DIRECTIVA 91/271/CEE PRIVIND EPURAREA APELOR UZATE URBANE

CLARIFICAREA CONCEPTELOR

ARTICOLELE DIRECTIVEI
1. Scop 2. Definitii 3. Obligatii privind colectarea apelor uzate 4. Obligatii privind epurarea apelor uzate 5. Zone sensibile 6. Zone mai putin sensibile 7. Epurarea apelor uzate 8. Optiuni privind derogarile 9. Poluarea apei de la alte / spre alte State Membre 10.Proiectarea, construirea, operarea si intretinerea statiilor de epurare 11. Ape uzate industriale evacuate in sistemul de canalizare 12. Utilizarea si procedura de autorizare pentru statii de epurare/ evacuari de ape uzate 13. Ape uzate evacuate in ape de suprafata 14. Autorizarea depozitarii namolului 15. Monitorizarea 16. Raportarea de catre Statele Membre 17. Implementarea programelor 18. Comitet (Tipe IIIb) 19. Transpunere 20. Adrese

1. Principalele cerinte: Directiva stabileste standarde si mecanisme de conformare caracteristice pentru colectarea. SCOP Obiective: Prevenirea mediului impotriva efectelor produse de evacuarea apelor uzate urbane insuficient epurate si a apelor uzate industriale biodegradabile. epurarea si evacuarea apelor uzate rezultate de la sursele mentionate anterior. in general acestea se refera la ³ape uzate urbane´. cat si la depozitarea namolurilor de canalizare si epurare: Colectare Epurare Monitorizare Raportare Prevederi legislative pentru transpunerea si autorizarea evacuarilor de ape uzate .

50%) ³Epurare secundara´ Epurarea apelor uzate urbane prin procese care implica in general epurare biologica urmata de decantare secundara sau alte procedee care respecta cerintele mentionate in Anexa I. 11. 20%. MTS min. Anexa III ± 11 activitati ) ³Epurare primara´ Epurarea apelor uzate urbane prin procese fizice si/sau chimice care implica decantarea / sedimentarea suspensiilor (CBO5 min. Tabel 1 . DEFINITII ³Ape uzate urbane´ ‡ ‡ ‡ ‡ Ape uzate menajere Amestec ape uzate menajere si ape pluviale Amestec ape uzate menajere cu ape uzate industriale Amestec ape uzate menajere cu ape uzate industriale si ape pluviale Ape uzate menajere ± ape uzate de la asezari umane si servicii care sunt predominant rezultate din metabolismul uman si de la activitatile casnice Ape uzate industriale ± orice fel de ape uzate ce se evacueaza din incintele in care se desfasoara activitati industriale si/sau comerciale.2. altele decat apele uzate menajere si apele pluviale (Art.

125 mg/l O2 75 35 mg/l3 35 conform art.10 000 l.Centrifugarea unei probe reprezentative (timp de cel puţin 5 minute.10 000 l. nedecantată.e. (2) (mai mult de 10 000 l. 4 şi 5 Se va aplica valoarea concentraţiei sau procentul de reducere.Filtrarea unei probe reprezentative pe o membrană de 0. uscare la 105ºC şi cântărire. 4 alin. cu accelerare medie de 2 800 ± 3 200 g). 4 alin. dacă se poate stabili o relaţie între CBO5 şi si parametrul care il substituie pe acesta 3 Acest parametru este optional 2 1 . . 4 alin. 4 alin. nefiltrată. . (2) (2 000 . Bicromat de potasiu. (2) (2 000 .) 60 conform art.e.45 µm.) 70 conform art. Acest parametru se poate înlocui cu un altul: carbon organic total (COT) sau consum total de oxigen (OT). nedecantată. Parametri Cerere biochimică de oxigen (CBO5 la 20ºC) fără nitrificare2 Consum chimic de oxigen (CCO) Totalul materiilor solide în suspensie Concentraţie 25 mg/l O2 Procent minim de reducere1 70-90 40 conform art. uscare la 105ºC.e. Probă omogenizată.) Reducere în raport cu valorile la intrare. (2) (mai mult de 10 000 l. în întuneric complet. Determinare a oxigenului dizolvat înainte şi după o incubare de 5 zile la 20ºC ± 1ºC.) 903 90 conform art. Adaos de inhibator de nitrificare. 4 alin. nefiltrată. (2) Metodă de măsurare de referinţă Probă omogenizată.Tabelul 1: Cerinte privind evacuarea apelor uzate urbane din staţii de epurare în conformitate cu dispoziţiile art.e. cântărire.

pana la data de 31 decembrie 2015.. pana la data de 31 decembrie 2018 . in urmatoarele situatii: a) daca provin din aglomerari umane cu mai putin de 2." .000 l.000 l.000 l. b) daca provin din aglomerari umane cu mai putin de 10.³Epurare corespunzatoare´ Epurarea apelor uzate prin orice proces si/sau sistem care dupa evacuarea apelor uzate permite receptorilor sa intruneasca obiectivele de calitate relevante si principalele cerinte ale altor Directive Europene Apele uzate urbane care intra in retelele de canalizare ale localitatilor trebuie ca inainte de a fi evacuate in receptorii naturali sa fie supuse unei epurari corespunzatoare: .apele uzate urbane colectate prin sisteme de canalizare trebuie epurate corespunzator inainte de a fi evacuate.epurare biologica.epurare tertiara.e..e.000 l. si sunt evacuate in ape costiere..e. pentru toate evacuarile ce provin din aglomerari umane cuprinse intre 2. . pentru toate evacuarile ce provin din aglomerari umane cu peste 10.000 si 10. pana la data de 31 decembrie 2018.e.

coincide cu sistemul de colectare doar cand acesta este implementat complet. 2. sisteme individuale care sunt sau nu conforme) .³Aglomerare´ (Art.4) Zona in care populatia si/sau activitatile economice sunt suficient de concentrate pentru a face posibile colectarea apelor uzate urbane si dirijarea lor spre o statie de epurare sau spre un punct final de evacuare Delimitarea aglomerarii este independenta de sistemul de colectare existent. Delimitarea aglomerarilor reflecta granitele zonei suficient concentrate (poate include zone cu sisteme de colectare existente si previzionate.

 Mai multe aglomerari pot imparti o singura statie de epurare Nivelul de epurare se defineste pentru suma incarcarilor generate de toate aglomerarile .e.e. Limitele aglomerarii pot sa nu corespunda limitelor administrative !!! O aglomerare poate fi deservita de una sau mai multe statii de epurare (insa nivelul de epurare se defineste pentru incarcarea organica generata de intreaga aglomerare) Examplu: Agl. respectiv sa aiba epurare tertiara fiecare. 14 000 l. (deservita de 2 statii de epurare ± fiecare cu 7000 l. trebuie sa indeplineasca cerintele de epurare pentru zona sensibila. ± care evacueaza ape uzate intr-o zona sensibila.

deservita de un sistem de canalizare si o statie de epurare Aglomerare Statie de epurare Limita administrativa Zona insuficient concentrata .Ilustrarea relatiei dintre aglomerare si statie de epurare Aglomerare deservita de un sistem de canalizare si o statie de epurare Aglomerare discontinua deservita de o statie de epurare Aglomerare constituita din 3 entitati administrative.

insa deservite de aceeasi statie de epurare . fiecare cu propriul sistem de canalizare. fiecare conectat la o statie de epurare Aglomerare care acopera mai multe entitati administrative vecine.Ilustrarea relatiei dintre aglomerare si statie de epurare Granita dintre doua sisteme de canalizare Aglomerare deservita de doua sisteme de canalizare. deservita de doua sisteme de canalizare si doua statii de epurare Aglomerari separate fizic.

Ilustrarea relatiei generale dintre aglomerari si statie de epurare Agglomeration m n UWWTPs 1 n Receiving (Catchment) Area 1 n Discharge Point .

Cazul 1 aglomerare : n statii epurare Cazul m aglomerari : 1 statie epurare .

Cazul m aglomerari : n statii epurare .

e. Marine waters ± normal area Waterbody. sensitive area Agglomeration m:n 1:n m:n 1:n 1:n 1:n DP Agglomeration UWWTP UWWTP 1:n 1:n DP DP Waterbody. e.g.g. e.Model relatie aglomerare ± statie de epurare ± zona receptoare MEMBER STATE Receiving area.g. Estuary ± normal area .

total = Qm (l/zi) * Cm (g/l) / 60 (g/zi) Nu cuprinde incarcarea organica a apelor uzate industriale epurate separat si evacuate direct in resurse de apa Incarcarea organica generata tine seama de conditiile climatice locale si de variatiile sezoniere (Art.de 60 g O(2)/zi Obs.e. Termen specific doar Directivei 91/271/CEE !! nr. 4(4) si 10) .CBO(5) . 3 ³Locuitor echivalent´ Incarcarea organica biodegradabila avand un consum biochimic de oxigen la 5 zile .Dimensiunea aglomerarii Incarcarea organica totala a apelor uzate generate de o aglomerare exprima dimensiunea aglomerarii in termeni tehnici (locuitor echivalent) ± Art. l.

 industrii noi conectate si/sau industrii deconectate. . modificarea aglomerarilor. respectiv: variatia populatiei schimbarea modului de calcul.Metode de calcul a incarcarii organice acceptate de Comisie populatie + industrie care evacueaza in reteaua de canalizare si in statia de epurare +turism + schimbari sezoniere (conectate sau nu) Capacitatea organica proiectata a statiei de epurare (incarcarea maxima saptamanala) Incarcarea organica a influentului statiei de epurare + factor de mediere (cand gradul de racordare nu este 100%) Statele Membre trebuie sa informeze Comisia despre abordarea de calcul.

.e.) .e.e. (pot fi deservite de una sau mai multe retele de canalizare si statii de epurare) Aglomerare in care incarcarea organica de la populatie <150000 l. insa cu incarcare organica semnificativa de la industrie (>150000 l.Aglomerari mari cu >150.e.000 l.000 l. (³Big city´) Termenul nu se regaseste in Directiva ± introdus ulterior dupa al doilea Raport la Comisiei (2001) Exprima in fapt impactul mare al descarcarilor de ape uzate concentrate intr-o aglomerare Big cities ± aglomerari cu > 150.

5(3) Calitate efluenti statii de epurare (Anexa I. B) Art. 5) Art. 5(1) Termen de identificare zone sensibile (1993) Art. 5(4) Cerintele neaplicabile daca statiile de epurare realizeaza cel putin eficente 75% azot total si 75% fosfor total Art. 5(2)-5(4) Romania aplica Art. 5(2) Conditii riguroase de epurare a apleor uzate colectate pentru aglomerari >10000 l. 5(8) Intreg teritoriul este zona sensibila ( Nu se identifica zone sensibile daca se aplica prevederile art.e. Art.5(8) + 5(4)!! .Zone sensibile (Art. pct.

6.e. 3(1) Obligativitatea de a asigura sistem de colectare pentru toate aglomerarile >2000 l. 3(2) Sistemele de colectare trebuie sa satisfaca cerintele Art.5. 2(5) Sistem de colectare ± sistem care colecteaza apele uzate si le conduce catre statia de epurare sau un punct final de descarcare Sistem: retea de canalizare Art. Obligatii privind colectarea apelor uzate Art. sa fie dotate cu sisteme de colectare (SC) sau individuale (I) sau alte sisteme adecvate (SC + I/SA = 100%) Proiectarea. 4. in functie de: Dimensiunea si capacitatea sa tina seama de volumul si caracteristicile apelor uzate. exploatarea si intretinerea sistemelor de colectare trebuie realizate conform celor mai bune cunostinte tehnice la costuri cat mai reduse. se pot utiliza sisteme individuale sai orice alt sistem adecvat care sa atinga acelasi nivel de protectie a mediului (ex.7 si din Anexa IA .e. bazine de stocare acoperite si etanse) Art. Aglomerarile cu > 2000 l. Prevenirea scurgerilor si pierderilor (exfiltratii si infiltratii) Limitarea poluarii apelor de suprafata datorita debitelor suplimentare de ape pluviale Cand sistemul de colectare nu se justifica datorita faptului ca produce costuri excesive sau nu are beneficii pentru mediu.3.

Obligatii privind epurarea apelor uzate Epurare biologica (secundara) pentru toate aglomerarile > 2000 l.000-10. >150.000 (daca se demonstreaza ca nu se aduce nici un beneficiu mediului) ‡ Estuare 2. MTS) Epurare avansata pentru evacuarile de la aglomerari cu >10.e.000 l. Ptotal) Epurare primara (se accepta pentru zone mai putin sensibile) ‡ Ape costiere 10.e. CBO. ca cerinta standard (CCO. .000±150. din zone sensbile (Ntotal.000 l.4.000 l.e.e.

e 15 mg/l > 100. Azot total 10.e.000-100.e > 100.000 p.Cerinte epurare secundara Concentratie CBO5 CCO MTS 25 mg/l 125 mg/l 35 mg/l % reducere 70-90 75 70-90 Cerinte epurare avansata (³tertiara´) Parameters Conce ntratie 2 mg/l 1 mg/l % Reduc ere 80 80 70-80 70-80 Fosfor total 10.000 p.000-100. 10 mg/l .000 p.e.000 p.

Directiva 86/278/EEC privind protectia mediului si in special a solurilor cind se folosesc namoluri de la statiile de epurare in agricultura Directiva 86/278/CCE privind protectia mediului si in special a solurilor. cind se utilizeaza namoluri de la statiile de epurare a fost transpusa prin OM 334/2004 privind protectia mediului si in special a solurilor. cind se utilizeaza namoluri de la statiile de epurare .

in vederea atingerii scopurilor propuse prin actul normativ. Ni.   . intre producatori si utilizatori de namoluri privind tratarea apelor reziduale. Zn. Pb. Valorile pentru concentratiile de metale grele (Cd. concentratiile de metale grele din namoluri si cantitatile maxime anuale ale acestor metale grele care pot fi introduse in solurile cu destinatie agricola. Cu. Hg) in solurile pe care se aplica namoluri. Interzicerea utilizarea namolurilor atunci cand unul sau mai multe metale grele din soluri depaseste valorile limita Obligativitatea producatorilor de namoluri de epurare de a furniza utilizatorilor toate informatiile mentionate Obligativitatea ca namolurile sa fie tratate inainte de a fi utilizate in agricultura. gestiunea deseurilor si agricultura. Cooperarea intre institutiile implicate.

pe culturile de legume si fructe in timpul perioadei de vegetatie . apelor de suprafata si subterane. Aceste registre sunt la dispozitia autoritatilor competente. precum si numele si adresele destinatarilor de namoluri si locurile de utilizare a namolurilor.pe solurile destinate culturilor de legume si fructe care sunt in contact direct cu solul.pe pasuni sau pe culturi furajere in anumite conditii . tipul de tratament efectuat. compozitia si caracteristicile namolurilor. ‡ Obligativitatea utilizatorilor de namoluri de a tine cont de necesitatile nutritionale ale plantelor astfel incat sa nu fie compromisa calitatea solurilor. ‡ Inregistrarea cantitatilor de namoluri produse.‡ Interzicerea utilizarii de namoluri sau livrarea de namoluri in vederea utilizarii lor: . .

2005) Romania declara intregul sau teritoriu drept arie sensibila.000 locuitori echivalenti sa fie prevazute cu statii de epurare cu grad avansat de epurare. respectiv treapta tertiara (HG nr.2002) completata si modificata prin HG nr.352/2005 (M.03.Transpunere HG nr.398/11.188/2002 pentru aprobarea normelor privind conditiile de descarcare in mediul acvatic a apelor uzate (MO 187/20. .352/2005).O. acest aspect presupunand obligatia ca toate aglomerarile umane cu mai mult de 10.05.

 Unitatile industriale apartinand sectoarelor industriale agroalimentare. Evacuarile din statiile de epurare a apelor uzate urbane trebuie sa satisfaca cerintele prevazute in HG 188/2002 si HG 352/2005 (NTPA-011 si NTPA-001). . 1-NTPA011. precum si a celor biodegradabile provenite din industria agroalimentara.Cerinte si Implementare Colectarea. epurarea si evacuarea apelor uzate din aglomerari. inainte de evacuarea in receptorii naturali. Termenele limita pentru implementarea Directivei variaza in functie de marimea aglomerarilor umane si de caracteristicile receptorilor naturali. 4 din anexa nr. cuprinse in tabelul nr. pana la data de 1 ianuarie 2007. trebuie sa asigure colectarea si epurarea corespunzatoare a apelor uzate industriale. corespunzatoare nivelului de epurare.

aglomerari umane cu mai putin de 2. reprezentand 61.Perioade de tranzitie obtinute Pentru colectarea apelor uzate : Pana la 31 decembrie 2013. pentru 263 de aglomerari cu mai mult de 10000 locuitori echivalenti. ..000 l. reprezentand 61.1 % din incarcarea biodegradabila totala. pentru 263 de aglomerari cu mai mult de 10000 locuitori echivalenti. pentru 2346 de aglomerari cu mai putin de 10000 locuitori echivalenti. Pana la 31 decembrie 2018. Pentru epurarea apelor uzate : Pana la 31 decembrie 2015.aglomerari umane cu mai putin de 10. reprezentand 38.e. inclusiv: . si apele uzate sunt evacuate in ape costiere .9% din incarcarea biodegradabila totala.9% din incarcarea biodegradabila totala.000 l.1 % din incarcarea biodegradabila totala. reprezentand 38. pentru 2346 de aglomerari cu mai putin de 10000 locuitori echivalenti.e. Pana la 31 decembrie 2018.

 Monitorizarea receptorilor naturali prin S.S.C. Constructiilor si Turismului Garda Nationala de Mediu Administratia Nationala ³Apele Române´ .A.Cerinte legislative pentru AN´Apele Romane´ Eliberarea avizului de gospodarirea apelor si pentru reteaua de canalizare la utilizatorii de apa cu potential major de poluare.N.(actualizare anuala). Raport public privind calitatea apelor uzate urbane evacuate (la fiecare 2 ani) Autoritati responsabile Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor Ministerul Administratiei si Internelor Ministerul Transporturilor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful