You are on page 1of 12

Gygynvnyek s fitoterpia*

sszefoglals Az ezerves llamisgt nnepl Magyarorszg a gygynvnyek hasznlatt illeten gazdag hagyomnyokkal rendelkezik. A kzp- s jkori orvosbotanikai munkkban, fvszknyvekben szerepl, illetve a XX. szzadi npi orvoslsban hasznlt fajok szma elri a 600-at. A nvnyi alap ksztmnyek s fitoterpis kezelsek irnt krlbell 20 ve tapasztalhat rdeklds mind a lakossg, mind a szakemberek rszrl. Jelenleg mintegy 450 gygytermkknt trzsknyvezett ksztmny s emellett nhny gygyszerknt bejegyzett nvnyi monopreparatum van forgalomban. Az 1999-ben hatlyba lpett gygyszertrvny rtelmben 2004 vgn megsznik a gygytermk kategria, s valamennyi, terpis hats megjellsvel forgalomba hozni kvnt ksztmny az eurpai gyakorlatnak megfelelen csak gygyszerknt kerlhet piacra. Bevezets Magyarorszgot a gygynvnyek hagyomnyos alkalmazsa, gyjtse, termesztse s vizsglata tern ,,eurpai nagyhatalomnak kell tekinteni. Tbb mint 400 vvel ezeltt jelent meg az els magyar nyelv fvszknyv, de az ezt megelz vszzadokban is bizonythat a gygynvnyek szleskr hasznlata. A kzp- s jkori orvosbotanikai munkkban szerepl s a npi orvoslsban alkalmazott gygynvnyfajok szma elri a 600-at. A vilg els gygynvny ksrleti llomsa 1904-ben Kolozsvrott (ma Cluj-Napoca, Romnia) lteslt s ugyancsak magyar gygyszersz, Kabay Jnos nevhez ktdik egy olyan fontos ipari szabadalom, mint a morfin ellltsa mkszalmbl s mkgubbl, amit a vilg legalbb 10 orszgban szabadalmaztattak. A lakossg komplementer orvosi eljrsok, gygynvnyek s nvnyi ksztmnyek irnti ignye pedig azt jelzi, hogy a gygynvnyek Magyarorszgon vszzadokon keresztl szerves rszt adtk az orvoslsnak s az ngygytsnak. Jelentsebb trtneti-, nyelvszeti-, orvosbotanikai- adatok A gygynvny alap ksztmnyek fejlesztsnek egyik fontos forrst a klnbz trtneti munkkban lejegyzett nvnyek hasznlatra utal adatok alkotjk. A Krpt-medencben l magyarok hagyomnyos orvoslsnak s (gygy)nvny hasznlatnak megismersvel tbb kutat is foglalkozik. Kulcsszavak: gygynvnyek, nvnyi ksztmnyek, fitoterpia, Magyarorszg, Krpt-medence, magyar npi orvosls, etno(farmako)botanika, orvostrtnet, orvosbotanika, trzsknyvezsi helyzet, oktats, ngygyts * rta: Dr. Babulka Pter, megjelent: Fitoterpia, V. vf. 1-2.:24-30., ill. Zeitschrift fr Phytotherapie, 2000, 21., 5:257-263 (nmetl).

GRYNAEUS Tams a trtnettudomny, rgszet, antropolgia, demogrfia s a nyelvszet eredmnyeinek figyelembevtelvel nll ktetben sszegezte a honfoglals s rpd-kori magyarsg betegsgeire s azok gygytsra vonatkoz ismereteit, s egy msik, elkszletben lv ktetben szintn e kor nvnyismerett, nvnyfelhasznlst s nvnyfldrajzt kvnja bemutatni. Kutatsainak eddigi eredmnyei szerint n vnynevekre, helynevekre s nvnyhasznlatra utal szavak alapjn a 8-14. szzadban pldul a bojtorjn (Arctium sp.), csaln (Urtica sp.), feny (Pinus, Picea sp.), hagyma (Allium sp.), hrs (Tilia sp.), meggy (Cerasus vulgaris), nyr (Populus sp.), nyr (Betula sp.), torma (Armoracia sp.) s rmfajok (Artemisia sp.) nvnyi orvossgknt val hasznlata valsznsthet. Tbb, e korban hasznlt nvnyfaj magyarorszgi elfordulst s rszben terpis alkalmazst oklevlsztrakban, glosszkban, fvesknyvekben s npgygyszati feljegyzsekben a mai napig nyomon kvethetjk.
1. bra A nyrfa egyike a legrgebben hasznlt gygynvnyeinknek

A GRYNAEUS Tams s PAPP Jzsef ltal kzztett 15-17. szzadi rgi magyar (gygy)nvnyek mutatjban 382 faj neve tallhat, amelyek botanikai azonostst mr knnyebb tettk a klnbz forrsokban tallhat illusztrlt nvnykpek, tovbb magyar s/vagy latin nevek. E fajok legalbb 1/3-rszt az eurpai fitoterpiban ma is gyakran alkalmazzk teakeverkek, kivonatok s gyri ksztmnyek formjban [1-4].

A trsgben felhalmozott trtneti nvnyismereti adatok, valamint 1. bra A nyrfa egyike a legrgebben hasznlt gygynvnyeinknek orvosbotanikai irodalom kutatst s elemzst vgz SZAB T. Attila arra a kvetkeztetsre jutott, hogy ,,.. mr a XVI. szzadban lteztek olyan magyar nyelv, esetenknt tbb ktetes termszettudomnyos monogrfik, amelyekben tzezernyi adat bizonytja egy, a kor eurpai sznvonaln ll tudomnyos, illetve hagyomnyos magyar nvnyismeretnek s nvnyhasznlatnak a ltezst. E szzadban jttek ltre ugyanis az els latin-magyar, magyar-latin, magyar-latinnmet botanikai szvegek; az els botanikai leckt is tartalmaz nyomtatott tanknyv, az els magyar nyelv nyomtatott termszettudomnyos botanikai, orvosi szvegek, az els magyar Herbriumok (1578, 1595); az els magyar-latin etnobotanikai gyjtemnyek, s az els magyar nvnyneveket s eurpai jelentsg kultrnvny-evolcis adatokat is tartalmaz regionlis pannon flram; s ekkortjt alakultak ki azok az rtelmisgi krk is, amelyek megteremtettk a srvri, nmetjvri (ma Gssing, Ausztria) s erdlyi (kolozsvri) orvosbotanikai iskolk kialakulsnak feltteleit [5].

2. bra A belndek Melius lersa szerint sokflekppen hasznlhat gygytsra

A MELIUS Pter ltal rt els magyar nyelv Herbrium (1578) 1236 magyar nvnynevet emlt s tbb mint 450 azonostott rendszertani egysget trgyal. Ebbl a ma is hivatalosan szmontartott (gygyszerknyvekben szerepl) fajok szma meghaladja a 100-at. Az e fvesknyv kiadst kvet vszzadokban megjelent nhny fontosabb magyar nyelv herbriumban, hzi patikban s orvosbotanikai munkban szerepl gygynvnyfajok szma meghaladja a 600-at [6-11].

Az orvostrtnsz MAGYARY-KOSSA Gyula (1865-1944) ltal rt ,,A hazai gygynvnyek hatsa s orvosi hasznlata cm, vszm nlkl, a 20-as vek tjn megjelent munka ,,modern szemllet fitoterpiai knyvnek tekinthet abban az rtelemben, hogy tbb mint 150 gygynvnyt a klnbz szervrendszerekre kifejtett hatsaik, illetve hatanyagaik alapjn rendszerezve mutatja be, szmos llatksrlet lersa mellett. De ms munkiban (A magyar orvosi emlkek s Az llatorvosi knyvszet) is bsgesen tallhatk adatok a gygynvnyek hasznlataira vonatkozan [12-14]. XX. szzadi npi orvoslsi-, etnofarmakobotanikai adatok s rtkelsk Az orvostrtneti/orvosbotanikai munkkban lejegyzett nvnyfajok mellett a fitoterpia msik fontos forrsnak a npi orvosls nvnyeinek a megismerst tekinthetjk. A npi orvosls kutatsval mr a mlt szzad vgn foglalkoztak nprajzosaink s az e terleten 1945-ig elrt eredmnyeket VAJKAI Aurl sszegezte. A msodik vilghbor utn indul, a Krpt-medencben l magyarsgot rint nprajzi s etnobotanikai gyjtmunkkban tbb kutat (kztk tbb orvos s gygyszersz is volt) alapvet clknt jellte meg a npi gygyteljrsok, illetve a gygynvnyek hagyomnyos alkalmazsmdjainak lejegyzst. Munkjuk eredmnyeknt mra szmos monogrfia, szakcikk, kzirat, hangfelvtel s rengeteg fnykp gazdagtja knyvtrainkat s mzeumainkat. A Semmelweis Orvostrtneti Mzeum Knyvtr s Levltr valamint a Magyar Orvostrtnelmi Trsasg gondozsban megjelen Orvostrtneti Kzlemnyek kt kln kiadvnyban (1975, 1979) is foglalkozott a npi orvosls szmos, gygynvnyhasznlatot is rint rdekes krdseivel [15-17]. A gygynvnyek hasznlatra vonatkoz orvostrtneti, orvosbotanikai s etnofarmakobotanikai adatok rendszerezsvel s elmleti rtkelsvel tbben is foglalkoznak. A npi orvoslsban alkalmazott gygynvnyek ksrletes vizsglata s terpis alkalmazhatsgnak rtkelse szempontjbl a Marosvsrhelyi Orvosi s Gygyszerszeti Egyetem kutati vgeztek klnsen

2. bra A belndek Melius lersa szerint sokflekppen hasznlhat gygytsra

rtkes munkt RCZ Gbor s RCZ-KOTILLA Erzsbet vezetsvel, akik kb. 500 nvnyfaj farmakolgiai hatsait vizsgltk llatksrletekben [18-19]. A BABULKA Pter s munkatrsai ltal feldolgozott etnofarmakobotanikai adatok szma tbb tzezerre tehet. Ezek alapjn a magyar npi orvoslsban az utbbi 100 esztendben felhasznlt fajok szma legalbb 600-ra becslhet. A nvnyi orvossgok elksztshez a klnfle nvnyi rszek mellett legalbb 50 fle nvnyi ill. llati eredet adalkanyagot is felhasznltak. A humngygyszatban hasznlt fajok szma meghaladja a 425-t, az llatbetegsgek kezelsre alkalmazottak pedig a 150-et. Az adatfeldolgozs alapjn a humngygyszatban hasznlt fajok alkalmazsnak fbb terletei s az egyes terleteken alkalmazott fajok becslt szma: sebek kezelse (200), emsztrendszeri betegsgek (150), lgzszervi betegsgek (120), reums 3. bra A fehr liliom megbetegedsek (80), hgyivarszervi lepelleveleinek s megbetegedsek (70), szv- s rrendszeri virgtakarjnak hasznlata ltalnos a npi betegsgek (40), idegrendszeri betegsgek (30), sebkezelsben magzatelhajts, ngygyszati betegsgek (30) s lz (30). Az e terleteken gyakrabban hasznlt nvnyeket az 1. sz. tblzat sszegzi. A tpllkknt fogyasztott kzel 130 nvnyfaj tbb mint ktharmadt gygynvnyknt is hasznostottk s soknak napjainkig fennmaradt az ilyen jelleg alkalmazsa. Ezek kztt megtallhatk az nsgeledelknt fogyasztott nvnyek, a klnfle gymlcsk, zldsgek, fszerek, a gabonaflk s az olajosmagv nvnyek. Ilyen fajok pldul a vrshagyma (Allium cepa L.), a fokhagyma (Allium sativum L.), a kapor (Anethum graveolens L.), a zeller (Apium graveolens L.), a torma (Armoracia lapathifolia Usteri), a fejeskposzta (Brassica oleracea L. convar. capitata), a paprika (Capsicum annuum L.), a kmny (Carum carvi L.) a katngkr 4. bra A npi orvoslsban (Cichorium intybus L.), a srgarpa (Daucus vltozatos formban hasznlt carota L.), a di (Juglans regia L.), a len (Linum cspspaprika szmos nvnyi ksztmnynk usitatissimum L.), a menta (Mentha sp.), a hatanyagainak a forrsa paradicsom (Lycopersicon esculentum Mill.), a kles (Panicum miliaceum L.), a petrezselyem

(Petroselinum crispum /Mill./. A.W.Hill.), a gyeprzsa (Rosa canina L.), a bodza (Sambucus sp.), a csombord (Satureja sp.), a burgonya (Solanum tuberosum L.), a gyermeklncf (Taraxacum officinale Weber in Wiggers), a kakukkf (Thymus sp.), a bza (Triticum aestivum L.), a csaln (Urtica sp.), a kukorica (Zea mays L.) stb. [20-22]. A magyar npi orvoslsban hasznlt fajok jelents rszt napjainkban is szles krben alkalmazzk a fito- s aromaterpiai kezelseknl, illetve fontos szerepet tltenek be az egyre npszerbb s terjedben lv ngygytsban. A gygynvnyek s/vagy gygynvny tartalm ksztmnyek rtkelsvel s forgalomba hozatalval foglalkoz szakhatsgok ltal hasznlt nvny s droglistkban, monogrfikban, sszefoglal ktetekben, valamint a hazai s klfldi gygyszerknyvekben tbb mint 150 olyan nvnyfaj szerepel (a fajok tbb, mint 30%-a), amelyet a magyar npi orvoslsban is alkalmaztak az emberek betegsgeinek kezelsre. De figyelmet rdemel az is, hogy a farmakognzia s a fitoterpia tantrgyak eurpai oktatsban hasznlt nhny fontosabb szakknyvben szerepl nvnyfajok tbb mint 40%-t a magyar npi orvoslsban is alkalmaztk, ami szintn e fajok hatsossgt s valsznstheten biztonsgos alkalmazhatsgt jelzi [22]. Nvnyi drogok, fitoterpis ksztmnyek nyersanyagai A gygy- s illolajos nvnyek termesztse, feldolgozsa, kereskedelme a gondok, nehzsgek ellenre ma is sikergazatnak tekinthet, s az ellltott nvnyek egy rsze hagyomnyos nemzeti termkknt, azaz Hungaricumknt (pl. levendula, majoranna) jelenik meg az exportpiacon. A gygynvnyekkel hasznostott terlet az utbbi vekben tlagosan 35-40.000 ha krl volt s az ellltott drogmennyisg elrte a hektronknti 1 tonns tlagot. A termesztett nvnyfajok szma meghaladja az 50-et, a fontosabbak kz tartozik a fehr mustr (Sinapis alba L.), a mk (Papaver somniferum L.), a konyhakmny (Carum carvi L.), a koriander (Coriandrum sativum L.), az deskmny (Foeniculum vulgare Mill.), az nizs (Pimpinella anisum L.), a mriatvis (Silybum marianum Gaertn.), a kapor (Anethum graveolens L.) s a kamilla (Matricaria recutita L.). Az llamilag elismert gygynvnyfajtk szma 65. A megtermelt illolaj ves mennyisge elri a 100 tonnt. A vadon begyjttt nvnyfajok szma meghaladja a szzat, a bellk ellltott drogok pedig a 150-et. A jelentsebb vadon l nvnyek begyjtsvel ellltott fontosabb drogok: a csalnlevl (Urticae folium), a mezei zsurlf (Equiseti herba), a vadgesztenye mag (Hippocastani semen), a csipkebogy (Cynosnati pseudofructus), a bodzabogy (Sambuci fructus), az orbncf (Hyperici herba), a kamillavirg (Chamomillae anthodium), a gyermeklncf levl gykrrel (Taraxaci radix cum herba), a fagyngy (Visci stipes), az aranyvesszf (Solidaginis herba), a cickafarkf (Achilleae herba), a bodzavirg (Sambuci flos) s a hrsfavirg (Tiliae flos) [23-25].

A VII. Magyar Gygyszerknyvben 71 nvnyi drog, 16 illolaj, 6 zsros olaj s 20 fle kivonat (extraktum, tinktra) hivatalos. A Kereskedelmi Miniszter 6/1990 (IV.5.) rvnyben lv de fellvizsglatra szorul rendelete 267 nvnyi drog s illolaj szabad kiskereskedelmi forgalmazst engedlyezi [26-27]. Gygytermkek, nvnyi alap ksztmnyek, szablyozs Az 1970-es vek vgtl s az 1980-as vek elejtl a nemzeti gygynvny konferenciinkon s a gygyszerszeti kongesszusok gygynvny szekciiban a gygynvnyek hatanyagainak vizsglata mellett egyre gyakrabban hangzottak el olyan eladsok, amelyek a fitoterpival kapcsolatos defincik s krdsek tisztzsval, ill. a gygynvnyek hatstani vizsglataival foglalkoztak. Az els, kifejezetten fitoterpival foglalkoz szakmai rendezvnyre 1983-ban kerlt sor Magyarorszgon, azta vente volt olyan szakmai rendezvny, amely rszben vagy teljes egszben a jelzett tmakrk megvitatsval foglalkozott. A nvnyi eredet, szintetikus gygyszerksztmnyeknl enyhbb hatsokkal br s az ngygyts keretein bell is alkalmazhat ksztmnyek (teakeverkek, nvnyi kivonatok, nvnyi hatanyagokat tartalmaz klsleg alkalmazhat szerek stb.) irnt megnyilvnul risi lakossgi igny is kzrejtszott a ,, gygytermk rendelet megszletsben. A gygyszernek nem minsl gygyhats anyagok s ksztmnyek nyilvntartsrl s forgalomba hozatalrl kiadott 10/1987. (VIII. 19.) EM rendelet szerint azon termszetes eredet anyagokat tartalmaz ksztmnyek sorolhatk a ,,gygyszernek nem minsl gygyhats anyagok krbe, amelyek kedvez biolgiai hatssal rendelkeznek, orvosi elrs nlkl alkalmazhatak s elrsszer hasznlat esetn egszsgi rtalmat nem okoznak. A rendeletben emltett termkkategrik: a ksztmnyt a npgygyszatban deklarlt tnetek kezelsre alkalmazzk (I:), deklarlt hatst llatksrletek bizonytottk (II.), deklarlt hatst az OGYI ltal elrt gygyintzeti vizsglatok bizonytottk (III.). A rendelet megszletse nagymrtkben sztnzte a termszetes eredet anyagokat tartalmaz ksztmnyek gyrtst s elterjedst az ngygytsban, illetve a komplementer medicina s a fitoterpia irnt rdekld orvosok krben. A90-es vek els felben tbb olyan magyar, angol illetve nmet nyelv kiadvny jelent meg, amelyek a magyar gygynvnyeket s nvnyi ksztmnyeket mutattk be [28-29]. Az Orszgos Gygyszerszeti Intzet (OGYI) ltal, magyar s angol nyelven kiadott Gygytermk Vademecum 95, 96 s 97-es kteteibl kzel ngyszz, 1986 janur s 1997 jnius 30. kztt gygytermkknt nyilvntartsba vett ksztmny sszettelrl, a f- s egyb hatsokrl, a javallatokrl, az ellenjavallatokrl, az alkalmazsrl, a figyelmeztetsekrl, a lejrati idrl stb. tjkozdhatnak a gygyulni vgy betegek s szakemberek egyarnt. E ksztmnyek dnt tbbsge nvnyi eredet anyagokat/hatanyagokat tartalmaz [30].

Az Orszggyls ltal 1998. mrcius 16-n elfogadott s 1999. janur 1-n letbe lpett, az emberi felhasznlsra kerl gygyszerekrl szl 1998. vi XXV. trvny a nemzetkzi jogszablyok s ajnlsok figyelembevtelvel hatrozza meg a gygyszerrel, gygyszerelltssal, valamint a gygyszert felhasznlk jogaival kapcsolatos alapvet rendelkezseket. A trvny 25. paragrafusnak 5. bekezdse, valamint a 24. bekezds ,,e pontja szerint ,,gygytermkknt a trvny letbe lpse utn ,,gygytermkknt nem trzsknyvezhet egyetlen ksztmny sem s a korbban e termkkategriban nyilvntartsba vett s forgalombahozatali engedlyt kapott termszetes, tbbnyire nvnyi eredet gygyszereket is ,,gygyszernek kell tekinteni. Az tves ,,trelmi id letelte utn azok a jelenlegi gygytermkek, amelyek megfelelnek a gygyszerekkel szemben tmasztott kvetelemnyeknek (pl.: jl meghatrozott alkalmazsi kr, tudomnyos mdszerekkel igazolt hatsossg, relatv rtalmatlansg s garantltan j minsg) vrhatan nem vnykteles (OTC) gygyszerknt kerlnek majd forgalomba. Erre legnagyobb eslyk a III. gygytermk kategriban nyilvntartott klinikai ksrletekkel altmasztott ksztmnyeknek van. Ha viszont a gyrt nem tudja a kvnt dokumentumokat a hatsg rendelkezsre bocstani, valsznleg csak terpis alkalmazs megjellse nlkl, trendkiegsztknt vagy kozmetikumknt forgalmazhatja ksztmnyt. 1999 novemberben 441 gygytermk volt forgalomban, 299 ksztmny rtkelse pedig folyamatban volt vagy mg nem kerlt forgalomba. A forgalomban lv ksztmnyek 52%-a kizrlag nvnyi hataanyagot, 16%-uk pedig a nvnyi hatanyagok mellett svnyi anyagot s/vagy vitamint tartalmaz. A tbbi ksztmny hatanyagknt klnfle kombincikban tartalmaz svnyi anyagokat, vitaminokat s llati eredet anyagokat [31]. A kozmetikumok s trend-kiegszt ksztmnyek forgalomba hozatalt kln rendeletek szablyozzk. Az ezek alapjn forgalomba hozott, gygynvnykivonatot is tartalmaz ksztmnyek szmt a hivatalos kzzttel hinya miatt nem lehet pontosan meghatrozni, de szmuk valsznleg meghaladja az 1000-et. A fentebb idzett ,,gygyszertrvny rtelmben a gygytermkek gygyszerr trtn tminstsnek feltteleit az egszsggyi miniszternek kell rendeletben szablyoznia (ez mg nem trtnt meg). A rendelet kidolgozshoz az OGYI ltal benyjtott javaslat az eurpai trzsknyvezsi gyakorlatot veszi alapul. A gygyszerknt korbban bejegyzett s jelenleg is forgalmazott ksztmnyekben nvnyi hatanyagok (azuln, kapszaicin, mentol, kmfor, koffein, teofillin, mkalkaloidok, szilimarin, szilibinin stb.) mellett nvnyi kivonatok (Extractum silybi mariani fructus, Extractum gingko bilobae folium, Extractum sabalis serrulatae fructus, Extractum rosae centifoliae folium, Extractum fumariae, Extractum rhei siccum, Extractum curcumae, Extractum frangulae, Extractum valerianae) s illolajok (pl. Aetheroleum terebinthinae, Aetherolem cinnamomi, Aetheroleum menthae piperitae, Aetheroleum millefolii, Aetheroleum lavandulae stb.) is megtallhatk [32-33]. A hivatalos vnymintk gyjtemnyben (FoNo VI.) pedig

