Perkhidmatan Pergigian Sekolah Pengenalan Perkhidmatan pergigian sekolah secara incremental telah diperkenalkan pada tahun 1985.

Penjagaan kesihatan pergigian yang komprehensif dan sistematik ini diberi untuk memastikan murid-murid sekolah mempunyai kesihatan mulut yang baik apabila mereka tamat zaman persekolahan. Jururawat pergigian bertanggungjawab memeriksa dan merawat murid-murid tersebut di bawah penyeliaan dan pengawasan doktor pergigian. Perkhidmatan Kesihatan Pergigian Sekolah disampaikan melalui:

Klinik Pergigian Sekolah Klinik-klinik pergigian sekolah terletak dalam bilik khas di sekolah-sekolah rendah atau menengah tajaan kerajaan yang terpilih.

Pasukan Pergigian Bergerak Pasukan ini memberikan perkhidmatan kesihatan pergigian kepada murid-murid sekolah, termasuk yang tinggal di kawasan pedalaman. Klinik pergigian sementara diadakan di tempat yang sesuai di sekolah, menggunakan peralatan mudah alih.

Klinik Pergigian Bergerak Merupakan sebuah kenderaan yang diubah suai serta dilengkapi dengan kerusi dan peralatan pergigian. Klinik ini memberikan perkhidmatan kepada murid-murid di sekolah-sekolah yang mempunyai ruang terhad.

Perkhidmatan yang disediakan di sekolah adalah penjagaan pergigian asas termasuk pendidikan kesihatan pergigian, pemeriksaan, tampalan, penskaleran dan penggilapan gigi.

murid-sekolah tersebut akan dirujuk kepada pegawai pergigian atau pakar pergigian. layak menerima rawatan ini. .Jika rawatan yang kompleks diperlukan. Rawatan asas yang diberikan kepada murid-murid sekolah tidak dikenakan sebarang bayaran dan semua murid sekolah rendah dan menengah tajaan kerajaan yang diberi keizinan (consent) oleh ibu bapa atau penjaga.

Email Email adalah jaringan yang berfungsi untuk melindungi tulang gigi dengan zat yang sangat keras yang berada di bahagian paling luar gigi manusia. Fungsi utama dari gigi pada manusia adalah untuk merobek dan mengunyah makanan.FAKTA MENGENAI GIGI Gigi adalah bahagian keras yang terdapat di dalam mulut. Mereka memiliki struktur yang bervariasi yang memungkinkan mereka untuk melakukan banyak tugas. . Pada bahagian gigi manusia terstruktur / tersusun atas 4 (empat) jaringan yakni : 1.

3. Semen / Sementum Semen merupakan bagian dari akar gigi yang berdekatan dengan tulang rahang di mana gigi manusia tumbuh. . Rongga Gigi Rongga gigi adalah rongga yang di dalamnya terdapat kapilari darah dan urat saraf 4.2. Tulang Tulang merupakan lapisan yang berada pada lapisan setelah email yang dibentuk dari ion karbonat.

Jenis-jenis Gigi dan Fungsinya Gigi Kacip Gigi taring Gigi Geraham kecil Gigi Geraham Besar JENIS GIGI KEDUDUKAN FUNGSI memotong makanan Menyiat dan mengoyak makanan Memecah makanan Insisor ( Gigi Kacip ) Di bahagian hadapan mulut Canine ( Gigi Taring ) Di sisi insisor ( gigi kacip ) Premolar ( Geraham Kecil ) Molar ( Geraham Besar ) Di belakang Canine ( gigi taring ) Di belakang premolar ( Geraham Menghancur dan gigi kecil ) melumatkan makanan .

Kepentingan gigi primer (gigi susu) Sepertimana gigi kekal sepatutnya bertahan sepanjang hayat. Kebanyakan gigi hilang/tercabut disebabkan penyakit gusi dan masalah ini boleh diatasi dengan penjagaan di rumah yang sempurna dan temujanji berkala dengan doktor gigi. Ini dapat mengelakkan gigi kekal tumbuh senget atau bertindih. . Adalah penting untuk melindungi anak anda dari kerosakan/pereputan gigi susu yang menyakitkan.Kepentingan Penjagaan Gigi. Gigi susu kanak-kanak digunakan untuk mengunyah makanan dengan sempurna. gigi susu juga sepatutnya tahan sehingga gigi kekal mula tumbuh. Panduan Penjagaan Oral Baru lahir hingga 24 bulan • Bersihkan mulut kanak-kanak dengan kain kasa atau kain selepas makan dan sebelum tidur. Ia juga menyediakan ruang di dalam rahang untuk gigi kekal tumbuh. bercakap dengan jelas dan memupuk rasa harga diri yang baik. Penyakit Gigi dan Rawatan Aspek yang terpenting bagi penjagaan gigi dan gusi ialah kebersihan mulut yang baik sama ada di rumah mahupun ketika di dalam bilik pembedahan bersama doktor gigi. • Mengatur tabiat makan anak anda. • Elakkan membiar bayi anda tertidur dengan botol susu di dalam mulutnya kecuali ia diisi dengan air kosong sahaja.

• Berjumpa dengan doktor gigi apabila gigi pertama muncul atau jika gigi pertama tidak muncul setelah anak anda mencapai umur 1 tahun. Umur 8 tahun adalah purata umur kanak-kanak mampu memberus gigi sendiri.• Berhentikan anak anda secara beransur-ansur dari susu badan atau botol apabila mencapai umur 1 tahun. Berjumpa doktor gigi untuk pembersihan gigi secara berkala. • Teruskan mencuci bahagian-bahagian dalam mulut yang lain dengan kain kasa atau kain. Manakala flos gigi boleh dilakukan sendiri apabila mencapai umur 10 tahun. . • • Mula menggunakan flos di bahagian-bahagian gigi yang rapat. • Gosok gigi dengan menggunakan berus gigi yang kecil dan lembut selepas makan dan sebelum tidur. • Berbincang dengan doktor gigi atau pakar kanak-kanak mengenai tambahan florida. Umur 2-6 tahun • Ibu bapa perlu terus membersihkan mulut anak-anak dan membenarkan mereka mengambil bahagian berdasarkan minat dan kebolehan. Umur 6-12 tahun • Mula memindahkan tanggungjawab memberus dan flos gigi kepada kanak-kanak di bawah pengawasan ibu bapa.

berkumurlah dengan air. . • Gunakan alat pelindung mulut jika anda terlibat dalam sukan seperti bolasepak dan hoki. Jika anda tidak dapat memberus gigi selepas makan. iaitu selepas makan sarapan pagi dan sebelum tidur. • • Gunakan ubat gigi berflorida atau jel untuk menguatkan struktur enamel gigi. Gosok gigi sekurang-kurangnya 2 kali sehari sebaik sahaja selepas makan. • • Menggunakan pengedap (sealant) untuk gigi geraham kekal. Jika perlu teruskan mengambil florida tambahan seperti yang telah dipreskripsikan oleh doktor.• Kanak-kanak harus memberus gigi menggunakan teknik dan jenis berus gigi yang disyorkan oleh doktor gigi mereka. Penjagaan sendiri • • Makanlah makanan yang seimbang dan pelbagai. Berus gigi dua kali sehari. Kanak-kanak dari semua peringkat umur • • Tukar berus gigi setiap 3-4 bulan sekali. • Sentiasa memakai tali pinggang keselamatan ketika memandu. Jalani pemeriksaan dengan doktor gigi setiap 6 bulan .mulakan pemeriksaan gigi anak-anak anda pada umur 3 tahun.

. karbohidrat yang halus (telah disaring) dan apa-apa bentuk gula.  Kepalanya leper dan disesuaikan supaya boleh sampai ke mana-mana bahagian mulut. kek. Berhenti mengambil alkohol dan menggunakan produk daripada tembakau.selepas sarapan dan sebelum tidur dan berkumurlah selepas setiap kali makan dan snek. Ciri-ciri yang penting semasa memilih berus gigi ialah:  Pemegang yang mudah dikendalikan. dapatkan nasihat doktor gigi sama ada anda perlu memakai alat tertentu untuk mengelakkan dari menggesel gigi. Elakkan daripada menghisap buah lemon atau mengunyah aspirin dan pil vitamin C. Asid ini akan menghakis enamel gigi. pastri. Jika tidak beruslah gigi sekurangkurangnya 2 kali sehari . Memberus gigi Jika boleh beruslah gigi anda setiap kali selepas makan. Jangan gunakan gigi untuk membuka klip kertas dan lain-lain. Mengambil makanan bergula menyebabkan bakteria membentuk asid yang akan _memakan_ gigi. jangan menggigit batang paip tersebut. pen atau pensil. Pemberusan yang sempurna melibatkan pemilihan dan penjagaan berus gigi serta penggunaannya yang betul. • • • • • Jangan mengunyah ais. bentuk dan panjangnya. Jika anda menghisap paip. Terdapat banyak jenis berus gigi yang boleh didapati di pasaran dalam pelbagai saiz.• Jika anda menghadapi masalah mengunyah gigi semasa tidur. gula-gula. mengambil minuman ringan.

 Letakkan berus gigi di sepanjang pangkal gigi-gusi dan berus dengan gerakan memusing atau menyapu menghala ke permukaan gigi. tidak kira teknik mana yang dipilih. Kaedah-Kaedah Memberus 1. Bagaimanapun. Gerakan membulat. panjang menirus. 3. bukannya sekuat mana atau sekerap mana.Semua teknik memberus berikut boleh digunakan:  Letakkan kepala berus gigi pada sudut 450 di sisi barisan gigi. Gerakan menggetar : Pegang berus pada kedudukan 450 di sisi barisan gigi dan gosokkannya di sepanjang permukaan pangkal gigi-gusi dan di atas permukaan gigi. Gerakan menyapu: Letakkan berus pada pangkal gigi-gusi dan sapu atau pusingkan berus menghala ke permukaan gigi.  Putarkan berus dalam gerakan membulat di sepanjang pangkal gigi-gusi dan permukaan gigi.  Dalam semua kaedah di atas.: Putar berus dalam gerakan membulat dari pangkal gigi-gusi mengelilingi permukaan gigi. anjal dan berbentuk bulat di hujungnya. Terdapat 3 kaedah memberus gigi yang boleh dipilih. Dengan perlahan gosokkan di sepanjang pangkal gigi-gusi dan permukaan setiap gigi.  Bulu-bulu berusnya diperbuat daripada filamen nilon yang lembut. 2. gusi dan juga lidah perlu di berus kerana ia biasanya mengandungi kuman. ketelitian anda memberus yang menentukan kebersihan gigi. . Permukaan berus yang padat.

Teknik flos yang berkesan • Tegangkan lebih kurang 1 inci flos di antara dua jari. jika gusi di antara gigi tersebut sudah menjadi rata/leper. diikuti gigi bawah. kaedah flos tidak lagi berkesan.  Akhirnya bersihkan permukaan mengunyah gigi atas. Flos juga merupakan alat yang penting untuk mencegah penyakit gusi.  Bersihkan permukaan dalam gigi bawah. atau membentuk lekuk yang dalam (lekang dari gigi). Teknik flos Flos gigi yang dilakukan secara tekal dapat membersihkan plak dan partikel makanan dari celah-celah gigi yang tidak dapat dicapai dengan berus gigi.Teknik memberus yang betul  Bersihkan permukaan luar gigi atas. (Memegang lebih dari satu inci flos akan menyebabkan kurang kawalan oleh jari semasa menggerakkannya di celah gigi).  Bersihkan permukaan dalam gigi atas. menyusut dengan teruk. Bagaimanapun. . diikuti dengan permukaan luar gigi bawah.

• Untuk mengeluarkan flos. . Jangan memaksa atau merentap flos (semasa memasukkan atau semasa mengeluarkannya). • • Untuk membersihkan gusi. sangat panas atau sangat sejuk.• Untuk membersihkan gigi. gerakkan flos ke atas dan ke bawah juga ke depan dan ke belakang secara lembut dan perlahan-lahan. Penyakit Gigi dan Rawatan Bila anda perlu berjumpa doktor gigi? • Anda merasa sakit gigi apabila memakan makanan yang manis. Ini mungkin akan mencederakan atau menyebabkan tisu gusi yang lembut menjadi lebam. gunakan pergerakan yang sama iaitu ke belakang dan ke depan untuk menggerakkannya ke luar dan menjauhi gigi. • Rasa dalam mulut yang tidak sedap berpunca darii makanan atau bakteria yang terperangkap di dalam rongga. Dengan perlahan-lahan. gerakkan flos berulang kali ke belakang dan ke depan di bawah gusi. lengkungkan flos di sekeliling bahagian dasar gigi. • Gigi berlubang.

Gusi menyusut. kemerahan dan sensitif. Jika ia tidak dibersihkan dalam masa 24 jam. plak ini akan mula mengeras disebabkan enapan garam kalsium dari air liur dan membentuk kalkulus. sisa makanan akan ditukarkan menjadi plak melalui tindakan penguraian bakteria. Masalah oral yang umum Plak dan kalkulus Plak merupakan lapisan nipis dan melekit mengandungi bakteria yang sentiasa terbentuk di dalam mulut. Jika dibiarkan.• • • • • • • • Gusi berdarah semasa memberus gigi. Nafas terus-terusan berbau. Terdapat ruang di antara gigi (gigi menjadi jarang). Struktur enapan yang keras dan melekat kuat ini hanya dapat disingkirkan melalui pembersihan gigi oleh doktor iaitu "pengikisan". plak ini akan menebal dan bakteria akan membiak. Gigi longgar. Terdapat nanah di sekitar gusi dan gigi. Gigi yang terdedah di sepanjang garis gusi (pangkal gigi-gusi). ataupun tartar. Selepas makan. Rawatan bagi kes plak adalah seperti berikut(bergantung kepada kes-kes) • • • Penskaleran Root planning Pembedahan gusi . Ianya lembut dan mudah dihilangkan dengan memberus gigi atau flos. Gusi bengkak.

asid ini akan melarutkan enamel gigi dan membentuk lesi karies yang akhirnya memusnahkan gigi jika tidak dirawat. Jika plak ini tidak disingkirkan. Ini dikenali sebagai gingivitis. Apabila plak terbentuk di sepanjang permukaan gusi. Karies gigi Karies gigi merupakan penyakit disebabkan mikrob yang memusnahkan gigi. Jangkitan di bahagian ini akan memusnahkan gentian yang memegang gigi di tempatnya. Keadaan ini dikenali sebagai periodontitis.Penyakit Periodontal Penyebab etiologi utama bagi penyakit periodontal ialah pengumpulan plak bakteria. Sesetengah bakteria plak akan menghasilkan asid dari karbohidrat. ia akan menyebabkan gusi membengkak dan mudah berdarah. toksin akan menyebabkan gusi lekang dari gigi dan membentuk lekuk di antara gigi dan gusi. Tulang penyokong gigi juga akan rosak. Ia menjejaskan tisu-tisu gigi yang keras (enamel). Rawatan karies gigi adalah bergantung kepada keadaan yang ditentukan oleh doktor gigi • • • • Tampalan Rawatan akar Korona gigi Cabutan gigi .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful