P. 1
school

school

|Views: 7|Likes:
Published by Anonymous SBgyhM
education
education

More info:

Categories:Book Excerpts
Published by: Anonymous SBgyhM on Sep 11, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/16/2015

pdf

text

original

AMBIENTI EKONOMIK

Prof. dr. Besim BEQAJ

11-Sep-13

Prof. dr. Besim BEQAJ

1

Besim BEQAJ 2 . 11-Sep-13 Prof.AMBIENTI EKONOMIK  Kuptimi i ambientit ekonomik dhe tregut ndërkombëtar i ndihmon menaxherët të parashohin trendet dhe ngjarjet të cilat mund të ndikojnë në zhvillimin e biznesit të tyre në të ardhmen. dr.

11-Sep-13 Prof. Në ekonominë e tregut prona private është ajo që mbizotron.AMBIENTI EKONOMIK  Liria ekonomike është shkalla deri në të cilën qeveritë intervenojnë në aktivitetet ekonomike. Sistemet ekonomike determinojnë se kush është pronar dhe kush kontrollon resurset. Besim BEQAJ 3 . ndërsa në ekonomitë e planifikuara qeveria kontrollon dhe ka në pronë resurset. dr.

11-Sep-13 Prof. dr. Besim BEQAJ 4 .AMBIENTI EKONOMIK  Krizat ekonomike aziatike dhe dalja nga ajo u kushtëzua me reformat në filozofinë afariste në drejtim të ekonomisë së tregut. Rezultat i kësaj janë kamatat e larta të kapitalit të cilat ulin zhvillimin dhe rritjen ekonomike. Kjo shkakton mosbesimin në qeveritë dhe në pragramet e tyre.  Inflacioni ku çmimet rriten ndërsa vlera e parasë bie mund të sjellë vendin në situatë jokonkurente.

Besim BEQAJ 5 . Besim BEQAJ 11-Sep-13 Prof. dr. dr.TREGJET FINANCIARE NDËRKOMBËTARE Prof.

TREGJET FINANCIARE NDËRKOMBËTARE  Dallimi kryesor i këmbimeve vendore dhe atyre ndërkombëtare qëndron në atë se ne këmbimet vendore përdoret valuta vendore. 11-Sep-13 Prof. Besim BEQAJ 6 . Tarifa këmbimore është çmimi i një njesie monetare.  Këmbimet e jashtme paraqesin denominimin e valutës së në vendi në një njesi monetare të një vendi tjetër. dr. ndërsa në ato ndërkombëtare përdorën shumë valuta dhe kjo paraqet një komplikim në transakcionet bankare në biznesin ndërkombëtar.

firmat e vogla dhe individët  Tregu i këmbimeve të jashtme është i ndarë në “over the counter” apo përmes sporteleve dhe në tregun e këmbimeve tregtare. dr. Besim BEQAJ 7 .TREGJET FINANCIARE NDËRKOMBËTARE  Subjektet kryesore në tregun e monedhave të huaja janë:  Korporatat  Qeveritë  Bankat. 11-Sep-13 Prof.

por me një lëvrim të ardhshëm . Haset në tregun e valutave ku palët pajtohen sot për kursin e këmbimit. Ky treg kërkon transakcione të cilat kryhen menjëherë ose brenda dy ditësh.  TREGU SWAP (tregu i kundërkëmbimeve) paraqet shitje blerje të menjëhershme por me data të lëvrimit të ndryshme. ndërsa lëvrimin e realizojnë në një datë të ardhshme. 11-Sep-13 Prof.TREGJET FINANCIARE NDËRKOMBËTARE  Tregu tgradicional i këmbimeve të huaja është i përberë prej:  SPOT TREGU (Treg i çastit) treg me pagesë e lëvrim të atypëratyshëm. Besim BEQAJ 8 . dr. quhet edhe tregu me pagesë në të holla. Kërkon transakcione të cilat kryhen pas tri apo më shumë ditësh me një vlerë të caktuar valutore.  TREGU FORWARD (Treg për lëvrime të ardhshme) paraqet tregun ku tregtimi behët përmes pajtimit të sotëm për çmimin.

“Future” në koncept është më i ngjashëm me Forward. Euromonedha është valutë e depozituar nga një individ. mirëpo future paraqet kufirin me të ulët të transakcionit. Besim BEQAJ   11-Sep-13 9 . subjekt biznesi dhe Qeveri në bankë jashtë vendit të tyre.TREGJET FINANCIARE NDËRKOMBËTARE   ZHVILLIMET NË TREGUN E VALUTËS “Option” (opcionet) jep të drejtën për të blerë ose shitur monedhën me një çmim në afat të përcaktuar. që emetohet nga firma të mëdha huamarrëse. EUROTREGJET    Termi eurotreg paraqet tregun e monedhave dhe kapitalit në të cilin transakcionet shprehen në monedhë të ndryshme nga ajo e vendit në të cilin kryhen ato. që quhen eurobanka. dr. Psh. përgjithësisht korporata amerikane që tregtohen në tregun europian. Eurodollari. Dallimi me tregun Forward është se ai me kontratë detyrohet të blejë ose të shesë. Prof. Eurobondi është instrument detyrimi afat mesëm e afatgjatë.

Dollarë. atëher valuta shitet me një premi me të lartë. Besim BEQAJ 10 .  Një valutë është konvertibile atëherë kur ajo mund të këmbehet lirshëm me valuta të tjera.  Nese valuta konvertibile pritet që të forcohet në të ardhmen. Dollari Amerikan është valuta me e tregtuar në botë (përafërsisht 87 % të operacioneve bankare).5 mlrd. 11-Sep-13 Prof.TREGJET FINANCIARE NDËRKOMBËTARE  Këmbimi i përafërt tregtar ndërkombëtar brenda një dite është përafërsisht 1. dr. mirëpo nese ajo pritet të bie shitet me një diskont të caktuar. Londra është tregu kryesor i këmbimeve të huaja në botë. Valuta është jokonvertibile atëher kur ajo nuk mund të kembehet lirshëm me valuta të tjera.

11-Sep-13 Prof.  Tregu i Zi nganjeherë është me indikativ për kërkesën dhe ofertën se vetë niveli i këmbimit zyrtar. me qëllim të rritjës së rezervave ndërkombëtare. dr.TREGJET FINANCIARE NDËRKOMBËTARE  DETERMINIMI I KURSEVE KËMBIMORE  FMN (1943) promovon bashkëpunimin monetar ndërkombëtar. promovon stabilitetin ekëmbimit valutor.  SDR (Special Drawing Rights). e drejta për terheqje speciale është themeluar në vitin 1969. Besim BEQAJ 11 . thellon sistemin multilateral të pagesave dhe mundëson përdorimin e resurseve të ndryshme në tregun ndërkombëtar. ndihmon zgjerimin dhe balancimin e rritjës së tregtisë ndërkombëtare.

si dhe faktorë tjerë të cilët rezultojnë nga raportet tregtare. Marketing Prodhim Financa  Këmbimet valutore mund të ndikojnë në vendimmarrjen e biznesit në tri fusha kryesore:    11-Sep-13 Prof. Banka për marrëveshje ndërkombëtare (BIS) ka selinë në Zvicërr dhe vepron si bankë qendrore e bankave nacionale. Besim BEQAJ 12 . Faktorët ndikues në determinimin e kursit këmbimor janë:     pariteti i fuqisë blerëse. dr. dallimet në kamata.TREGJET FINANCIARE NDËRKOMBËTARE    Banka qendrore dhe ato komerciale zyrtarizojnë këmbimet valutore. besueshmëria në aftësitë qeveritare për të menaxhuar ambientin politik dhe ekonomik.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->