66 olyan ksztmny (pl. decoctum, elixirium, gutta, infusum, mixtura, pilula, pulvis, sirupus, species, tinctura stb.) tallhat, amely valamilyen nvnyi kivonatot s/vagy illolajat tartalmaz [34]. Oktats, tovbbkpzs A fitoterpia s a nvnyi eredet ksztmnyek alkalmazsa irnt rdekld gygyszersz- s orvoshallgatk szmra tbb orvosi egyetemnken tartanak a 90-es vek eleje ta fitoterpia tmakr specilis kollgiumokat, az utbbi vekben pedig orvoshallgatk ktelezen vlaszthat tantrgyknt is felvehetik a fitoterpit. Mindezek mellett a gygynvny- s drogismereti tanszkek oktati rendszeresen vesznek rszt a drogria kereskedk s gygyszertri szakasszisztensek kpzsben, akiknl a gygynvny- s gygytermkismeret kiemelked fontossg vizsgatrgy. A fitoterpia alkalmazsnak elterjedst az egyetemi kpzs mellett segtik a gygynvnyek s nvnyi ksztmnyek terpis alkalmazsnak krdseivel is foglalkoz folyiratok (pldul Fitoterpia, Komplementer Medicina, Gygyszerszet), az 1991-ben megalakult Magyar Fitoterpis Trsasg ltal 1993 ta ves rendszeressggel megtartott fitoterpis napok, valamint az orvosegyetemek gygynvnys drogismereti intzeteinek ms tanszkekekkel/intzetekkel egytt vgzett kutatsai, illetve tovbbkpz eladsai. A Magyar Francia Fitoterpiai Alaptvny 1992-1996 kztt ugyancsak komoly szerepet tlttt be az orvosok (pl. csaldi s gyermekorvosok) s gygyszerszek fitoterpiai tovbbkpzsben, hiszen a rsztvevk kitn, gyakorlati tapasztalatokkal rendelkez francia s magyar eladktl hallhattak eladsokat. A fitoterpis tovbbkpzsekkel kapcsolatban meg kell emlteni, hogy a npjlti miniszter ,,termszetgygyszati tevkenysg gyakorlsnak egyes krdseirl szl 11/1997. (V.28.) NM rendelete a fitoterpia alkalmazst nem kti orvosi s egyb egyszsggyi diplomhoz, hanem vizsgval vgzd tovbbkpzs utn kaphatnak fitoterapeuta kpestst a jelentkezk. Ugyanakkor egyeztet trgyalsok folynak arrl, miknt tehetnek majd a jvben a ,,termszetgygysz orvosok is fitoterpis tevkenysgre feljogost szakvizsgt. Befejezs Magyarorszgon az egsz gygynvnyvertikum szablyozsa jelents talakuls alatt ll, hiszen a klnbz terleteket rint jogszablyokat az Eurpai Unihoz trtn csatlakozs rdekben az unis irnyelveknek megfelelen kell talaktnai. A sok nehzsggel jr tmeneti idszak remlheten gy zrul majd le, hogy a gygynvnyek fitoterpis alkalmazsa tern minden hasznos s jl bevlt gyakorlat tvtelre kerl, ami a gygynvnyek alkalmazsa tern meglv vszzados tapasztalataink s rtkeink mell kapcsoldva nagy mrtkben segthetn a kor sznvonalak megfelel fitoterpia tovbbi terjedst.

1. sz. tblzat A humnbetegsgek kezelsre gyakrabban hasznlt gygynvnyek a magyar npi orvoslsban1 Nvnyek neve 1 Achillea sp. - cickafark Agrimonia eupatoria - kznsges prlf Allium cepa - vrshagyma Allium sativum - fokhagyma Aristolochia clematitis farkasalma* Armoracia rusticana - kznsges torma Artemisia absinthium - fehr rm Betula pendula - kznsges nyrfa Brassica oleracea - fejeskposzta Capsicum annuum - fszerpaprika Carum carvi - konyhakmny Centaurium erythraea - kis ezerjf Chelidonium majus - vrehull fecskef Cichorium intybus - mezei katng Daucus carota - srgarpa Equisetum arvense - mezei zsurl Helleborus purpurascens - pirosl hunyor Hyosciamus niger - belndek Hypericum perforatum - kznsges orbncf Juglans regia -kznsges di Juniperus communis - kznsges borka Leonorus cardiaca - szrs gyngyajak Lilium candidum - fehr liliom Linum usitatissimum - len Lycopersicon esculentum - paradicsom
1

Alkalmazsi terletek 3 4 5 6 7 8

9 2 2,3 2,6 6 2,4 2 4 4 2 2 2 5 2 1,2

1 2 6 1,2 -

1 = sebek, 2 = emsztrendszeri betegsgek, 3 = lgzszervi betegsgek, 4 = reums betegsgek, 5 = hgyivarszervi betegsgek, 6 = szv s rrendszeri betegsgek, 7 = neurzis s ms idegrendszeri panaszok, 8 = lz, 9= az E- monogrfikban az alkalmazsi terletek valamelyiknl van tudomnyos igazols * a leveleibl ellltott ksztmnyek hasznlatt rkkelt hats hatanyagai miatt betiltottk

10

.. tblzat folytatsa Nvnyek neve 1 Matricaria recutita - kamilla Mentha sp. - menta-fajok Petroselinum crispum - petrezselyem Picea sp., Pinus sp., Abies sp. - fenyfajok Plantago sp. - tif-fajok Rosa canina - gyeprzsa, csipkebogy Rumex sp. - lrom fajok Sambucus ebulus - gyalog bodza Sambucus nigra - fekete bodza Solanum tuberosum - burgonya Symphytum officinale - fekete nadlyt Taraxacum officinale - pongyola pitypang, gyermeklncf Thymus sp. - kakukkf-fajok Tilia sp. - hrsfa-fajok Triticum aestivum - bza Tussilago farfara - martilap Urtica dioica - nagy csaln Verbascum sp. - krfarkkr fajok Zea mays - kukorica 2 Alkalmazsi terletek 3 4 5 6 7 8 9 1, 2, 3 5 2, 4 2 2 4 2 2 4 2

1= sebek 5= hgyivarszervi megbetegedsek 2= emsztrendszeri megbetegedsek 6= szv- s rrendszeri 3= lgzszervek betegsgei megbetegedsek 4= reums megbetegedsek 7= neurzis s ms idegi eredet panaszok 8= lz 9= az E- monogrfikban az alkalmazsi terletek valamelyiknl van tudomnyos igazols * a leveleibl ellltott ksztmnyek hasznlatt rkkelt hats hatanyagai miatt betiltottk

