You are on page 1of 10

USBU’ LUGHAH A’RABIAH WA KHATAMUL QURAN

PERINGKAT SEKOLAH SK.SUNGAI DAMIT, TUARAN, SABAH.

TARIKH:
17 HINGGA 20 SEPTEMBER 21013

14314 H / 2013 M
ANJURAN

PERSATUAN PENDIDIKAN ISLAM & j-QAF

1

Sungai Damit yang kali ke-2 diadakan bagi meraikan murid-murid Tahun Enam yang telah berjaya khatam Al-Quran. Majlis ini dibuat untuk mendidik dan melatih murid-murid untuk terus mendekati dan memahami isi kandungan dalam Al-Quran. Usbu’ Lughah A’rabiah atau Minggu Bahasa Arab adalah satu daripada aktiviti yang dimasukkan dalam takwim persekolahan bagi tahun 2013. Panitia Pendidikan Islam dan j-QAF mengambil inisiatif untuk menganjurkan program ini bagi memupuk minat dan kebolehan murid-murid dalam menguasai Bahasa Arab. \ 2 . Maka diharapkan penganjuran Minggu Bahasa Arab ini akan merealisasikan harapan dan tanggungjwab yang telah diamanahkan pihak sekolah kepada Panitia Pendidikan Islam dan j-QAF.PENDAHULUAN “Usbu’ Lughah A’rabiah Wa Khatamul Quran” adalah gabungan dua program iaitu minggu bahasa arab dan majlis khatam al-Quran. Khatamul Quran atau Majlis Khatam Al-Quran pula adalah anjuran Panitia Pendidikan Islam & j-QAF Sek. Lebih-Lebih lagi bahasa Arab telah diperluaskan di sekolah-sekolah seluruh Malaysia.Keb.

Menerapkan nilai-nilai murni antara guru-guru dan murid-murid.Objektif 1. Melancar dan memantapkan bacaan dalam Al-Quran 13. 6. Meningkatkan keupayaaan menguasai Bahasa Arab 3. Menanam minat untuk mempelajari Bahasa Arab 2. Menghargai dan mengiktiraf serta memberi pendedahan kepada kumpulan pelajar berkenaan.Sungai Damit. Mengeratkan silaturrahim di kalangan warga sekolah 7. Mengeratkan hubungan silaturrahim dan kerjasama di kalangan semua guru dan murid Sasaran Semua murid-murid Sek. Mewujudkan persaingan yang sihat 5. Yakin dengan bacaan dan penguasaan Al-Quran serta melaziminya dalam kehidupan. Menarik minat pelajar untuk membaca dan mengkhatamkan Al-Quran. 10. Melahirkan murid celik Al-Quran 11. 8.Keb. Tuaran Tarikh 17 hingga 20 September 2013 3 . Menanam rasa cinta terhadap Al-Quran 12. Melahirkan murid yang bersahsiah tinggi dan berakhlak mulia 4. 9.

3. 2. Sungai Damit.Ahli Jawatan Kuasa Penaung Penasihat : : : : Pn. Tuaran) En. Lilly Loudi (K) Lainah Ansaning Masdah Longong 4 . Kanan HEM) Pengerusi : Puan Halwa Remli (Ketua Panitia Bahasa Arab) Naib Pengerusi Setiausaha : : Puan Haznany Horace Cik Suryantie Meran Ustaz Sahrunnizam Idrus Pn. Waing Adin (Pen. 2. Clara @ Yanam Gelung (Guru Besar SK. Mohd Zulkhairi Abdullah (K) Mohd Naim Abdul Rajik Jale Sunggoh Jk Back Drop & Perhiasan Tempat 1. Sawasah Bekit (Pen. Kanan Kokurikulum) Pn.Tuty Alawyia Misbah Timbalan Setiausaha : Bendahari : Jk Siaraya & Persiapan Tempat : 1. Kanan 1) Pn. Junaidi Bin Juhari (Pen. 3.

Rustam Razali Jk Aktiviti Cik Sakinah Ahmad Shah Cik Zaiton Mohd Sanusi Juru Acara Abdul Qarim Mohamed Mohd Naim Azhar 5 . Marcella Kayawa Norih Molingkai Mathilda Jk Kebersihan & Keselamatan 1. 6. Flora Sinti (K) Karmilah Tarmin Jk Juru Gambar Dan Dokumentasi 1. 2. 5. Egis Abdul Adis (K) Suraya Noor Hms Jk Urusetia 1. 3. 2.4. Rosnah Jijat (K) Alipah Din Razmee Asaali Jk Buku Program 1. 2.

Pelajar & Guru berkumpul di tapak perhimpunan .00 am 10. Bacaan Takhtim.00 am 11.TENTATIF PROGRAM “USBU’ LUGHAH A’RABIAH WA KHATAMUL QURAN” TARIKH 17 Sept (Selasa) 18 Sept (Rabu) 19 Sept (Khamis) 20 Sept (Jumaat) MASA 10.10 am 7.Sahrunnizam Idrus ) .Perarakan masuk peserta khatam al -Quran 2013 .Bacaan Doa oleh Murid (Mohd Iqbal Bin Roslan .Majlis Khatam al-Quran .Ucapan Ketua Panitia Pendidikan Islam & Bahasa Arab (En.30 am 10.Ucapan Guru Besar SK Sungai Damit.45 am 8.Jamuan dan Bersurai Anggaran Belanjawan Bil Perkara 1 Hamper Pertandingan U’sbul Arabiah Harga/Kuantiti Jumlah 6 .Sungai Damit) . Yanam @ Clara Gelung.45 am .Perasmian Penutupan Usbu’ Arabiah oleh wakil PPD Tuaran 9.10 am 7.30 am 11.Tuaran ( Pn. Lagu Sabah Tanah Airku .Lagu Negaraku.30 am 9.00 am PROGRAM/ PERTANDINGAN Permainan Susun dan Boling Permainan Pancing dan Padan Permainan Pancing dan Susun Permainan Dart dan Puzzle Permainan Dart dan Puzzle Permainan “Running Arab” Majlis Khatam al-Quran SASARAN Tahun1 Tahun 2 Tahun 3 Tahun 4 Tahun 5 Tahun 6 7. Zikir Munajat dan Doa Khatam Quran .00 am 10.Penyampaian Hadiah/Sijil & Cenderamata .00 am 9.00 am . Guru Besar SK.Persembahan Khas Minggu U’sbul Arabiah .

00 • Sagu hati Peralatan • • • • • Tikar getah Kain Bunga telur Set Pancing Polistirena Jumlah Segulung 10 Meter x RM3. Sekolah (Guru-guru Sk Sungai Damit) 2. Semoga program ini memberikan natijah yang baik kepada semua murid dan guru sebagai langkah untuk membina jati diri insan mukmin disamping merealisasikan hasrat Falsafah Pendidikan Kebangsaan.00 6 x RM20. 7 .00 RM100.00 RM50.00 RM30. sokongan dan komitmen yang padu daripada semua pihak demi menjayakan program “Usbu’ Lughah A’rabiah wa Khatamul Quran” ini.00 Sumber Kewangan 1.00 RM50.00 6 x RM30. Peruntukan Panitia Bahasa Arab PENUTUP Pihak penganjur amat mengharapkan kerjasama.00 RM300.00 50 Batang x RM1.• • • 2 Johan Naib Johan Ketiga 6 x RM50.00 RM30.00 RM880.00 2 x RM15.00 2 x RM10. Semoga majlis ini dapat diteruskan pada masa akan datang dan mendapat keberkatan dari Allah SWT.00 RM180.00 RM20. Disediakan oleh.00 5 Batang x RM10.00 RM120.

SK.( SURYANTIE MERAN ) Setiausaha. Disemak oleh. ( CLARA @YANAM GELUNG ) Guru Besar. Sk Sungai Damit. Sungai Damit.Tuaran. Usbu’ Lughah A’rabiah wa Khatamul Quran. Disahkan oleh. Tuaran. MODUL PELAKSANAAN MINGGU BAHASA ARAB SK SUNGAI DAMIT. Usbu’ Lughah A’rabiah wa Khatamul Quran. TUARAN Tahun Aktiviti Pelaksanaan Peralatan 8 . Sk Sungai Damit. (HALWA REMLI) Pengerusi. Tuaran.

Kumpulan yang betul dan pantas akan menjadi pemenang. . . . .Kumpulan yang cepat dan betul akan menjadi pemenang.Guru memberikan satu sampul yang mengandungi 2 (gambar dan perkataan) kepada setiap kumpulan. .Setiap kumpulan dikehendaki untuk menyusun huruf hijaiyyah dengan urutan yang betul.‫ أرز‬.‫قهوة‬ . Pancing Kad Imbasan Bekas Pancing Kad imbasan Penyepit Tali ،‫ مقلمة‬،‫ ممسحة‬،‫قلم‬ ‫ حقيبة‬،‫طبشورة‬ Set Pancing Sampul Gambar Kad perkataan Papan Set huruf hijahiyyah .‫شاي‬ Set Dart Set Puzzle Sampul 9 3 Pancing & Susun Huruf jadi perkataan .Setiap ahli kumpulan akan memancing kad imbasan (perkataan alat belajar).Jumlah bola yang dijatuhkan adalah markah. pelajar akan memadankan perkataan tersebut dengan gambar yang betul pada papan yang disediakan.Kemudian.Kemudian. .‫ دجاجة‬.Guru memberikan kad imbasan yang mengandungi huruf-huruf hijaiyyah kepada setiap kumpulan.Bacaan yang betul akan ditambah markah. .Setiap kumpulan akan membaling bola baling yang mengandungi huruf hijaiyyah. . setiap kumpulan berbaris ikut kumpulan masing-masing.‫ سمكة‬. . . .‫ حليب‬. .Setiap kumpulan akan menampal kad imbasan tersebut pada papan yang disediakan . .1 Susun & Boling 2 Pancing & Padan .Setiap kumpulan akan memancing hurufhuruf hijaiyyah dan menyusun huruf tersebut menjadi perkataan pada kad imbasan. .Pelajar akan memilih satu sahaja huruf yang berjaya dijatuhkan dan membacanya.Setiap wakil kumpulan akan bermain 4 Permainan Dart dan Puzzle .Guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan.Kumpulan yang menyusun dengan betul dan pantas akan menjadi pemenang. .

Kumpulan yang dapat menjawab dengan betul akan menjadi pemenang.‫الحذاء‬ ‫ تشاهد فاطمة‬. Ahli kumpulan yang lain akan menyusun ayat dan gambar yang terdapat pada sampul. 10 .‫التلفزيون‬ ‫ تتناول سلوى‬.1 ‫ في غزفة المعلم‬.Setiap kumpulan dikehendaki untuk mencari makna perkataan-perkataan tersebut menggunakan kamus.1 ‫ ينظف كومر‬.‫سيارة‬ Set Dart Sampul Kad perkataan Gambar . .Guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan. .2 ‫ في المعمل‬. murid akan melekatkan perkataan tersebut pada bahan maujud yang terdapat di kawasan sekolah.‫الفطور‬ Sampul Kamus Kad Imbasan ‫ في المطعم‬. .‫ ينام كمال ليل‬.Kemudian. .‫ شاخنة‬.‫حافلة‬ . Ahli kumpulan yang lain akan menyusun dan perkataan dan gambar yang terdapat pada sampul. . Guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan. Permainan Dart diteruskan oleh wakil kumpulan yang lain untuk mengumpul markah.3 . Kumpulan yang dapat menjawab dengan betul dan mendapat markah yang terbanyak akan menjadi pemenang.- 5 Permainan Dart dan Puzzle - - - permainan Dart untuk mendapatkan markah dan nombor soalan.3 ‫ في الفصل‬.Guru memberikan sampul kepada setiap kumpulan yang mengandungi perkataanperkataan bahasa arab. Setiap wakil kumpulan akan bermain permainan Dart untuk mendapatkan markah dan nombor soalan.2 .4 .‫ دراجة‬.4 ‫ في الحديقة‬.Kumpulan yang menjawab dengan betul dan pantas merupakan pemenang.5 6 Permainan “Running Arab” .