πώς να απαλλαγείτε από το κάπνισμα πανεύκολα!

1ος ΤΟΜΟΣ
ver. 2.06

ISBN πρωτοτύπου : 978-960-930271-5
Copyright © 2007, Θανάσης Αποστόλου
Διάθεση – παραγγελίες – επικοινωνία: www.skeftomai.gr
Οι φωτογραφίες του βιβλίου είναι αγορασµένες και πνευµατικά κατοχυρωµένες.

Το βιβλίο γράφτηκε με την εφαρμογή OpenOffice.Org ver. 2.1

Συνοπτικά Περιεχόμενα
1) ΕΝΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ Α∆ΙΕΞΟ∆Ο

8

2) ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ 12
3) ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ

18

4) ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

25

5) ΟΙ ΨΕΥ∆ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

54

6) Ο ΦΟΒΟΣ

77

7) ΕΛΑΦΡΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

83

8) ΣΥΓΚΡΙΝΩ, ΕΠΙΛΕΓΩ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ

87

3

© 2007, s k e f t o m a i . g r -

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ
ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

*Πριν διαβάσετε αυτό το ηλεκτρονικό βιβλίο (είναι η ver.2.06),
ελέγξτε στο skeftomai.gr αν έχετε τη νεότερη έκδοσή του.

1. Πώς είναι δυνατόν να ισχυριστεί κάποιος
ότι βρήκε την «τέλεια μέθοδο», τη στιγμή
που ακόμα και γιατροί συχνά δε μπορούν
να βοηθήσουν;
Αλήθεια γνωρίζετε ότι στον ιατρικό κλάδο τα ποσοστά των
καπνιστών είναι αυξημένα σε σχέση με άλλα επαγγέλματα;
Δηλαδή αυτοί που υποτίθεται ότι θα μας γιατρέψουν από το
κάπνισμα, χρειάζονται απεγνωσμένα τη μεγαλύτερη βοήθεια
για να γιατρευτούν οι ίδιοι! Δεν ακούγεται λίγο περίεργο; Αν
όλος ο αντικαπνιστικός αγώνας είχε αφεθεί στα χέρια των
γιατρών, τότε θα είχε χαθεί οριστικά.

δε χρειάζεται εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. διακόψτε την ανάγνωση και παραγγείλετε την πλήρη έκδοση! Περισσότερα γι αυτό μπορείτε να δείτε στις 3 τελευταίες σελίδες αυτού του ηλεκτρονικού βιβλίου. δε χρειάζεται καν φάρμακα! 2. Η διακοπή του καπνίσματος είναι μία καθαρά πνευματική εργασία που την κάνουμε συνήθως στο σπίτι μας.4 © 2007. λειτουργεί και ως ανεξάρτητο βοήθημα. όμως έχει και στόχο να σας πείσει για την αξία ολόκληρου του (χάρτινου) βιβλίου. αλλά επιβάλλεται εφόσον είστε καπνιστής. . Αν λοιπόν καθώς διαβάζετε. πειστείτε ότι το βιβλίο αυτό αξίζει μία θέση δίπλα στα άλλα της βιβλιοθήκης σας. θα αποκτήσετε και τις 150 επιπλέον σελίδες του 2ου και 3ου μέρους και θα λάβετε πολύ μεγαλύτερη βοήθεια. τις αντικαπνιστικές εκστρατείες. s k e f t o m a i . Όχι απλώς μπορείτε. ή ράμματα. Με κουράζει η ανάγνωση από την οθόνη του υπολογιστή. είτε είναι γιατροί είτε όχι! Είναι άνθρωποι διαφόρων επαγγελμάτων που συνήθως βασανίστηκαν πολύ για να το κόψουν. Μη διακόψετε το κάπνισμα πριν τελειώσετε το βιβλίο. Δε χρειάζεται χειρουργείο. Εκτός από ευκολότερη ανάγνωση. g r - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ Ο μεγαλύτερος εχθρός του καπνίσματος ήταν και θα είναι πάντα οι πρώην καπνιστές και όχι οι γιατροί. Μπορώ … να καπνίζω όσο θα διαβάζω. Πίσω από όλες τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.. Αυτό το ηλεκτρονικό βιβλίο που διαβάζετε τώρα. 3.. τα πετυχημένα κέντρα απεξάρτησης κρύβονται πρώην καπνιστές. Σας προτείνω να αποκτήσετε ένα εκτυπωμένο αντίτυπο του βιβλίου.

g r - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 4. Ποιος έχει τώρα όρεξη να διαβάζει για θανατηφόρες αρρώστιες. θα βρείτε συναρπαστική και άκρως ενδιαφέρουσα την εξήγηση στο μυστήριο του καπνίσματος και θα δείτε με μεγαλύτερη κατανόηση τους καπνιστές. πούρο. Δεν είμαι καπνιστής. μάσημα καπνού. Με αφορά το βιβλίο. Ναι! Διαβάζοντας το πρώτο μέρος του βιβλίου (περιέχεται σχεδόν όλο σε αυτήν την ηλεκτρονική έκδοση). Ακόμα κι αν αποτύχετε στην προσπάθειά σας θα σας φανεί η ανάγνωση ευχάριστη και ενδιαφέρουσα.5 © 2007. Αυτές ήδη λίγο πολύ τις ξέρετε. αλλά διευκρινίζω από τώρα ότι όσα λέγονται έχουν πλήρη εφαρμογή και για κάθε άλλο προϊόν του καπνού όπως πίπα. Καπνίζω πούρα. Η αλήθεια που τώρα αγνοείτε θα σας ελευθερώσει κι όχι ο εκφοβισμός σας με τις συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία. χωρίς άγχος. Απολύτως τίποτα. s k e f t o m a i . . Υπάρχει τίποτα να χάσω. 7. 5. Διαβάστε χωρίς φόβο. Μέσα στο βιβλίο αναφέρεται για λόγους συντομίας μόνο το τσιγάρο. Θα το κάνετε μόνο ΑΝ και ΟΠΟΤΕ το θελήσετε.. Δεν είστε υποχρεωμένοι να κόψετε το κάπνισμα επειδή διαβάζετε έναν τρόπο διακοπής. Κάνει το βιβλίο για μένα.. Οι επιπτώσεις του καπνίσματος καταλαμβάνουν μόνο 3 σελίδες από όλο το βιβλίο! 6.

Άρχισα να καπνίζω με την χαζή δικαιολογία να δείξω στους φίλους μου «πόσο εύκολο ήταν να το κόψουν». Πέρασα την ηλικία των 30 κι ακόμα προσπαθούσα απελπισμένα να απαλλαχτώ από αυτό το περίεργο μακρόστενο πράγμα. οι οποίοι κάπνιζαν από τα 13 τους. Και ήμουν σίγουρος για την επιτυχία μου. Ομολογώ με μεγάλη επιτυχία. Περισσότερο όμως απορούσα που δε μπορούσαν να το κόψουν. Το έχω κόψει πάνω από 400 φορές! (εδώ γελάμε). Απορούσα λοιπόν πώς διοχέτευαν μέσα τους (!) συμπαγείς ποσότητες καπνού. όπως παγιδεύει καθημερινά χιλιάδες φανατικούς αντικαπνιστές νεαρής ηλικίας. γιατί το τσιγάρο είχε απαίσια γεύση. . Χωρίς να το καταλάβω έγινα κανονικός καπνιστής. Από αυτές οι περισσότερες ήταν για 1 έως 20 μέρες και καμιά δεκαριά για μερικούς μήνες. Ο ένας από τους δύο παιδικούς μου φίλους το έκοψε στα 28 του και ο άλλος βασανίζεται ακόμα. Μέχρι τότε ήμουν φανατικός αντικαπνιστής και με εξόργιζε το πόσο ανάγκη είχαν να καπνίσουν οι δύο κολλητοί μου φίλοι και συμμαθητές.Εισαγωγή Άρχισα το κάπνισμα σε ηλικία 16 ετών. Έβρισκα τον καπνό του τσιγάρου το ίδιο ενοχλητικό με τα καυσαέρια των λεωφορείων. Πραγματικά μου ερέθιζε την περιέργεια. Μετά από λίγα χρόνια άρχισα να κάνω προσπάθειες να απαλλαγώ. Μου φαινόταν απίστευτο φαινόμενο ο εθισμός σε ένα τόσο αηδιαστικό πράγμα. Αυτή η περιέργεια με παγίδεψε.

Φαντάζεστε πόσο ψυχοφθόρο ήταν αυτό για μένα. Όπως δείχνουν οι πρώτες δοκιμές της μεθόδου και σε κάποιους φίλους καπνιστές.. . γι αυτό ανάψτε ένα και ξεκινήστε τη μελέτη. Κάθε μία προσπάθεια ήταν με την υπόσχεση να το κόψω για πάντα. s k e f t o m a i . Αν είστε καπνιστής τότε η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο. Είναι τραγικό αυτό που έχω περάσει. Ε λοιπόν η μέρα αυτή έφτασε! Τι περίεργη που είναι η ζωή. Δε μπορώ να απαριθμήσω πόσους τρόπους έχω δοκιμάσει. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα χρειαστώ τόσα πολλά χρόνια για να τα καταφέρω. το ποσοστό επιτυχίας της φαίνεται να είναι μεγαλύτερο από ό. g r - Εισαγωγή Αυτός που καπνίζει ακόμα μου λέει ότι με ζηλεύει πολύ διότι μπορώ και καπνίζω όποτε θέλω. Μέσα μου υπέβοσκε η παλιά αφελής υπόσχεση που έδωσα στους φίλους μου πριν αρχίσω να καπνίζω: «Το αρχίζω για να σας δείξω πόσο εύκολα κόβεται». ποτέ δεν ένιωσα την παραμικρή ανάγκη να καπνίσω. το ακολούθησα αμέσως και ελευθερώθηκα πανεύκολα. Ιδίως όταν βίωνα την αποτυχία και τον εξευτελισμό του ξανακυλίσματος… Έχω σκεφτεί δεκάδες θεωρίες πριν καταλήξω στην τελική λύση. Πάντα όμως είχα ενδιαφέρον να βρω τον «απόλυτο τρόπο διακοπής του καπνίσματος» και προσπαθούσα γι αυτό αλλά μάταια. Όταν βρήκα το σωστό μονοπάτι. Πόσο λάθος κάνει! Κάθε προσπάθειά μου ήταν επίπονη. Ποτέ δεν έκανα προσπάθεια να απαλλαγώ απλώς για μερικές ημέρες.. Από τότε ποτέ δεν έχω νιώσει στερημένος. γιατί θα πρέπει να διαβάσετε εκατοντάδες σελίδες. με ενδιάμεσα διαστήματα αποτοξίνωσης.τι ο ίδιος είχα φανταστεί. Σύντομα θα καταλάβετε τι εννοώ. Ποτέ δεν περίμενα η απάντηση στο αίνιγμα του καπνίσματος να είναι τόσο ενδιαφέρουσα. Αυτά που θα διαβάσετε θα σας αλλάξουν τη ζωή.7 © 2007.

ΜΕΡΟΣ 1ο ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ 1) ΕΝΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ .

g r - ΕΝΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Ήθελα απεγνωσμένα αυτό το τυχερό λαχείο! Αυτό που θα μου χάριζε 60. αν πενθούσα για όλη μου τη ζωή τα λαχταριστά. s k e f t o m a i . άρχιζε ο Γολγοθάς. ενέργεια. με φίλους ή μόνος. Πότε άραγε θα μου περνούσε. Όμως πάνω απ΄όλα αγαπούσα την ίδια μου τη ζωή. Υπήρχαν φορές που μετά από μεγάλη κατανάλωση τσιγάρων είχα ξυπνήσει μέσα στη μέση της νύχτας επειδή το κρεβάτι μου τρανταζόταν από τους χτύπους της καρδιάς μου. . Προσευχόμουν να μπορέσω να ξημερώσω. έπαιρνα και ένα ισχυρό όρκο ότι δε θα το ξαναβάλω στο στόμα μου και μετά. ήταν μέρος της ζωής μου.. σε στεναχώρια ή σε χαρά.. Απολάμβανα το τσιγάρο συνδυασμένο με καφέ ή με ποτό.. Όμως τι νόημα θα είχε να κερδίσω το λαχείο.. Έπρεπε να το κόψω. Πόσο καιρό χρειάζεται να υποφέρει κανείς. Τι νόημα θα είχε μια μεγαλύτερη και πιο ενεργητική ζωή αν αυτή στερείται αυτό που μου ήταν τόσο απαραίτητο.000€ και 20 επιπλέον χρόνια ζωής! Αυτό που θα έδινε στις μέρες μου ευτυχία.9 © 2007. Δεν ήθελα να πεθάνω πρόωρα. Προετοιμαζόμουν ψυχολογικά. Τα λάτρευα. αναντικατάστατα τσιγάρα μου.

Τελικά όμως η απάντηση ήρθε απρόσμενα από εκεί που δεν την περίμενα. Ένα από τα δυσκολότερα έργα μου ήταν να ξεχωρίσω τις καλές από τις άχρηστες ιδέες. πώς έφτασα στη λύση Μια μέρα πήρα ένα κομμάτι χαρτί και ξεκίνησα γράφοντας τα υπέρ και τα κατά του καπνίσματος. Γι αυτό άρχισα να τα κόβω στα τρία. Ήμουν αποφασισμένος να βρω την τέλεια μέθοδο. Θυμάμαι ότι την επόμενη απόπειρα είχα κόψει στη μέση τα εναπομείναντα τσιγάρα. g r - ΕΝΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Λίγες ώρες μετά τους όρκους.. Μου ερέθιζε την περιέργεια η θεαματική μεταστροφή της σκέψης. Ζούσα το τέλειο αδιέξοδο. ένιωθα τη λίγδα από τα αποφάγια στο χέρι μου. Ένιωθα ότι δίνω αγώνα επιβίωσης. Δυστυχώς το άχρηστο υλικό ήταν πολύ περισσότερο. γινόταν μια ανεξήγητη μεταστροφή στο μυαλό μου. Πέρασα δεκάδες ώρες ψάχνοντας στο ίντερνετ και εκατοντάδες διαβάζοντας αχόρταγα ξενόγλωσσα βιβλία όσων έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Επιτέλους! . Από το πουθενά εμφανίζονταν κρυμμένα πλεονεκτήματα του καπνίσματος που δεν τα είχα λάβει υπόψη μου. Από τη μελέτη βιβλίων ψυχολογίας και πιο συγκεκριμένα από τη μελέτη του υποσυνείδητου. Γιατί κάποιοι τα καταφέρνουν και άλλοι όχι. Λάθος μου! Καπνίζονται και άφιλτρα. s k e f t o m a i . απλά και μόνο για να την εφαρμόσω στον εαυτό μου και να σωθώ. Κάποιες ημέρες ένιωθα ότι το τσιγάρο δεν μου προσφέρει τίποτα. Συνειδητοποίησα ότι υπάρχει ένας μεγάλος πλούτος αναλύσεων.. έτσι ώστε να μην καπνίζονται αν πάω πάλι να τα πάρω από τα σκουπίδια. καθώς προσπαθούσα να ανασύρω από τα σκουπίδια το πακέτο που είχα πετάξει. Έτσι άρχισε η μελέτη μου. Μόλις όμως το έκοβα.. η οποία τελικά με λύγιζε όσο αποφασισμένος κι αν ήμουν! Ποια είναι η εξήγηση για αυτό το τόσο αλλόκοτο πράγμα. Έπρεπε να βρω μια λύση. Εκείνο τον καιρό δεν είχα σκεφτεί την ιδέα να γράψω αυτό το βιβλίο. ιδεών και συμβουλών..10 © 2007.

Αλλά πριν το κάνω. g r - ΕΝΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Είδα φως στο τούνελ. Τη λύση που σε λίγο θα έχετε κι εσείς στη διάθεσή σας! Μόλις ανακάλυψα την πολύτιμη γνώση.11 © 2007. το οποίο να προσφέρω σε όλο τον κόσμο που ενδιαφέρεται για το θέμα. Κάπως έτσι γεννήθηκε το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που ανυπομονώ να σας τα πω. s k e f t o m a i . ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ►► . ας ρίξουμε μια ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ματιά στο αρχικό ερέθισμα που έκανε εμένα να γράψω το βιβλίο κι εσάς να το διαβάσετε. Ήθελα να βάλω το λιθαράκι μου στον αντικαπνιστικό αγώνα. το έκοψα με τόση ευκολία που με σόκαρε! Ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός μου. Βρήκα μια λύση που μπορεί να εφαρμοστεί πανεύκολα από κάθε καπνιστή. Δε μου αρκούσε πλέον μόνο να ξεφύγω εγώ. που σκέφτηκα να φτιάξω μια σελίδα στο ίντερνετ ή ακόμα κι ένα βιβλίο.

2) ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ .

g r - ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Το πρώτο μέρος αυτού του κεφαλαίου το οποίο μιλάει για αρρώστιες και καρκίνους. ξοδεύει κάθε χρόνο 1100€ και για όλη του τη ζωή περίπου 50. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Κάθε καπνιστής που καταναλώνει ημερησίως ένα πακέτο αξίας 3€. Παρακάτω θα συνεχίσουμε με το λιγότερο «εκφοβιστικό» και πολύ πιο ενδιαφέρον 2ο μέρος του κεφαλαίου των επιπτώσεων. s k e f t o m a i .000€. Αν ενδιαφέρεστε μπορείτε να το διαβάσετε από εκεί.13 © 2007.gr. . προσφέρεται ως άρθρο στο skeftomai. Για καπνιστές περισσότερων πακέτων ή για αντρόγυνα καπνιστών υπολογίστε αναλόγως.

ώστε να έχουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση στα βασικά κοινωνικά αγαθά. για το μέσο καπνιστή. ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ Στην Ελλάδα πεθαίνουν κάθε χρόνο από το τσιγάρο 20. είναι 45 δις$. για να παράσχουν δέντρα. Μόνο στην Ευρώπη. ενώ. 12. s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Η ετήσια επένδυση που απαιτείται.000 άνθρωποι. την παραγωγή και την πώληση των τσιγάρων. Δισεκατομμύρια εργατικές ώρες αφιερώνονται κάθε χρόνο στην καλλιέργεια πρώτων υλών. Κάθε χρόνο 5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως οφείλονται αποκλειστικά στο κάπνισμα. αχανείς εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλες καλλιέργειες δεσμεύονται για την καλλιέργεια του καπνού. Η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος από το κάπνισμα είναι 40 φορές μεγαλύτερη από το να σκοτωθεί σε ένα τροχαίο ατύχημα. για τις ανάγκες της καπνοβιομηχανίας. Τεράστιες. Αδιευκρίνιστο είναι το ποσό που δαπανάται παγκοσμίως για την ιατρική περίθαλψη των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα.5 εκατομμύρια εκτάρια δάσους . (ένας άνθρωπος κάθε 7'') .πάνω από 10 Grand Canyons .14 © 2007.καταστρέφονται κάθε χρόνο. ξοδεύονται ετησίως για τσιγάρα 70 δις$. το παγκόσμιο οικονομικό κόστος. κάθε δυο βδομάδες. Αυτό σημαίνει ένα δέντρο. υπολογίζεται στα 420 δις$.

00. πασπαλίζοντάς τες και με λίγες συμβουλές πώς να αντέξει τις πρώτες μέρες της απεξάρτησης. Μα καλά.au/heraldsun/story/0. χρήση Σύμφωνα με νέες μακροχρόνιες επιστημονικές έρευνες το κάπνισμα κόβει κατά μέσο όρο 23 χρόνια ζωής από τους μεσήλικες καπνιστές. κατάχρηση αλκοόλ. http://www. Οι λόγοι για τους οποίους «υποβιβάζω» την αξία των επιπτώσεων είναι οι εξής δύο: 1ον Είναι γνωστές σχεδόν σε όλους τους καπνιστές. από τα ίδια τα πακέτα των τσιγάρων! Παρόλα αυτά το κάπνισμα . s k e f t o m a i . Εδώ θα ήθελα να τονίσω το συνηθισμένο σφάλμα πολλών αντικαπνιστικών μεθόδων. Αυτός όμως ο τρόπος είναι συχνά συνταγή αποτυχίας.gr/news/health/341689. τροχαία ατυχήματα. θα μου πείτε.21985. είναι φρικιαστικές! Παρόλ' αυτά ΔΕ θεωρώ τη γνώση τους ως το σημαντικότερο πράγμα για τη διακοπή του καπνίσματος. Οι περισσότερες από αυτές ενημερώνουν τον καπνιστή για τις ολέθριες επιπτώσεις του καπνίσματος.pathfinder.15 © 2007. παράνομων ουσιών (ηρωίνη κλπ). αυτοκτονίες.20414253-24331. Το κάπνισμα από μόνο του προκαλεί κάθε χρόνο περισσότερους θανάτους απ’ ότι το σύνολο των παρακάτω: AIDS.news. g r - ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι αυτόν τον αιώνα ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ θα χάσουν τη ζωή τους από το κάπνισμα.html και http://news. τηλεοπτικές εκπομπές. (βλ. είναι δυνατόν να μην παίζουν τον κύριο ρόλο στην αντικαπνιστική προσπάθεια οι ΟΛΕΘΡΙΕΣ επιπτώσεις του καπνίσματος.html) ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ και ΕΝΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ Οι επιπτώσεις δεν είναι απλώς δυσάρεστες.com. Τονίζονται καθημερινά από γιατρούς.

Γι αυτό λοιπόν μάθετε για τις επιπτώσεις του καπνίσματος. σας πληροφορώ ότι το κάπνισμα χρειάζεται μόνο 20 χρόνια για να σκοτώσει τόσους ανθρώπους.. . Ε λοιπόν. άλλους 20 εκατομμύρια νεκρούς.16 © 2007. Ο Α' και ο Β' παγκόσμιος πόλεμος είχαν 10 και 50 εκατομμύρια νεκρούς αντιστοίχως. Διότι όπως θα δούμε παρακάτω συμπτώματα στέρησης ενισχύονται όταν μας κυριεύει ο φόβος. Αμφιβάλλετε.. s k e f t o m a i . Είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος φονιάς όλων των εποχών. Σύνολο 80 εκατομμύρια νεκροί από πολέμους στον 20ο αιώνα. Προσφέρει μόνο το αρχικό ερέθισμα. το πρώτο πράγμα που ήθελα ήταν . Σύντομα θα καταλάβετε τι εννοώ. Με την αύξηση του πληθυσμού και τις αυξητικές τάσεις του καπνίσματος σύντομα θα χρειάζεται μόνο 8 χρόνια! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει γνωρίσει το ανθρώπινο γένος. Γιατί. 2ον Όταν ως καπνιστής σκεφτόμουν το ενδεχόμενο να πάθω καρκίνο ή έμφραγμα. Φαίνεται λοιπόν ότι δε φτάνει μόνο η γνώση τους. σοκαριστείτε από αυτές όπως θα σοκαριζόταν κάθε λογικός άνθρωπος που συνειδητοποιεί ότι αυτοκτονεί. g r - ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ συνεχίζεται. Οι επόμενοι πόλεμοι μέχρι σήμερα. να ανάψω ένα τσιγάρο. Μόνο ένας πυρηνικός πόλεμος θα επέφερε μεγαλύτερη καταστροφή. *** Η καταστροφή που προκαλεί στην ανθρωπότητα το κάπνισμα είναι εντυπωσιακή. αλλά ετοιμαστείτε να εστιάσετε την προσοχή σας αλλού. το οποίο είναι σημαντικό αλλά όχι αρκετό για την απεξάρτηση.

17 © 2007. Πρέπει οπωσδήποτε να μάθουμε την απάντηση σε αυτό το βασανιστικό ερώτημα. ►► . g r - ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Είναι εντυπωσιακό πώς κρατάμε με τόση άνεση στο χέρι μας. Τι είναι αυτό που κάνει τους καπνιστές να συνεχίσουν να καπνίζουν. ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ. Μήπως έχουμε τρελαθεί. πώς αφήνουμε να κυριαρχεί τη ζωή μας ένας τόσο στυγερός μαζικός δολοφόνος. s k e f t o m a i .

.3) ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ.

Έχει ιδρύσει πετυχηµένες κλινικές απεξάρτησης σε όλον τον κόσµο (και στην Ελλάδα). s k e f t o m a i . για να καταπέσει αμέσως αυτός ο ισχυρισμός: Τότε γιατί το ανάβετε. . δύσκολα μπορεί να θεραπευτεί.19 © 2007. Πιστεύω ότι η ιστορία θα τον κατατάξει ως έναν από τους πρωτοπόρους του αντικαπνιστικού αγώνα. Είναι όπως ένας γιατρός όταν προσπαθεί να θεραπεύσει μια ασθένεια χωρίς να ξέρει ποια είναι. Πέθανε το 2006. Κόβοντας το τσιγάρο έγραψε στα µέσα της δεκαετίας του ΄80 ένα καταπληκτικό βιβλίο. Άλλες συχνές απαντήσεις είναι ότι το τσιγάρο χαλαρώνει. το “easy way to stop smoking”. αλλά ελάχιστοι καπνιστές γνωρίζουν τη σωστή απάντηση! Και όταν κάποιος δε γνωρίζει την απάντηση. * Ο Άλεν Καρ ήταν ένας Άγγλος λογιστής που έφτασε να καπνίζει ως και 5 πακέτα την ηµέρα. Θα σας φανεί περίεργο. Ας εξετάσουμε ενδεικτικά δύο από τις συχνές απαντήσεις που δίνει στο ερώτημα ένας καπνιστής: «Μου αρέσει αισθητικά να το βλέπω Θέλω να κάνω κάτι με τα χέρια μου» Θα σας πω μόνο αυτό που αναφέρει ο Άλεν Καρ* στο βιβλίο του. Θεραπεύεται ο πονόδοντος με φάρμακα που είναι για τη γρίπη. το οποίο έγινε παγκόσµιο µπεστ σέλερ. καταπολεμά την βαρεμάρα κλπ. Η απάντηση που δίνουν οι περισσότεροι καπνιστές στο ερώτημα είναι ότι το τσιγάρο προσφέρει απόλαυση. g r - ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ. δίνει παρηγοριά στα προβλήματα της ζωής.

Αν ήταν θα το είχαμε αποβάλλει εύκολα όπως τις άλλες εφηβικές συνήθειες (ποδήλατο. Ένας φίλος καπνιστής ακούγοντας από μένα αυτά τα λόγια επέμενε στην άποψή του. Το τσιγάρο ΔΕΝ είναι συνήθεια. να πηγαίνεις περίπατο στο πάρκο κάθε απόγευμα. Θα το σταματούσαμε όποτε θέλαμε και για όσο διάστημα θέλαμε ιδίως όταν θα ενημερωνόμασταν για τις βλαβερές συνέπειές του. Ας ξεπεράσουμε αυτό το ψέμα. Το ακολουθώ κάθε μέρα επί χρόνια. s k e f t o m a i . Πώς όμως εξηγείται να μη μπορούμε να καταργήσουμε τη «συνήθεια» του τσιγάρου.20 © 2007. Τότε έγινε ο εξής διάλογος: . Όταν κάποιος παραπονιέται ότι «δεν ξέρει τι να κάνει με τα χέρια του» στην ουσία δεν παραπονιέται για τα χέρια του αλλά για την νευρικότητα που νιώθει. κάποια συγκεκριμένα στέκια. να πετάς τα σκουπίδια κάθε πρωί. ντύσιμο κλπ). Πριν λίγους μήνες ξαφνιάστηκα όταν είδα το δρόμο κλειστό. Αν και το τσιγάρο ήταν συνήθεια. Σας διαβεβαιώ ότι δεν έπαθα τίποτα από την αναγκαστική αλλαγή δρομολογίου μου. Παρακάτω θα δούμε που οφείλεται αυτή η νευρικότητα. Συνήθεια είναι να βλέπεις ταινίες στην τηλεόραση. Ούτε νεύρα είχα. Μια από τις ισχυρές συνήθειές μου είναι να πηγαίνω κάθε πρωί στη δουλειά μου από ένα συγκεκριμένο δρομολόγιο. ούτε στεναχωριόμουν. Είχα μόλις καταργήσει μια ισχυρή καθημερινή συνήθεια ετών χωρίς να υπομείνω όσα υπομένουν όσοι σταματούν τη «συνήθεια» του τσιγάρου. θα μπορούσαμε να το διακόψουμε κι αυτό με την ίδια άνεση. ούτε ένιωθα κανένα κενό στη ζωή μου. «Το κάπνισμα είναι συνήθεια» Πρόκειται για τεράστιο ψέμα που προκαλεί μεγάλη ζημιά στο μυαλό του καπνιστή που θέλει να το κόψει. Μια τεράστια μπετονιέρα είχε κλείσει το δρόμο. Όλη μας τη ζωή αποκτούμε νέες και καταργούμε παλιές συνήθειες. το οποίο έχει αηδιαστική γεύση και γνωρίζουμε ότι μας σκοτώνει. Όλα αυτά μπορούμε να τα αποχωριστούμε για λίγο ή για πολύ καιρό χωρίς ιδιαίτερη ενόχληση. Αυτό κράτησε περίπου 15 ημέρες. λόγω έργων ανέγερσης μιας οικοδομής. g r - ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ.

Ε τι είναι επιτέλους. οξυγόνο».» (Εγώ): «Όχι δεν είναι ανάγκη. νερό. g r - ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ. αφού ζεις και χωρίς αυτό. συνήθεια είπες δεν είναι... (Εγώ): «Καπνίζεις αρκετά χρόνια κι έχεις βλάψει αρκετά την υγεία σου. Πώς µπορείς να µου λες ότι το τσιγάρο δεν είναι συνήθεια.» Μετά από αυτό ακολούθησαν μερικά δευτερόλεπτα αμήχανης σιωπής. Αφού λοιπόν είναι συνήθεια γιατί δεν το σταµατάς µια βδοµαδούλα. s k e f t o m a i . Αυτό είναι! Αν ένας καπνιστής το κόβει θεωρώντας ότι σταματά μία συνήθεια. Στο τέλος είπε διστακτικά: «Μήπως είναι σωστότερο να λέγαµε ότι το τσιγάρο είναι . σίγουρα θα χρειαστεί να καταβάλλει πολύ επιπλέον κόπο και άσκοπο ψυχολογικό κόστος.» (Ο φίλος): «Μην προσπαθείς να µε πείσεις! Συνεχίζω να καπνίζω γιατί το τσιγάρο είναι µια ισχυρή συνήθεια.21 © 2007. ότι * Το γιατί αναφέρω τον όρο «παγίδευση» αντί του «εξάρτηση» θα το δείτε στο επόµενο κεφάλαιο.» (Εγώ): «Μόλις τώρα ανέφερες το φαγητό. ανάγκη. έτσι για αποτοξίνωση και µετά να το ξαναρχίσεις. το πιο δολοφονικό ναρκωτικό που υπήρξε ποτέ. Ανάγκη έχουµε από τροφή. σε σχέση με μια απόπειρα διακοπής στην οποία θα γνώριζε την αλήθεια. Είναι πλέον σαν το φαγητό. Ένιωσα μια μεταστροφή στη σκέψη του.. Σε ρωτάω λοιπόν: Μπορείς να χαρακτηρίσεις και το φαγητό ως συνήθεια. ∆ε µου είναι εύκολο να το σταµατήσω ούτε για µία µέρα γιατί πλέον το έχω συνηθίσει. «Ανάγκη δεν είναι. .!. Το κάνω καθηµερινά.» Είναι η παγίδευση* στη νικοτίνη. Άρχισα να τον εκνευρίζω.

Επίσης θα παρατηρήσετε ότι αυτά δεν τα προσφέρει το τσιγάρο πάντα.. Σήμερα κάθε αντικαπνιστική προσπάθεια που σέβεται τον εαυτό της. που τώρα σας φαίνεται τόσο απόλυτο και παράλογο. µε χαλαρώνει. Ε λοιπόν εγώ θα σας πω κάτι που θα σας φανεί περίεργο: Ποτέ και ΚΑΝΕΝΑ τσιγάρο από όσα έχετε καπνίσει δε σας έχει προσφέρει τίποτα από τα παραπάνω! Όλα αυτά (απόλαυση. µου προσφέρει έµπνευση. µου κρατάει συντροφιά». . Αν ήμουν πειστικός στην προσπάθειά μου να σας πείσω ότι δεν καπνίζετε λόγω συνήθειας. g r - ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ. καταπολεµά τη βαρεµάρα. πάσχει από αυτό που πάσχει κάθε ναρκομανής. s k e f t o m a i . µε παρηγορεί σε προβλήµατα. αποφεύγει να χαρακτηρίζει το κάπνισμα ως «συνήθεια». Με λυπεί ιδιαίτερα όταν ακούω γιατρούς και άλλους «ειδικούς» να ορίζουν το κάπνισμα ως «κακή συνήθεια». Αρκετοί αναγνώστες θα πείτε: «Μα εγώ έτσι κι αλλιώς δεν καπνίζω τόσο από συνήθεια! Καπνίζω γιατί. Μόνο κάποια τσιγάρα κάθε ημέρας προσφέρουν τα παραπάνω λαχταριστά δώρα. χαλάρωση κλπ) είναι ψευδαισθήσεις! Πριν κλείσετε εξοργισμένοι το βιβλίο με τον «προφανή παραλογισμό» μου. τονίζοντας έτσι ένα χαρακτηριστικό του αμελητέο ως μηδαμινό. Ο πρώτος που με ευφυή επιχειρήματα υποστήριξε ότι το κάπνισμα δεν είναι συνήθεια ήταν ο Άλεν Καρ. το απολαµβάνω.22 © 2007. θα σας παρακαλέσω να μου δώσετε μια ευκαιρία να σας το αποδείξω.. σας εγγυώμαι ότι θα πειστείτε ακόμα περισσότερο για το παραπάνω.

Δεν προσπαθώ να παραστήσω τον έξυπνο. Αν σας φαίνεται περίεργη η αιτία του καπνίσματος που ανέφερα. δεν έχουμε παρά να κατανοήσουμε τις αιτίες που το δημιουργούν και να τις εξουδετερώσουμε. g r - ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ.!!.. Αυτό που εμένα μου πήρε 20 χρόνια για να το κατανοήσω.. Υπάρχει στη ζωή μια αρχή που διέπει τα πάντα: Για κάθε τι που συμβαίνει υπάρχει πάντα μία ή περισσότερες αιτίες. . Καταργούμε τις αιτίες άρα καταργείται και το πρόβλημα. όσες δηλαδή θα χρειαστείτε για να διαβάσετε το βιβλίο.. εσείς θα το καταλάβετε μέσα σε λίγες ώρες. Χρειάστηκε ατέλειωτη σκέψη. αποτυχημένες δοκιμές και επίμονη μελέτη επιστημονικών πηγών. Μάλλον χαλαροί και ευχαριστηµένοι φαίνονται.23 © 2007. ∆ε νιώθω κανένα φόβο όταν καπνίζω.. s k e f t o m a i . θα βρείτε τη διακοπή του πανεύκολη.. Δυστυχώς χρειάστηκα 20 χρόνια για να κατανοήσω σε βάθος την αιτία του καπνίσματος. Αν λοιπόν θέλουμε να λύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα.. Διαβάζοντας παρακάτω θα δείτε τις απόψεις σας και τις «θεωρίες» σας να ανατρέπονται με τον πιο θεαματικό τρόπο. Οι καπνιστές στις καφετέριες δε φαίνονται ιδιαίτερα φοβισµένοι. είναι γιατί παρόλα τα χιλιάδες τσιγάρα που καπνίσατε δε γνωρίζετε σχεδόν τίποτα για το κάπνισμα. Αντίθετα ο φόβος είναι το κίνητρο για να ΜΗΝ καπνίζουµε. Είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίζουµε κάποια στιγµή να κόψουµε το κάπνισµα. το ίδιο και οι καπνιστές στις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ο ΦΟΒΟΣ! Μερικοί θα σκέφτεστε: Μα τι µας λέει τώρα αυτός. Όμως αυτή η μελέτη τελικά έπιασε τόπο. Μόλις κατανοήσετε βαθιά την αιτία του καπνίσματος. η πραγματική αιτία Η αιτία για κάθε τσιγάρο που καπνίσατε ή θα καπνίσετε είναι..

Έχει αναφερθεί με διάφορες παραλλαγές σε ελάχιστα ξενόγλωσσα βιβλία και έχει υπονοηθεί σε κάποια άλλα. . s k e f t o m a i . Επειδή όμως προκαλώ συνεχώς την κοινή λογική με αυτά που σας λέω. Για να μάθετε γιατί καπνίζετε. πρέπει να μάθετε το Μυστικό της νικοτίνης. έτσι όπως δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ σε κανένα βιβλίο. νομίζω ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε στο κυρίως θέμα. Στο επόμενο κεφάλαιο θα παρουσιαστεί με τόση σαφήνεια και σε τέτοια έκταση.24 © 2007. g r - ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ.

4) ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ .

Δυστυχώς η επιστήμη άργησε πολύ να τεκμηριώσει την εξαρτησιογόνο δράση της νικοτίνης. ακριβώς όπως μας εντυπωσιάζουν οι ζογκλέρ που βγάζουν φωτιές από το στόμα με χρήση παραφίνης. g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ Υπάρχει ένα μυστικό σχετικά με τη νικοτίνη. Η καπνοβιομηχανία γνώριζε και απέκρυπτε αυτήν την πληροφορία τουλάχιστον 15 χρόνια νωρίτερα. Είναι η εξαρτησιογόνος ουσία που περιέχει ο καπνός. Πριν όμως αναφερθούμε σε αυτό. Είναι τόσο καλά κρυμμένο που ελάχιστοι καπνιστές και αντικαπνιστές στον κόσμο το γνωρίζουν. Α. είναι απαραίτητες κάποιες εισαγωγικές γνώσεις. Θα βλέπαμε να καπνίζουν μόνο σε επιδείξεις τσίρκων και θα απορούσαμε πώς το αντέχουν αυτοί που το κάνουν. Είναι το φυσικό ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟ που βρίσκεται στο φύλλο του καπνού. s k e f t o m a i . Αν δεν υπήρχε. το . Η νικοτίνη είναι πανίσχυρο δηλητήριο. κανείς άνθρωπος δε θα κάπνιζε ποτέ τα φύλα του καπνού.26 © 2007. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ 1) Νικοτίνη Η νικοτίνη είναι μία διαφανής ελαιώδης ουσία. Μόλις τη δεκαετία του ‘80 έγινε συστηματική και λεπτομερής έρευνα της νικοτίνης και γνωστό με σιγουριά ότι είναι η εθιστική ουσία του τσιγάρου.

Όμως όταν καπνίζουμε. αν συγκριθεί με το τσιγάρο. ένιωσα το µούδιασµα να φτάνει µέχρι τα νύχια των ποδιών µου από την πρώτη ρουφηξιά» Τον πιστεύω γιατί το έχω νιώσει κι εγώ. Πολλοί καπνιστές αντιμετωπίζουν με τρόμο τα ναρκωτικά (κοκαΐνη. θα προκαλούσε άμεσο θάνατο. Στην Αγγλία η ηρωίνη σκοτώνει 100 ανθρώπους το χρόνο. Μία ρουφηξιά επιδρά στο σώμα μας γρηγορότερα από μία ενδοφλέβια δόση ηρωίνης. ενώ το τσιγάρο στην ίδια περίοδο 120. Μέσω των πνευμόνων εισέρχεται μέσα μας η μικρή ποσότητα νικοτίνης που μόλις εισπνεύσαμε. Μάλιστα έχει χρησιμοποιηθεί στην αγροτική παραγωγή επί πολλά χρόνια ως αποτελεσματικό εντομοκτόνο! Μία σταγόνα νικοτίνης είναι πιο δηλητηριώδης από μία σταγόνα στρυχνίνης και 3 φορές πιο δηλητηριώδης από μία σταγόνα αρσενικού. Η νικοτίνη δρα γρηγορότερα από κάθε άλλο ναρκωτικό. Η ηρωίνη χρειάζεται 15 δευτερόλεπτα για να φτάσει στον εγκέφαλο. ενώ η νικοτίνη μόνο 8. Ταξιδεύει γρήγορα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. από τον εγκέφαλο μέχρι και στα δάκτυλα των ποδιών μας.27 © 2007. δεν έχουν καταλάβει όμως ότι είναι συστηματικοί χρήστες του πιο δολοφονικού ναρκωτικού που έχει υπάρξει ποτέ! Μάλιστα δε θα ήταν λάθος να πούμε ότι η ηρωίνη είναι ΑΜΕΛΗΤΕΟ πρόβλημα για την κοινωνία. s k e f t o m a i . μόνο ένα μικρό ποσοστό της εισέρχεται στον οργανισμό. g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ οποίο παρέχει στο φυτό άμυνα από διάφορα παράσιτα.000! Ας ρίξουμε όμως μια ματιά σε αυτά τα ελαφριά συμπτώματα στέρησης έτσι όπως τα έχουν αναφέρει οι ίδιοι οι καπνιστές: . Μου είπε: «Ένιωσα να ζαλίζοµαι αµέσως. Κυριολεκτικά κατακλύζει το σώμα μέσα σε δευτερόλεπτα. ηρωίνη κλπ). Αν η ποσότητα νικοτίνης που περιέχει ένα τσιγάρο χορηγούνταν ενδοφλεβίως. Έτσι εξηγείται και αυτό που μου είχε πει κάποτε ένας βαρύς καπνιστής. Είχε καταφέρει να το κόψει για ένα χρόνο αλλά κάποια στιγμή ξανακύλησε και μου περιέγραψε πώς ένιωσε όταν ξανακάπνισε.

Ας δούμε σύντομα τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους. . χωρίς όμως να τα αντιλαμβανόμαστε. s k e f t o m a i . Δηλαδή τα νιώθουμε σε καθημερινή βάση όσο είμαστε καπνιστές. -Αυξημένη όρεξη για φαγητό. ενός ταξιδιού. . κλπ) κάνουν αυτόματα την εμφάνισή τους. Όχι πάντα εμφανής. 2) ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ Tι είναι και πώς λειτουργεί Μια από τις πιο καταπληκτικές και διαφωτιστικές εμπειρίες της ζωής μου ήταν η γνωριμία μου με την έννοια του υποσυνείδητου. υποσυνείδητα. Διαρκεί για μία έως τρεις ημέρες. g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ Συμπτώματα στέρησης -Απροσδιόριστη αίσθηση κενότητας στο στήθος που μοιάζει με πείνα. Έκανα όμως λάθος. -Αίσθημα ελαφριάς ψυχολογικής πίεσης και κακοκεφιάς. Συμβαίνει κυρίως επειδή προσπαθούμε να καταλαγιάσουμε τα παραπάνω συμπτώματα με αυτές τις καταχρήσεις. αλλά με την κατάλληλη ευκαιρία εκδηλώνεται. αδυναμία συγκέντρωσης. Τα δύο αυτά είδη σκέψης αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται μεταξύ τους. * Η ανθρώπινη σκέψη λειτουργεί ως ένα πολύπλοκο και αδιαίρετο σύνολο.Αφηρημάδα. Όμως ο χωρισμός της σε συνειδητή και ασυνείδητη σκέψη μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο κατανόησης και θεραπείας συμπεριφορών και προβλημάτων. -Εκνευρισμός. τη συνειδητή και την ασυνείδητη. Αυτό συμβαίνει διότι η στέρηση λειτουργεί στο παρασκήνιο. γλυκά. αλκοόλ. Κάθε φορά που μένουμε χωρίς τσιγάρα για μερικές ώρες (πχ.28 © 2007. Η ανθρώπινη σκέψη μπορεί να χωριστεί* σε δύο είδη. Δε χρειάζεται κανείς να κόψει το κάπνισμα για να τα αισθανθεί. Μέχρι πριν λίγο καιρό νόμιζα ότι λειτουργεί κυρίως στα όνειρα. λόγω ύπνου.

Πχ. υποσυνείδητο Το υποσυνείδητο είναι όλη η σκέψη που δεν περνάει από συνειδητό έλεγχο. ● η αντίληψη και ο έλεγχος των πράξεών μας. Freud) Η συνείδηση καταλαμβάνει μόνο ένα μικρό αλλά σημαντικό κομμάτι της νόησης. οι ηθικές μας αρχές. Είναι αυτό που σκεφτόμαστε και κατανοούμε. η ερμηνεία που δίνουμε σε ό. g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ συνείδηση Το συνειδητό περιλαµβάνει όσα εµπίπτουν στην επίγνωση του ατόµου ανά πάσα στιγµή. Πχ. η δύναμη της θέλησης. (S. .Ο τερματοφύλακας ενστικτωδώς κάνει μια βουτιά για να πιάσει τη μπάλα. αντιλαμβανόμαστε αν η κόρνα ακούγεται για εμάς ή όχι και κάνουμε αν χρειάζεται απότομη κίνηση για να αποφύγουμε τον κίνδυνο.τι αισθανόμαστε. Ενέργειες της συνείδησης είναι: οτιδήποτε δημιουργεί κατανοητή σκέψη. τη χρησιμοποιείτε για να μιλήσετε με κάποιον κλπ.Περπατάμε στο δρόμο και ξαφνικά ακούμε κόρνα. η βούληση. χωρίς να σκεφθεί το παραμικρό. Παρακάτω δίνω μερικά παραδείγματα υποσυνείδητης σκέψης. Αμέσως χωρίς να «σκεφτούμε».29 © 2007. Ούτε . ● ● ● ● Αυτό που κατανοείτε κάθε στιγμή της ζωής σας είναι η συνείδηση και όλα τα υπόλοιπα (που είναι πολύ περισσότερα!) ανήκουν στο υποσυνείδητο. συνειδητή σκέψη χρησιμοποιείτε τώρα για να διαβάσετε και να κατανοήσετε αυτές τις γραμμές. . με το οποίο ασκούμε έλεγχο στον εαυτό μας. s k e f t o m a i . η αποφασιστικότητα που χρησιμοποιούμε για τη διακοπή του καπνίσματος.

ούτε σκέφτεται πόση δύναμη θα βάλει στα πόδια ή πόσο θα απλώσει τα χέρια του.Η ερωτική έλξη είναι σε μεγάλο βαθμό υποσυνείδητη. Δεν προσδιορίζει τι είναι σωστό και τι λάθος. Ενστικτωδώς κάνει μια αξιοθαύμαστη βουτιά και μπλοκάρει μια γρήγορα κινούμενη μπάλα. η υποσυνείδητη σκέψη είναι πολύ ισχυρότερη στη δυνατότητα επεξεργασίας πληροφοριών. δε χρειάζεται να εξηγήσω γιατί είναι όμορφη για να μου αρέσει. όχι μόνο χωρίς έλεγχο. Για να αναλύσει και να ελέγξει η συνειδητή σκέψη όσα κάνουμε κάθε μέρα υποσυνείδητα. άνευ διακρίσεως.Η ονειρική μας ζωή κυριαρχείται ολοκληρωτικά από το ανεξέλεγκτο υποσυνείδητο. απλώς αποθηκεύει ό. . δε χρειάζεται να μετρήσω σωματικές αναλογίες.Η αναπνοή γίνεται υποσυνείδητα. Οι (συνειδητές) εξηγήσεις του «γιατί τη βρίσκω όμορφη» ακολουθούν πάντα μετά. μετά γίνεται υποσυνείδητα.30 © 2007. Έκανα όμως λάθος. . Σε αντίθεση με τη συνειδητή. Το υποσυνείδητο δεν επιλέγει ποιες πληροφορίες θα συγκρατήσει. αλλά συχνά χωρίς καν την παρατήρηση της συνείδησης. θα χρειαζόταν τεράστια ενέργεια.τι βιώνουμε. . το οποίο καταγράφει τις εμπειρίες της ζωής μας. Συχνά η διαδικασία αυτή γίνεται αυτόματα. που αφορά κυρίως τα όνειρα.Το περπάτημα αφού το μάθουμε στην παιδική ηλικία. g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ υπολογίζει γωνίες. Δέχεται και αποθηκεύει όλες τις πληροφορίες. Αυτόματα νιώθω μια έλξη για την εικόνα της. . Παλιότερα νόμιζα ότι το κύριο μέρος της ανθρώπινης σκέψης είναι η συνείδηση και ότι το υποσυνείδητο είναι ένα μικρό κομμάτι του μυαλού μας. s k e f t o m a i . ενώ υποσυνείδητα γίνονται με άνεση. Δεν πέθανε ποτέ κανένας άνθρωπος επειδή «ξέχασε» να πάρει ανάσα. . Το υποσυνείδητο καταλαμβάνει περίπου το 95% της σκέψης μας! Εκεί είναι αποθηκευμένες όλες οι εμπειρίες της ζωής μας. Το υποσυνείδητο λειτουργεί σαν ένα κασετόφωνο. Μόλις δω μια ωραία γυναίκα.

σημασία έχει ότι έγιναν όλα σωστά. ταυτόχρονα: Οδηγούμε. πότε και πώς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις υποσυνείδητες δεξιότητες (περπάτημα. ένα χαριτωμένο παιδάκι. Το σφίξιμο στο στομάχι που νιώθουμε πριν από μια επικίνδυνη προσπέραση είναι αυτό που μας εξασφαλίζει σωστή οδήγηση και ίσως μας έχει σώσει τη ζωή. Το υποσυνείδητο όπως φαίνεται από όλα τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν δεν είναι απλώς γρήγορο. θαυμάζουμε έναν περιποιημένο κήπο. κλπ) Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ορθότητα του υποσυνείδητου σε καταστάσεις κινδύνου. μυρίζουμε μια ανθισμένη πασχαλιά.000 φορές γρηγορότερα από τη συνείδηση. Κάτι αξιοθαύμαστο με το υποσυνείδητο. . Δε χρειάζεται να ξέρουμε πώς τα καταφέραμε. μια όμορφη γυναίκα και όλα αυτά τα κάνουμε όσο μιλάμε σε ανοικτή ακρόαση με το κινητό μας τηλέφωνο! Φαντάζεστε να είχε αναλάβει αυτές τις δουλειές μόνο η συνείδησή μας. g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ Παράδειγμα: πηγαίνοντας στη δουλειά κάθε πρωί με το αυτοκίνητό μας. ΤΑΧΥΤΗΤΑ. είναι ότι αν και είναι ανεξέλεγκτο συνήθως έχει δίκιο! Αξιολογεί σωστά πότε πρέπει να φοβηθούμε από κάτι επικίνδυνο. Χωρίς κανένα υπολογισμό ή καθυστέρηση καταχωρείται ως επικίνδυνη μια προσπέραση ή μια απότομη στροφή. νιώθουμε το δροσιά του αέρα που μπαίνει από το παράθυρο. με άμεσο αποτέλεσμα την άμεση παραγωγή φόβου. Ως παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε την οδήγηση. δε χρειάζεται να θυμόμαστε όλα όσα κάναμε. Θα είχαμε πάθει σίγουρα τροχαίο ατύχημα. είναι αυτόματο! Έρευνες έχουν δείξει ότι το υποσυνείδητο λειτουργεί περίπου 30. ο οποίος λειτουργεί προστατευτικά. απολαμβάνουμε τη μουσική. s k e f t o m a i . οδήγηση.31 © 2007. ΟΡΘΟΤΗΤΑ. Αντίθετα μέσω του υποσυνείδητου τα καταφέρνουμε μια χαρά. πότε να γοητευτούμε από κάτι ωραίο.

γιατί είμαστε πλέον σε θέση να ξεκλειδώσουμε το μεγάλο γρίφο που έχει ξεγελάσει δισεκατομμύρια καπνιστές. σε τέτοιου είδους λάθος υποσυνείδητες εγγραφές οφείλεται και το κάπνισμα! Πώς το υποσυνείδητο καταστρέφει την προσπάθεια Όταν κάποιος αποφασίσει να κόψει το κάπνισμα. s k e f t o m a i . σε μία στεναχώρια) η συνείδηση χαλαρώσει λίγο τον ελεγκτικό της ρόλο.. Έτσι ξαφνικά βρισκόμαστε με ένα τσιγάρο στο χέρι. Είναι ένα κλασικό παράδειγμα λάθος συσχετισμού. τότε το υποσυνείδητο με αστραπιαία ταχύτητα κατακλύζει ορμητικά όλο μας το είναι. Αυτή λοιπόν αναλαμβάνει να είναι ο άγρυπνος φρουρός της απόφασής του. Έτσι θα βρεθούμε για πρώτη φορά στη ζωή μας σε θέση ισχύος απέναντι στο κάπνισμα..32 © 2007. Καιρός λοιπόν να μάθετε για πρώτη φορά στη ζωή σας τη γενεσιουργό αιτία του καπνίσματος. . ότι «είναι επικίνδυνο να βουτά στο κενό». g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ Όταν το υποσυνείδητο κάνει ΛΑΘΟΣ. να μάθει ότι «τα κρεβάτια είναι επικίνδυνα». Δείτε ένα παράδειγμα: Ένα μωρό μπουσουλώντας πάνω σε ένα μεγάλο κρεβάτι είναι πιθανό να μη σταματήσει όταν φτάσει στην άκρη του. με αποτέλεσμα να πέσει.. λάθος εγγραφής στο υποσυνείδητο.. Κάθε πρόβλημα καταργείται όταν καταργηθεί η αιτία που το δημιουργεί. Τέτοια λάθη δεν κάνουν μόνο τα μικρά παιδιά αλλά και οι μεγάλοι. Αλλά ας αφήσουμε τις εισαγωγικές γνώσεις. Κάποια στιγμή όμως ο φρουρός αυτός μοιραία θα κουραστεί. το κάνει καθαρά με τη συνείδησή του. Τότε υπάρχει η πιθανότητα αντί να πάρει το σωστό «μάθημα». Όπως θα δείτε παρακάτω. Όταν λοιπόν (σε μία γιορτή.

Μόλις το έσβησα. * Απροσδόκητη βοήθεια στην κατανόηση και συγγραφή του «μυστικού της νικοτίνης» προσέφεραν οι επιστημονικές έρευνες της ίδιας της καπνοβιομηχανίας. g r - Β.33 ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ © 2007. Σε ένα ξανακύλισμά μου θέλησα να το ψάξω ενδελεχώς. Όμως ΠΟΥ ήταν αυτή η ευχαρίστηση.. s k e f t o m a i . Αυτό το ένα τσιγάρο θα μου θύμιζε τη απαίσια γεύση του καπνού πράγμα που υποτίθεται ότι θα με βοηθούσε. ήταν το γεγονός ότι ακόμα κι αν κάπνιζα ΜΟΝΟ ΕΝΑ τσιγάρο μετά από εβδομάδες αποχής. προσφέρει κάποιας μορφής ευχαρίστηση. ένιωθα ακόμα πιο αντικαπνιστής από ότι πριν το καπνίσω. Φαινόταν απλό. Παρακάτω θα σας παραθέσω μερικά αποσπάσματά τους. αυτό ήταν εγγύηση ότι θα ξαναγίνω συστηματικός καπνιστής. Αρχικά πίστευα ότι έφταιγε η νικοτίνη του. Όντως ήταν δυσάρεστο.. Είχα αποφασίσει να καπνίσω ΜΟΝΟ ΕΝΑ τσιγάρο και μετά να συνέχιζα τη ζωή μου ως μη καπνιστής. Λαχταρώντας αργότερα αυτήν την ευχαρίστηση. εκατοντάδες επόμενα. που όπως διατείνονται κάποιοι επιστήμονες. το κάπνισμα «δυσφημίστηκε» ακόμα περισσότερο μέσα μου. Θυμάμαι ότι η γεύση του τσιγάρου με το οποίο ξανακυλούσα ήταν από αδιάφορη έως δυσάρεστη. Μετά και την τελευταία ρουφηξιά. Γιατί λοιπόν ΠΑΝΤΑ αυτό το απαίσιας γεύσης τσιγάρο με οδηγούσε με απόλυτη βεβαιότητα στα. Λογικά θα έπρεπε να συνεχίσω την αποχή μου χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Πρόκειται για έρευνες που πρόσφατα αναγκαστικά δημοσιοποιήθηκαν λόγω δικαστικής εντολής. . Η ιστορία του 1ου τσιγάρου Ένα από τα πράγματα που είχα παρατηρήσει και μου ερέθιζε την περιέργεια όταν ξανακυλούσα στο κάπνισμα. επιθυμούσα περισσότερα τσιγάρα. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ * Σε αυτό το δεύτερο μέρος του κεφαλαίου θα χρειαστεί όλη η προσοχή σας ώστε να καταλάβετε τη διαδικασία που είναι η ρίζα του κακού.

που ταίριαζε με τις σκέψεις μου. αλλά αντίθετα προκαλεί δυσφορία λίγη ώρα ΜΕΤΑ! Σκέφτηκα πολύ το ζήτημα. μια μικρή ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ που με έκανε να κόβω βόλτες μέσα στο σπίτι.. αλλά προερχόταν από το ίδιο μου το σώμα! Μα. Το κάπνισμα ενός τσιγάρου μετά από καιρό αποχής.. Σας την παραθέτω με κάποιες δικές μου αλλαγές και προσθήκες: . Στην αναζήτησή μου για αυτήν την ευχαρίστηση του καπνίσματος. Αλλά όχι μόνο δεν εντόπισα την ευχαρίστηση που αναζητούσα. έψαξα δεκάδες πηγές και τελικά βρήκα στο βιβλίο «the nicotine trick» του Neil Casey μια πολύ ικανοποιητική εξήγηση. ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ που προκαλεί η νικοτίνη στο νευρικό μου σύστημα. Εγώ ψάχνω την ευχαρίστηση του καπνίσματος! Τι δουλειά έχει η ενόχληση. έχοντας παράλληλα το νου μου σε αυτό που έψαχνα. Αφουγκράστηκα με προσοχή τον εαυτό μου τις ώρες που ακολούθησαν. αλλά αντίθετα από το πουθενά εμφανίστηκε μια μικρή ενόχληση. g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ Άρχισα λοιπόν να παρατηρώ προσεκτικά τον εαυτό μου. Πού οφείλεται. Μια νευρικότητα που ένιωσα καθαρά ότι δεν ερχόταν από κάποιο εξωτερικό αίτιο. δεν προσφέρει καμία απόλαυση. για να δω πού βρίσκεται τελικά η ευχαρίστηση που θα με οδηγήσει στον πειρασμό για ένα ακόμη τσιγάρο. άρχισα να εστιάζω όχι μόνο στη στιγμή που κάπνισα. Κλείστηκα για λίγες ώρες στο σπίτι και άρχισα να βλέπω μία ωραία κωμωδία στην τηλεόραση. για μια στιγμή. Σιγά σιγά κι αφού έκανα κι άλλα πειράματα έγινε ολοφάνερο. Μήπως οφείλεται σε μία αφανή. αλλά και στις ώρες που ακολούθησαν ΜΕΤΑ το κάπνισμα.34 © 2007. s k e f t o m a i . ή από κάποια απαισιόδοξη σκέψη μου.

Στο πρώτο τσιγάρο της ζωής μας νιώσαμε δυσφορία από την καυστική πικρή γεύση του καπνού και μερικοί βήξαμε αντιδρώντας αυτόματα στον ερεθισμό που προκάλεσε στο αναπνευστικό μας σύστημα. Είναι αδιόρατο. Τρία πράγματα είναι σίγουρα για αυτό: 1. Θα γυρίσουμε πολύ πίσω. αρχίσαμε να νιώθουμε μία επιπλέον μυστηριώδη δυσφορία λίγη ώρα αργότερα! Το αίσθημα αυτό είναι περίεργο γιατί μοιάζει να έρχεται από το πουθενά. Τότε όμως συνέβη κάτι πολύ περίεργο. αλλά μοιάζει με ελαφρύ στρες. Είναι αδιευκρίνιστο.35 © 2007. Ενώ είχαμε συνέλθει εντελώς από τα παραπάνω συμπτώματα. . Από εδώ και πέρα θα την ονομάσουμε «ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ» και θα θεωρήσουμε ότι διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου τρεις ημέρες. 3. g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ Το πρώτο τσιγάρο της ζωής μας Θα κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν. Μόλις σβήσαμε το τσιγάρο. παρ’ όλα αυτά σωματικώς δεν πονάει καθόλου. s k e f t o m a i . αλλά για 2–4 ολόκληρες ημέρες! Αρχίζει να μειώνεται μετά από περίπου μία μέρα και μετά από λίγες ακόμα μέρες εξαφανίζεται παντοτινά. Είναι τόσο ελαφρύ που σχεδόν κανείς δεν το αντιλαμβάνεται. 2. Εντός δευτερολέπτων νιώσαμε μια ελαφρώς δυσάρεστη ζαλάδα σαν μούδιασμα. μοιάζει με μικρό «μυϊκό τέντωμα» (muscle tension). στο πρώτο τσιγάρο που καπνίσαμε στη ζωή μας. Σαν κάποιος να μας έκλεψε κάτι από την ηρεμία μας. Όπως αναφέρουν οι έρευνες της ίδιας της καπνοβιομηχανίας. Κανείς δε μπορεί να το περιγράψει με ακρίβεια. Όλοι το βιώνουμε υποσυνείδητα. Δεν υπάρχει τίποτα ευχάριστο σε αυτό. Το νιώθουμε μετά από κάθε τσιγάρο. τα συμπτώματα αυτά υποχώρησαν γρήγορα μέσα σε λίγα λεπτά. Είναι δυσάρεστο. Η ανεπαίσθητη αυτή δυσφορία δε διαρκεί μόνο για λίγα λεπτά.

Η ιστορία αυτή μπορεί πρόχειρα να αναπαρασταθεί με το εξής σχεδιάγραμμα: η ιστορία του 1ου τσιγάρου Όλα κατανοητά ως εδώ. Όπως αν πιούμε μία σταγόνα απορρυπαντικό θα περάσουμε μια δυο μέρες με δυσάρεστα συμπτώματα μέχρι να το αποβάλλει ο οργανισμός μας. Το κάπνισμα του πρώτου τσιγάρου είναι δυσάρεστο με αυτόν τον περίεργο τρόπο. η οποία οφείλεται στην επίδραση της νικοτίνης στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα. Πώς όμως μια τέτοια μίζερη διαδικασία μπορεί να μας κάνει φανατικούς καπνιστές. Αυτό θα το μάθουμε σε λίγο. είναι ότι στη διαδικασία αυτή δεν εμπλέκεται . όπως δείχνει το παραπάνω σχεδιάγραμμα. s k e f t o m a i . Η απάντηση είναι όλοι! Κάθε πρώτο τσιγάρο που έχει καπνιστεί στον πλανήτη Γη έχει δημιουργήσει σε αυτόν που το κάπνισε μια τέτοιου είδους ενόχληση. Αυτή η μικρή δυσφορία είναι σύμπτωμα της θεραπείας του οργανισμού. καθώς αυτός αποβάλλει με φυσικό τρόπο το δηλητήριο της νικοτίνης. Πόσοι καπνιστές έχουν βιώσει αυτή τη διαδικασία.36 © 2007. μας βάζει σε αυτήν τη μικρή ολιγοήμερη ταλαιπωρία. Ένα πρώτο απροσδόκητο συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε. g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ Αυτή είναι η ιστορία του πρώτου τσιγάρου. έτσι και η πολύ τοξικότερη νικοτίνη του 1ου μας τσιγάρου.

Μόλις λοιπόν νιώσουμε αυτή την αργοπορημένη ενόχληση. μικρής και μεγαλύτερης ενόχλησης. Ως τι όμως την καταγράφει. Καταγράφει την εμπειρία αυτόματα. Για μια στιγμή! Κάτι άσχημο έγινε εδώ! Το συνήθως αλάνθαστο και σωτήριο υποσυνείδητό μας εξαπατήθηκε. Τη νιώθουμε αλλά δεν το ξέρουμε. g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ πουθενά η έννοια απόλαυσης! Αυτό που βλέπουμε μπροστά μας είναι μια εναλλαγή μεταξύ μηδενικής. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΜΑΔΑΣ: Φανταστείτε ότι το χειμώνα είστε μέσα στο ζεστό διαμέρισμά σας και ένας φίλος που είναι παρών. Έχουν απόλυτο δίκιο και αυτή τους η παρατήρηση είναι τέλεια ευκαιρία για να αποκαλύψουμε μια κρίσιμη λεπτομέρεια. Η καθυστερημένη ενόχληση της νικοτίνης είναι τέτοιας φύσεως που καταγράφεται ως εμπειρία μόνο στο υποσυνείδητο. διαβάστε το παρακάτω παράδειγμα. χωρίς η συνείδησή μας να αντιληφθεί το παραμικρό.37 © 2007. Αν ακόμα δεν είστε εξοικειωμένοι με την έννοια της μη αντιληπτής υποσυνείδητης αίσθησης. Φυσικά το διαμέρισμα θα συνεχίσει να είναι ζεστό και άνετο και δε θα αντιληφθείτε τίποτα εκτός αν σας το πουν. Όταν περιγράφω σε καπνιστές την ιστορία του πρώτου τσιγάρου. ούτε σε επόμενα τσιγάρα. συχνά ακούω μία συγκεκριμένη αντίρρηση. ανοίγει κατά λάθος μια μικρή χαραμάδα στην μπαλκονόπορτα. Μου λένε ότι δεν αντιλήφθηκαν καμία ολιγοήμερη «καθυστερημένη ενόχληση». Διότι τα συμπτώματα αυτής της ενόχλησης είναι όμοια με αυτά του άγχους! Θα το διαπιστώσετε αν δείτε τη λίστα των συμπτωμάτων στη σελίδα 28. Μπέρδεψε την καθαρά χημικής φύσεως επίδραση της νικοτίνης με πραγματικό άγχος! . με αποτέλεσμα να πέσει η θερμοκρασία του διαμερίσματός σας κατά 2 βαθμούς. το υποσυνείδητο κάνει αυτό που έκανε πάντα. ούτε στο πρώτο. s k e f t o m a i . Ως άγχος! Γιατί. Όμως το ότι δεν το αντιλαμβάνεστε δε σημαίνει ότι δεν το νιώθετε! Κάπως έτσι είναι η υποσυνείδητη ενόχληση.

Προς το παρόν θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτήν την άποψη. αυτό που με βεβαιότητα ισχυρίζονται ότι το λαμβάνουν οι συστηματικοί καπνιστές.. Γι αυτό ποτέ πάλι στη ζωή τους δεν ένιωσαν την παραμικρή ανάγκη να ξανακαπνίσουν. δεν έγινε και τίποτα τόσο τρομερό»..38 © 2007. s k e f t o m a i . δισεκατομμύρια άνθρωποι κάπνισαν το πρώτο τους τσιγάρο το οποίο είχε άσχημη γεύση και το οποίο τους δημιούργησε μια καθυστερημένη ενόχληση που άρχισε λίγη ώρα αφού το έσβησαν. που ήταν αποτέλεσμα της επίδρασης της νικοτίνης στο νευρικό τους σύστημα. Για λίγες ημέρες ένιωθαν χωρίς να το γνωρίζουν ένα ανεπαίσθητο στρες.. . Γιατί ήθελαν να ανακαλύψουν αυτό που δεν ανακάλυψαν στο πρώτο τσιγάρο. Έτσι κατάλαβαν ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ότι το τσιγάρο έχει άσχημη γεύση και ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ότι προκαλεί καθυστερημένη ενόχληση. Ένα λάθος που τους έκλεψε πολλά χρόνια από τη ζωή τους και πολύ ζωή από τα χρόνια τους. Ένα λάθος που τους κόστισε μια περιουσία και βασανιστικές θανατηφόρες ασθένειες. g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ Θα μου πείτε: «σιγά το πράγμα. Μόνιμα «κλειδώθηκε» μέσα τους συνειδητά και υποσυνείδητα η απλή ΑΛΗΘΕΙΑ ότι: το τσιγάρο είναι ένα δηλητήριο που προκαλεί δυσφορία και δεν προσφέρει ΤΙΠΟΤΑ. Την απόλαυση. Κάπνισαν πάλι. Όντως. Γιατί. Όμως άλλοι τόσοι άνθρωποι έκαναν ένα θανάσιμο λάθος.

Ας υποθέσουμε ότι λίγες ώρες μετά ή την επόμενη μέρα ανάβουμε ένα ακόμη τσιγάρο. Άλλωστε δε θα μπορούσε ποτέ να διεξαχθεί τέτοιου είδους έρευνα.39 © 2007. s k e f t o m a i . ώστε η καμπύλη ενόχλησης του πρώτου τσιγάρου ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ. η ουσία σε αυτό το θέμα προσεγγίζεται ψυχολογικά. g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ Η ιστορία του 2ου τσιγάρου Εδώ θα χρειαστεί η προσοχή σας. γιατί δεν υπάρχει κανένας αξιόπιστος «μετρητής ενόχλησης». Μάλιστα είναι τόσο όμοια η επίδρασή του. οι οποίοι εξηγούν αυτή την απότομη πτώση της ενόχλησης όταν ανάβουμε το 2ο τσιγάρο. Δηλαδή η δεύτερη δόση νικοτίνης έχει μία αξιοπρόσεκτη. περίεργη. όχι μέσω κουραστικών και πολύπλοκων χημικών αναλύσεων της βιολογικής διαδικασίας. ούτε υπάρχει ασφαλής τρόπος να ξεχωρίσουμε την ενόχληση νικοτίνης από το πραγματικό άγχος! . Εμείς ψάχνουμε την ΟΥΣΙΑ και παρά την αντίθετη άποψη κάποιων επιστημόνων. Είναι απλά ένας οπτικός τρόπος για να απεικονίσω τις εμπειρίες μου και την άποψή μου. Το σχεδιάγραμμα* ενόχλησης – χρόνου θα ήταν τώρα κάπως έτσι: η ιστορία του 2ου τσιγάρου * ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Το προηγούμενο καθώς και τα επόμενα διαγράμματα ενόχλησης είναι ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΚΕΨΗΣ κι όχι επιστημονικώς τεκμηριωμένες έρευνες. αναφέροντας κάποια πράγματα για τους υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο. Δεν προέρχονται από επιστημονική έρευνα. Το 2ο τσιγάρο της ζωής μας δρα ακριβώς όπως και το πρώτο! Παράγει μια ίδια καμπύλη ενόχλησης. για να ξεκινήσει η πανομοιότυπη καμπύλη ενόχλησης του δεύτερου. σχεδόν μαγική χημική ιδιότητα να μειώνει την δυσφορία που δημιούργησε η προηγούμενη δόση! Θα μπορούσα να το εξηγήσω ακόμα περισσότερο γιατί συμβαίνει αυτό. αλλά θα ξεφεύγαμε από το θέμα μας.

βρίσκει στο 2ο τσιγάρο μια αιτία: «την έλλειψη τσιγάρου»! Στο πρώτο τσιγάρο νιώσαμε την ενόχληση και την μπερδέψαμε με άγχος. Έτσι το χημικό άγχος που στο πρώτο τσιγάρο στεκόταν χωρίς αιτία. s k e f t o m a i . το σώμα αυτόματα θα απέβαλε τη νικοτίνη και θα απαλλασσόταν για πάντα από την αργοπορημένη ενόχλησή της. Για τίποτα! Δεν υπήρχε καμιά αιτία. Αντί αυτού η ενόχληση αισθητοποιείται ως πραγματικό άγχος. αδυνατεί να καταλάβει ότι η ενόχληση που νιώθουμε είναι καθαρά χημικής φύσεως και οφείλεται στην ελαφριά δηλητηρίαση από νικοτίνη. Όμως με το κάπνισμα του δεύτερου τσιγάρου* δυστυχώς δώσαμε για πρώτη φορά μια ΑΙΤΙΑ σε αυτό το αίσθημα. Αναφέρονται εδώ μόνο 2 τσιγάρα. για να γίνει φανερός ο μηχανισμός της παραπλάνησης του υποσυνειδήτου. g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ Αν δεν καπνίζαμε. έκανε το υποσυνείδητο να θεωρήσει ως αιτία του άγχους την «έλλειψη * Η διαδικασία όπως περιγράφεται μπορεί για κάποιους ανθρώπους να χρειαστεί περισσότερα από 2 τσιγάρα για να συμβεί. κανένας εχθρός να πολεμήσουμε. Καθώς περνάνε τα χρόνια αυτή η πτώση γίνεται αισθητή στον καπνιστή ως «απόλαυση» ή «χαλάρωση». Ήταν μια καθαρά χημική διαδικασία και τίποτα παραπάνω.40 © 2007. Όμως για ποιο πράγμα ήμασταν αγχωμένοι. Το υποσυνείδητό τώρα εξαπατάται διπλά: 1ον Όπως και στο πρώτο τσιγάρο. που συνέπεσε χρονικά με το κάπνισμα του δεύτερου τσιγάρου. . Προσέξτε την κάθετη πτώση της ενόχλησης όταν ανάψουμε το 2ο τσιγάρο. Η εμπειρία της κάθετης πτώσης της ενόχλησης. Δεν υπήρχε κανένα νόημα. ενώ στην πραγματικότητα είναι απλά η διακοπή της καθυστερημένης ενόχλησης της νικοτίνης του προηγούμενου τσιγάρου. Όμως ένα δεύτερο τσιγάρο μας πηγαίνει πάλι στην αρχή της διαδικασίας. ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει με τουλάχιστον 2 δόσεις νικοτίνης. 2ον Αντιλαμβάνεται ως «απόλαυση» την κάθετη πτώση της ενόχλησης μόλις ανάψουμε το 2ο τσιγάρο. προκειμένου να αρχίσει από την αρχή η επίδραση της νικοτίνης.

