Resepi : Homemade Marble Ice-cream(rainbow version) Oleh:Nur Honney Robbi cc : www.facebook.

com/bukuresepi Bahan-bahan: 1 tin susu pekat manis (saiz kecil tu je) 2 tin air masak(sukat guna tin susu) 1 sudu besar ovallet 1 sudu besar tepung jagung 1 penutup esen vanilla 2 sudu besar serbuk koko (honney guna perasa coklat) Pewarna merah jambu(honney guna sedikit pewarna ibu sirap) Sedikit perisa strawberry Cara-caranya: -Masukkan susu pekat manis dan air masak ke dalam periuk -Masukkan tepung jagung,kacau rata(tepung jagung ditambah supaya aiskrim tak cepat cair apabila dikeluarkan nanti) -Kacau atas api hingga agak2 tepung tadi masak(kacau sekejap je,tapi saya kacau hingga mendidih sikit) -Angkat adunan tadi dan masukkan dalam mangkuk besar(kalo tuang dalam mangkuk mixer pastikan mangkuk tu besar sebab adunan akan bertambah/naik selepas dipukul).Sejukkan dahulu -Apabila dah sejuk,tambahkan ovallet dan esen vanilla -Pukul dengan mixer menggunakan kelajuan tinggi(high speed).Pukul hingga gebu dan ringan -Mula-mula adunan tu sikit je,lepas dipukul akan bertambah dan teksturnya jadi lebih kurang adunan kek,sedikit likat -Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian(ikut suka nak buh berapa warna dan perisa)saya bahagi 3 bahagian -Satu adunan dibiarkan asal/plain(perisa vanilla) -Satu adunan bubuh perisa strawberry dan pewarna pink/merah jambu(perisa strawberry) -Satu adunan lagi bubuh serbuk koko(perisa coklat) -Pastu boleh le dicorakkan aiskrim macam marble tu,tuang secara berselang-seli sehingga habis -Tutup bekas dan masukkan ke dalam peti ais -Bila dah beku/keras boleh la dinikmati.(disarankan aiskrim tu dibekukan semalaman) yummy... -SELAMAT MENCUBA-

com/bukuresepi 1. 4. .masukkan cili boh/cili kisar. 5..Ayam percik Oleh:Rosnani Husain cc : www.facebook.bakar 250 dgr slma 40 min.masukkan ayam masak hingga empuk dan kuah agak pekat. bwg putih. halia n serai) 2.masukkan santan masak seketika..tumis bahan kisar ( bwg merah... 6.sedia dhdg.masak seketika 3..

celor dgn air mendidih bawang goreng daun sup .potong dah goreng separuh empok daging / ayam kisar .com/bukuresepi bahan2: Kentang .hiris nipis telor . garam .Bergedil Janasanam Oleh:Jana Jamil cc : www.facebook.utk salut pegedil) lada sulah.

5) Cheddar cheese ~ utk parut atas permukaan kek.. takut lembik nanti). butter n gula aising di mixer sehingga sebati... **bila dah terer buat leh ja ubah resepi.. 2) 100gm buttercup 3) 100gm gula aising.chipsmore ka.facebook.. daun bawang.. (sambil2 tu bleh cubit rasa jgn terlalu masin coz benda tu semua pun dah masak) then boleh bulat2 kan ikut saiz apa nak.. kertas minyak bagi lebih sampai tebing loyang kek.** Cara Buat Kisar shingga gebu semua menda Kemudian tuangkan hasil kisaran ke dalam bekas Dan bekukan semalaman Esok dah bleh makan. Cara: 1) Cream cheese. ambil pergedil tadi celur dan goreng dlm minyak panas. (kalau boleh jgn halus sgt.. 2) Alaskan loyang dgn plastik atau kertas minyak. h0memade icecream Oleh:Nora Hussin cc : www... Bahan: 1) 250gm cream cheese Philadelphia.com/bukuresepi *1 tin susu cair *1/4 tin susu pekat *2 sudu makan ovalette *3 sudu makan milo@any flavour yg nak.. jgn goreng lama sgt. sekadar telor dah perang2 dah ok. garam sampai dah cantik rata sebati. x payah bakar. jom skodeng resepi. then masuk kan daging / ayam yg dah dicelur.cara2: kentang yg dah seyuk dilenyek kan.milo tuh leh tukar flav0ur apa yg mau.. 4) Biskut oreo ~ belah 2 n buang jemnya.. senang sgt ..tabur ore0 ka. daun sup..com/bukuresepi no bake cheese cake.. pukul pelor buh sikit garam.. pukul2 je masuk peti es. . Oreo Slice Cheese Cake by LinaKz Shaari Sumber resepi : Kak Rohayu Oleh:LinaKz Shaari cc: www. lada sulah. senang nk bawak kluar kek nanti 3) Letakkan 2 senduk cream tadi ke dalam loyang n ratakan..facebook.

5) Ulangi proses melapis sehingga selesai. hendaklah adunan cream cheese tu n taburkan parutan cheddar cheese di atas permukaan kek. 6) Lapisan akhir. Selamat mencuba. Sudah keras. . potong n hiaskan seperti yg disukai. 7) Tutup atas permukaan loyang dgn plastik wap n sejukkan dalam peti sejuk (saye boh kat tempat beku 10 jam)..4) Susun biskut oreo menutupi seluruh permukaan cheese tadi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful