You are on page 1of 4

Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dengan izin dan kurniaNya dapat kita bersama-sama berkumpul sekali

lagi dalam perhimpunan pada pagi ini. Pada minggu ini adalah giliran cikgu bersama dengan Cikgu Fazilah, Cikgu Johari, Ustz. Siti Norehan dan Us Khairi bertugas. Jadi sekiranya ada kesulitan bolehlah berjumpa dengan guru-guru bertugas. Pada hari ini Cikgu akan menyampaikan sebuah ucapan mengenai kepentingan menghayati kemerdekaan negara. Pada tarikh 31 Ogos 2013 ini, genaplah 56 tahun Malaysia menikmati kemerdekaannya. Kemerdekaan negara adalah suatu yang harus kita syukuri, bukan sekadar kita sambut dengan perarakan, lampu-lampu yang bergemerlapan atau bendera yang berkibaran sahaja. Tahukah murid-murid sekalian tema hari kemerdekaan kita pada tahun ini? “Malaysiaku Berdaulat: Tanah Tumpahnya Darahku” itulah tema hari kemerdekaan pada tahun ini. Difahamkan tema itu dipilih bagi memberikan peringatan kepada rakyat akan kepentingan bersatu mempertahankan negara di samping mewujudkan kesedaran rasa sayang dan cintakan Negara. Dalam usia kemerdekaan yang baru melebihi setengah dekad, masih terdapat sebilangan masyarakat khususnya golongan generasi muda yang kurang arif mengenai peranan dan erti sebenar kemerdekaan yang

Jika dibiarkan. kita seharusnya sentiasa peka dan menghindari penjajahan yang lebih merbahaya iaitu penjajahan mental melalui pengaruh-pengaruh budaya serta amalan negatif yang berasal dari Barat. Pelbagai infrastruktur dan kemudahan awam yang baik disediakan untuk keselesaan rakyat jelata. . seharusnya berasa bangga dengan amalan budaya budi perkerti yang tinggi yang telah berjaya menyatupadukan seluruh rakyat yang berbilang kaum sekali gus mengekalkan kedaulatan negara Malaysia yang kita cintai. Kita sebagai rakyat Malaysia. erti kemerdekaan bukan sekadar bebas daripada penjajahan secara fizikal semata-mata malah. Biarlah kita terus menanam semangat kemerdekaan melalui cara pemikiran minda kelas pertama sekali gus mempertahan kemerdekaan yang telah diperjuangkan oleh para pemimpin negara yang terdahulu. tentu negara kita akan dijajah sekali lagi meskipun bukan secara fizikal tetapi impaknya dilihat agak setaraf dan mungkin lebih parah. Pada zaman kini.telah dikecapi ini. Kedaulatan yang kita nikmati inilah yang telah membolehkan negara kita membangun dengan pesatnya.

Menyorot kembali perjuangan kemerdekaan kita sejak 1511 hinggalah ke perang dunia ke 2. secara keugamaan yang dipelopori oleh golongan ulama dan kemudiannya golongan nasionalisme. Semangat kebangsaan hendaklah di jadikan baja bagi menyuburkan kemerdekaan yang kita capai. Kemerdekaan yang dikecapi bermakna kita bebas bukan sekadar daripada penjajahan fizikal malahan mencakupi spritual dan mental. Oleh itu kekuatan politik untuk . Semoga ulang tahun kemerdekaan kali ini dapat menyemarakkan rasa cinta kepada bangsa dan negara serta menghayati erti sebenar kemerdekaan.Sempena bulan kemerdekaan ini. kita telah mengalami 3 peringkat perjuangan di mana secara militan. Jiwa kemerdekaan itu haruslah diisi dengan kesedaran kerana tanpa kemerdekaan kita masih dikongkong dan apa yang kita kecapi hari ini tak mungkin kita rasai. Sesungguhnya kita perlu insaf bahawa keamanan. marilah kita samasama bersatu hati dan berusaha untuk mengekalkan kemerdekaan dan sentiasa mensyukuri nikmat yang telah dikurniakan. Erti kemerdekaan yang dinikmati ialah membebaskan diri daripada cengkaman kuasa asing seterusnya bangkit sebagai bangsa yang bermaruah. keselamatan dan kemakmuran ini adalah kurniaan Ilahi yang amat berharga dan tiada tolok nilainya.

Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh. Sebelum mengakhiri ucapan ini. Maka menjadi tanggungjawab rakyat generasi baru hari ini untuk mengenang dan menghayati erti kemerdekaan. kemerdekaan tidak ada ertinya dan kemerdekaan yang di perolehi adalah amat rapuh sekali. . Tugas kita pada hari ini adalah memenuhi dada dengan ilmu pengetahuan dan kemahiran agar kemerdekaan yang di miliki dapat di pertahankan dan di kekalkan.memperolehi kemerdekaan perlu didokong oleh penguasaan ilmu pengetahuan dan kemahiran untuk mempercepatkan proses pembangunan negara kita yang tercinta Malaysia. Wabilahi Taufiq Wal Hidayah.Semoga dengan semangat kemerdekaan yang tinggi negara kita akan terus bebas. saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang bakal kita sambut pada 31 Ogos nanti. aman dan makmur bagi membolehkan kita menikmati dan menghayati kemerdekaan yang sebenarnya. Sekian. Kerana tanpa ilmu pengetahuan dan kemahiran .