Simulasi

 Teknik simulasi ditakrifkan sebagai satu situasi yang diwujudkan hampir menyerupai keadaan sebenar dan memerlukan pelajar berinteraksi sesama sendiri berdasarkan peranan masingmasing bagi menyelesaikan masalah. .Definisi • Simulasi adalah suatu situasi pembelajaran dalam keadaan terkawal dan sengaja diwujudkan menyerupai situasi sebenar bertujuan menjalankan aktiviti penyelesaian masalah.

menulis dan membuat keputusan. Tujuan Aktiviti ini dapat menjadi sumber motivasi kepada pelajar kerana penglibatan Pelajar dapat menjalankan aktiviti pembelajaran dengan cara melakonkansesuatu peristiwa secara berpura-pura .mencatat.Dapat menggabungkan pelbagai kemahiran seperti kemahiran lisan.

bulan dan matahari .Aktiviti P&P BUMI. BULAN DAN MATAHARI (TAHUN 5) OP : Memahami pergerakan bumi.

Langkah-langkah Langkah Langkah 1 : Guru perlu memilih satu situasi yang berunsur masalah dan terangkan dengan jelas. bulan dan berdasarkan watak-watak dan matahari memilih murid yang sesuai untuk melakonkan watak tersebut . Bulan dan Matahari untuk di lakonkan oleh murid-murid agar murid-murid dapat melihat dengan jelas situasi pergerakan yang berlaku di orbit Contoh : Guru mengarahkan 3 orang pelajar untuk Langkah 2 : Guru menetapkan peranan tampil ke depan dan berlakon sebagai bumi. Simulasi Contoh : Guru memilih tajuk Bumi.

Guru juga menerangkan bahawa sewaktu mengelilingi bumi. Langkah 4 : Guru mengadakan perbincangan dan rumusan selepas simulasi Contoh: Guru menerangkan kepada pelajar bahawa. sewaktu bumi beredar mengelilingi matahari. ia turut berputar pada paksinya dalam kitaran 24 jam . bulan turut berputar pada paksinya .Pelajar yang berlakon sebagai bulan pula akan kepada murid. beredar mengelilingi bumi.Langkah-langkah Langkah Simulasi Contoh: Matahari akan tetap pada kedudukannya manakala Langkah 3 : Guru memberikan arahan pelajar yang mewakili bumi akan beredar mengelilingi matahari.

Sekian .

dia akan berlakon untuk "menyiram" pelajar kumpulan yang pertama. Langkah 2 Langkah 3 . Apabila guru memanggil pelajar itu untuk menyiram pokok.Langkah-langkah Langkah Langkah 1 Simulasi Bahagikan pelajar kepada dua kumpulan. Minta kumpulan pertama untuk menunjukkan aksi segar dan ceria dan kumpulan kedua untuk menunjukkan aksi layu dan tidak bermaya. Bekalkan topeng @prop kepada murid mengikut peranan masing-masing Seorang pelajar yang memegang bekas siraman air yang kosong. Kumpulan kedua pula mewakili "pokok yang terbiar". kumpulan pertama ialah "pokok yang dijaga".

 Bincang bersama penonton (pelajar lain) tentang pemerhatian mereka Langkah 5 Langkah 6 .  Kumpulan kedua akan menunjukkan aksi layu dan tidak bermaya.  Minta kumpulan pertama untuk menunjukkan aksi segar dan ceria dan kumpulan kedua untuk menunjukkan aksi layu dan tidak bermaya. dia akan berdiri berdekatan dengan kumpulan pertama tetapi berjauhan dengan kumpulan kedua.Langkah-langkah Langkah Langkah 4 Simulasi  Seorang pelajar pula akan menjadi "matahari".  Apabila guru memanggil pelajar untuk "menyinarkan cahaya matahari".  Minta pula dua orang pelajar untuk menyelubung kumpulan kedua dengan plastik alas meja untk menandakan bahawa kononnya tumbuhan itu disekat dari bekalan udara.  Minta kumpulan pertama untuk menunjukkan aksi segar dan ceria.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful