You are on page 1of 13

Prezentare generala a statie de Radiolocatie P-18

Radarul P-18 a intrat în dotarea Fortelor Aeriene Romane în anul 1977. Transmiterea datelor radar la utilizatori se realizează în sistem clasic (prin voce). descoperirea şi urmărirea mijloacelor aeriene şi furnizează datele bidimensionale despre acestea (azimut şi distanţă). Radarul poate fi folosit pentru dirijarea avioanelor de vânătoare proprii la interceptare şi indicarea ţintelor pentru sistemele de rachete sol-aer.Radarul P-18 este destinat pentru supravegherea spaţiului aerian la înălţimi mici şi distanţe mici şi a fost produs în fosta URSS în tehnologie hibridă (tranzistoare şi tuburi electronice). . Radarul asigură cercetarea spaţiului aerian.

. -Masina cu instalatie antena-pilon (IAP) este un autovehicul “Ural-375D” cu caroserie speciala.936 kg.In compunerea ei intra 3 unitati de transport: -Masina cu aparatura este un autovehicul “Ural-375A” cu caroserie K-375 .alea aparaturii terestre de recunoastere. -Doua remorci de forta PS-1 si PS-2 de tipul 700G greutatea remorcilor fiind de 6. si P.troliul pt montarea IAP.A.1. ale statiei.In masina cu aparatura sint dispuse : aparatura emisie-receptie.role cu cabluri.545 kg si 6.331.Compunerea si Amplasarea statiei P-18 pe Pozitie Statia de radiolocatie P-18 are o mare mobilitate.greutatea autovehicului fiind 12.In aceasta masina se dispun elementele IAP.Greutatea este 12.S.P.aparatura de protectie si aparatura de recunoastere.In remorci sint dispuse cite un grup de alimentare .430kg.A.indicatoarele.S. .

Pentru aceasta este de dorit ca statia sa se dispuna linga suprafata apei. fara denivelari pe o raza de 500-1000 m. I. Produs conjugat 300m.C. Unghiurile de acoperire nu trebuie sa depaseasca 15 min.pe teren deschis sau in apropierea undei suprafete de apa. .A.cind latimea suprafetei de apa este minim 400 m. -la distanta de 500 m pina la 3 m.O.Pomii izolati si tufisul marunt nu influienteaza functionarea statie. Limitele admise denivelarilor: -la distanta de 100 m fata de antena pina la 1 m.P. Cea mai buna pozitie este o suprafata orizontala. la distanta maxima de 100 m fata de mal.5 si – 2 grade.P -18 este o statie de gama metrica si de aceea la alegerea pozitiei trebuie sa se ia in caonsideratie influenta substantiala a reliefului terestru la formarea caracteristicii de directivitate a statiei in plan vertical. Pozitia trebuie sa fie la o distanta de minim 1000 m fata de paduri si fata de punctele de tip rural si la minim 2000 m fata cele urban. -la distanta de 1000 m pina la 5 m. Unchiurile de incinclinare ale terenurilor pot fi cuprinse intre +0.P. Masina cu aparatura 3 Remorca de forta PS-2 2 Masina cu I. Suprafata de apa mareste distanta de descoperire a statiei.

..seful statiei ………………………………………………... In compunerea echipei de lupta intra: 1..2 Compunerea echipei de lupta a staiei Echipa de lupta este formata din echipajul complet sau redus al statiei de radiolocatie..Electromecanic-sofer ……………………………... 3.. completa 1 1 1 1 redusa 1 1 .. 4.1....Operator (operator IOCP) …………………….. 2... Operator sef + operator la IOC………….

-modulatorul cu blocul de acumulare.2. -curentul de grila al tubului gerenarot este de 5-35 mA. In compunerea Inst. Date tehnice: -Putera in impuls este minima 180KW. . .Deestinatie Instalatia de emisie formeaza impulsuri puternice de energie electromagnetica.32KW.Instalatia de Emisie 1. -generatorul de FFI. -durata impulsului de sondaj egala cu 6 ms(microsecunde). -stabilizatorul tenisunii de filament a tubului generator.de emisie inttra: -redresorul de inalta tensiune. -tensiunea de filamenta tubului generator este 30-110mA. -curentul redresorului de inalta tensiune de 120-140 mA.in gama undelor metrce.tensiunea redresorului de inalta tensiune dupa aparat este 1.

al modulatorului cunsta in acumularea lenta a energiei in timpul pauze dintre impl de sincronizare si elinirerea erengiei intr-un tip scurt.6-4kw pt incaracarea acumulatorului modulatorului. Schema structurala a Instalatiei de Emisie: Emitator Modulator 4 Redresor Stabilizator Filament Generator FFI La Antena 220v/50 220v/50Hz . Principiul de func.de polaritate pozitiva cu durata si frecventa de repetitie stabilite foloseste pt modulatia anodica a tubului generator de FFI.de frecventa ft inalta si al transmite spre antena. Generatorul de FFI-genereaza impulsuri puternice de curent. -Modulatorul formeaza impulsuri modulatoare cu amplitudine mare.-Redresorul de inalta tensiune creeaza tensiunea continua de 2.

3.F.Instalatia de Receptie Instalatia de receptie transforma si amplifica semnalele slabe reflectate de la tinte si captate de sistemul de antena.. .6 MHz. Principiul general de functionare al instalatiei de receptie este asemanator cu cel al oricarui de radiolocatie de tip superheterodina. -banda de trecere f= 400KHz. -frecventa intermediara fi= 24. Receptorul are 2 canale:canalul semnaluilui care face parte nemijlocit din instalatia de receptie si canalul R.A. Caracteristicile tehnice de baza ale instalatia de receptie: -coeficientul de zgomot Kz</=4.

care este dispus in masina cu aparatura sau poate fi instalat la o distanta de 500 m fata de acesta.4. 5.Instalatia de Indicare Destinatie: Instalatia de indicare este destinata pentru observarea vizuala a situatiei aeriene in zona de cercetare a statiei de radiolocatie . Instalatia de indicare cuprinde: -indicatorul de observare circulara care se dispune in masina cu aparatura. .instalatia de protectie impotriva bruiajului se foloseste pt protectia impotriva bruiajului asincron in impulsuri.Instalatia de protectie impotriva Bruiajului Destinatie: Instalatia de protectie impotriva bruiajului este destinata pt suprimirea bruiajului pasiv.creat de reflexiile de la obiectele din teren .determinarea coordonatelor curente ale tintelor (distanta inclinata si azimut) si apartenente acestora.creat de statiile de radiolocatie vecine sau de la alte surse care emit in impulsuri.de la reflectoarele dipol si de la alte obiecte fixe. -indicatorul de observare circulara portativ.

pe fiecare etaj antenele is alimentate sinfazic .4±0.25m etaj superior 7. Amplasarea de baza a sistemului de antena este cu inaltimea etajului superior la 6.6 ture/min. Viteza de 6rot/min se foloseste pe timpul descoperirii si urmaririi tintelor la inaltime mica .25m etaj inferior 3. Sistemul de rotire : asigura rotirea staiei in recim de 2.iar pe timpul urmaririi se cupleaza si viteza de 6 rot/min.2 rot/min. Sistemul de antena este compus din 16 antene tip canal unda dispuse pe 2 etaje .6.Sistemul de rotire si incilnare a Antenei Destinatie: sistemul de rotire si inclinare a antenei este destinat pentru rotirea antenei in plan orisontal si pentru inclinarea ei in plan vertica. Acest regim se foloseste pentru descoperirea si urmarirea tintelor.3rot/min.2rot/min.intere etaje exista un defazaj de 90°. Viteza de 4 rot/min este viteza de baza a rotii antenei si se foloseste pe timpul descoperii si urmarii tintelor la toate inaltimele. Inaltimea maxima este de 10.9 m .stabilitatea antenei fiind de ±5%.9 m etaj inferior. Viteza de 2 rot/min se foloseste pe timpl descoperirii tintelor la mare inaltime.4. 40% pe etajul superior. Repartitia puterii 60 % pe etajul inferior.6±0. Sistemul de rotire are urmatoarele regimuri: -funcitonarea autonoma in recim de rotire cu vitezele de 2±0. .

care coboara tensiunea retelei exterioare de la 380v pina la 220 v si separa reteau exterioara de circuitele de alimentare ale statiei .7.Elementele de cuplare .Sistemul de Alimentare cu energie Destinatie: Sistemul de alimentare este destinat pentru asigurarea tuturor sistemelor si instalatiilor statiei cu tensiunile de alimentare necesare si pentru protectia statie impotriva suprasarcinilor. Alimentarea statiei se poate executa de la retelele exterioare de curent alternativ cu tensiunea trifazica de 220v sau 380v sau de la agregatele proprii de alimentare. Reteau exterioara se conecteaza la panoul de forta prin transformatorul separator . 2.sursele secundare-blocurile de alimentare care transforma tens alternativa de 220 v 50Hz. 1. In sistemul de alimentare intra . In completul statiei intra doua grupuri electrogene Diesel tip AD-10-T/23OM. ceea ce constituie una din cerintele normelor de protectie a muncii.din care unul este de baza iar celalat este de rezerva. 3. .de distributie a alimentarii si de protectie: -panol de forta -panoul de protectie autonoma -blocul de distributie a alimentarii si de protecie.sursele primare -2 grupuri electrogene care asigura statia cu tensiunea alternativa trifazica. dispuse cite unul in fiecare remorca de forta .

Precizie de masurare a coordonatelor este de 250 m distanta.5p2. Radarul poate functiona in toate conditiile de clima si teren si este construit in terminologia SOLID STAID.Statia este echipata cu monitor color LCD.aer conditionat modern si de incalzire. -a crescut protectia impotriva bruiajului. .Statia poate urmari simultatnt pina la 100 de aeronave. A introdus un sistem de documentare de luptă. -Detectarea automata a tintelor aeriene si inaltimea lor. -Detectarea automata si de urmarire a emitatorilor de bruiaj.P-18M statiea de radiolocatie P-18 Modernizata . -a crescut fiabilitatea aparaturii. Radarul P-18 M este echipat cu GPS.si 0. Ca un rezultat al modernizarii a statiei P-18 prevede: -Prelucrarea automata a semnalelor si formarea de trasee. Radarul este echipat cu Emitator nou .identifica aeronavele daca sunt proprii asu straine.4 in azimut Radarul este montat pe sasiul camionului “KAMAZ” 6x6.motor diesel puterea 191 KW. -caracteristicile de precizie imbunatatite. -a redus cantitatea de echipament. In urma modernizarii sau instalat 2 generatore diesel P16. -Documentara si schimbul de date intre statiile care lucreaza conjugat. cu fiabilitate îmbunătăţită.Permite sa detecteze tinte aeriene la o distanta de 360 KMsi altitudine maxxima de 30 KM.care perimite de a gasi in mod automat pozitia si zona de amplasare. -Automatizarea si colectarea datelor si prelucrarea lor a situatie din aer. Timpul mediu intre defectiuni este aproximativ de 2000 de ore. Statia P-18Modernizata a crescut raza de detectie de 10% şi de măsurare de înaltă precizie de coordonate în comparaţie cu prototipul P-18.