όχι επιστημονικώς τεκμηριωμένες έρευνες. Η διάρκεια των τριών ημερών που σας ανέφερα στα σχεδιαγράμματα. οι οποίοι αναφέρουν ότι η «καθαρά σωματική πίεση» υποχωρεί ραγδαία μετά από 3-4 μέρες. ΤΡΕΙΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΠΤΟΛΟΓΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ: Το κείμενο με μπλε γράμματα παρακάτω είναι κάποιες διευκρινήσεις που μπορείτε άνετα να ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΤΕ. s k e f t o m a i . Είναι απλά ένας οπτικός τρόπος για να απεικονίσω τις εμπειρίες μου και την άποψή μου. Άλλωστε δε θα μπορούσε ποτέ να διεξαχθεί τέτοιου είδους έρευνα. Η καθυστερημένη ενόχληση οφείλεται στο τσιγάρο και δεν είναι καν πραγματικό άγχος. Αλλά και . 1) ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Το προηγούμενα διαγράμματα ενόχλησης καθώς και το επόμενο που ακολουθεί. ούτε υπάρχει ασφαλής τρόπος να ξεχωρίσουμε την ενόχληση νικοτίνης από το πραγματικό άγχος! 2) ΠΟΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗΣ ΕΝΟΧΛΗΣΗΣ. Επίσης μπορούμε να πούμε ότι ένα μόνο τσιγάρο μάλλον δημιουργεί μικρότερης έντασης και διάρκειας καθυστερημένη ενόχληση από το κάπνισμα μιας ομάδας τσιγάρων πχ ενός πακέτου. χρησιμοποιήθηκε για διευκόλυνση της παρουσίασης της όλης ιδέας. ενώ φυσικά η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο. g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ τσιγάρου». γιατί δεν υπάρχει κανένας αξιόπιστος «μετρητής ενόχλησης». αλλά είναι η δυσφορία από την ελαφριά δηλητηρίαση νικοτίνης. Πάντως σε κάθε περίπτωση (και αυτό είναι ευχάριστο) όσα χρόνια κι αν καπνίζει κανείς. αν είστε βιαστικοί στην ανάγνωσή σας. Αυτό είναι και κοινή ομολογία όσων ανθρώπων κόβουν το κάπνισμα. έως μία μέρα. αλλά και από την παρατήρηση άλλων καπνιστών. γιατί ένα υγιές νευρικό σύστημα σχετικά γρήγορα επανέρχεται στη φυσιολογική του κατάσταση. Αν θα θέλαμε να είμαστε πιο ακριβείς. Δεν προέρχονται από επιστημονική έρευνα. έχω διαπιστώσει ότι δεν είναι εύκολο να καθοριστεί επ' ακριβώς η διάρκεια της καθυστερημένης ενόχλησης νικοτίνης. Δε μας χρειάζεται άλλωστε κάτι τέτοιο. θα έπρεπε να πούμε ότι η διάρκεια αυτή είναι μεγαλύτερη αν η δηλητηρίαση με νικοτίνη (το κάπνισμα δηλαδή) γίνεται επί χρόνια. Αυτό είναι φυσικό. είναι ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΚΕΨΗΣ.41 © 2007. Από επαναλαμβανόμενα πειράματα που έκανα στο παρελθόν στον εαυτό μου. η καθυστερημένη ενόχληση των τελευταίων του τσιγάρων εξαφανίζεται παντοτινά μέσα σε μερικές μέρες. σε σχέση με ένα νευρικό σύστημα που διαταράσσεται επί χρόνια από μεγάλες δόσεις νικοτίνης. Στο 1ο τσιγάρο της ζωής μας πιστεύω ότι η διαταραχή του νευρικού συστήματος κρατάει λίγο.

42

© 2007, s k e f t o m a i . g r -

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το 90% των μεταβολιτών της
νικοτίνης απομακρύνεται από το σώμα μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες μέσω
των ούρων.

3) «ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΗ» ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΟΧΛΗΣΗΣ
Όταν το νευρικό σύστημα παρενοχλείται από την νικοτίνη, το αποτέλεσμα δεν
είναι πάντα άγχος, όπως σας ανέφερα παραπάνω (στην ιστορία του
πρώτου τσιγάρου). Ανέφερα το «άγχος» μόνο για λόγους συντομότερης
παρουσίασης της όλης ιδέας. Μπορεί να είναι και ΘΥΜΟΣ, δηλαδή το
αντίθετο αρνητικό συναίσθημα από το άγχος. Μπορεί να είναι και μια μικρή
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ή θλίψη. Η ενόχληση νικοτίνης μπορεί να μιμείται ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ
αρνητικό συναίσθημα ή αίσθηση. Πχ. βαρεμάρα, μελαγχολία, πανικός,
ακεφιά, φθόνος, ΠΕΙΝΑ, υπερκινητικότητα. Ακόμα και τη ζέστη ενός
καύσωνα! Αν σε κάποιον καπνιστή κλέψουμε τα τσιγάρα του σε περίοδο
καύσωνα, αυτός θα νομίσει ότι ο καύσωνας είναι εντονότερος!
Παράδειγμα: Όταν πριν από πολλά χρόνια με είχε εγκαταλείψει η κοπέλα μου
και την ίδια περίοδο προσπαθούσα να κόψω το κάπνισμα, η ζωή μου υπό το
βάρος της καθυστερημένης ενόχλησης νικοτίνης φαινόταν να γεμίζει με
επιπλέον ΘΛΙΨΗ (επειδή ήμουν ήδη θλιμμένος). Όταν το έκοβα πριν από τις
εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, η ζωή μου φαινόταν να γεμίζει με περισσότερο
ΑΓΧΟΣ (επειδή ήμουν ήδη αγχωμένος).
Εκεί που θέλω να καταλήξω, είναι ότι η ενόχληση νικοτίνης μπορεί να
ΜΕΤΑΜΦΙΕΖΕΤΑΙ σε οτιδήποτε αρνητικό μας απασχολεί κι έτσι να το μεγεθύνει
μέσα μας. Είναι δηλαδή σαν να λαμβάνουμε μία «δωροεπιταγή» ψυχολογικής
ενόχλησης, την οποία αναγκαστικά εξαργυρώνουμε, ενσωματώνοντάς την
σε όποιο αρνητικό συναίσθημα ή αίσθηση μας απασχολεί ανά πάσα στιγμή.

Η εξήγηση του καπνίσματος μέσω της ιστορίας του πρώτου
και του δεύτερου τσιγάρου, είναι μία παραλλαγή και επέκταση
όσων έχει ήδη αναφέρει ο Neil Casey στο καταπληκτικό του
βιβλίο «the nicotine trick».**

**
Είναι ένα βιβλίο στο οποίο ο συγγραφέας του μεταξύ άλλων προσπαθεί να αποδείξει
ότι το κάπνισμα είναι μία ΦΟΒΙΑ, όπως πχ. η κλειστοφοβία ή η φοβία που έχει κάποιος
για τα σκυλιά. Εξ όσων γνωρίζω πρέπει να είναι ο πρώτος συγγραφέας που αντί του
όρου «στέρηση» χρησιμοποιεί τον όρο «καθυστερημένη επίδραση νικοτίνης». Αν και
έχω κάποιες μικρές διαφωνίες σε ορισμένα ζητήματα, μπορώ να το χαρακτηρίσω ως
ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και αξιόλογα βιβλία που έχω διαβάσει για την εξήγηση
του καπνίσματος. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα για αγορά σε όποιους Αγγλομαθείς
αναγνώστες θέλουν να εμβαθύνουν περισσότερο στο θέμα της μυστικής λειτουργίας
της νικοτίνης.

43

© 2007, s k e f t o m a i . g r -

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Η ιστορία όλων των τσιγάρων
Ας δούμε κι ένα τελευταίο σχεδιάγραμμα. Είναι αυτό που
περιλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα τσιγάρα της ζωής σας μέχρι
αυτό που καπνίσατε πριν λίγο.

η ιστορία όλων των τσιγάρων

Όπως βλέπουμε δεν υπάρχει καμία έκπληξη αυτή τη φορά. Το
εκατομμυριοστό τσιγάρο δρα ακριβώς όπως το πρώτο και το
δεύτερο. Η νικοτίνη πάντα λειτουργεί σαν νικοτίνη και το σώμα
πάντα ανταποκρίνεται σαν ένα ανθρώπινο σώμα. Όμως η
ζημιά στο υποσυνείδητο παίρνει πλέον νέες διαστάσεις.
Μετά από μερικές εκατοντάδες τσιγάρα το υποσυνείδητο
αρχίζει να αποκτά δύο νέα σοβαρά προβλήματα. Ας τα δούμε.

Τα 2 νέα λάθη

1ο: Παρερμηνεία του πραγματικού άγχους
Ενώ στην αρχή του καπνίσματος μπερδεύαμε τη χημική
ενόχληση νικοτίνης με το πραγματικό άγχος, τώρα γίνεται και
το αντίστροφο! Μπερδεύουμε και το πραγματικό άγχος με την
ενόχληση νικοτίνης.

44

© 2007, s k e f t o m a i . g r -

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Δείτε πόσο περισσότερο καπνίζουν όλοι στα ποδοσφαιρικά
ματς, όταν στεναχωριούνται, μετά από ένα διαπληκτισμό και
γενικά μετά από οτιδήποτε δημιουργεί άγχος. Στα αλήθεια
πιστεύετε ότι όταν είμαστε στρεσαρισμένοι γίνεται ξαφνικά μια
μαγική οργανική αλλαγή στο κορμί μας και μας «ζητάει»
περισσότερη νικοτίνη;
Φυσικά όχι. Κάθε φορά που νιώθουμε πραγματικό άγχος
ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ότι θέλουμε να καπνίσουμε! Πιστεύουμε ότι έτσι
θα χαλαρώσουμε. Αυτό μας έχει διδάξει η ως τώρα
(εξαπατημένη) εμπειρία του υποσυνείδητου. Όμως θυμηθείτε:
Το κάπνισμα μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά ΜΟΝΟ τα
χημικά συμπτώματα ενόχλησης του προηγούμενου τσιγάρου
τα οποία μοιάζουν με άγχος, όχι το πραγματικό άγχος!
Προσπαθήστε να θυμηθείτε πόσες φορές υπό την επήρεια
έντονου στρες ανάψατε τσιγάρο, αλλά επειδή πριν λίγα λεπτά
έτυχε να καπνίσετε το προηγούμενο, δεν νιώσατε καμιά
ανακούφιση. Δεν υπήρχε ενόχληση νικοτίνης για να
ανακουφίσετε. Ίσως τότε κοιτάξατε απορημένοι το αναμμένο
τσιγάρο σας και σκεφτήκατε:

«Τι το καπνίζω; αφού δεν το θέλω»
Ίσως απορήσατε γιατί πριν το ανάψετε ήσασταν σίγουρος ότι
το θέλατε. «Μα αφού ένιωσα αγχωμένος και όταν νιώθω έτσι
θέλω τσιγάρο. Γιατί τώρα δεν το ευχαριστιέμαι;;» θα λέγατε αν
ήσασταν πιο παρατηρητικοί.
Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσα τσιγάρα τα ανάψατε σίγουροι ότι
θα σας χαλαρώσουν αλλά δεν το πέτυχαν; Είναι τα
περισσότερα από τα τσιγάρα που καπνίζουμε. Αυτά τα
τσιγάρα (όπως και κάθε άλλο) δεν ανακουφίζουν το
πραγματικό άγχος και, αν έχουμε καπνίσει πριν λίγο, δεν
ανακουφίζουν ούτε κάποια χημική ενόχληση νικοτίνης. Έτσι
συνηθίζουμε να λέμε ότι τα καπνίζουμε «μηχανικά». Όμως ο
μόνος «μηχανικός» που βρίσκεται πίσω από αυτά τα τσιγάρα
είναι το εξαπατημένο υποσυνείδητο.
Ας δούμε τώρα και το δεύτερο σφάλμα.

η όρεξη μου οφειλόταν σε ένα ψέμα. οι αληθινές χαρές της ζωής. καµιά στεναχώρια. άρα και λαχτάρα για την «απόλαυση» (πτώση ενόχλησης) που προσφέρει το τσιγάρο. s k e f t o m a i . Νομίζω ότι μετά από όλη αυτή την ανάλυση χρειαζόμαστε μια καλή ανακεφαλαίωση: . με αποτέλεσμα κάθε φορά που είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι να έχουμε έντονη ανάμνηση. Θυμάμαι μια φορά που το είχα κόψει για αρκετές εβδομάδες και το ξανάρχισα όντας χαρούμενος σε μια υπέροχη αμμουδιά. Ίσα ίσα που ήµουν και πολύ ευτυχισµένος. Το κάπνισμα προκαλεί αεροπειρατεία στο αίσθημα της ευχαρίστησής μας. Κάθε φορά που ένιωθα πραγματική ευχαρίστηση θυμόμουν την «ευχαρίστηση» (πτώση ενόχλησης νικοτίνης) που πετύχαινα με το τσιγάρο.» Η εξήγηση είναι απλή. στην τσιμεντένια σύνδεση που είχε κάνει το υποσυνείδητο μεταξύ ευχαρίστησης και καπνίσματος. Πώς εξηγείται αυτή η τόσο µεγάλη όρεξη που ένιωσα για κάπνισµα. ένα ακόμα ισχυρό κίνητρο για κάπνισμα γίνεται η πραγματική ευτυχία. όπως στα άλλα ξανακυλίσµατα. Αρκετά από τα ξανακυλίσματά μου στο κάπνισμα γίνονταν σε πολύ ευχάριστες και ανέμελες στιγμές. η πραγματική ξεγνοιασιά. Θυμάμαι που μετά απορούσα κι έλεγα μέσα μου: «Μα αφού δεν ένιωσα καµιά πίεση. g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ 2ο: Παρερμηνεία της πραγματικής απόλαυσης Εκτός του πραγματικού άγχους. Πώς την πάτησα πάλι έτσι. το υποσυνείδητο συγχέει και την πραγματική απόλαυση με την ανακουφιστική πτώση της ενόχλησης που προσφέρει το κάπνισμα.45 © 2007. Εκτός λοιπόν του πραγματικού άγχους.

(δεδομένη διαρκώς για το μη καπνιστή!) Πραγματικό άγχος. φόβος. μετά από λίγο καιρό καπνίσματος: Τι μας συμβαίνει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ άγχος. γιορτές. στεναχώρια. s k e f t o m a i .46 © 2007. αδιέξοδο. φόβος. ανησυχία. (Αποδίδεται στην «έλλειψη τσιγάρου») Πραγματική απόλαυση και χαλάρωση που την προσφέρει το κάπνισμα.. Πραγματική ευτυχία «Χρειάζομαι τσιγάρο». (Χημικής αιτιολογίας) Τη στιγμή που καπνίζουμε: Εξαφάνιση ενόχλησης του προηγούμενου τσιγάρου. με καλή παρέα). Όπως είπαμε. μετά από ευχάριστα προκαλεί το κάπνισμα. Τι ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ότι μας συμβαίνει «Χρειάζομαι τσιγάρο». στην οποία δεν έχει πρόσβαση ο μη καπνιστής. Το λέμε γιατί το πραγματικό άγχος μοιάζει πολύ με την ενόχληση νικοτίνης. . Το λέμε γιατί η πραγματική ευχαρίστηση μοιάζει πολύ και χαλάρωση. με την παροδική πτώση της ενόχλησης νικοτίνης που (διακοπές. όμοιας «ευχαρίστησης» προκαλεί άμεσα τεχνητή ανάγκη για κάπνισμα. g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΠΟΙΑ ΛΑΘΗ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΣΥΝΕΙ∆ΗΤΟ: στα πρώτα μας τσιγάρα: Τι μας συμβαίνει Τι ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ (χρονική στιγμή) ότι μας συμβαίνει ▼ Μετά από λίγη ώρα χωρίς τσιγάρο: Καθυστερημένη ενόχληση νικοτίνης. η οποία ανακουφίζεται ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ (αλλά πρόσκαιρα) με το κάπνισμα ενός ακόμη τσιγάρου. μετά από λίγο καιρό ο πίνακας αυτός λειτουργεί και αντίστροφα κι έτσι ολοκληρώνεται ο κύκλος εξαπάτησης του υποσυνείδητου. Η έντονη ανάμνηση αυτής της νέα. νεύρα.

μικρής και μεγαλύτερης ενόχλησης όμοιας με άγχος. 3. Η χρονική καθυστέρηση της ενόχλησης εμποδίζει το υποσυνείδητο να κάνει το σωστό συσχετισμό αιτίας και αποτελέσματος. Είναι τόσο ελαφριά που μόνο το υποσυνείδητο την καταγράφει και την καταχωρεί μέσα μας χωρίς κανένα συνειδητό έλεγχο από τη συνείδηση. (!) αλλά με τέλειο καμουφλάζ. Το κάπνισμα προσφέρει ένα απατηλό παιχνίδι μεταξύ μηδενικής. Μια εντελώς αόρατη παγίδα Οι τρεις αιτίες που κάνουν την παγίδα του καπνίσματος εντελώς αόρατη άρα άκρως επικίνδυνη είναι οι εξής: 1.47 © 2007. μήνυμα από skeftomai. 2. g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ Έτσι καταλήγουμε στο εξής απροσδόκητο συμπέρασμα: Μήπως τελικά το κάπνισμα είναι καθαρά ένα πρόβλημα ΣΤΡΕΒΛΩΜΕΝΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ. . Είναι σαν μια παγίδα χωρίς δόλωμα. s k e f t o m a i . Η ομοιότητα της καθυστερημένης ενόχλησης με το πραγματικό άγχος και η ομοιότητα της πτώσης της ενόχλησης με την πραγματική απόλαυση.gr: Αποκτήστε σήμερα την πλήρη χάρτινη έκδοση του βιβλίου με 150 επιπλέον σελίδες! Διαβάστε στο τέλος του PDF για περισσότερες λεπτομέρειες. Η απάντηση είναι περισσότερο «ΝΑΙ» από ότι μπορείτε να φανταστείτε. Στο παιχνίδι αυτό δεν εμπλέκεται πουθενά η απόλαυση. που δημιουργήθηκε και συντηρείται από τις περίεργες χημικές ιδιότητες της νικοτίνης. Η ηπιότητα της καθυστερημένης ενόχλησης που την κάνει να περνά απαρατήρητη.

χαλάρωση. ενδιαφέροντα . Αυτό ήταν το μυστικό της νικοτίνης. παρηγοριά σε προβλήματα» κλπ. Τότε η συνείδηση προσπαθεί να εναρμονιστεί με το υποσυνείδητο εφευρίσκοντας λογικά επιχειρήματα υπέρ του καπνίσματος. Όμως η συνειδητή και η υποσυνείδητη σκέψη αποτελούν μέρος ενός ενιαίου συνόλου. συντροφιά. Η μικρή «γρατζουνιά» που κατάφεραν στην αντίληψή μας τα πρώτα τσιγάρα. g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ Το ψέμα καταλαμβάνει πλέον και τη συνείδηση Όπως με λεπτομέρεια αναλύσαμε παραπάνω. Έτσι μετά από λίγο καιρό οι απατηλές αισθήσεις του υποσυνείδητου μεταφέρονται και στη συνείδησή μας. Παρακάτω θα δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που ως τώρα μας ήταν ανεξήγητα.48 © 2007. Αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται μεταξύ τους συνεχώς. το δέσιμο με το κάπνισμα ξεκινά υποσυνείδητα. αλλά αυτή η κρίσιμη γνώση που αποκτήσατε θα αποτελέσει το χρυσό κλειδί που θα ξεκλειδώσει κάθε γρίφο που αφορά το κάπνισμα. Έτσι εξηγούνται οι απόψεις των «συνειδητοποιημένων» καπνιστών ότι το τσιγάρο προσφέρει «απόλαυση. τώρα γίνεται μια απαίσια ανοικτή πληγή ΨΕΥΔΟΥΣ και ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ. Ίσως σας κούρασα λίγο. Είμαστε πλέον φυλακισμένοι. s k e f t o m a i . Για πρώτη φορά μάθαμε πώς ακριβώς παγιδευτήκαμε. Αυτό που κάποτε άρχισε ως ελαφριά παραπλάνηση του υποσυνείδητου τώρα έχει γίνει «άποψη ζωής» και έχει καταλάβει όλη μας τη σκέψη.

s k e f t o m a i . Για παράδειγµα ένας µη καπνιστής υπάλληλος που δουλεύει σε ένα γραφείο 8 ώρες τη µέρα µε συναδέλφους µανιώδεις καπνιστές. Απορία: Αν υπεύθυνα για το κάπνισµα είναι τα συµπτώµατα στέρησης που προκαλεί η νικοτίνη. Όμως υπήρχε μία ενοχλητική απορία. Αν πιω σήμερα λίγο απορρυπαντικό. πίστευα ότι η κινητήριος δύναμή του ήταν η νικοτίνη και μόνο αυτή. εισπνέει µέσω του παθητικού καπνίσµατος νικοτίνη ίση µε το κάπνισµα αρκετών τσιγάρων. αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα. Όταν άρχισα να ασχολούμαι με το θέμα του καπνίσματος. η οποία τελικά με βοήθησε να φτάσω στα σωστά συμπεράσματα. γιατί το παθητικό κάπνισμα δε μας κάνει καπνιστές. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Σε αυτό το τρίτο και τελευταίο μέρος του κεφαλαίου θα εκμεταλλευτούμε τη γνώση που αποκτήσαμε και μέσω αυτής θα απαντήσουμε στα παράδοξα του καπνίσματος. Αυτό σημαίνει ότι και το υγρό πιάτων μπορεί να προκαλέσει εθισμό. Πρέπει κάθε νέα δόση να ανακουφίζει προσωρινά την δυσφορία της προηγούμενης δόσης. μια νέα δόση αύριο δε θα μου δώσει καμία ανακούφιση. . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ Γ. τότε πώς εξηγείται να µην γίνονται αυτόµατα καπνιστές οι άνθρωποι που δουλεύουν σε περιβάλλοντα µε πολύ καπνό. Όχι.49 © 2007. που ίσως θα μπορούσε να απαντηθεί καλύτερα με μία θεολογική ή φιλοσοφική προσέγγιση. Είναι πάντως κάτι με το οποίο δε θα ασχοληθούμε σε αυτό το βιβλίο. Τώρα το γιατί ο Θεός (ή κατά άλλους η φύση) επέτρεψε την ύπαρξη τέτοιων περίεργων ουσιών που δρουν ως ανθρωποπαγίδες. Γιατί αυτός ο υπάλληλος δε γίνεται αυτόµατα καπνιστής µετά από λίγες ηµέρες εργασίας. Όμως οι ναρκωτικές ουσίες διαθέτουν αυτή τη χημική ιδιότητα. κι αν πιούμε υγρό πιάτων θα νιώσουμε καθυστερημένη ενόχληση. Προσέξτε την απορία που είχα και αν θέλετε δοκιμάστε να την απαντήσετε πριν σας δώσω την απάντηση. Για να μπορεί μια ουσία να προκαλέσει εθισμό χρειάζεται να έχει μια συγκεκριμένη χημική ιδιότητα.

g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ Η απάντηση βρίσκεται σε όσα ήδη αναφέραμε. Δεν προέρχεται από την απουσία νέας δόσης. Αν όμως το ίδιο ζήτημα εξεταστεί από επιστήμονες. Η «στέρηση» που νιώθουμε προέρχεται από την καταστροφή (οργανική και ψυχολογική) που προκάλεσαν οι ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ δόσεις στο ψυχοσωματικό μας είναι. Πχ «ο τάδε είναι παγιδευμένος στο κάπνισμα». Στην πραγματικότητα όλη η δυσφορία που νιώθει προέρχεται από το ίδιο το ναρκωτικό κι όχι από την έλλειψή του. Παράδειγμα: Φανταστείτε κάποιον άνθρωπο ο οποίος παρατηρώντας για μία ημέρα τον ήλιο. όχι σωματικής «εξάρτησης». ότι «η Γη είναι αυτή που γυρίζει γύρω από τον ήλιο». γιατί τα δεδομένα του αυτό μαρτυρούν. αντί να τα βλέπουμε όπως είναι. αλλά χωρίς να κάνει τους λάθος συσχετισμούς! Να θυμάστε. Ικανοποιητικός όρος θα ήταν και η λέξη «αρρώστια». Κάποιος που καπνίζει παθητικά όπως ο παραπάνω υπάλληλος. Νομίζει ότι είναι. ενώ στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα του (προηγούμενου) τσιγάρου. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα παρερμηνείας είναι το να θεωρούμε την καθυστερημένη ενόχληση ως «έλλειψη τσιγάρου». Δε μας κάνει καπνιστή η καθυστερημένη ενόχληση νικοτίνης. Να ξεφύγουν από την ΑΙΣΘΗΣΗ που έχουν και να λάβουν υπόψη τους περισσότερα δεδομένα. Ο όρος που θα πρότεινα αντί της «εξάρτησης» είναι η «παγίδευση». έτσι ώστε να καταλήξουν στο αληθές. «είναι παγιδευμένος στην ηρωίνη» κλπ. το κάπνισμα είναι κυρίως πρόβλημα στρεβλωμένης αντίληψης. Πού διαφωνώ με την επιστημονική ορολογία Διαφωνώ με τη χρήση του όρου «εξάρτηση». Χρησιμοποιώντας τη λέξη «εξάρτηση» βλέπουμε τα πράγματα με τα μάτια του εξαπατημένου χρήστη. Κανένας άνθρωπος δεν είναι πράγματι εξαρτημένος από τοξικά δηλητήρια. αυτοί υποχρεούνται να το προσεγγίσουν διαφορετικά. Δίκαια βγάζει αυτό το συμπέρασμα. περνάει την ανεπαίσθητη ταλαιπωρία της καθυστερημένης ενόχλησης. Ο όρος αυτός εκφράζει ένα ΨΕΜΑ. Όμως οι . αλλά οι λάθος συσχετισμοί που κάνει το υποσυνείδητο στην προσπάθειά του να ερμηνεύσει την ενόχληση. s k e f t o m a i . συμπεραίνει ότι «ο ήλιος κινείται κυκλικά γύρω από την ακίνητη Γη».50 © 2007.

ιδίως για ένα κρίσιμο ζήτημα με τόσο θανατηφόρες προεκτάσεις. Ας αναρωτηθούμε. Δε βοηθούν όσο θα ΄πρεπε το χρήστη να επανασυνδεθεί με την αλήθεια.51 © 2007. Ίσως κάποιοι πείτε: «Ε καλά για µία λάθος λεξούλα δε χάθηκε ο κόσµος. το οποίο μπορείτε να διαβάσετε στο skeftomai.. με βάση τη στρεβλωμένη οπτική γωνία του χρήστη της ουσίας. για να βοηθήσει τους παγιδευμένους σε αυτές τις ουσίες και να σώσει τις ζωές τους. αντί να περιγράφουν την αντικειμενική αλήθεια. g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ επιστήμονες που ασχολούνται με το κάπνισμα και άλλα ναρκωτικά εγκλωβίζονται στην ΑΙΣΘΗΣΗ που έχει ο χρήστης γι αυτά. Στο βιβλίο θα με δείτε να χρησιμοποιώ στη θέση του τον όρο «καθυστερημένη ενόχληση».gr. θολώνουν την πραγματικότητα που αναζητούν. Δηλαδή τη θεωρία μου ότι υπάρχουν ΔΥΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΘΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ. Σε αυτό μεταξύ άλλων μπορείτε να διαβάσετε και τις σκέψεις που έκανα στην προσπάθειά μου να βρω την ΕΞΙΣΩΣΗ που μπορεί να περιγράψει κάθε ναρκωτικό. Τα μελετά βασικά για δύο λόγους: για να ανακαλύψει την πραγματικότητα και να ικανοποιήσει την ανθρώπινη περιέργεια. Όμως ονοματίζοντας το φαινόμενο ως «εξάρτηση». Κατά τη γνώμη μου η χρήση της σωστής λέξης είναι πολύ σημαντική. οι επιστήμονες βλάπτουν και τους δύο τους στόχους: Με τη χρήση λάθος όρου συσκοτίζουν. η γνώση των οποίων καθορίζει και τη θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθείται ανά περίπτωση. Όπως και με το παραπάνω παράδειγμα. Το κείμενο αυτό είναι μικρό μέρος ενός μεγαλύτερου άρθρου.». για ποιο λόγο η επιστήμη της Ψυχολογίας μελετά τα ναρκωτικά. . πάντα ο παγιδευμένος σε ουσίες θα ΝΟΜΙΖΕΙ ότι είναι «εξαρτημένος» και πάντα ο επιστήμονας που τον μελετά ή τον βοηθά υποχρεούται να ΞΕΡΕΙ και να ΛΕΕΙ ότι ο χρήστης της ουσίας είναι παγιδευμένος. πράγμα που είναι το σημαντικότερο κομμάτι της θεραπείας του. s k e f t o m a i . Για παρόμοιους λόγους διαφωνώ και με τον όρο «στέρηση».

● Λέει ότι δεν υπάρει στέρηση! Δε «στερούμαστε» τίποτα. Όλη η δυσφορία που νιώθετε ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ στη νικοτίνη. ● Λέει ότι κανένα τσιγάρο δεν έχει προσφέρει ποτέ απόλαυση σε οποιονδήποτε άνθρωπο! Κάθε αίσθηση απόλαυσης οφείλεται σε παύση ενόχλησης και σε ψευδαισθήσεις. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ! . δεν οφείλεται στην έλλειψή της. ένιωσα για λίγες ημέρες μια μικρή δυσφορία. η πραγματικότητα. ● Όταν το έκοψα. Η νέα οπτική γωνία που σας προτείνω είναι απλά.52 © 2007. ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΩΣ «ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΣΙΓΑΡΩΝ»! Μου ήταν ολοφάνερο ότι δεν ήταν «όρεξη για τσιγάρο» αυτό που ένιωθα! Ήταν η παρενόχληση του νευρικού μου συστήματος από την πιο πρόσφατη δόση νικοτίνης. Το βρίσκετε συγκλονιστικό. Η δυσφορία αυτή γιγαντώθηκε καθώς επί χρόνια αφήνατε το υποσυνείδητό σας να κάνει τους λάθος συσχετισμούς. ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΕΝΟΧΛΗΣΗ τσιγάρων! Υπάρχει μόνο η των τελευταίων μας ● Λέει ότι δεν έχετε ανάγκη τη νικοτίνη. ΕΣΕΙΣ τι γνώμη έχετε για αυτό το μυστικό. s k e f t o m a i . όταν προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε αυτό που ως τώρα ξέραμε ως «όρεξη για τσιγάρο».. ● Δηλαδή αυτό που ονομάζω «μυστικό της νικοτίνης» συνίσταται στην ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΓΩΝΙΑΣ. Μόλις συνειδητοποίησα το μυστικό της νικοτίνης. Περιμένετε ανυπόμονα να δείτε πώς μπορεί να σας βοηθήσει.. g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ Τελικά τι λέει αυτό το μυστικό της νικοτίνης.

s k e f t o m a i . Δεν είναι ένα κόλπο. g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ Αν όμως το βλέπετε αδιάφορα και χλιαρά. . τις ψευδαισθήσεις. είναι η αποκάλυψη της αλήθειας για το κάπνισμα. Όλη αυτή η γνώση θα μας βοηθήσει να καταργήσουμε το μεγάλο εχθρό όσων κόβουν το κάπνισμα. *** Σε αυτό το κεφάλαιο ρίξαμε άπλετο φως στην μυστική υποσυνείδητη διαδικασία που μας έκανε καπνιστές.53 © 2007. αν νομίζετε ότι είναι ένα νοητικό τρικ «για να αντέξουμε καλύτερα όταν το κόψουμε». ΧΑΣΑΤΕ. τότε λυπάμαι.

5) ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ .

Μια τέτοιου είδους * υπέρβαση θα χρειαστείτε για να διαβάσετε όσα ακολουθούν. δυσκολεύεστε να το πιστέψετε! Κι εγώ το ίδιο. τότε δείτε: http://web. g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ Προσέξτε την παραπάνω εικόνα. . s k e f t o m a i .55 © 2007. καθηγητή ΜΙΤ στο Department of Brain and Cognitive Sciences.edu/persci/people/adelson/checkershadow_proof. Μόνο με ανοικτό μυαλό μπορούμε να κατανοήσουμε μια ψευδαίσθηση. Τα τετράγωνα Α και Β έχουν ακριβώς το ίδιο χρώμα! Ξέρω. * Αν επιμένετε ότι το Α τετράγωνο είναι πιο σκούρο από το Β.html Η εικόνα χρησιμοποιήθηκε κατόπιν αδείας του δημιουργού της Edward Adelson.mit. Έτσι λειτουργεί η αντίληψή μας.

Να το πω και αλλιώς: Φανταστείτε στο ερώτημα «γιατί καπνίζω. φανταστείτε κάποια κινηματογραφικά έργα. Αναλογιστείτε πόσο στενάχωρο θα ήταν για έναν καπνιστή να απαντά έτσι όταν τον ρωτούν γιατί καπνίζει. . χωρίς να ντρεπόμαστε. Ανάλογη έκπληξη ένιωσα και όταν συνειδητοποίησα την αλήθεια για το κάπνισμα. χωρίς να ξεσπάμε αμέσως σε κλάματα.» οι καπνιστές να απαντούσαν: «Καπνίζω για να µειώσω προσωρινά την καθυστερηµένη ενόχληση της νικοτίνης του προηγούµενου τσιγάρου». που δεν μπορούσα ούτε να τα φανταστώ πριν μερικά χρόνια. Θυμάμαι την έκπληξη που ένιωθα μικρός όταν έβλεπα τέτοιες ταινίες. Διότι η συνείδησή μας προσπαθεί να εναρμονιστεί με το εξαπατημένο υποσυνείδητο. Αξίζετε λοιπόν την ΑΛΗΘΕΙΑ που πρόκειται να διαβάσετε. g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ Το κεφάλαιο αυτό θα γκρεμίσει με πάταγο την αντίληψη που είχατε ως τώρα για το κάπνισμα. Το κάπνισμα για να συνεχιστεί χρειάζεται αιτίες που θα μας επιτρέψουν να δηλώνουμε ότι «είμαστε καπνιστές». εφευρίσκοντας λογικά επιχειρήματα υπέρ του καπνίσματος. Πληρώσατε ακριβά γι αυτή και τη δικαιούστε. Ας δώσουμε πρώτα έναν ορισμό για τον όρο «ψευδαίσθηση». Όσοι καπνίζετε έχετε πληρώσει βαρύ τίμημα στην υγεία και την ποιοτητα της ζωής σας.56 © 2007. Γιατί πάσχουν οι καπνιστές από ψευδαισθήσεις. Κατέληξα σε απροσδόκητα συμπεράσματα. στα οποία τελικά αποδεικνύεται ότι ο δολοφόνος είναι ένα πρόσωπο υπεράνω υποψίας. s k e f t o m a i . Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης των ψευδαισθήσεων. Είναι όλα τα εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει (ή να ξεχάσει) όποιος προσπαθεί να απελευθερωθεί. ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ: είναι οι αιτίες συνέχισης του καπνίσματος. Για να καταλάβετε για τι είδους ανατροπή μιλώ.

Ήδη στο κεφάλαιο «γιατί καπνίζω» αναφέραμε τρεις συχνές ψευδαισθήσεις: ● ● ● «Μου αρέσει να το βλέπω. Σκεφτόμουν ότι μια από τις μεγάλες απολαύσεις της ζωής. Κάθε καπνιστής έχει τις δικές του αγαπημένες ψευδαισθήσεις. τα οποία μου προκαλούσαν τρομερή φαγούρα. πάλι ολοκληρωμένος όπως ήσουν πριν αρχίσεις το κάπνισμα. Δεν ήταν όμως πραγματική απόλαυση αυτό που λάμβανα από το σύστημα φαγούρα . Ήταν μικρά σπυράκια που είχα βγάλει στα δάκτυλα του αριστερού χεριού μου. Είναι η ευχαρίστηση του να είσαι έστω για λίγο πάλι πλήρης. το τσιγάρο προσφέρει γενναιόδωρα μόνο ανακούφιση από την καθυστερημένη ενόχληση που το ίδιο δημιουργεί. Εδώ θα μιλήσουμε για τις υπόλοιπες ψευδαισθήσεις στις οποίες παγιδεύονται αμέτρητοι καπνιστές. «Μου προσφέρει πραγματική απόλαυση» Όσο κάπνιζα πίστευα με πάθος αυτήν την άποψη. Κάποιες στιγμές όμως δεν άντεχα και τα έξυνα σαν τρελός. Τις έχω τοποθετήσει σε 6 κατηγορίες. Η ικανοποίηση που ένιωθα εκείνη τη στιγμή είναι κάτι το απερίγραπτο. «Το κάπνισμα είναι συνήθεια». Όμως όπως είδαμε στο προηγούμενο κεφάλαιο. Εδώ θα ήθελα να το δείξω και με παραδείγματα: Παράδειγμα 1: Η ενοχλητική φαγούρα Πριν λίγα χρόνια είχα πάθει μια δερματική ασθένεια που ονομάζεται έκζεμα. είναι να ξύνεις με δύναμη ένα σημείο που σου προκαλεί τόση φαγούρα. «θέλω να κάνω κάτι με τα χέρια μου». g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ Στο κεφάλαιο που διαβάζετε θα κονιορτοποιηθούν θεαματικά μπροστά στα μάτια σας μία προς μία.ξύσιμο! Ήταν απλώς η .57 © 2007. Στο προηγούμενο κεφάλαιο αναλύσαμε λεπτομερώς πώς φτάνουμε να πιστεύουμε ότι το τσιγάρο «προσφέρει απόλαυση». Ο δερματολόγος μου είχε πει να μην τα ξύνω γιατί θα φουντώσουν. s k e f t o m a i .

αλλά ένα παραπλανητικό παιχνίδι μεταξύ μικρότερων και μεγαλύτερων ενοχλήσεων. όπως ήμουν πριν το έκζεμα. άλλο τόσο έχει ο κάθε άνθρωπος ανάγκη από ναρκωτικά όπως η νικοτίνη. Φανταστείτε ένα κράτος να χρηματοδοτεί με τεράστια χρηματικά ποσά μια εταιρία για να ανοίγει τρύπες στους δρόμους τα βράδια που ο κόσμος κοιμάται. Όσο η κοινωνία έχει ανάγκη από μια τέτοια εταιρία. το οποίο βλέπουν κάθε μέρα μπροστά στα μάτια τους. Όπως ακριβώς η κοινή γνώμη σε αυτό το φανταστικό παράδειγμα έχει εξαπατηθεί από αυτήν την εταιρία. που είναι η καθυστερημένη ενόχληση της νικοτίνης του προηγούμενου τσιγάρου. Όσο κι αν το απολάμβανα στιγμιαία. απαίσια παγίδα στην οποία έχουμε πέσει όσοι καπνίζουμε ή καπνίσαμε. g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ανακούφιση από μια φοβερή ενόχληση. Είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ. Φανταστείτε επίσης ότι δίνει στην ίδια εταιρία άλλα τόσα χρήματα για να κλείνουν αυτές οι τρύπες στη διάρκεια της ημέρας που είναι οι πολίτες ξύπνιοι. απαλλαγμένος από τη φαγούρα. Το γκρέμισμα αυτής της ψευδαίσθησης βοηθά αποφασιστικά στο σταμάτημα του καπνίσματος. προκειμένου όλοι να απολαμβάνουν ομαλούς δρόμους χωρίς τρύπες. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με το τσιγάρο! Η «απόλαυση» είναι το ότι εξαφανίζουμε τη «τσιγαροφαγούρα». δεν επιδίωξα να γεμίσω έκζεμα σε όλο μου το χέρι προκειμένου να αποκομίσω και άλλες τέτοιες «ηδονές»! Ίσα ίσα έκανα τα πάντα για να απαλλαγώ από αυτό. Η απόλαυση που ένιωθα από το ξύσιμο. Παράδειγμα 2: Η εταιρία που άνοιγε και έκλεινε τρύπες Ας δούμε ένα ακόμα παράδειγμα. Η κοινή γνώμη υποστηρίζει θερμά αυτήν την εταιρία και πληρώνει πρόθυμα τα τεράστια έξοδα λειτουργίας της. ήταν το ότι γινόμουν πάλι κανονικός. s k e f t o m a i . Το τσιγάρο δεν προσφέρει απόλαυση. έτσι ακριβώς κι ο καπνιστής έχει εξαπατηθεί από το κάπνισμα.58 © 2007. Η εταιρία αυτή υποτίθεται ότι είναι η μόνη που έχει την τεχνογνωσία για να κλείσει σωστά τις ενοχλητικότατες τρύπες που υπάρχουν στα οδοστρώματα και οι πολίτες είναι ευγνώμονες για το έργο της. Οι καπνιστές νομίζουν ότι . Δεν το λέω για να σας ντοπάρω ψυχολογικά να το κόψετε. Το περιέγραψα με αρκετά λόγια προκειμένου να γίνει κατανοητή η δόλια.

g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ καπνίζοντας εξασφαλίζουν μία πραγματική απόλαυση και κόβοντάς το κάνουν μία πραγματική θυσία. Όσο καπνίζουμε είμαστε καταδικασμένοι να περπατάμε σε τεντωμένο σκοινί. προκειμένου να ανακουφίζουμε προσωρινά την ενόχληση που δημιουργεί η νικοτίνη. γλέντια και άλλες περιστάσεις. Τι λέτε. Πρέπει διαρκώς να τροφοδοτούμαστε με νικοτίνη. κουλ δήλωση χρησιμοποιείται από πολλούς «συνειδητοποιημένους» καπνιστές. Όταν τα επίπεδα νικοτίνης ανεβαίνουν πάνω από κάποιο όριο. Δεν καπνίζουν επειδή ευχαριστιούνται το κάπνισμα αλλά διότι δε μπορούν να ευχαριστηθούν τη ζωή χωρίς το κάπνισμα. Όλη μας τη ζωή προσπαθούμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε αυτές τις δύο επίπονες καταστάσεις. Προσέξτε όμως και κάτι ακόμα. «Μου αρέσει το κάπνισμα» Αυτή η χαλαρή. στις οποίες καπνίσαμε περισσότερο από όσο χρειαζόταν για να καταλαγιάσουμε την ενόχληση νικοτίνης. Είναι λεπτή η διαφορά και δύσκολα την αντιλαμβάνονται ακόμα και οι εξυπνότεροι από τους καπνιστές. από τις πιο χαρακτηριστικές του καπνίσματος. Πρόκειται όμως για ψευδαίσθηση. Μήπως είναι καιρός να το κόψετε. Τα δυσάρεστα συμπτώματα στέρησης και τις δυσάρεστες συνέπειες της υπερβολικής δόσης. τότε νιώθουμε δυσφορία. Αυτό συμβαίνει συχνά σε πάρτι. Γι αυτό μετά από τέτοιες περιστάσεις νιώσαμε άρρωστοι. λόγω του ότι δεν αντέχουμε τόσο μεγάλη δόση από το δηλητήριο.59 © 2007. Μόνη αληθινή διέξοδος από αυτόν τον αξιολύπητο φαύλο κύκλο είναι η διακοπή του καπνίσματος. Διακόπτοντας νιώθουμε για λίγες μέρες μόνο την καθυστερημένη ενόχληση και μετά απολαμβάνουμε το υπέροχο αίσθημα της ελευθερίας. s k e f t o m a i . . Και τα δύο είναι ψευδαισθήσεις. αηδιασμένοι από τον καπνό. αλλά και να μην καπνίζουμε υπερβολικά γιατί νιώθουμε δυσφορία.

δε θέλω να το κόψω». Η πιο σοφή κίνηση για έναν καπνιστή είναι να απαλλαχτεί από τους καρκινογόνους καπνούς. ίσως καθένα από αυτά να φαίνεται λίγο πιο «απολαυστικό» αλλά θα είστε πάλι σε αξιολύπητη κατάσταση. «Ό.60 © 2007. «πάνε πακέτο» μαζί με πολύ περισσότερα αδιάφορα έως δυσάρεστα τσιγάρα. Για να καταλήξουν αν θέλουν να το κόψουν ή όχι θα πρέπει να απομακρυνθούν λίγο από τις ΣΤΙΓΜΕΣ τους και να εστιάσουν στην ΗΜΕΡΑ. Επίσης τα τσιγάρα που προσφέρουν την ψευδαίσθηση της απόλαυσης. με φτωχό αντάλλαγμα μια ελαφρώς εντονότερη ανακούφιση από το διαρκές μαρτύριό της. g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ «Επιμένω! Έστω κάποια λίγα τσιγάρα μου προσφέρουν απόλαυση» Ίσως κάποιος σκεφθεί: «∆ε θα ήταν έξυπνο να καπνίζαµε ΜΟΝΟ τα λίγα απολαυστικά τσιγάρα και να αποφύγουµε τα άλλα. s k e f t o m a i . Το πρωί που κοιτάζονται στον καθρέφτη με χάλια λαιμό σκέφτονται: «χάλια είμαι. . έτσι ώστε αντί να «απολαμβάνει» τα λίγα «ευχάριστα» τσιγάρα κάθε μέρας.τι και να μου πεις υπάρχει καθημερινά ένα δίωρο στο οποίο εισπράττω σίγουρη απόλαυση» Συνήθως οι καπνιστές για να αποφασίσουν αν θα κόψουν το τσιγάρο ή όχι εστιάζουν σε διάφορες στιγμές της ημέρας. καθώς θα υπομένετε όλη την ημέρα την ενόχληση της νικοτίνης. Αν πχ. Χωρίς αυτά τα αδιάφορα τσιγάρα δεν οικοδομείται η ενόχληση που απαιτείται για την απατηλή ευχαρίστηση των «απολαυστικών» τσιγάρων. πρέπει να το κόψω» Όμως πχ. στη βραδινή τους έξοδο σκέφτονται: «μου προσφέρει αναντικατάστατη απόλαυση. με αποτέλεσμα να βγάζουν ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΑ συμπεράσματα. μειώσετε στο μισό τον αριθμό των τσιγάρων σας. να απολαμβάνει κάθε στιγμή μιας ζωής γεμάτης υγεία.» Καθόλου έξυπνο.

αλλά για να την νιώσει έκατσε 5 ώρες όρθιος μέσα στο λιοπύρι! Για να κρίνει σωστά αυτός ο άνθρωπος αν του αρέσει να ζήσει ξανά μια ίδια μέρα τι θα σκεφτεί. Πώς όμως εξηγείται το μυστήριο να υπάρχει ένα ποσοστό των καπνιστών το οποίο έστω παροδικά βρίσκει τη γεύση του τσιγάρου «υπέροχη». Μέχρι να δω κάποιον να γλύφει με λαχτάρα τους φρεσκοστρωμμένους με πίσσα δρόμους. Την τεράστια ανακούφιση που είχε καθώς καθόταν στην καρέκλα και έπινε το νερό. Όσο κάπνιζα ζούσα κατεστραμμένες μέρες για χάρη λίγων ανακουφιστικών ωρών. Δε σας λέω ότι το κάπνισμα δεν έχει ευχάριστες στιγμές.61 © 2007. καυστική γεύση. η οποία είναι αντικειμενικά άσχημη για κάθε άνθρωπο που έχει περπατήσει στη Γη. «Μου αρέσει η γεύση του» Το κυρίαρχο συστατικό του τσιγάρου που είναι υπεύθυνο για τη γεύση του είναι η πίσσα. Θα είναι σίγουρα μια καταπληκτική στιγμή για αυτόν. g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ Παράδειγμα: Φανταστείτε να ζηλέψουμε κάποιον που μετά από ορθοστασία 5 ωρών μέσα στον ήλιο. δε θα μπορέσω ποτέ να πιστέψω ότι μπορεί το τσιγάρο να έχει «ωραία γεύση». δηλαδή μία ημέρα μας κι όχι μια στιγμή. του δίνεται η δυνατότητα να κάτσει στη σκιά και να πιει ένα ποτήρι δροσερό νερό. Ας δούμε τι λένε οι έρευνες της ίδιας της καπνοβιομηχανίας γι αυτό: . s k e f t o m a i . Οτιδήποτε άλλο και να προστεθεί στον καπνό επηρεάζει τη γεύση του σε αμελητέο βαθμό. Γι αυτό πάντα ο καπνός έχει πικρή. Όμως για να κρίνουμε σωστά τι αξίζει να κάνουμε στη ζωή μας πρέπει να αναλογιστούμε ένα βιολογικό κύκλο. ή μήπως πρέπει να λάβει υπόψη ΚΑΙ τις 5 ώρες που καθόταν όρθιος μέσα στη ζέστη.

Μπορείτε ακόμα και τώρα να το διαπιστώσετε εύκολα αν αλλάξετε μάρκα τσιγάρων. μακριά από την αλήθεια. «Με χαλαρώνει. Ο καπνιστής .62 © 2007. Όταν δεν ήμασταν εθισμένοι (άρα ήμασταν αντικειμενικοί στο θέμα της γεύσης) αηδιάσαμε από τις πρώτες ρουφηξιές. Κι όμως τονίζεται συνεχώς στις διαφημίσεις για να κρατήσει το μυαλό του καπνιστή απασχολημένο. καταπολεμά το στρες» Οι πιο νευρικοί άνθρωποι της κοινωνίας είναι συνήθως οι καπνιστές. Θα διαπιστώσετε ότι πιθανότατα η «γεύση» μιας άλλης μάρκας δε θα σας αρέσει και τόσο! Το «γευστικό σας σύστημα» έχει προσαρμοστεί να ΑΝΕΧΕΤΑΙ τη σιχαμερή γεύση της μάρκας τσιγάρων που επιλέξατε. Η γεύση του καπνού είναι πραγματικά αηδιαστική. προκειμένου να λάβετε την απαραίτητη δόση νικοτίνης. Απορούσαμε πώς μπορεί αυτό το πράγμα να είναι δύσκολο για τους άλλους να το κόψουν. Βέβαια αν ξεμείνουμε από τσιγάρα θα καπνίζαμε μέχρι και πεταμένες γόπες άλλης μάρκας προκειμένου να λάβουμε νικοτίνη! Άρα δεν είναι η «γεύση» του τσιγάρου που μας κρατά δεμένους σε αυτό! Είναι μια ακόμα ψευδαίσθηση. s k e f t o m a i . Αντίθετα οι μη καπνιστές συνήθως φαίνονται και είναι πιο χαλαροί. αλλά η επίδραση της νικοτίνης. g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ Όπως πολύ σωστά αναφέρει το έγγραφο. Το νιώθουμε για τους ίδιους λόγους που νιώσαμε ότι μας «συγκεντρώνει». δεν είναι η γεύση αιτία καπνίσματος. Το καταλάβαμε όταν πρωτοκαπνίσαμε. ιδίως στην περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν κάπνισαν τις τελευταίες ώρες. Δε μας αρέσει η γεύση του τσιγάρου γιατί είναι σιχαμερή και βρώμικη. Αν ξεχάσατε πόσο άσχημη ήταν η γεύση του πρώτου τσιγάρου. Από το 1972 η καπνοβιομηχανία γνωρίζει ότι το επιχείρημα «περί γεύσης» είναι ψέμα. Πώς όμως εξηγείται η ξεκάθαρη αίσθηση των καπνιστών ότι το τσιγάρο προσφέρει χαλάρωση. παρακολουθήστε τους μορφασμούς του προσώπου ενός μη καπνιστή που δοκιμάζει μία ρουφηξιά.

«Μου προσφέρει παρηγοριά» Τα χρόνια που ήμουν καπνιστής πίστευα με πάθος ότι το τσιγάρο προσφέρει σημαντική παρηγοριά όταν περνάω ένα πρόβλημα. γιατί να μη χρησιμοποιούν τσιγάρο και οι μη καπνιστές όταν τα βρίσκουν σκούρα. Όταν κάποια στιγμή πάρει νέα δόση. Έχει μπερδέψει τη χημική ενόχληση νικοτίνης με το πραγματικό άγχος και τη στεναχώρια. αρχίζει πάλι η υπερένταση. Θυμηθείτε την λεπτομερή ανάλυση του προηγούμενου κεφαλαίου. Το υποσυνείδητο του καπνιστή είναι ξεγελασμένο. Προσέξτε τώρα αυτό: Ο καπνιστής έχει συσσωρεύσει μέσα του χιλιάδες χημικές ενοχλήσεις νικοτίνης και άλλες τόσες ανακουφιστικές πτώσεις αυτών των ενοχλήσεων που προκλήθηκαν από τη νικοτίνη του επόμενου τσιγάρου. g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ βιώνει διαρκώς ένα ανεπαίσθητο αλλά υπαρκτό εσωτερικό πανικό. Ας αναρωτηθούμε όμως.63 © 2007. Όλοι οι καπνιστές είναι βέβαιοι πως αν και κάνει κακό στην υγεία. Μόλις περάσει λίγη ώρα. Μετά από αρκετά χρόνια καπνίσματος η νικοτίνη δε μπορεί πλέον να ανακουφίσει απόλυτα την ενόχληση και την νευρικότητα που η ίδια προκαλεί. που οφείλεται στην ενόχληση που προκαλεί η πρόσφατη δόση νικοτίνης. s k e f t o m a i . «το τσιγαράκι είναι απαραίτητο όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά». καταργεί άμεσα αυτόν τον πανικό και νιώθει τη γνωστή «χαλάρωση» του τσιγάρου. Επίσης μετά από κάποιο καιρό κάνει και το αντίστροφο: Μπερδεύει τα αρνητικά αυτά συναισθήματα με τη χημική ενόχληση της νικοτίνης. Αντί αυτού όμως. Ζούμε πλέον μόνιμα πιεσμένοι και στρεσαρισμένοι. «συγκέντρωση». Σταδιακή αύξηση της δόσης: Όσο περνάει ο καιρός χρειάζονται όλο και πιο μεγάλες δόσεις νικοτίνης για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα σε «χαλάρωση». «απόλαυση» κλπ. Όμως αυτό που νιώθει είναι το ανακουφιστικό τέλος της καθυστερημένης ενόχλησης του προηγούμενου τσιγάρου και όχι αυθεντική χαλάρωση. ΝΟΜΙΖΕΙ ότι ένιωσε χιλιάδες φορές .

έκανε πιο υποφερτή την κατάσταση». Είναι ψευδαίσθηση. Αν κλέψουμε τα τσιγάρα από κάποιον καπνιστή θα νιώσει τυφλό πανικό. Σκέφτεται: «Αν και το Χ πρόβληµά µου δε λύθηκε. Εκείνη τη στιγμή δε γνωρίζει πως ως μη καπνιστής θα είχε ΜΟΝΙΜΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ αυτήν την πτώση ενόχλησης. s k e f t o m a i . φόβο που το κάπνισμα ανακούφισε! Έτσι κάθε φορά που νιώθει πραγματικό άγχος και στεναχώρια. ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ. ο καπνιστής αποκομίζει λάθος δίδαγμα. Οι επαναλήψεις βοηθούν. πίεση. Ήταν καλή παρηγοριά. τα μπερδεύει με τη καθυστερημένη ενόχληση νικοτίνης και νομίζει ότι θα τα νικήσει με τσιγάρο. στις πεποιθήσεις του. Ακόμα κι όταν το τσιγάρο ξεκάθαρα αποτυχαίνει να βοηθήσει σε μια στεναχώρια.64 © 2007. πάλι καλά που είχα και το τσιγαράκι. Αυτό όμως οφείλεται στο μυαλό του. Δικαιολογημένα το λέει. g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ πραγματικό άγχος. Είχε μια ποσότητα ψυχικής πίεσης (στην οποία ήταν αόρατα ενσωματωμένη και η ενόχληση νικοτίνης). η οποία σαφώς μειώθηκε με το κάπνισμα. γι αυτό ας το ξαναπούμε μια ακόμα φορά: ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΧΗΜΙΚΗ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ! Κλείνω εδώ την επιχειρηματολογία δίνοντάς σας ένα τελευταίο πολύ ωραίο παράδειγμα που διάβασα στο βιβλίο του Joel Spitzer «Never Take Another Puff»: . Τα δεδομένα του αυτό μαρτυρούν.

s k e f t o m a i .το τριών χρονών παιδί σας κλαίει συνεχώς.65 © 2007.. λένε ότι καπνίζουν γιατί δεν αντέχουν κάποια προβλήματα της ζωής τους.το οχτώ χρονών παιδί σας κλαίει για την τελευταία θέση που πήρε σε ένα αγώνα κολύμβησης. α) Θα το βοηθήσετε για ένα καλύτερο σχεδιασμό της προπόνησής του και θα το υποστηρίξετε ψυχολογικά.. Το τσιγάρο δε δίνει λύση σε προβλήματα αλλά είναι το ίδιο ένα τεράστιο πρόβλημα. α) Θα κουβεντιάσετε και θα το βοηθήσετε με τις συμβουλές σας. α) Θα προσπαθήσετε να μάθετε γιατί κλαίει παίρνοντάς το αγκαλιά. Φαντάζομαι όλοι θα διαλέξατε την πρώτη απάντηση σε κάθε ερώτηση. . Ας απαντήσουν αυτοί οι γονείς στο παρακάτω τεστ: Τι θα κάνετε αν… . Διαπιστώστε το τώρα. Γιατί λοιπόν τώρα που είμαστε ώριμοι και δυνατοί ενήλικες να πέφτουμε τόσο εύκολα στην παγίδα. g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ Πολλοί γονείς καπνιστές. β) Θα του δώσετε ηρεμιστικά χάπια ανά 8 ώρες. Τα παιδιά μας μέχρι να ενηλικιωθούν αντιμετωπίζουν πολύ σκληρές καταστάσεις χωρίς τη «βοήθεια» ναρκωτικών όπως η νικοτίνη.το δεκατριών χρονών παιδί σας περάσει μια μεγάλη ερωτική απογοήτευση. όσο καπνίζετε. β) Θα του δώσετε αναβολικά για λίγες μέρες. β) Θα του δώσετε λίγη κοκαΐνη για να νιώσει αμέσως καλύτερα. ώστε να βελτιώσει την επίδοσή του. Στα προσωπικά σας προβλήματα όμως επιλέγετε ΛΑΘΟΣ αν νομίζετε ότι το τσιγάρο μπορεί να σας δώσει πραγματική βοήθεια. . Το ίδιο κάναμε και όλοι οι καπνιστές όσο ήμασταν παιδιά. ..

Αν ήξεραν πόσο οικτρά εξαπατώνται από την ενόχληση νικοτίνης.66 © 2007. «τους λείπει το φιλαράκι τους». μεταξύ αυτών τη σκέψη και την έμπνευση. Το κάπνισμα εντείνει τη μοναξιά. χαλαροί. ερωτικοί από όσο θα μπορούσαν να είναι αν δεν κάπνιζαν. της «ανίας». Αναρωτηθείτε ποια είναι πιο στενάχωρη εικόνα. Το κάπνισμα είναι αντικοινωνική συμπεριφορά που συμβάλλει στην απομόνωσή μας. s k e f t o m a i . χαρούμενοι. θα την υπέμεναν πολύ ευκολότερα και δε θα της έδιναν την υπόσταση της «μοναξιάς». της «έλλειψης απόλαυσης» κλπ. Επίσης το ίδιο το αίσθημα της μοναξιάς μοιάζει με την ενόχληση της νικοτίνης. Οι καπνιστές είναι λιγότερο κοινωνικοί. Αυτό πλήττει όλες τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Έτσι ακόμα και αρκετό καιρό μετά τη διακοπή του καπνίσματος μερικοί άνθρωποι μπερδεύουν τη μοναξιά (που όλοι νιώθουμε που και που). Γι αυτό κάποιοι άνθρωποι τις πρώτες μέρες διακοπής λένε ότι «τους λείπει η καλή παρέα του τσιγάρου». Ένας άνθρωπος που νιώθει μόνος ή ένας άνθρωπος πουν νιώθει μόνος και βρωμά από την κορφή ως τα νύχια τσιγαρίλα. g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ «Καπνίζω γιατί νιώθω μοναξιά» Όταν νιώθουμε μοναξιά μοιραία η προσοχή μας στρέφεται περισσότερο στην καθυστερημένη ενόχληση της νικοτίνης κι έτσι νομίζουμε ότι έχουμε ακόμα περισσότερη ανάγκη για κάπνισμα. με την όρεξη για τσιγάρο. δεν την ανακουφίζει. Όσοι έχουμε υπάρξει καπνιστές έχουμε νιώσει καθαρά κάποιες φορές ότι το τσιγάρο μας . «Με βοηθά να σκέφτομαι» «Με βοηθά να συγκεντρώνομαι» «Μου προσφέρει έμπνευση» Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τη στιγμή που καπνίζουμε αλλά και μακροπρόθεσμα μειώνεται η ποσότητα οξυγόνου που φτάνει στον εγκέφαλο. Όμως συμβαίνει κάτι πολύ περίεργο.

s k e f t o m a i . ούτε να χτυπάει κάθε λίγα λεπτά το τηλέφωνο. Γι αυτό δείχνω πάντα κατανόηση όταν κάποιος επικαλείται μια δικαιολογία για να . Το ξέρω καλά γιατί υπήρξα ένας από τους πιο χαζούς επί πολλά χρόνια. η οποία εξηγείται ως εξής: Όταν προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε θέλουμε πάνω απ' όλα να είμαστε απερίσπαστοι. οι επιστήμονες και γενικά όσοι κάνουν πνευματική εργασία είναι τα συχνά θύματα αυτής της ψευδαίσθησης.67 © 2007. ούτε άγχος μήπως ξεχάσαμε ανοικτό το μάτι της κουζίνας. «Θα παχύνω αν το κόψω» Γενικά εμείς οι καπνιστές λέμε χαζά πράγματα προκειμένου να συνεχίσουμε να καπνίζουμε. προκειμένου να διώξει τη δυσφορία και να είναι προσωρινά απερίσπαστος. Συμπέρασμα: Το τσιγάρο δημιουργεί ένα μικρό μόνιμο εσωτερικό περισπασμό. g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ βοηθά να σκεφτόμαστε! Οι καλλιτέχνες. Δε θέλουμε ούτε ένα μωρό να κλαίει δίπλα μας. του προσφέρει έμπνευση και τον βοηθά στη σκέψη. έμπνευσης και συγκέντρωσης. Οι ίδιοι προκαλούν στον εαυτό τους την έλλειψη συγκέντρωσης. ο οποίος καταστρέφει μεγάλο μέρος της πνευματικής μας παραγωγικότητάς. Μερικοί καπνιστές πιστεύουν τόσο πολύ σε αυτήν την ψευδαίσθηση που ακόμα και μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος πάσχουν από έλλειψη συγκέντρωσης! Τους συμβαίνει επειδή το ΠΙΣΤΕΥΟΥΝΕ ότι θα τους συμβεί. ενώ στην πραγματικότητα είναι αυτό που τον περισπά! Μόλις ανάψουμε τσιγάρο εν μέρει η ενόχληση φεύγει. Γι αυτό ενστικτωδώς ανάβει καινούργιο τσιγάρο. Δε θέλουμε γενικώς να μας ενοχλούν! Ο καπνιστής όμως ήδη υποφέρει από τη διαρκώς αυξανόμενη καθυστερημένη ΕΝΟΧΛΗΣΗ της νικοτίνης του προηγούμενου τσιγάρου και αυτό του καταστρέφει τη διαύγεια της σκέψης του. αλλά μετά από λίγη ώρα αρχίζει και πάλι να μας αποσυντονίζει έως ότου ανάψουμε το επόμενο. όπως είναι μονίμως ο μη καπνιστής! Αυτή η προσωρινή σαφής ανακούφιση δίνει στον καπνιστή τη ψευδαίσθηση ότι το τσιγάρο τον συγκεντρώνει.

s k e f t o m a i . το έχει ξεκοιλιάσει και με καμάρι επιδεικνύει στους φίλους του το τομάρι του.6 χρόνια θα ξεσπάσει. Δε θεωρείται περισσότερο . Στις γυναίκες έδινε έναν αέρα ανεξαρτησίας. g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ συνεχίσει να καπνίζει. Ήταν πολύ εμφανίσιμη και πάντα διατηρούσε μια υπέροχη σιλουέτα. Με κάνει πιο κοινωνικό/ή» Αυτές είναι αντιλήψεις που είχαν πέραση σε άλλες εποχές. «Φαίνομαι περισσότερο άντρας/γυναίκα. Πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 36 χρονών. Φανταστείτε κάποιον που έχει πιάσει από το κέρατα το θηρίο που λέγεται «τσιγάρο». μετά από λίγο καιρό θα είστε τόσο δυνατοί ψυχολογικά που θα μπορέσετε να ασχοληθείτε δυναμικά και με το θέμα των κιλών σας. Τι νόημα έχει μία ωραία σιλουέτα αν από μέσα οι αρτηρίες μας είναι μισοφραγμένες. αν έχει μέσα του έναν καρκίνο που σε 5 . Θα χαρίζατε 20 χρόνια από τη ζωή σας για να είστε 5 κιλά πιο αδύνατοι. Μόλις το έμαθα σοκαρίστηκα και αναρωτήθηκα: Τι να το κάνει κάποιος να είναι αδύνατος και κομψός.68 © 2007. Αυτή η απαράδεκτη πλάνη άρχισε να εξαφανίζεται εδώ και 10-15 χρόνια. Ήταν η επικρατούσα άποψη στην κοινωνία. Όμως αν και νίκησε το θηρίο «τσιγάρο». Είχα γνωρίσει κάποτε μια γυναίκα που κάπνιζε συστηματικά. Όμως θεωρώ το φόβο του πάχους ως ένα από τα πιο ανόητα πράγματα για τα οποία μπορεί κάποιος να ανησυχήσει. Σήμερα ευτυχώς δε θεωρείται καθόλου αρρενωπό να είναι κάποιος ναρκομανής της νικοτίνης. Επίσης αν ακολουθήσετε τις διατροφικές συμβουλές που θα σας δώσω σε επόμενο κεφάλαιο πολύ δύσκολα θα πάρετε παραπάνω από 2 κιλά. Δεν ήταν αλλά φαινόταν. ΤΡΕΜΕΙ από φόβο μόλις περνά από δίπλα του η γατούλα που λέγεται «παραπανίσια κιλά»! Δεν είναι παράλογο. Ο παραλογισμός είναι προφανής. Αν εξοντώσετε τη βλαβερή εξάρτηση. Είναι μια ανασφάλεια που ταλαιπωρεί συχνότερα τις γυναίκες. Όποιος άντρας κάπνιζε φαινόταν λίγο πιο αρρενωπός.

και κυρίως: τον διοχετεύει απευθείας μέσα του σε μεγάλη .nonsmokersclub. γιατί η δηλητηρίαση από τα καυσαέρια ενισχύει τη δηλητηρίαση από το τσιγάρο. Δεν αρέσει κάποιος που βρωμά μπαγιάτικο καπνό η ανάσα του. έστω κι αν πρώτα χρειάστηκαν εκατομμύρια θάνατοι.69 © 2007. Αφού μπορεί να πεθάνω ανά πάσα στιγμή από οτιδήποτε. Δεν αρέσουν τα όχι και τόσο λευκά δόντια. «Με τόση μόλυνση της ατμόσφαιρας δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μου το τσιγάρο» Ίσα ίσα όσοι ζουν σε επιβαρυμένη από ρύπους ατμόσφαιρα έχουν ένα λόγο παραπάνω να μην καπνίζουν. Το κάπνισμα είναι πλέον μια αντικοινωνική πράξη που μας κάνει λιγότερο συμπαθητικούς και ελκυστικούς. Επίσης τα καυσαέρια τα αναπνέουμε σε πολύ αραιές συγκεντρώσεις και για λίγη ώρα κάθε μέρα. από αυτοκινητιστικό δυστύχημα» Σύμφωνοι. Πχ. Ιταλοί ερευνητές συμπέραναν ότι ο καπνός του τσιγάρου είναι πιο επικίνδυνος από ίδια ποσότητα καπνού που παράγεται από κινητήρες ντίζελ! (http://www. τα χέρια του.com/content/view/19/2/). τα ρούχα του. Ένας μέσος καπνιστής όμως εκτίθεται πολλές ώρες στον καπνό. Δεν αρέσει ένας ερωτικός σύντροφος που βασανίζεται από παροδικές σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Είναι θετικό για την κοινωνία μας που κατάφερε. «Γιατί να ανησυχώ τόσο για το τσιγάρο. τα κίτρινα δάκτυλα. να αποβάλλει μία από τις ισχυρές ψευδαισθήσεις του καπνίσματος. Επίσης η βλάβη που παθαίνουμε από τα καυσαέρια της πόλης είναι απείρως μικρότερη και δε συγκρίνεται με τις βλάβες του καπνίσματος. s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ανεξάρτητη η γυναίκα που είναι ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ από το τσιγάρο. θα οδηγούσατε όμως ποτέ το αυτοκίνητό σας σκόπιμα στο αντίθετο ρεύμα.

Τις επισκιάζει όλες. Πιο εύκολα μπορούν να στερηθούν τα τσιγάρα τους για μερικές ώρες παρά να παραδεχτούν ότι είναι σκλάβοι της νικοτίνης. Καμιά άλλη δολοφονική δύναμη δε μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στο τσιγάρο. είναι κοινό γνώρισμα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Αυτή η εσωτερική σύγκρουση τον κάνει να αισθάνεται ότι είναι εκ φύσεως αυτοκαταστροφικός. η προσπάθεια απεξάρτησης είναι δυσκολότερη. γιατί αυτές οι τάσεις χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για αναβολή ή ακύρωση της προσπάθειας. «Το κάπνισμα είναι επιλογή μου» Μια από τις μεγαλύτερες ΕΜΜΟΝΕΣ των καπνιστών είναι η ανάγκη να νιώθουν ότι έχουν τον ΕΛΕΓΧΟ της «συνήθειάς» τους. Το πιστεύει γιατί δε μπορεί να βρει λογική εξήγηση στο αξιοπερίεργο φαινόμενο να διατηρεί στη ζωή του μια «συνήθεια» που τον σκοτώνει. του βήχα. Για όποιον είναι πεπεισμένος ότι «έχει αυτοκαταστροφικές τάσεις». Στην πραγματικότητα όμως αγαπά και νοιάζεται τον εαυτό του όπως κάθε άνθρωπος. «Καπνίζω επειδή είμαι αυτοκαταστροφικός τύπος» Ήσασταν αυτοκαταστροφικός και πριν αρχίσετε να καπνίζετε. είναι παγιδευμένος. όσο κι αν µε εξαπατά. Αρκετοί καπνιστές πιστεύουν εσφαλμένα ότι έχουν τάσεις αυτοκαταστροφής. Ο ένας σιχαίνεται το τσιγάρο λόγω της βρώμας. Ο λόγος είναι ότι κάθε καπνιστής έχει δύο εαυτούς. Η αίσθηση ότι σκοτώνουμε τον εαυτό μας χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε. s k e f t o m a i . Κάποιοι αναγνώστες διαβάζοντας αυτό ίσως σκέφτονται: «Όσο και να µε βλάπτει. Δεν είναι αυτοκαταστροφικός.70 © 2007. της αρρώστιας κλπ. ενώ ο άλλος το λατρεύει λόγω των ψευδαισθήσεων που τώρα εξουδετερώνουμε. g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ πυκνότητα! Μη συγκρίνετε λοιπόν ανόμοια πράγματα. τουλάχιστον είναι κάτι που είναι ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ!» .

Κανένας. Κανένας όμως δεν επέλεξε να φτάσει εκεί που είναι σήμερα. Πολλοί άνθρωποι λόγω έλλειψης ενημέρωσης επέλεξαν να δοκιμάσουν το τσιγάρο. g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ Από αυτήν την ψευδαίσθηση πάσχουν οι λεγόμενοι «συνειδητοποιημένοι» καπνιστές.71 © 2007. Επιλέγουμε να επισκεφτούμε ένα ωραίο πάρκο. προκειμένου να έχουν πιο ευχάριστη και αξιοπρεπή διαβίωση στη φυλακή του καπνίσματος. Δεν περνάμε όμως όλη μας τη ζωή σε αυτό το πάρκο! Ίσως όντως επιλέξαμε να καπνίσουμε εκείνα τα πρώτα τσιγάρα με τα οποία πρωτοεισήλθε η νικοτίνη στο σώμα μας. Επιλογή είναι η δοκιμή του τσιγάρου. ψεύδονται ακούσια στους άλλους και κυρίως στον εαυτό τους. . s k e f t o m a i . μονότονο. πανάκριβο. Ας σοβαρευτούμε. Όσοι λένε ότι είναι «επιλογή τους». Δεν είναι όμως επιλογή να είμαστε επί χρόνια συστηματικοί καπνιστές! Το τσιγάρο δεν είναι επιλογή. Σίγουρα όμως δεν επιλέγαμε εκείνη τη στιγμή να γίνουμε καπνιστές για όλη μας τη ζωή! Αναρωτηθείτε. Να βάζει και να βγάζει βρώμικους καρκινογόνους καπνούς μέσα από τα πνευμόνια του. ηλίθιο. είχατε φανταστεί όταν ανάβατε τα πρώτα σας τσιγάρα ότι τελικά θα καπνίσετε για τόσα πολλά χρόνια. καπνίζει επειδή δε μπορεί να κάνει αλλιώς. Κανείς δεν καπνίζει επειδή το θέλει. Επιλογή είναι η διακοπή του καπνίσματος. Ποιος τρελός θα επέλεγε αυτό το σιχαμερό. είναι παγίδα. Είναι δυνατόν να ισχυριστεί κάποιος αντικειμενικά ότι συνεχίζει να καπνίζει επειδή είναι επιλογή του. Δηλαδή τι επιλέγει. θανατηφόρο «χόμπι».

72 © 2007. Αυτή η ψευδαίσθηση χρησιμοποιείται από τον ελαφρύ καπνιστή για να δικαιολογήσει στους άλλους τη «συνήθειά» του. Μια ακόμα χαρακτηριστική απαισιόδοξη σκέψη είναι ότι «Κάποιος που καπνίζει παραμένει για πάντα καπνιστής». Είναι η κλασική δικαιολογία των νέων προκειμένου να συνεχίσουν να καπνίζουν. το κόβω όποτε θέλω» Αυτό το πιστεύουν κυρίως οι «καινούργιοι» του τσιγάρου. που δεν έχουν ακόμα γνωρίσει την ύπουλη φύση του ναρκωτικού. να είναι ευτυχισμένοι χωρίς αυτό. «Το ελέγχω. Ίσα ίσα έχετε ήδη σοβαρό πλεονέκτημα έναντι άλλων. ΚΑΘΕ άνθρωπος μπορεί να τα καταφέρει εύκολα με μια σωστή καθοδήγηση. Αν συγκρίνετε τους τίτλους αυτής και της προηγούμενης ψευδαίσθησης φαίνονται αντίθετοι μεταξύ τους. οι οποίες αποτελούν το σοβαρότερο εμπόδιο στο δρόμο σας για την ελευθερία. Μην πέφτετε στην παγίδα τους. Τέτοιες σκέψεις χρησιμοποιούνται από όσους φοβούνται να μπουν στον κόπο της απόπειρας διακοπής. Η αλήθεια είναι πως αμέτρητοι άνθρωποι καταφέρνουν να απαλλαγούν για πάντα από το τσιγάρο και το σπουδαιότερο. αλλά και για να διασκεδάσει το φόβο που του προκαλεί το ενδεχόμενο να είναι πράγματι παγιδευμένος. s k e f t o m a i . Όμως στην πραγματικότητα έχουν μια μεγάλη ομοιότητα. Δε θα τα καταφέρω ποτέ» Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο σε ΕΣΑΣ που να σας εμποδίζει να πετύχετε. . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ «Ειδικά ΕΓΩ δε μπορώ να το κόψω. διότι τώρα εξουδετερώνετε τις ψευδαισθήσεις. Χρησιμοποιούνται από τον καπνιστή για τον ίδιο σκοπό: Να συνεχίσει να καπνίζει.

gr: Δε θα ήταν υπέροχο αν αυτό το ηλεκτρονικό βιβλίο διαδίδονταν σε κάθε ενδιαφερόμενο καπνιστή. έτσι κι εγώ εμπιστεύομαι απόλυτα τις δικές σας σκέψεις. Μήνυμα από skeftomai. Κατανοώντας τις παραπάνω ΣΥΧΝΕΣ ψευδαισθήσεις.. μπορείτε πλέον μόνοι σας να ξετρυπώσετε και να εξουδετερώσετε τα δικά σας ιδιαίτερα προσωπικά ψέματα. Είναι περίεργο. Όπως εσείς εμπιστευθήκατε τη σκέψη μου.73 © 2007. . τα οποία σας κρατούν φυλακισμένους στη θανατηφόρο παγίδα.το τι ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ (τίποτα!). ενώ κάποιες άλλες μπορεί να μην τον αφορούν καθόλου. Κάθε καπνιστής είναι «κολλημένος» περισσότερο σε κάποιες ψευδαισθήσεις. που εδώ δε συμπεριελήφθησαν για λόγους συντομίας. s k e f t o m a i . Και φυσικά όταν λέω «αλήθεια του καπνίσματος» δεν εννοώ το τι ΑΦΑΙΡΕΙ το κάπνισμα (επιπτώσεις σε υγεία – τσέπη) αλλά κάτι πολύ πιο σοκαριστικό. Στείλτε τώρα το βιβλίο σε όσους καπνιστές γνωρίζετε! ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ Κάποιοι καπνιστές βλέπουν λίγο χλιαρά έως αδιάφορα το κεφάλαιο των ψευδαισθήσεων. αλλά οι ίδιοι καπνιστές όταν πριν λίγες ημέρες τους ρωτούσα γιατί καπνίζουν. «Έτσι κι αλλιώς τα ήξερα όλα αυτά» μου λένε. που θα αποκαταστήσουν την αλήθεια για τις δικές σας ιδιαίτερες ψευδαισθήσεις. έτσι ώστε να γίνει σε όλους γνωστή η αλήθεια του καπνίσματος. μου έδιναν ΑΣΤΕΙΕΣ απαντήσεις όπως: .. g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ιδιαίτερη ψευδαίσθηση Στην χάρτινη έκδοση του βιβλίου αναλύονται περισσότερες ψευδαισθήσεις.

θα αρκούσαν λίγες ώρες χωρίς τσιγάρα. ότι το κάπνισμα δε μας χαλαρώνει. αλλά ποτέ δεν καταλάβαμε όλες τις ψευδαισθήσεις ΜΑΖΙ! Ακόμα και για όσους υπερηφανεύονται ότι «τα ξέρουν όλα». με γεμίζει απογοήτευση. Θεωρώ την Αλήθεια για το τι μας προσφέρει το κάπνισμα (το τίποτα!) πιο ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ από την αλήθεια για το τι μας αφαιρεί (επιπτώσεις σε υγεία και τσέπη). ότι δε δίνει λύση στα προβλήματα. Μια επίσης καλή απάντηση θα ήταν να λέγαμε ότι: «Καπνίζω κατά 5% λόγω της ελαφριάς σωματικής πίεσης που μου ασκεί η καθυστερημένη ενόχληση νικοτίνης του πιο πρόσφατου τσιγάρου μου και κατά 95% λόγω των ψευδαισθήσεων από τις οποίες είναι διαποτισμένη σε βάθος * όλη μου η σκέψη ». Κάποια στιγμή καταλάβαμε πχ. * τα ποσοστά 5% και 95% δεν προέρχονται από επιστημονικά ευρήματα. να βλέπουν τόσο χλιαρά την αποκάλυψη της αλήθειας του καπνίσματος. Αυτή η αλήθεια είναι το διαβατήριο προς την ελευθερία. Μην την προσπεράσετε αδιάφορα. για να φανεί πόσο ρηχή είναι η γνώση τους στις αλήθειες αυτού του κεφαλαίου. αλλά τα χρησιμοποιώ για να τονιστεί η σχέση μεγέθους της σωματικής εξάρτησης με το ψέμα. αλλά είναι και µερικά τσιγάρα που τα απολαµβάνω. αλλά μόνο αποσπασματικά.74 © 2007. s k e f t o m a i . Αυτή τους η στάση. Άσε που δεν ξέρω τι να κάνω µε τα χέρια µου αν το κόψω!» Φυσικά η σωστή απάντηση είναι: «Καπνίζω επειδή είμαι παγιδευμένος από τις ιδιαίτερες χημικές ιδιότητες της νικοτίνης». Επίσης σε κάποιες περιστάσεις είναι καλή παρηγοριά. Όλοι έχουμε έρθει σε επαφή με την αλήθεια αυτού του κεφαλαίου αρκετές φορές στη ζωή μας. . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ «Από συνήθεια κυρίως.

η ψευδαίσθηση χαλάρωσης του καπνίσματος με τη πραγματική χαλάρωση και ηρεμία που προσφέρει η φύση! Επίσης αρκετοί θα έχετε δει διαφημίσεις που αναφέρουν φράσεις όπως: «η τάδε μάρκα είναι η καλύτερη επιλογή».» Το υποσυνείδητο αν και κατά βάση είναι ανεξέλεγκτο. αλλά γιατί πολύ απλά το ίδιο το κάπνισμα οφείλεται στο ψέμα. ιδίως όταν πέσουν στην αντίληψή της κρίσιμες πληροφορίες που το αφορούν. αλλά πώς θα «πείσουµε» και το υποσυνείδητο. ότι «το κάπνισμα μας χαλαρώνει». «καπνίζω επειδή μου αρέσει». «χαλαρώστε και απολαύστε το» «come to where the flavor is». µε έπεισαν. ήρεμα τοπία.75 © 2007. s k e f t o m a i . όχι γιατί οι καπνοβιομήχανοι είναι εκ φύσεως κακοί άνθρωποι. όμορφα. Ήδη χωρίς να το ξέρετε η ανάγνωση αυτού του βιβλίου έχει . μας εξαπατούν χωρίς ντροπή. Κάθε πετυχημένη διαφήμιση τσιγάρων τονίζει ένα από τα ψέματα που αναλύσαμε. «υπέροχη. πλούσια γεύση». Όμως μας έχει προλάβει όλους τους συγγραφείς κάποιος άλλος. άρα διαφημίζεται ΜΟΝΟ με ψέμα! *** Μια εύλογη απορία τώρα είναι η εξής: «Ωραία τα επιχειρήµατα κατά των ψευδαισθήσεων. μόνο και μόνο για να συνδεθεί στο υποσυνείδητό μας. Οι καπνοβιομήχανοι μας μιλάνε για πράγματα ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ. δεν έχει παρά να μάθει ποιες είναι οι ψευδαισθήσεις και μετά να τις τονίσει με τη διαφήμισή του. g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ Αν είχα ανακαλύψει εγώ πρώτος όλα αυτά τα ψέματα του καπνίσματος θα ήμουν πολύ υπερήφανος. Οι καουμπόηδες των διαφημίσεων της Marlboro (πολλοί πέθαναν λόγω καπνίσματος) εμφανίζονται σε απέραντα. Όσα διαβάσατε είναι λίγο πολύ γνωστά εδώ και πολλά χρόνια στην καπνοβιομηχανία! Όποιος καπνοβιομήχανος θέλει να γίνει πλούσιος. Για παράδειγμα η Philip Morris (Marlboro) έχει επενδύσει τεράστια ποσά για να μας πείσει για την ψευδαίσθηση που είδαμε παραπάνω. επηρεάζεται διαρκώς από τη συνείδηση.

Ή μάλλον. το ξέρω ότι το τσιγάρο δεν προσφέρει τίποτα». Η γλυκιά ελευθερία είναι πιο κοντά από ποτέ.gr. ΒΑΘΙΑ ΜΕΣΑ ΣΑΣ πιστεύετε με πάθος μία ή περισσότερες ψευδαισθήσεις. μήνυμα από skeftomai. Όμως ακόμα και οι πιο γνωστικοί από εσάς. Όμως στον αδιέξοδο ολέθριο «δεσμό» σας με το κάπνισμα αγαπητοί αναγνώστες έχετε ήδη καταφέρει ένα αποφασιστικό πλήγμα. Ίσως μερικοί σκεφτήκατε: «ναι. g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ αρχίσει να προκαλεί αλλαγές στο υποσυνείδητό σας.. Όμως σε επόμενο κεφάλαιο θα μάθετε και πιο συγκεκριμένες πανίσχυρες τεχνικές για να πετύχετε αυτόν το στόχο. αλλά παρ όλη τη θέλησή του να την διακόψει δυσκολεύεται. Συνεχίστε να καπνίζετε! Θα κάνουμε τη διακοπή ακόμα πιο εύκολη. Θα μπορούσατε και αυτή τη στιγμή να το κόψετε για πάντα.. s k e f t o m a i .76 © 2007. Είναι σαν κάποιον που βιώνει μια αδιέξοδη φθοροποιο ερωτική σχέση. Μάθατε με λεπτομέρεια πώς ακριβώς παγιδευτήκατε και είδατε τι σας κρατά ακόμα δέσμιους. αλλά θέλω να σας ζητήσω μία χάρη.gr: Δωρίστε το βιβλίο σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο που καπνίζει! Αγοράζοντάς το ενισχύετε την αντικαπνιστική προσπάθεια του skeftomai. θα την κάνουμε διασκεδαστική! . γιατί είναι υποσυνείδητα πολύ δεμένος με το ταίρι του. γιατί να είναι απλά εύκολη. για λόγους που συχνά δεν γνωρίζει καν.

6) Ο ΦΟΒΟΣ .

Παρατηρώντας προσεκτικά πώς ένιωθα. g r - Ο ΦΟΒΟΣ Ο φόβος να αποχωριστούμε το τσιγάρο δεν είναι ψευδαίσθηση. ο «μικρούλης φόβος» και ο «ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΡΟΜΟΣ» Τους τελευταίους μήνες της καπνιστικής μου ζωής είχα γίνει πολύ παρατηρητικός. αλλά παράγεται από τις παραπάνω ψευδαισθήσεις! Είναι ο χειρότερος εχθρός μας όταν προσπαθούμε να δραπετεύσουμε. Είχα μόλις αρχίσει να αντιλαμβάνομαι τη στενή σχέση μεταξύ καπνίσματος και φόβου.78 © 2007. όσο και το μισάωρο που ακολουθούσε. είναι εκείνο το μισάωρο της αναμονής πριν καπνίσω. είναι πραγματικός. s k e f t o m a i . Ήταν τόσο ωραία. έφτιαχνα έναν καφέ. ετοίμαζα το τασάκι και τα άλλα σύνεργα του καπνίσματος και τα έβαζα στο γραφείο μου έτοιμα προς κατανάλωση. Στο παρακάτω κείμενο αναφέρεται μια από τις πρώτες ανακαλύψεις που είχα κάνει από την αυτοπαρατήρησή μου όσο κάπνιζα. κατάλαβα ότι η πιο ωραία στιγμή που μου προσφέρει το τσιγάρο στη διάρκεια της ημέρας. Η πιο ευχάριστη στιγμή του καπνίσματος ήταν για μένα χωρίς τσιγάρο! Εννοώ τη στιγμή που μετά από κάποιες ώρες στις οποίες δεν είχα καπνίσει. Προσπαθώντας να ανακαλύψω που βρίσκεται η απόλαυση στο κάπνισμα. στο οποίο . κατέληξα σε ένα απροσδόκητο συμπέρασμα που με εξέπληξε.

Μερικοί άνθρωποι μόνο στη σκέψη της διακοπής του καπνίσματος νιώθουν πανικό. Αυτή η δέσμευση δημιουργείται και ενισχύεται από τις ψευδαισθήσεις που αναφέρθηκαν στο προηγούμενο κεφάλαιο. s k e f t o m a i . Γενικά όταν φοβόμαστε στη ζωή μας υπάρχουν δύο πράγματα. Δεν υφίσταται καμιά πραγματική απειλή. Διαρκεί μόνο λίγες ημέρες και επειδή έχει χημική προέλευση δε μπορεί να παρακαμφθεί. Όμως ο ίδιος μηχανισμός που μας δίνει αυτή τη μεγάλη χαρά του καπνίσματος χωρίς καν να κρατάμε τσιγάρο στο χέρι. Είναι η γνωστή καθυστερημένη ενόχληση. Νιώθουν κιόλας συμπτώματα στέρησης. Μοιάζει με πραγματικό φόβο και στρες αλλά δεν είναι. η αυξημένη όρεξη κλπ. Αυτό ανέτρεψε την πεποίθηση που είχα ως τότε. Είναι αυτή η αδιόρατη αίσθηση κενού. Είναι μόνο η δυσφορία από μια ελαφριά δηλητηρίαση. Ανακουφίζεται προσωρινά μόνο με τσιγάρο και θεραπεύεται παντοτινά μόνο με το θάνατο ή με αποχή από το κάπνισμα. ο ελαφρύς εκνευρισμός. που δεν οφείλεται στη νικοτίνη του. ενώ μόλις πριν 5 λεπτά σβήσανε το τελευταίο τους τσιγάρο! Αυτό προδίδει τα ίχνη μιας ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ψυχολογικής δέσμευσής μας με το τσιγάρο.79 © 2007. Δεν έχει νόημα να «παλέψουμε» με κάτι. η οποία γιατρεύεται μόνη της σε λίγες μέρες μέσω της φυσικής απομάκρυνσης του δηλητήριου από τον οργανισμό. που είχαμε απεικονίσει πρόχειρα με το σχεδιάγραμμα της σελίδας 35. ότι καπνίζουμε επειδή το «σώμα μας διψάει για νικοτίνη». g r - Ο ΦΟΒΟΣ κάπνιζα τα πρώτα μου τσιγάρα καθισμένος στο γραφείο μου. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Να λοιπόν μια σημαντική σκέψη: Εδώ έχουμε δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο καπνιστής στην απεξάρτησή του: Α) Ο ΜΙΚΡΟΥΛΗΣ ΦΟΒΟΣ. Όμως στο χημικό μικρούλη φόβο υπάρχει μόνο το δεύτερο. Κάτι που μας απειλεί και η επίδραση που ασκεί πάνω μας αυτό που μας απειλεί. . στρέφεται εναντίον μας όταν προσπαθούμε να το κόψουμε. Έτσι ονόμασα τα αναπόφευκτα σωματικά συμπτώματα που προέρχονται από τη νικοτίνη του πιο πρόσφατου τσιγάρου.

τόσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο φόβος. Μερικοί καπνιστές και μόνο στη σκέψη να διακόψουν το κάπνισμα νιώθουν ταχυπαλμία. προκειμένου να ανασύρω τα τσιγάρα που πριν λίγες ώρες πέταξα μετά από πύρινες υποσχέσεις ότι θα το κόψω. ανεξέλεγκτη ανησυχία. g r - Ο ΦΟΒΟΣ Β) Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΡΟΜΟΣ. Αν όμως περιορίζαμε το πρόβλημα μόνο στο μικρούλη φόβο και εξαφανίζαμε όλο το Μεγάλο Τρόμο. Εφόσον αποκαλύψαμε τα ψέματα στα οποία στηρίζεται. το αν θα υπάρχει ή όχι αυτός ο φόβος.80 © 2007. Μπορεί να φτάσει ως και το επίπεδο του τυφλού πανικού. Σας πληροφορώ ότι η διαφορά στην ευκολία και τις πιθανότητες επιτυχίας μας θα ήταν τεράστια! Πώς όμως θα μπορούσαμε να καταργήσουμε αυτόν τον φόβο. Δημιουργείται από τις ψευδαισθήσεις. Είναι ο φόβος της διακοπής του καπνίσματος. γιατί δεν οφείλεται στην «έλλειψη τσιγάρων» (ή πιο σωστά στην καθυστερημένη ενόχληση νικοτίνης) όπως ο μικρούλης φόβος. Τον νιώθουμε ακόμα και με τσιγάρο στο χέρι (!). Αυτός είναι που με έκανε να βυθίζω το χέρι μου μέσα στα αποφάγια. Όσο βαθύτερη είναι η πίστη μας στις ψευδαισθήσεις του καπνίσματος. αλλά στις ψευδείς πεποιθήσεις μας. s k e f t o m a i . Ο Μεγάλος Τρόμος είναι αποτέλεσμα της σκληρής εσωτερικής σύγκρουσης μεταξύ του ενός εαυτού μας που θέλει να απαλλαγεί από το κάπνισμα κυρίως για λόγους υγείας και του άλλου εαυτού μας που λατρεύει το κάπνισμα εξαιτίας της πίστης σε μία ή περισσότερες ψευδαισθήσεις. είναι επιλογή μας! Μια απλή απόφαση ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ Ή ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ να . Έτσι ονόμασα τα ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ συμπτώματα που παρατήρησα στον εαυτό μου και σε άλλους. πόσο ευκολότερο θα ήταν το έργο μας. Η απάντηση είναι αναπάντεχα απλή. κρύο ιδρώτα.

Ο φόβος είναι η αιτία του καπνίσματος. s k e f t o m a i . Οι καπνιστές από το πρώτο τους κιόλας τσιγάρο νιώθουν ανεπαίσθητα φοβισμένοι. g r - Ο ΦΟΒΟΣ μην ξανακαπνίσετε. Είναι σαν ΜΠΑΡΟΥΤΙ που ανατινάζει . Κάποια στιγμή μικρούλης φόβος και Μεγάλος Τρόμος συγχωνεύονται και αποτελούν το κίνητρο για συνέχιση του καπνίσματος. Το δράμα του καπνίσματος είναι ότι συνειδητά και υποσυνείδητα ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ τους φόβους μεταξύ τους κι έτσι τους ενισχύουμε. Δυστυχώς οι δύο φόβοι είναι ΕΝΩΜΕΝΟΙ στο μυαλό του καπνιστή. Θυμάστε την απάντηση που είχαμε δώσει στο ερώτημα «γιατί καπνίζω» στη σελίδα 23.81 © 2007. σε συνδυασμό με τη γνώση που λάβατε για το κάπνισμα. γιατί το υποσυνείδητό τους μπερδεύει την καθυστερημένη δυσφορία νικοτίνης με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ φόβο. Ο μικρούλης φόβος είναι το φιτίλι και ο Μεγάλος Τρόμος το μπαρούτι. θα καθορίσει το αποτέλεσμα της προσπάθειάς σας. Οι απόπειρες διακοπής του καπνίσματος ανατινάζονται από το Μεγάλο Τρόμο. Το φόβο αυτό τελικά τον αποδίδουν στην «έλλειψη τσιγάρων». ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Υπάρχει και σύντομα θα τον μάθετε. ενώ στην πραγματικότητα οφείλεται στο ίδιο το τσιγάρο. Άραγε υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος να ελέγξουμε το ανεξέλεγκτο υποσυνείδητο. Πρέπει να «ενημερώσουμε» και το υποσυνείδητο. έτσι ώστε να εναρμονίζεται με τις νέες συνειδητές πεποιθήσεις μας. Μετά από χρόνια παραπλάνησης του υποσυνείδητου δυστυχώς ο φόβος δε διαλύεται εξ ολοκλήρου μόνο με την γνώση των ψευδαισθήσεων. δηλαδή τον φόβο μας να κόψουμε το κάπνισμα. Τώρα φαντάζομαι σας είναι απόλυτα κατανοητή.

g r - Ο ΦΟΒΟΣ κάθε προσπάθεια. πώς διαχειρίστηκα το φόβο Όταν έκοψα για πάντα το κάπνισμα ήταν διασκεδαστικό για μένα να νιώθω αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση της καθυστερημένης ενόχλησης νικοτίνης ανίκανη να πυροδοτήσει το Μεγάλο Τρόμο. λίγη κακοκεφιά. Είχα αποσυνδέσει το φιτίλι από το μπαρούτι! Η διακοπή του καπνίσματος ήταν για μένα σοκαριστικά εύκολη. *** Ξαφνικά η μέρα μοιάζει λαμπερότερη. Οι φρικτές αναμνήσεις από τις προηγούμενες αυτοσχέδιες απόπειρες διακοπής φάνταζαν πλέον τόσο περίεργες. λίγα νευράκια.. τότε θα καταφέρετε να ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΕΤΕ για πάντα το φιτίλι από το μπαρούτι. Το ΦΙΤΙΛΙ για να εκραγεί αυτό το μπαρούτι είναι ο «μικρούλης φόβος». Κι αυτά για λίγες μόνο ημέρες. Αν όμως ακολουθήσετε τις σαφείς αριθμημένες οδηγίες που θα σας δώσω σε επόμενο κεφάλαιο.82 © 2007. ήταν μια παροδική έλλειψη συγκέντρωσης. αλλά δυστυχώς ενόχληση νικοτίνης και πραγματικό άγχος έχουν ενωθεί μέσα στο μυαλό σας. s k e f t o m a i . δηλαδή η καθυστερημένη ενόχληση νικοτίνης ή (μετά από καιρό) καταστάσεις που μοιάζουν με αυτή! Το φιτίλι αυτό θα ήταν ανίσχυρο μετά από λίγες μέρες αποχής από το τσιγάρο. η ζωή είναι πιο ωραία. ΔΕ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΠΛΕΟΝ! Τι όμορφο συναίσθημα! . Το μόνο που μου προκάλεσε ο μικρούλης φόβος. μια ενεργητικότητα που απελευθέρωσα περπατώντας και μερικές επιπλέον πιρουνιές στο μεσημεριανό και το βραδινό τραπέζι. τα πρόσωπα μοιάζουν πιο χαμογελαστά..

7) ΕΛΑΦΡΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑ η «λύση» που μας προτείνουν οι καπνοβιομήχανοι... .

Πρόκειται για φαρμακευτικά σκευάσματα επικίνδυνα για την υγεία. Σας τροφοδοτούν περίπου με τις ίδιες ποσότητες δηλητηρίων όπως και τα «βαριά».gr μπορείτε αν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε ένα σχετικό άρθρο. s k e f t o m a i . τσίχλες κλπ). γύρω από τα οποία έχει στηθεί τεράστια κερδοσκοπία σε βάρος των καπνιστών που αγωνίζονται να ξεφύγουν από τον εφιάλτη. g r - ΕΛΑΦΡΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ Δε θα ήθελα σε αυτήν την ηλεκτρονική έκδοση να σας κουράσω με λεπτομέρειες που αφορούν τα ελαφριά τσιγάρα. Με το θέμα αυτό περισσότερο και βαθύτερα από κάθε άλλον έχει ασχοληθεί ο Άλεν Καρ. Και η ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ έχει να προτέινει τη δική της «λύση»! Είναι τα υποκατάστατα νικοτίνης (έμπλαστρα. Τα πράγματα είναι απλά: Τα «ελαφριά» τσιγάρα δεν είναι λύση στο πρόβλημα του καπνίσματος. ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ Δεν είναι μόνο η ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ που προτείνει «λύσεις» σαν το ελαφρύ κάνισμα. εξαιτίας της οποίας εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν πρόωρα και δισεκατομμύρια δολάρια μπήκαν στις τσέπες των καπνοβιομηχάνων. Στη χάρτινη έκδοση του βιβλίου αναφέρονται όλες οι συγκλονιστικές λεπτομέρειες για αυτό το θέμα. Στο skeftomai. . Σας λέω μόνο ότι πρόκειται για μία απάτη ασύλληπτου μεγέθους.84 © 2007.

αλλά σαφώς περισσότερες από όσες υποθέτουμε όλοι με την κοινή λογική. λόγω του τσιγάρου που ποτέ δε βάλανε στο στόμα τους! Αλλά ας δούμε το ζήτημα και σε σχέση με τις γνώσεις που αποκτήσαμε στα προηγούμενα κεφάλαια. ή ανά κάποιες ώρες με τα λίγα τσιγάρα του. εξολοθρεύονται κατά χιλιάδες κάθε χρόνο. δεν παθαίνει το ¼ των βλαβών υγείας! Έχει σίγουρα λιγότερες επιπτώσεις από το βαρύ καπνιστή. Είναι ένας εφιάλτης. Ο καπνιστής ζει μόνιμα παρέα με το χημικό στρες της νικοτίνης. οι ΠΑΘΗΤΙΚΟΙ. ΔΕΝ έχουν σημαντικά μειωμένες βλαβερές επιπτώσεις σε σχέση με τους βαρείς καπνιστές. Να το πω πιο απλά. . Ο καπνιστής που καπνίζει 5 τσιγάρα την ημέρα σε σχέση με τον καπνιστή που καπνίζει (4x5=) 20 τσιγάρα τη μέρα.85 © 2007. s k e f t o m a i . Είναι τελείως βλακώδες για ένα καπνιστή να υπομένει όλη την ημέρα την ενόχληση της νικοτίνης. Επίσης με τη μικρή κατανάλωση τσιγάρων ενισχύεται η λαχτάρα για κάπνισμα και γενικά οι ψευδαισθήσεις του καπνίσματος. γι αυτό σας το παρουσιάζω εδώ όπως είναι γραμμένο στην χάρτινη έκδοση. Μη ξεχνάτε ότι ακόμα και οι πιο «ελαφριοί» καπνιστές που υπάρχουν. g r - ΕΛΑΦΡΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΜΕΙΩΣΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΣΙΓΑΡΩΝ Σε αυτό το σημαντικό ζήτημα θα ήθελα να αναφερθώ αναλυτικά. για να έχει τη «χαρά» ότι θα την ανακουφίσει το βράδυ. Η μείωση της ημερήσιας κατανάλωσης τσιγάρων είναι η σκέψη στην οποία καταφεύγουν συχνά όσοι στριμώχνονται μεταξύ του φόβου διακοπής και του φόβου των επιπτώσεων στην υγεία Όμως έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσοι καπνίζουν λίγα τσιγάρα καθημερινά.

Περνάμε από αυτό το στάδιο μόνο όταν ξεκινάμε το κάπνισμα. γι αυτό και οι περισσότεροι καπνιστές «παίζουν» στο ένα με ενάμιση πακέτο ημερησίως.86 © 2007. η οποία είναι ένα ΜΙΚΡΟ εμπόδιο στη διακοπή του καπνίσματος και θα ενισχύσει τις ψευδαισθήσεις. τους προτείνω απλά να αφήνουν μεγάλο αποτσίγαρο στο τασάκι. s k e f t o m a i . διευκρινίζω ότι οι παραπάνω προτάσεις μου κατά του ελαφριού καπνίσματος αναφέρονται σε καπνιστές που θέλουν να το κόψουν κι όχι σε καπνιστές που θέλουν να συνεχίσουν να καπνίζουν. ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ. δηλαδή να μην καπνίζουν το τσιγάρο μέχρι τη γόπα. υπάρχει μια ακαταμάχητη συνταγή: Του προτείνουμε για λίγους μήνες απλά να μειώσει στο μισό τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει! Έτσι θα μειώσει ελαφρώς την σωματική «εξάρτηση» από την νικοτίνη. Εννοείται ότι δεν πρέπει να καπνίζουν ποτέ άφιλτρα τσιγάρα και τέλος τους εύχομαι να θελήσουν να διακόψουν το κάπνισμα γιατί η ζωή τους θα γίνει πιο ωραία χωρίς το δηλητήριο. Για να μην με παρεξηγήσει κανείς. g r - ΕΛΑΦΡΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑ Αν θέλαμε να κάνουμε κάποιον να αγαπήσει περισσότερο το κάπνισμα και να του δυσκολέψουμε πολύ την απόπειρα διακοπής. Για μία αδιάκοπη παροχή νικοτίνης στο αίμα χρειάζονται περίπου 20 τσιγάρα τη μέρα. . που είναι το ΤΕΡΑΣΤΙΟ εμπόδιο για όποιον θέλει να κόψει το κάπνισμα. Ελάχιστοι αντέχουν το παραλογισμό των «5 τσιγάρων ημερησίως» για πολλά χρόνια. Επίσης για τη μείωση της νικοτίνης και της πίσσας. Για τους τελευταίους επικροτώ τη μείωση της ημερήσιας κατανάλωσης τσιγάρων.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ. ΕΠΙΛΕΓΩ. .8) ΣΥΓΚΡΙΝΩ.

88

ΣΥΓΚΡΙΝΩ, ΕΠΙΛΕΓΩ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ.

© 2007, s k e f t o m a i . g r -

Μετά από όσα μάθαμε ως εδώ είμαστε για πρώτη φορά σε
θέση να συγκρίνουμε τα οφέλη του καπνίσματος, με αυτά της
διακοπής του.

οφέλη του καπνίσματος

Μην τρέφετε ψευδαισθήσεις! Το κάπνισμα δε μας προσφέρει
ΚΑΝΕΝΑ όφελος! Το αποδείξαμε με όσα είπαμε ως τώρα. Μη
γίνετε ένας από εκείνους τους πρώην καπνιστές που
νοσταλγούν για χρόνια το τσιγάρο. Αδικείτε τον εαυτό σας,
αδικείτε την αλήθεια.
Δεν έχει υπάρξει ποτέ άνθρωπος που να έχει βρει ένα αληθινό
πλεονέκτημα του καπνίσματος γιατί απλώς δεν υπάρχει!
Υπάρχουν ευχάριστες στιγμές από τη χρήση του καπνού όπως
υπάρχουν από τη χρήση κάθε ναρκωτικού, για τις οποίες
όμως αναλογεί πάντα ένα πολλαπλάσιο τίμημα. Δεν εννοώ
μόνο τίμημα στην υγεία, αλλά και στην τρέχουσα ποιοτητα της
ζωής μας. Όταν το τσιγάρο μας χαρίσει ένα κομμάτι ψωμί,
αυτόματα σημαίνει ότι μας έχει κλέψει χωρίς να το καταλάβουμε
ένα ολόκληρο καρβέλι. Αμφιβάλλετε;
*

Μα επιτέλους ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ!* Οι ευχάριστες στιγμές των
καπνιστών δεν οφείλονται στην εισπνοή και εκπνοή
καρκινογόνων καπνών, αλλά στο ότι η ζωή έχει έτσι κι αλλιώς
ευχάριστες στιγμές για κάθε άνθρωπο. Η νικοτίνη έχει κάνει
αεροπειρατεία στο υποσυνείδητο με αποτέλεσμα να
… Νομίζουμε ότι οι ευχάριστες στιγμές της ζωής «οφείλονται
μερικώς στο κάπνισμα», ενώ στην πραγματικότητα είναι
προσβάσιμες σε όλους, είτε καπνίζουν είτε όχι.
*

Συγχωρέστε μου το αυστηρό ύφος. Οτιδήποτε προσβλητικό
διαβάσετε για τους καπνιστές να ξέρετε ότι το εννοώ πρωτίστως για
τον εαυτό μου, που υπήρξα επί χρόνια ο πιο χαζός φανατικός
καπνιστής της Ελλάδας!

89

© 2007, s k e f t o m a i . g r -

ΣΥΓΚΡΙΝΩ, ΕΠΙΛΕΓΩ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ.

… Νομίζουμε ότι οι δυσάρεστες στιγμές της ζωής «οφείλονται
μερικώς στην έλλειψη τσιγάρων» ενώ είναι αναπόφευκτες για
όλους και το κάπνισμα μόνο να τις επιδεινώσει μπορεί.

οφέλη της διακοπής του καπνίσματος


20 λεπτά μετά τη διακοπή του καπνίσματος, οι καρδιακοί
παλμοί πέφτουν.
12 ώρες μετά, το μονοξείδιο του άνθρακα στο σώμα
μας επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα.
1 μήνα μετά, το κυκλοφορικό και το αναπνευστικό
σύστημα βελτιώνονται σημαντικά.
1 χρόνο μετά, ο κίνδυνος για καρδιακή πάθηση είναι ο
μισός απ' ότι ενός καπνιστή.
5 χρόνια μετά, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής
μειώνεται στα επίπεδα ενός μη καπνιστή.
10 χρόνια μετά, ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα,
λάρυγγα, στόματος (και άλλοι) μειώνεται στο μισό.
15 χρόνια μετά, ο κίνδυνος καρδιακής πάθησης είναι
ίδιος με αυτόν ενός μη καπνιστή. (πηγή: US Surgeon
General's Report, 1990)

Μερικά ακόμα πλεονεκτήματα:
Κερδίζετε πολλά χρόνια ζωής.
Αποκτάτε πολύ μεγαλύτερη αντοχή σε ασθένειες.
Απαλλάσσεστε από το άγχος του πρόωρου θανάτου.
Εξοικονομείτε χρήμα.
Εξοικονομείτε σε καθημερινή βάση επιπλέον χρόνο.
Βελτιώνεται η γεύση και η όσφρησή σας οπότε
αυξάνεται και η απόλαυση του φαγητού.
Αποκτάτε γρηγορότερη και πιο ανώδυνη χώνεψη.
Ο ύπνος σας σύντομα γίνεται πιο αναζωογονητικός και
απολαυστικός.
Τα μαλλιά και η επιδερμίδα σας αποκτούν λαμπερή όψη.
Βελτιώνεται η σεξουαλική σας ζωή.
Παύετε να μυρίζετε άσχημα.
Αυξάνεται η παραγωγικότητά σας.
Σκέφτεστε καθαρότερα και με μεγαλύτερη έμπνευση.

κλπ κλπ κλπ...

90

© 2007, s k e f t o m a i . g r -

ΣΥΓΚΡΙΝΩ, ΕΠΙΛΕΓΩ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ.

Συγχαρητήρια σε όσους μελετήσατε ως εδώ!
Αν ό,τι διαβάσατε ως τώρα ήταν μια πλήρης περιγραφή της
φυλακής του καπνίσματος, τα επόμενα κεφάλαια θα σας
βοηθήσουν να τελειοποιήσετε την τεχνική της απόδρασής σας.
Έφτασε λοιπόν η στιγμή που οι αναγνώστες χωρίζονται σε 2
κατηγορίες. Σε αυτούς που επιλέγουν να συνεχίσουν να
καπνίζουν και σε αυτούς που θα προσπαθήσουν να
αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο κόβοντας το
κάπνισμα. Έχω να κάνω ένα ξεχωριστό σχόλιο για κάθε
κατηγορία αναγνωστών.

ΑΝ ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ,
σας προτείνω να κλείσετε αυτό το βιβλίο και να το
τοποθετήσετε στη βιβλιοθήκη σας. Πού και πού μπορείτε να
ρίχνετε μια ματιά στο κεφάλαιο των ψευδαισθήσεων και να
αναρωτιέστε (κατά προτίμηση με τσιγάρο στο χέρι) τι σας
προσφέρει το κάπνισμα.
Ως συγγραφέας απολαμβάνω ένα σπάνιο προνόμιο. Λόγω
του θέματος του βιβλίου, όσο κι αν απορρίψετε αυτά που
διαβάσατε, ξέρω ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψετε για να
διαβάσετε παρακάτω! Πώς το ξέρω αυτό;
Γνωρίζω πώς ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν το
κάπνισμα για πάντα. Όλοι αγανακτούν κάποια στιγμή, όλοι
υποψιάζονται ότι έχουν πέσει ΘΥΜΑΤΑ μιας άσχημης και
δόλιας παγίδας. Όταν λοιπόν κι εσείς αγανακτήσετε, εγώ θα
σας περιμένω για να διαβάσετε τη συνέχεια.

. Μην το κάνετε! Έχω ακόμα αρκετά να σας πω. ΑΝ ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ ΝΑ ∆ΙΑΚΟΨΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ .Η απόδραση! ►► .. Αφού διαβάσετε και το 2ο μέρος του βιβλίου θα το κόψετε λίγες μέρες μετά. s k e f t o m a i . νιώθετε έτοιμοι να το κόψετε ΤΩΡΑ. g r - ΣΥΓΚΡΙΝΩ.91 © 2007. Για έναν τέτοιο υψηλό στόχο αξίζει λίγη ακόμα ανάγνωση. ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ. συγχαρητήρια! Σε λίγο θα μάθετε πώς θα γίνετε ένας ευτυχισμένος πρώην καπνιστής. Αυτό ο καθένας μπορεί άνετα να το πετύχει από μόνος του χωρίς καμιά βοήθεια. Δε θα προσπαθήσουμε απλά να κόψουμε το κάπνισμα. Η φιλοδοξία μας είναι να το κόψουμε ΕΥΚΟΛΑ και ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. ΕΠΙΛΕΓΩ. Ίσως κάποιοι από εσάς ανυπομονείτε. 2ο μέρος .

χωρίς προγραµµατισµό. Επίσης µπορείτε να αποδράσετε και ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ κάποια στιγµή. το δωρεάν PDF που διαβάσατε. Έχετε όλες τις ευχές µου για καλή επιτυχία! Όπως σας είχα υποσχεθεί και όπως φαντάζοµαι διαπιστώσατε. ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ. Την απόκτηση ολόκληρου του βιβλίου «πώς να απαλλαγείτε από το κάπνισµα πανεύκολα!» Ας δούµε περιληπτικά µερικά από τα επιπλέον θέµατα που µπορείτε να διαβάσετε σε αυτό: * Είναι πιθανή η ύπαρξη αλλαγών ή µικροδιορθώσεων στο αντίστοιχο κείµενο εκτυπωµένου αντιτύπου. όµως αν αυτές υπάρχουν είναι λίγες και περιορισµένης κλίµακας. δε συγκρίνεται µε αυτήν που θα λάβετε αν αποκτήσετε και το υπόλοιπο βιβλίο! Παρακάτω θα σας παρουσιάσω αυτό που θεωρώ ως χρυσή επένδυση για το µέλλον σας. αν πιστεύετε ότι σας είναι πιο ταιριαστό. s k e f t o m a i . Εδώ τελείωσε το δωρεάν πρώτο µέρος του βιβλίου «πώς να απαλλαγείτε από το κάπνισµα πανεύκολα». ΕΠΙΛΕΓΩ. Όπως είδατε υπάρχει η παρότρυνση πριν διακόψετε το κάπνισµα να διαβάσετε και το υπόλοιπο βιβλίο. Ήδη ξέρετε πάρα πολλά! Μπορείτε µε εφόδια όσα διαβάσατε. έχει ΑΥΤΟΝΟΜΟ χαρακτήρα και µπορεί να λειτουργήσει και ως πλήρες ανεξάρτητο βοήθηµα. . g r - ΣΥΓΚΡΙΝΩ.92 © 2007. * Σας παρουσιάστηκε όπως έχει γραφτεί στο βιβλίο. να ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕΤΕ µία ηµεροµηνία στην οποία θα σβήσετε το τελευταίο σας τσιγάρο και να ζήσετε µια πιο ευτυχισµένη ζωή. όµως αυτό δεν είναι απαραίτητο. αν και είναι µόνο ένα µέρος όλου του βιβλίου. Όµως η βοήθεια που σας παρέχει.

93 © 2007. ΕΠΙΛΕΓΩ.τσιγάρου. Στο ίντερνετ κυκλοφορούν εκατοντάδες συμβουλές. Ένα καταπληκτικό σύντομο βοήθημα για όσους είναι ή θέλουν να γίνουν γονείς. Τι θα διαβάσετε στις 160 επιπλέον σελίδες του βιβλίου Τις 7 πανίσχυρες τεχνικές με τις οποίες το υποσυνείδητό σας θα γίνει από εμπόδιο που είναι σήμερα. Το ξανακύλισμα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός όσων προσπαθούν να αποδράσουν. g r - ΣΥΓΚΡΙΝΩ. . όμως πολλές από αυτές είναι άχρηστες. Πώς να εξασφαλίσετε 100% ότι τα παιδιά σας δε θα γίνουν καπνιστές. ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ. ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ. Μάλιστα μερικές συμβουλές «έμπειρων» πρώην καπνιστών στερούνται κάθε σοβαρότητας και μόνο κακό μπορούν να κάνουν στην προσπάθειά μας. s k e f t o m a i . ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ. ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΚΥΛΗΣΕΤΕ. Ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια όλου του βιβλίου. ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ. σας προσφέρεται ένας πρακτικός οδηγός 7 απλών βημάτων που οδηγούν στην ελευθερία! Πώς θα οικοδομήσετε τεράστια αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση σε κάθε τομέα της ζωής σας. Με συνοπτικό τρόπο αναλύονται τα αίτια που σπρώχνουν τους νέους προς το κάπνισμα και στο τέλος δίδονται οι 10 χρυσές συμβουλές με τις οποίες μπορείτε να θωρακίσετε το παιδί σας από αυτήν τη μεγάλη παγίδα της ζωής. Ποια είναι τα ελάχιστα πράγματα που πρέπει να θυμάστε από το βιβλίο. φίλος και βοηθός! Ναι! ΜΠΟΡΕΙΤΕ να ελέγξετε το ως τώρα ανεξέλεγκτο υποσυνείδητο! ΤΑ 7 ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ Αξιοποιώντας όλη τη θεωρία. Μήπως σας ανησυχεί το ότι κόβοντάς το θα σας λείψει ο συνδυασμός καφέ . Ε τότε μάλλον πρέπει να διαβάσετε αυτό το κεφάλαιο! Πώς να αποφύγετε τη μεγάλη αύξηση σωματικού βάρους που παρατηρείται σε όσους κόβουν το κάπνισμα. Σε αυτό το κεφάλαιο θα βρείτε τις καλύτερες ψυχολογικές και πρακτικές συμβουλές για τις πρώτες ημέρες καθώς και λεπτομερείς συμβουλές για την κατάλληλη διατροφή.

Το βιβλίο αυτό ίσως αποδειχθεί η καλύτερη οικονομική επένδυση που έχετε κάνει ποτέ. Αν κόψετε το κάπνισμα κερδίζετε 50.. Ο λόγος είναι ότι θα σας διευκολύνει στην ανάγνωση. θα μπορείτε να το έχετε παντού μαζί σας.. ΠΡΩΤΑ ΣΑΣ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΑΞΙΖΕΙ! Μετά από λίγα χρόνια θα διατεθεί ολόκληρο το βιβλίο δωρεάν στο ίντερνετ σε PDF υψηλής ποιότητας. Για κατανάλωση περισσότερων ή λιγότερων πακέτων υπολογίστε ανάλογα. Εξειδικευμένη επιπλέον βοήθεια σε διάφορες κατηγορίες καπνιστών. ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ. g r - ΣΥΓΚΡΙΝΩ. ΕΠΙΛΕΓΩ. έχετε ήδη λάβει δωρεάν ολόκληρο αυτόνομο βιβλίο! Πριν το βιβλίο διεκδικήσει μία πολύτιμη θέση στη βιβλιοθήκη σας. . *Ο υπολογισμός αφορά καπνιστές 1 πακέτου τη μέρα. Για τους περισσότερους από εσάς είναι λιγότερο από όσο κοστίζουν τσιγάρα λίγων ημερών! Σας συμβουλεύω να μη σκέφτεστε το κόστος εκτύπωσης για ένα τόσο σοβαρό θέμα. ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ.000€* που θα δίνατε για τα τσιγάρα μιας ζωής. Το κόστος του τυπογραφικά εκτυπωμένου αντιτύπου είναι περίπου όσο θα δίνατε για να φωτοτυπήσετε το βιβλίο. . s k e f t o m a i . θα προτείνω ένθερμα να το αποκτήσετε και σε χαρτί. και πολλά άλλα άκρως ενδιαφέροντα θέματα! 6 λόγοι γιατί να αποκτήσετε το βιβλίο Ξέρετε τι αγοράζετε γιατί το δοκιμάσατε ήδη! Αντί για «δείγμα» λίγων σελίδων που συνήθως προσφέρεται σε διάφορα άλλα βιβλία. Εσείς σε ποια κατηγορία ανήκετε. Γιατί. θα μπορέσετε να το δανείσετε ή να το δωρίσετε σε έναν καπνιστή που δε γνωρίζει τη χρήση υπολογιστή.94 © 2007. Όμως ακόμα και τότε.

το βιβλίο αυτό θα είναι ένα δώρο που δε θα ξεχάσει ποτέ. ΕΠΙΛΕΓΩ. Αν έχετε ένα αγαπημένο πρόσωπο που καπνίζει.gr. Με την αγορά σας ενισχύετε απ΄ ευθείας την αντικαπνιστική προσπάθεια του skeftomai. s k e f t o m a i . g r - ΣΥΓΚΡΙΝΩ. ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ.95 © 2007. σε μια περίοδο στην οποία χρειάζεται οικονομική ενίσχυση για να συνεχιστεί. Για περισσότερες λεπτομέρειες και συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία επισκεφθείτε τώρα το skeftomai.gr .

96 © 2007. 2. ΠΡΟΣΟΧΗ! Οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη απόκτηση αυτού του ηλεκτρονικού βιβλίου μέσω ίντερνετ ή φωτοτυπιών ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΕΝΘΕΡΜΑ από το συγγραφέα. επεξεργασία κειμένου) που γίνεται από καπνιστές αναγνώστες με σκοπό να το προσαρμόσουν στα δικά τους μέτρα υποστηρίζεται ένθερμα. Πώς να απαλλαγείτε από το κάπνισμα πανεύκολα . αρκεί να μη γίνεται με σκοπό το κέρδος.ver. Οποιαδήποτε παραποίηση του περιεχομένου αυτού του ηλεκτρονικού βιβλίου (αφαίρεση. ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ. πρόσθεση.06 © 2007. ΕΠΙΛΕΓΩ. αρκεί να γίνεται μόνο για την προσωπική τους χρήση. Θανάσης Αποστόλου . s k e f t o m a i . g r - ● ● ΣΥΓΚΡΙΝΩ.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful