You are on page 1of 21

ISI KANDUNGAN

BIL ISI

1.0

Pendahuluan

2.0

Laporan hasil daripada dapatan pemantauan dan penilaian yang dijalankan. “Keberkesanan Program Gotong-Royong Ria Dalam Mempertingkatkan Taraf Kesihatan Murid “. 2.1 Rumusan hasil dapatan penilaian. 2.2 Kelebihan/kekuatan dan kekurangan/kelemahan. 2.3 Cadangan/penambahbaikan. Kesimpulan “Pandangan Analitikal Tentang Keberkesanan Program Gotong-Royong Ria”. Persembahan Slaid Power Point

3.0

4.0

5.0

Bibliografi

1.0 PENDAHULUAN
Wee Eng Hoe (1995) didalam bukunya menyatakan bahawa terdapat dua faktor yang mempengaruhi kesihatan komuniti iaitu yang pertama ialah faktor sifat komuniti dan yang kedua pula ialah faktor persekitaran. Anggapan bahawa pengawasan kesihatan murid-murid sekolah adalah tanggungjawab sekolah semata-mata mencerminkan satu pemikiran yang sempit dan ketinggalan zaman. Sebenarnya sekolah dan ibu bapa memikul tugas ini bersama sebagai pasangan dalam pendidikan (partners in education) kanak-kanak, khasnya dalam bidang kesihatan. Program Bersepadu Sekolah Sihat (PBSS) telah dimulakan sejak tahun 1967. Dalam tempoh tiga tahun PBSS dijalankan, dunia secara am dan Malaysia secara khususnya telah mengalami banyak perubahan dari aspek kesihatan dan trend penyakit. Pada tahun 1996, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM0 dengan kerjasama Kementerian Pendidikan Malaysia telah melaksanakan projek “ Health Promoting School “ di enam buah negeri iiatu Johor, Kedah, Melaka dan Sarawak, Selangor dan Terengganu. Ini adalah berdasarkan konsep “HPS” yang diperkenalkan oleh pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) Berteraskan Ottawa Charter. Persidangan “HPS” yang telah diadakan pada bulan Disember 1996 di antara Kementerian Kesihatan Malaysia dan Kementerian Pendidikan Malaysia telah mencadangkan supaya RKS sedia ada diberi nafas baru, dengan mewujudkan Program Bersepadu Sekolah Sihat (PBSS). Tujuan PBSS ialah untuk menyatupadukan dan menyelaras semua aktiviti berkaitan kesihatan Teng Boon Tong (1994) telah menggariskan tiga objektif hidup sihat di sekolah iaitu yang pertama mewujudkan satu suasana yang sihat dan boleh mendorong ke arah pembelajaran. Objektif kedua pula ialah menjadikan pengalaman hidup sihat di sekolah sebagai satu alat pendidikan kesihatan yang langsung. Menurut beliau lagi, objektif ketiga ialah bagi memelihara taraf kesihatan yang optimum dengan menegaskan tingkah laku yang sihat. Melalui PIBG, sekolah telah menyedarkan ibu bapa tentang betapa pentingnya membantu usaha sekolah dalam mengawasi perkembangan kesihatan kanak-kanak mereka dan tidak membiarkannya sahaja.

Ustaz Khairul Sani pula menyampaikan tazkirah yang berkaitan dengan amalan menjaga kebersihan. Saya telah diberi mandat untuk melakukan pemantauan aktiviti Gotong-Royong Ria ini. social dan emosi kanak-kanak berlandaskan konsep peranan pelengkap (complementary role). saya telah mengambil kira beberapa aspek penting semasa menjalankan pemantauan dan seterusnya penilaian. Kemudian. Selepas itu. 1 agenda 1 aspirasi. saya menjadilkan peluang ini sebagai batu loncatan bagi saya untuk lebih memantapkan diri bagi menghadapi cabaran semasa guru sejajar dengan tema hari guru 2013.Menyedari hakikat ini. Tepat pada pukul lapan pagi. pihak PIBG Sekolah Kebangsaan Bakap Indah telah sebulat suara untuk bersetuju mengadakan Program Gotong-royong Ria bersempena dengan sambutan Hari Alam Sekitar. Sebelum aktiviti bermula. Peralatan ini digunakan untuk menjayakan aktiviti gotong-royong tersebut. Dengan kerjasama itu. Program Gotong-royong Ria yang melibatkan murid-murid. Kami sebagai guru-guru sangat menitikberatkan aspek keselamatan murid-murid semasa pelaksanaan apa-apa sahaja program yang dianjurkan oleh pihak sekolah. parang. Puan Noor Fazilah telah menyampaikan ucapan ringkas dan taklimat mengenai aktiviti gotong-royong. warga sekolah dan ibu bapa sudah berkumpul di Dewan Polaris Sekolah Kebangsaan Bakap Indah. Encik Abdul Latib mengenai pentingnya menjaga kebersihan. Guru Besar. dan pongkes. Oleh yang demikian. . kedua-dua pihak sekolah dan juga ibu bapa dapat memenuhi keperluan jasmani. sabit. Ada yang membawa cangkul. Kesedaran ibu bapa tentang tanggungjawab mereka dalam membantu kanak-kanak mencapai kesihatan yang optimum akan dapat meringankan tugas guru-guru. murid-murid. murid-murid telah diberi taklimat dan motivasi oleh guru bimbingan dan kaunseling. guru-guru serta ibu bapa ini telah dirancang dengan teliti oleh pihak sekolah serta ibu bapa pada mesyuarat PIBG yang lalu.

Mohd Shukri b. ii. Nor Azirah binti Wan Pn. Noor Farizah binti Abdul Rahman : En. Abd Latif bin Mohd Shukor En. Awang Yahya Setiausaha Bendahari AJK i. Noor Farizah binti Abdul Rahman : En. vi. Zainudin bin Husin TIMBALAN PENGERUSI : En.1 CARTA ORGANISASI AJK INDUK GOTONG-ROYONG Penasihat Pengerusi : Pn. iv. Zainudin bin Husin Timbalan Pengerusi :En. v. Mohd Khairul Sani b. Awang JAWATANKUASA PELAKSANA GOTONG-ROYONG PENASIHAT PENGERUSI : Pn. Mohd Khairul Sani b. Roslida binti Md Noh Pn. Che Ani : En Yusoff b.1. Awang Yahya SETIAUSAHA : En. Mohd Shukri b. Rusniwati binti Sadry Cik Nur Salsabila binti Darani : En. Shahrum bin Ibrahim Pn. Che Ani . : En. Mohd Azizi bin Abdul Halim En. iii. vii.

Hj Samsuddin bin Othman En. Abd Samad (K) En. Mohd Fauzi bin Hashim (waris) KEBERSIHAN & KAWASAN SEKOLAH En. Mohd Najib b. Rosni bt. Zainudin bin Husin (K) Pn. Khairul Sani bin Che Ani . Nazimah Sal binti Bidin DOKUMENTASI En. Ayu Khuzaini bt. Yusoff bin Awang En. Mazlan bin Mansor Pn. Hamzah (waris) MAKANAN & MINUMAN Pn Izan Azahirah bt. Norhazilah binti Arbain (waris) PERALATAN En. Rosnani binti Dahaman (K) Cik Haryati binti Ismail PROTOKOL En. Awang Ahli Jawatankuasa SAMBUTAN : Pn. Othman (K) Pn. Mohd Yusof HADIAH Pn.BENDAHARI : En Yusoff b. Renuga a/p Konapalan Pn. Zira binti Deraman Pn. Hasnoonie binti Ismail SIARAYA En. Hairudin b. Mohd Isa (K) Pn Nor Azlina bt. Nor Azirah binti Wan (K) Pn. Ahmad Pn.

murid-murid Sekolah Kebangsaan Bakap Indah boleh datang ke sekolah untuk membuat senaman. Mereka tidak perlu bersusah payah pergi ke tempat lain untuk menjalankan aktiviti Hari Keluarga. Untuk murid-murid yang mengalami tekanan dan ketegangan. Pada waktu petang.1 CADANGAN AKTIVITI DAN SKOP TUGAS Kawasan Padang Sekolah Kawasan padang sekolah merupakan tempat untuk murid sekolah beriadah dan berekreasi.2. Pada hari-hari yang istimewa. Padang sekolah merupakan kesukaan murid-murid kerana tempatnya yang luas dan menyeronokkan. joging. Setiap pagi.1. murid-murid Sekolah Kebangsaan Bakap Indah akan menjalankan subjek Pendidikan Jasmani di padang sekolah.Secara tidak langsung murid-murid menjadi lebih berdikari dan ceria.2 1. Misalnya pada Hari Sukan Tahunan Sekolah dan Hari Kebangsaan iaitu 31hb Ogos setiap tahun. Guru-guru Pendidikan Jasmani terutamanya guru praktikum suka melatih " Tai Ci " bersama-sama dan muzik latihan dapat didengari dari jauh. taman rekreasi menjadi tempat untuk menyambut perayaan tertentu. murid-murid ibu bapa dan guru-guru SK Bakap Indah akan berkumpul untuk .mereka selalunya membuat senaman secara berkumpulan atau berjalan-jalan sambil menghirup udara pagi yang segar dan nyaman. Padang permainan menyediakan tempat untuk warga taman perumahan mengisi masa lapang pada hari Sabtu dan Ahad ataupun cuti-cuti awam. Udara yang segar juga dapat menyegarkan pemikiran kita dan mengurangkan tekanan yang dialami. Padang sekolah menjadi lokasi utama mereka bersenam di samping dataran perhimpunan dan gelanggang sepak takraw. Senaman dapat menjadikan kita sihat dan dengan badan yang sihat. berjalan dan lain-lain aktiviti di padang permainan untuk melepaskan tekanan. padang sekolah ialah tempat yang terbaik untuk melepaskan tekanan. Mereka boleh menjalankan aktiviti Hari Keluarga di taman rekreasi bersama-sama keluarga dan seterusnya mengeratkan hubungan antara satu sama lain. Dengan bimbingan guru . barulah kita dapat belajar dan bekerja dengan lebih efektif. Mereka suka aktiviti yang ergas dan aktif berbanding denga terperap di daalm bilik darjah menghadap buku teks dan papan putih.

GAMBAR KAWASAN PADANG . Berikut merupakan beberapa grafik gan]mbar yang sempat saya rakamkan sebelum kami menjalankan Program Gotong-royong Ria di kawasan sekolah. hubungan silaturahim dapat dipupuk dan semangat perpaduan dapat disemai dalam warga sekolah dan juga komuniti. pihak sekolah serta PIBG mengambil keputusan untuk menumpukan dua kawasan utama untuk dibersihkan ditambah keceriaan iaitu kawasan padang sekolah dan juga bilik guru. Bagi Program Gotong Royong Ria. Secara tidak langsung.meraikan Hari Kebangsaan..

2. kebersihan keceriaan bilik guru haruslah berada dalam keadaan sentiasa terbaik kerana ianya melambangkan imej guru. Kawasan kedua yang menjadi kawasan utama gotong royong bagi Program Gotongroyong Ria Sekolah Kebangsaan Bakap Indah ialah bilik guru. Di bawah ini merupakan beberapa gambar keadaan PLASTIK dalam bilikSAMPAH guru sebelum kami melaksanakan DENGAN gotong-royong. Oleh yang demikian. Hal ini demikian kerana bilik guru merupakan lokasi guru-guru melaksanakan aktiviti pentadbiran. Guru yang professional haruslah emerlang dan holistic dalam semua aspek termasuklah aspek kebersihan dan keceriaan. guru yang bersih menjadi ikutan dan contoh tauladan yang baik kepada murid-murid. TIDAK DIGUNAKAN BAIK KOTAK DAN BARANG YANG TIDAK MAHU DIGUNAKAN LAGI .2 Bilik Guru Bilik guru merupakan salah satu tempat yang penting dalam sesebuah sekolah. Oleh yang demikian.DIGANTUNG SAMPAH SAMPAH TIDAK DIBUANG PADA PAGAR SEKOLAH DI TEMPAT PELUPUSAN SAMPAH BOTOL AIR DAN PLASTIK DIBUANG MERATA 1.

4 AGIHAN TUGAS MENGIKUT KELAS Guru dan Kumpulan Terlibat • Pn Nurul Syuhada binti Alias • • • • • Pelajar tahun 4G. Kawasan Padang Sekolah 2. Kawasan Padang Sekolah 2.3 KAWASAN PLASTIK DAN KERTAS DIBUANG SAMPAH DILETAK MERATA DI BAWAH MEJA JAWATANKUASA AKTIVITI DAN KUMPULAN MENGIKUT AGIHAN BIL KAWASAN 1. 5G dan 5C (80 orang) BIL KAWASAN/KELAS 1. 4C.1. Bilik Guru • • KETUA Pn Nurul Syuhada binti Alias En Shahrum bin Ibrahim 1. Bilik Guru 20 orang wakil PIBG En Shahrum bin Ibrahim Pelajar tahun 6G dan 6C (30 orang) 10 orang wakil PIBG .

00 Kelab Guru = RM 300.30 pagi TENTATIF PROGRAM AKTIVITI Ketibaan ibu bapa/penjaga sekolah Ucapan YDP Ucapan Guru Besar Taklimat agihan tugas Gotong-royong bermula REHAT Aktiviti diteruskan Hadirin berkumpul dan menyimpan alatan Makan tengah hari dan majlis bersurai 1.00 Kantin Sekolah = RM 300. PIBG = RM 2000.6 SUMBER KEWANGAN Sumbangan diperolehi daripada : i. iii.7 ANGGARAN PERBELANJAAN .00 pagi 10.45 pagi 11.30 pagi 10.00 Jumlah Keseluruhan = RM 2600.5 MASA 8.45 pagi 12.20 pagi 8. ii.1.00 pagi 8. 1.25 pagi 8.15 pagi 8.

00 X 5 RM 8. iii.0 KEBERKESANAN PROGRAM GOTONG-ROYONG RIA DALAM MEMPERTINGKATKAN PRODUKTIVITI KOKURIKULUM MURID. Makan = Nasi ayam ANGGARAN PERBELANJAAN (RM) RM 2. Minum = sirap Jumlah Perbelanjaan Jamuan 2.00 X 20 RM 6.00 X 40 RM 2.00 RM 240.50 X 750 RM 1875 RM 375 RM 2250 RM 60.00 RM 10.1 RUMUSAN HASIL DAPATAN . viii. iv.00 RM 25. Peralatan i.00 RM 30. Pencedok Longkang Jumlah Perbelanjaan Peralatan 3. vii. ii.00 RM 60.50 X 750 RM 0.00 X 1 2.50 X 10 RM 10.00 X 3 RM 5.00 RM 50.00 RM 2885. 2.00 X 5 ix.BIL 1.00 RM 20.00 RM 10.00 X 5 RM 6.00 RM 40. v.00 RM 100. PERKARA Jamuan makan dan Minum untuk makan tengah hari i. Hadiah dan Cenderahati Cenderahati Jumlah Perbelanjaan Cenderahati Jumlah Perbelanjaan Keseluruhan RM 10.00 ii.00 X 10 RM 2. vi.00 X 1 RM 20. dan pelekat kertas dinding ) Tin Cat Berus Cat Penggarit Plastik beg sampah Berus Sabut Sabun Pencuci Berus Longkang Barang hiasan (pokok kecil RM 60.00 RM 625.

Pelbagai jenis juadah seperti nasi ayam dan air sirap disediakan. Hal ini adalah bagi melicinkan perjalanan program. saya telah menjalankan pemantauan dan penilaian berpandukan Borang Penilaian Untuk Anugerah Program Bersepadu Sekolah Sihat (PBSS).45 pagi. memotong rumput dan sebagainya. ibu bapa dan murid-murid yang terlibat menjayakan Program Gotong-royong Ria. kami dibahagi-bahagi kepada beberapa kumpuian kecil. Bagi Program Keselamatan. Dalam pada itu. Item pertama ialah penubuhan jawatankuasa. Kumpulan-kumpulan kecil ini memudahkan kerja-kerja gotong-royong dijalankan dengan lebih teratur. Pada masa yang sama. kemesraan dan suasana muhibah telah terjalin antara guru-guru. guru-guru wanita sibuk menyediakan makanan dan minuman di pekarangan sekolah. Petugas-petugas telah berkumpul semula di kantin untuk berehat dan menjamu selera. . . Manakala item kedua pula ialah ada aktiviti ke arah program 3K. dan keceriaan . membersihkan sampah.Sebelum memulakan aktiviti gotong-royong. semua kerja pembersihan telah pun selesai. SK Bakap Indah dengan kerjasama Persatuan PIBG telah bersama sama berganding bahu untuk menjayakan program Gotong Royong Ria ini maka pihak SKBI selayaknya mendapat markah penuh 1 markah untuk item ini juga. Kebersihan dan Keindahan Alam Sekitar Sekolah (3K). Walaupun tampak letih tetapi semangat kerjasama. Dan item terakhir yang saya nilai ialah item pendokumentasian. menyapu. Kami semua bersatu hati menjayakan program gotong-royong ini. Saya mendapati SK Bakap Indah layak mendapat markah penuh 1 markah bagi item ini. seterusnya item ketiga yang saya ambilkira bagi penilaian PBSS ialah item menyertai program 3K. terdapat beberapa item yang perlu dititikberatkan. mengelap tingkap bilik guru. Antara aktiviti yang dijalankan termasuklah mencuci longkang di tepi padang. Pada pukul 11. maka saya sangat bersetuju untuk mengurniakan markah penuh 1 markah kepada SK Bakap Indah atas perhatian terhadap item ini. Memandangkan Program Gorong royong Ria ini bertujuan untuk menyemai dan memupuk amalan kebersihan.

semasa dan selepas. bagi aspek 2. selain itu juga. Jadi.4 seperti yang dinyatakan dalam Borong Penilaian Program Bersepadu Sekolah Sihat (PBSS).Bagi program Gotong-Royong Ria ini. Sekolah Kebangsaan Bakap Indah layak mendapat markah penuh 4 markah bagi aspek ini. pihak SK Bakap Indah telah menubuhkan jawatankuasa Dokumentasi untuk melicinkan hal-hal melibatkan rakaman aktiviti gotong royong dan penulisan jurnal serta laporan berkaitan proses pelaksanaan Program Gotong Royong Ria sebelum. secara kesimpulannya. saya yakin Program gotong royong Ria ini berupaya untuk meningkatkan produktiviti kokurikulum murid –murid Sekolah Kebangsaan Bakap Indah memandangkan murid sihat lahir daripada persekitaran yang bersih dan ceria. .

Selain itu juga. Jenis rekreasi aktif adalah seperti berjogging. keasaan kawasan sekolah jauh berbeza. Aktiviti rekreasi aktif dan pasif ini dapat menggalakkan murid murid untuk bersukan dengan gembira sekali sejajar dengan seruan kerajaan Malaysia untuk memartabatkan Program 1 Murid 1 Sukan. hal ini akan menaikkan semangat . bersiar. laluan pejalan kaki dan wakaf.2 KELEBIHAN /KEKUATAN DAN KEKURANGAN/KELEMAHAN Ternyata program yang dijalankan ini berjaya mencapai matlamat dan objektif asalnya iaitu untuk membentuk sikap cintakan kebersihan dan memupuk sifat bertanggungjawab serta kerjasama yang erat di kalangan guru-guru dan murid-murid. Semastinya kawasan sekolah setelah selesainya gotong royong lebih bersih dan lebih ceria terutamanya kawasan padang sekolah dan bilik guru. duduk berehat menikmati keindahan alam. rekreasi aktif dan rekresi pasif. Di samping itu. muri-murid Sekolah Kebangsaan Bakap Indah juga dapat menjalankan aktiviti kokurikulum 1 Murid 1 Sukan dengan selesa . Kawasan padang Sekolah Kebangsaan Bakap Indah yang menyediakan kemudahan untuk aktiviti pasif adalah seperti taman bunga.2. bermain bola. ‘brisk walk’. berkelah dan lain-lain. berbasikal dan lain-lain. murid-murid SK Bakap Indah dapat bersukan dan berekreasi dengan kondusif dan selesa. Mereka bebas untuk melakukan pelbagai rekreasi sebagai contoh. Hal ini terbukti apabila saya menjalankan pemantauan sebelum dan selepas gotong-royong dijalankan. Manakala jenis aktiviti rekreasi pasif adalah seperti berjalan.

taman rekreasi juga penting untuk aktiviti riadah seperti laluan refleksologi. 2. Justeru. Pada pandangan peribadi saya sendiri.mereka untuk menjalani latihan sukan sekaligus mendorong mereka untuk komiteh dalam bersukan dan konsisten untuk turun ke padang sekolah untuk menjalani latiahn sukan. di samping kawasan padang sekolah. maka Sekolah Kebangsaan Bakap Indah hanya mempunyai prasarana taman rekreasi yang terhad iaitu hanyalah Taman Polaris. aktiviti senamrobik dan juga jogging. . saya mencadangkan agar pihak Sekolah Kebangsaan dengan kerjasama Persatuan Ibu bapa dan Guru dapat menjalankan kutipan sumbangsih untuk membina satu taman rekreasi bagi kemudahan semua warga sekolah dan komuniti SK Bakap Indah. Hal ini akan meningkatkan mutu prestasi kokurikulum Sekolah Kebangsaan Bakap Indah sekaligus menaikkan nama Sekkolah Kebangsaan Bakap Indah di peringkat Seberang Perani Selatan dan juga Negeri Pulau Pinang.3 CADANGAN PENAMBAHBAIKAN Namun yang demikian. disebabkan oleh kekurangan dana untuk membina taman rekreasi di kawasan sekolah.

Program Gotong-royong Ria mampu menyatupadukan warga SKBI dengan komuniti luar melalui gandingan pihak Persatuan PIBG dan jugan pihak pentadbir sekolah dalam menjayakan program ini. daripada aspek rohani pula. emosi. Sebagai kesannya. intelek dan sosial. . Maka . kadar penyakit akan berkurangan dan SKBI akan mempunyai warga murid dan guru-guru yang sihat dan sejahtera sentiadsa. rohani. Bukan daripada aspek kokurikulum sahaja. Saya dapati bahawa Program Gotong-royong Ria telah berkesan dalam mempertingkatkan produktiviti kokurikuluk murid Sekolah Kebangsaan Bakap Indah (SKBI). Daripada sudut aspek jasmani. Program Gotong-royong Ria dilihat dapat melahirkan warga sekolah yang sihat kerana dengan kerja gotong-royong yang dilaksanakan dengan bertungkus lumus.Taman Polaris Sekolah Kebangsaan Bakap Indah 3. jiwa dan hati yang tenang dan tenteram apabial dikelilingi persekitaran yang sihat. pencapaian akdemik Sekolah Kebangsaan Bakap Indah (SKBI) akan melonjak naik dan nama SKBI akan harum mewangi di persada negeri. masyarakat yang cergas dan sihat akan wujud. Selain itu juga. Bagi aspek intelek pula. Saya telah melaksanakan mandat yang diberikan oleh pihak sekolah untuk menjalankan pemantauan dan penilaian Program Gotong-royong Ria ini dengan jayanya. minda yang bijak dan aktif akan lahir dengan sendirinya jika persekitaran pembelajaran dan ruang bermain yang disediakan adalah selesa dan kondusif.0 PANDANGAN ANALITIKAL TENTANG KEBERKESANAN PROGRAM GOTONG-ROYONG RIA DALAM MEMPERTINGKATKAN PRODUKTIVITI KOKURIKULUM MURID . namun daripada semua aspek jasmani.

malah cemerlang.Akhir sekali. saya dapati bahawa Program Gotong-royong Ria sangat berkesan dalam melahirkan warga SKBI yang bukan sahaja proktif dalam bidang kokurikulum. gemilang dan terbilang dalam aspek jasmani. muri-murid dapat bergaul sesame mereka dengan mesra dan silaturrahim dapat dieratkan melalui pertandingan-pertandingan kokurikulum yang mereka ceburi. daripada sudut aspek social pula. rohani. Murid dapat bersukan dengan ceria dan gembira serta dalam masa yang sama menjalinkan hubungan yang erat dengan rakan-rakan. emosi. setelah menjalankan pemantauan dan penilaian secara terperinci. intelek dan juga sosial.0 PERSEMBAHAN SLAID POWER POINT . 4. Secara kesimpulannya.

.

.

.

RUJUKAN LAMAN SESAWANG Website retrieved on 28th June 2013 from : http://hemsementa.net/znas77/hbhe3203 http://ehwalmurid.blogspot.Petaling Jaya.blogspot.com/2013/05/nota-ringkas-pendidikankesihatan. Pengajaran Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan Edisi Kedua.slideshare. Strategi Pengajaran Pendidikan Jasmani dan Kesihatan KBSM.0 BIBLIOGRAFI RUJUKAN BUKU ILMIAH Teng Boon Tong (1994). Shah Alam Selangor Darul Ehsan. Bhd.html http://skramuanchinabesar. Vasudevan T.5. Penerbit Fajar Bakti Sdn. Yusoff Ismail (1992). Selangor.blogspot. Kuala Lumpur. Weng Eee Hoe (1995). Bhd.blogspot.com/2012/03/jawatankuasa-kesihatan-sekolah-skopdan.com/2013/02/pemantauan-nazir-gotong-royong. Longman Malaysia Sdn. Selangor.com/2013/01/pelancaran-program-bersepadusekolah. Penerbit Fajar Bakti Sdn. Siri Pendidikan Keguruan Longman Pendidikan Jasmani dan Kesihatan.html . Arasoo (1987). Aspek Saintifik Pelaziman Sukan dan Pendidikan Jasmani.Bhd. Bhd. Penerbit Fajar Bakti Sdn.html http://www.html http://nota-notapismppj.