11

Selected bibliography 1) Grynaeus, T.: Isa por.., A honfoglals s rpd-kori magyarsg betegsgei s gygytsuk. Fekete Sas Kiad, Budapest, 1996. 2) Grynaeus, T.: Rgi magyar (gygy)nvnynevek, 15-17. szzad, Orvostrtneti Kzlemnyek, Communicationes De Historia Artis Medicinae, suppl. 9-10., 1977, 31-49. 3) Grynaeus, T. : Rgi magyar (gygy)nvnynevek mutatja, 15-17.szzad, Orvostrtneti Kzlemnyek, Communicationes De Historia Artis Medicinae (86): 131-137. 1978. 4) Grynaeus, T.: A honfoglals s rpd-kori magyarsg nvnyei. In Pcs, ., Voigt, V. (eds.): sk, tltosok, szentek. Tanulmnyok a honfoglalskor s rpd-kor folklrjbl. pp.121-137., 1996. 5) Szab, T.A.: Trtneti, etnobotanikai s gnforrs-kutatsok a termesztett nvnyek s a vadon l rokonfajok evolcis folyamatainak feltrsra a Krpt-medence trsgben. Doktori tzisek. pp. 3-5., Budapest-Szombathely 1995. 6) Csejtei I.: A borblymester hagyatka. Csokonai Jzsef debreceni chirurgus receptknyve. Csokonai Kiad, Debrecen, 1990. 7) Diszegi, S.: Orvosi Fvsz Knyv. Nyomtatta Csthy Gyrgy, 1813. 8) Melius, P.: Herbarium. Kriterion Knyvkiad, Bukarest, 1978. 9) Ppai Priz, F.: Pax Corporis. Magvet Knyvkiad, Budapest, 1984. 10) Szlatky, M. (ed.): ,,Minden doktorsgot csak ebbl ksrtek. Szemelvnyek orvosi kziknyvekbl. Magvet Kiad, Budapest, 1983. 11) Weszelszky A.: A nvny-plntk orszgbl val erdei s mezei gyjtemny. Pest 1789. 12) Magyary-Kossa, Gy.: Magyar llatorvosi Knyvszet (1472-1904). Budapest, 1904. 13) Magyary-Kossa, Gy.: Magyar Orvosi Emlkek. I-III. Budapest, 1931. 14) Magyary-Kossa, Gy.: A hazai gygynvnyek hatsa s orvosi hasznlata. Budapest, .n. 15) Vajkai, A.: A magyar npi orvosls kutatsa. A Magyar Npkutats Kziknyve, Budapest, 1948. 16) Hoppl M., Tr L.: Npi gygyts Magyarorszgon (Ethnomedicine in Hungary)., Orvostrtneti Kzlemnyek, Supplementum 7-8: 13-127., 1975. 17) Antall J., Buzinkay G. (eds.): Orvostrtneti Kzlemnyek, Communicationes de Historia Artis Medicinae., Suppl. 11-12., 1979. 18) Rcz G., Rcz-Kotilla E., Szab L. Gy.: Gygynvnyismeret. A fitoterpia alapjai. SANITAS Termszetgygyszati Alaptvny. Budapest, 19) Rcz, G.: szbeli kzls 20) Babulka, P.: Evaluation of medicinal plants used in Hungarian ethnomedicine, with special reference to the medicinally used food plants., in Schrder, E. et al. (eds.): Medicines and foods. Ethnopharmacological approach., pp. 129-138., ORSTOM - Socit Franaise d'Ethnopharmacologie, Paris, 1996.

12

21) Babulka, P.: A magyar npi orvoslsban hasznlt nvnyek. Komplementer Medicina 2(1): 6-17., 1998. 22) Blumenthal, M. (ed.): The Complete German Comission E Monographs. American Botanical Council, Austin, Texas, 1998. 23) Bernth J. (szerk.) Vadon term s termesztett gygynvnyek. Mezgazda Kiad, Budapest, 1993. 24) Bernth, J.: A gygy- s illolajos nvnyek hasznostsnak nemzetkzi trendje, piaci rszvtelnk bvtsnek felttelei, httranyag a Fldmvelsgyi s Vidkfejlesztsi Minisztriumban tartott munkartekezlethez., October 1999. 25) Nyiredy Sz.: Piacralps lehetsgei, fejleszts, minsg, minsts a gygynvnyvertikumban cm rendezvny keretben tartott elads. Kertszeti s lelmiszeripari Egyetem, 1999. november 27. 26) Szerkeszt Bizottsg: Formulae Normales VI. kiads, Medicina Knyvkiad, Budapest, 1995. 27) Kereskedelmi miniszter 6/1990. (IV.5) KeM rendelete a kiskereskedelemben szabadon forgalmazhat drogokrl, illetve illolajokrl. 28) ITD Hungary: Hungarian medicinal plants. Published under the Sponsorship of the Trade Development Fund 1995. 29) Kry, ., Mozsgai, K.(eds.): Termszetpatika (Apothecarys shop of nature). A Magyar Gygyszerszeti Trsasg Gygynvny Szakosztlynak kiadvnya, 1992. 30) Orszgos Gygyszerszeti Intzet: Gygytermk Vademecum 95, 96, 97, Primexpharma Kft., Budapest, 1995,1996,1997. 31) Varjn Bogdn, M., Szke, K., Pal, T.: A gygytermkek ltjogosultsga 1996-ban. A vny nlkl is kaphat gygyszerek s gygytermkek jelenlegi helyzet Magyarorszgon., Fitoterpia 2(1): 3-7. 1996. 32) Orszgos Gygyszerszeti Intzet: Vademex 1997. Melinda Kft., Budapest. 33) Frst Zs.: Gygyszertan. Medicina Knyvkiad Rt., Budapest 1999. 34) Szerkeszt Bizottsg: Formulae Normales VI., Medicina Knyvkiad 1995. 35) Minker, E.: Quid est phytotherapia? A fitoterpia egyetemi oktatsnak megkezdse rgyn. Gygyszerszet 37 (1): 5-9.