Astfel o serie de intelectuali tineri: Mircea Eliade. Ideologia legionara s-a raspandit si cu ajutorul unor publicatii precum:Buna Vestire. eliminarea evreilor din viata economica si sociala si transformarea tarii intr-o.In politica externa se sutinea alianta cu statele totalitare din vest. condamnarea politicianismului si democratia care a dus la scindarea natiei datorita luptei politice dintre partied. .cultul conducatorului. Arman Calinescu 1939.Partidul totul pentru tara” care va incepe sa capete ascensiuni in viata politica datorita: ●dezamagirilor populatiei ●ingaduinta autoritatilor ●disensiunile dintre PNL si PNT ●ascensiunea extreme drepte pe plan european. ameliorarea situatiei material a populatiei. pentru subordonarea ei intereselor marii finante evreieri.. Dupa asasinarea lui I.G.Duca 1933.NATIONALISMUL (EXTREMISM DE DREAPTA) este o variant a totalitarismului si a fost reprezentat in plan politic de Liga Apararii National-Crestine.Considerau ca politicieni sunt vinovati pentru starea tarii.

care nu a colaborat cu nici un partid politic.Zelea codreanu a fost arestat. impudandu-se ca partid unic si creand o politie politica-politia legionara -vinovata de multe abuzuri. In aceasta scurta perioada de guvernare septembrie 1940-ianuarie 1941 legionarii au cautat sa imprime statului un caracter totalitar. In acest fel Romania era considerata un stat multinational creat de imperialismul apusean si trebuia dezmembrata.Rezultatul acestei ascensiuni se va concretiza in alegerile parlamentare din 1937 cand obtin 15.(ulterior este impuscat in ordinal regelui) In septembrie 1940 datorita ascensiunii mlitare a Germaniei si impopularitatii regelui Carol II. In confruntarea cu generalul Antonescu.58% voturi ceea ce ii plasasera pe locul trei dupa PNL si PNT. mijloace de productie pentru calificarea unei societati noi :socialismul si apoi comunismul. miscarea legionara a trecut in ilegalitate iar C. devenid o sectie a acestei organizatii ce coordona activitatea partidelor comuniste care aparusera in Europa dupa PRM.COMUNISMUL( EXTREMISM DE STANGA) este reprezentat in plan politic de PC infiintat in 1921. nationalizarea principiilor. In plan politic PC a aderat la International a III-a comunista cu sediul la Moscova. miscarea legionara este adusa la putere in cadrul regimului dictatorial. nationalista si antisemita. 5. Aceasta ideologie a fost sustinuta de Congresul V al PCR-1931 care a apreciat ca Romania se afla in stadiu desavarsirii revolutiei burghezedemocratice ce va fi realizata de clasa muncitoare. Se aprecia ca Romania era o veriga slaba a lantului imperialist si de aceea trebuia pregatita o revolutie pentru inlatuarea burgheziei de la putere si instaurarea dictaturii proletariatului. legionarii au urmarit sa prea controlul total dar arama i-a infrant si in ianuarie 1941 Antonescu va instaura o dictatura militara. Orientarea antinationala a PCR duce spre idea desfacerii .In martie 1938 prin decretul lui Carol II de interzicere a partidelor politice. privind dreptul popoarelor la auto-determinare mergand pana la despartirea de stat(teza Buharin). Ideologia era marxist-leninista si considera ca societatea capitalista este perimata din punct de vedere istoric si trebuie lichidate pe cale revolutionara. In 1923 comunistii romani au sustinut teza Internationalei a III-a numistya si Comintern.

banci. Anglia. Vechiul sistem de valori a fost rasturnat. instaurand official un regim totalitar pana in 1989. Ca urmare a influenta sa a fost slaba iar numarul de membrii a scazut. Germania. La sfarsitul cele DRP s-au inregistrat mutarii importante in privinta regimului politic.Asemanare cu Franta. Portugalia. Daca in 1919 Romania se afla in randul celor 28 de tari europene cu regim democratic in 1940 se gasea alaturi de cele 12 tari cu regim dictatorial ca Bulgaria.Romanieri ca stat unitar dupa 1918. supus al noului regim. fapt periculos ceea ce a determinat ca in 1924 sa fie scos in afara legii. pluralism si statul de drept. CONCLUZII: Intre 1918-1938 Romania a avut un regim democratic. iar apoi pe Nicolae Ceausescu 19851989. PUnerea sub control a valorilor nationale a dus la formarea unui patriotism. regimul communist instaurand ca obiectiv formarea omului nou. Grecia. Italia. Romania a decis prin larga vointa populara revenirea la democrarie. introducand votul universal de la 21 de ani. oameni politici si de cultura au parasite tara. socialist si internationalist care muta accentual de pe iubirea de tara. . Ungaria. iar apoi prin falsificarea alegerilor din noiembrie 1946 sa devina prima forta din Parlament. intre care si Romania se supun unui regim totalitar de extrema stanga dupa modeul sovietic. PCR a reintrat in viata politica la 23 august 1944 cand Romania s-a alaturat coalitiei antihitleriste a Natiunilor Unite. de traditii. Adversarii politici au fost arestati. In decembrie 1947 au inlaturat monarhia si au schimbat forma de guvernare in republica. inlaturand puluralismul politic. Au fost nationalizate principalele inteprinderi. s-a trecut la cooperativizarea agriculturii si la dirijismul total in economie.Pana in 1947 cu sprijinul aramate sovietice PCR a reusit sa devina un partid de guvernamant prin Guvernul Petru Groza-6 martie 1945. Italia.Gheorghiu Dej 1945-1965. Spania.Traditiile democratiei au fost abandonare. Iugoslavia. Regimul communist a avut la conducere pe Gh. inchisi in inchisorile politice care au alcatuit un adevarat system de inspiratie sovietica-GULAGUL ROMANESC. caci stale din zona central si sud-est europena. Suedia. Acest regim a pus capat libertatilor fundamentale si drepturilor omului. URSS. In 1989 profitand de contextual international favorabil care a dus la prabusirea regimului communist din Europa de Est. pe dragostea pentru Marxism si URSS.