Testul Rorschach al Petelor de Cerneală reprezintă la nivel internaţional cel de -al doilea test psihodiagnostic (alături de Minnesota Multiphasic Personality

Inventory – MMPI) utilizat în mediul judiciar (conform http://www.rorschachinkblottest.com/), datorită multitudinii de informaţii pe care le furnizează în consolidarea profilului de personalitate şi funcţionare psiho-dinamică a subiecţilor. Deşi controversat, testul Rorschach reuşeşte să “convingă” din ce în ce mai mulţi clinicieni să îl utilizeze şi din ce în ce mai mulţi oameni solicită testarea în scop personal, de auto cunoaştere, independent de cadrul juridic sau medical, iar psihoterapeuţii îl integrează în elementele de ghidare a proceselor terapeutice.
Testul original a fost creat în 1921 de către psihiatrul elveţian Hermann Rorschach. Unei persoane îi sunt arătate 10 pete de cerneală şi trebuie să spună cu ce anume seamnă fiecare pată. Petele ambiguue au semnificaţii diferite pentru fiecare persoană. Aceştia pot vedea lilieci, fluturi, rochi i, papioane, iar interpretarea testului de către un expert reprezintă un portret al personalităţii lor. Specialiştii spun că pacientul îşi va proiecta personalitatea sa reală. Promotorii testului spun că acesta reprezintă o modalitate de sondare a zonelor greu accesibile ale psihicului. Rorschach nu a intentionat să folosească petele pentru testele de personalitate generală ci pentru diagnosticarea schizofreniei. Din 1939 testul a început să fie folosit ca test proiectiv de personalitate, un scop faţă de care Rorschach a fost mereu sceptic.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful