Bibliografie: Romania libera oddee.com haha.

nu

de Valer Pop 05.07.2010

• Judecand dupa ce se intampla in alte tari, Romania este o tara cu statui plictisitoare. Majoritatea au o tema istorica, infatisand personalitati in zale sau calare pe cai – sau, in cazul oamenilor de cultura, busturi respectuoase. Monumentele mai recente nu sunt nici ele mai interesante, fiind tributare neomodernismului abstract, dominant in anii ’70–’80: de aici "obeliscurile", "zborurile" si celelalte elucubratii care impodobesc spatiul public. • Statuile nonconformiste sunt o atractie turistica, atragand ca un magnet obiectivele aparatelor de fotografiat. • Va prezentam cateva:

. iar proiectul initial a fost facut pentru galeria Calude Bernard ce avea ca tema mana. constand in comprimarea radicala a unor obiecte (automobile. Sculptura "La Pouce" a fost realizata in 1965. fiind asociat de obicei cu un curent artistic numit "noul realism". indeobste cunoscut ca "Cezar" (fara nume de familie).) sau expandare (in cazul sculpturilor din spuma poliuretanica).Cezar Baldaccini. deseuri de metal etc. "Le Pouce"/"Degetul" (Paris) • Cezar Baldaccini (1921-1998) este un sculptor modern.

fiind realizata in bronz. Simbolistica e mai putin metafizica decat lasa sa se vada – pe scurt. este simbol al "statului la ocazie". al semnului cu degetul ridicat. .• Sculptura din Paris e inalta de 12 metri si cantareste 18 tone.

• Are mai multe copii .una la Marsilia si alta la Seul. "autorizate" de autor. .745.000 dolari de catre un colectionar american. O alta copie a fost cumparata cu 1.

"Fecioara Maria" (New York) • O statuie realizata de cel mai bogat artist contemporan. in curtea Lever House. Damien Hirst.Damien Hirst. Damien Hirst . New York. poate fi vazuta pe Fifth Avenue din Manhattan.

lasand la vedere muschii. precum si un fetus pe deplin format. .• Statuia infatiseaza. asemenea mulajelor din cabinetele de biologie. tesuturile profunde. o femeie cu jumatate din trup intact si cu cealalta parte fara piele.

Statuia lui Kafka (Praga) • Pe cat de freak e opera lui Franz Kafka. Jaroslav Rona . orasul in care scriitorul evreu si-a petrecut cea mai mare parte a vietii. pe atat de bizara statuia ce i-a fost dedicata de sculptorul Jaroslav Rona in Praga.Jaroslav Rona.

. unde se afla casa in care a locuit scriitorul. mai mic. Statuia se afla pe strada Dusni. calarit de un alt om.• Statuia infatiseaza un om fara cap.

Cum parintii au respins-o. gravida in luna a opta. a crescut la orfelinat. sculptura o infatiseaza pe Alison Lapper. din cauza unei boli genetice. o prietena a artisului. "Alison Lapper" (Londra) Mark Quinn • Inaugurata in 2005.Mark Quinn. . Femeia s-a nascut fara maini si cu picioare malformate.

ci chiar in Trafalgar Square. .Statuia este asezata nu oriunde in Londra.

care este puternic tributara suprarealismului.Sacha Sosno. Sacha Sosno . "Tête au carré" (Nisa) • Sacha Sosno a realizat o statuie. pentru Biblioteca Centrala a orasului si infatiseaza un sfert de cap peste care e asezat un cub.

ea adaposteste inauntru ceea ce se poate de obicei gasi in biblioteci – carti.• Inalta de 26 de metri. . Sculpturaconstructie are trei etaje. adica.

David Cerny .David Cerny. menita sa acompanieze preluarea presedintiei UE de catre Cehia). "Sf. care a declansat un scandal diplomatic la Bruxelles (opera comandata de guvernul ceh. Wenceslas calarind un cal mort" (Praga) • David Cerny este autorul proiectului "Entropa".

Wenceslas calarind un cal mort" este realizata din polistiren si rasini epoxidice si ironizeaza statuile clasice. .• "Sf.

platoul de monolit si ciclul vietii.Gustav Vigeland. Gustav Vigeland . divizate in sase sectiuni – poarta principala. podul. "Ciclul vietii" (Oslo) • Operele lui Gustav Vigeland se intind intr-un parc din Oslo pe o lungime de 850 metri. terenul de joaca. fantana.

000 mp. pentru a realiza acest proiect ce acopera 320. pana in 1943. .• Sculptura poate fi vazuta intr-un parc din Oslo. care mai are alte 212 stratui de bronz apartinand acestui bizar sculptor care si-a dedicat ultimii 20 de ani ai vietii. Frogner Park.

pentru privitor.Juan Corcoro. fantana magica apare. . "ex nihilo". exista o teava ascunsa in suvoiul de apa. care alimenteaza robinetul si sprijina intreaga structura. "Fantana vrajita" (Cadiz) • Amintind de suprarealismul pop al lui Dali. De fapt. din care curge apa. nelegat de vreo conducta. Este o metafora a creatiei lumii din nimic. ca un robinet suspendand in aer.

Ana Chromy. "Pieta" (Salzburg) • Ana Chromy apartine scolii vieneze a realismului fantastic .

. Atena. Ea infatiseaza o mantie care acopera un trup de aer ce sta probabil pe un jilt (e ca si cum v-ati imagina omul invizibil acoperit cu o mantie). Aceasta sculptura plina de misterioasa poezie a devenit simbol modern al catolicismului. precum si in alte parti. Assisi.Piesa are replici in Praga.

. fiind asezata in fata Universitatii La Trobe.Peter Corlett. statuia lui Charles LaTrobe (Melbourne) Peter Corlett • Statuia a fost dezvelita in 2006 si celebrteaza unul din parintii fondatori ai Melbourne-ului si al Australiei.

" .• Primul locotenentguvernator al Australiei este infatisat cu capul in jos. postamentul fiind in aer. Explicatia sculptorului a fost ca "marile idei schimba complet lumea si asta ar trebui sa faca si o universitate.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful