Nika Dušanov

BACAČ NOŽEVA

1 Jurodiva knjižara

Nika Dušanov

BACAČ NOŽEVA
Komedije iz neživota

Jurodiva knjižara 2011

I BACAČ NOŽEVA (etide)

Kišonosni, srdit, krenu protiv grada (Bodler, Splin)

CENTAR EKSTERIJER

Srdit i ljut stiže sa plimom izabran od mnogih kao vođa ugor i ličinka u džepu limunov sok lično klizi mu niz bradu i noćnik stradalnik na desnom mu uhu šapuće tajnu minskog polja otvara vam kapije i ubija vam pse dočekan na nož pozvoniće na vrata i hijena nekad zvonce nekad hijena posadiće limun na prozorskoj dasci kao opomenu na mrtvačku ukočenost svojih stanara ubistvo je namešteno zločin podmetnut ubica je bio alergičan na južno voće i agrumi se sade u vreme oseke i zar nije lep dan gospodo posadite vrtove izbacite seme iz džepova u hladovini je pogled blaži imajte u vidu stanarina se plaća prvog u mesecu.

3

SUNCOKRETI

Izlaze iz svojih malih stanova. Živeo! Danima i noćima Oktopod! Gipki lanac naših malih stanova! Spaja susede zajednički Oktopod glava našeg polisa. Polip pobednik nad glavonošcima na mesečini, nad čuvarima. „Prohodaću među vama beli meseci kugle istoka i zapada. Zagrliću suncokrete i zveri u njima“.

4

BRODOLOM (novi svet)

Može li se ovo nazvati obalom 500 kilometara od mora koje nikad nisam video obuzima me neki kontinentalni bog i lakše se ludi u ravnici kažu: vetrovi, kažu naleti vetra u ravnici među kukuruzima budim se među stabljikama oprostite stabljike ovde planiraju književno veče a već tamo na čistini pucaju u prazan prostor u bele trbuhe gledao sam kako dele obrok među sobom dovukli su daske sa obale i jedan brodolomnik u sredini zamišlja visok zid ispred sebe i fresku koja će tek stići sa severa: „Porodica zaspala u pesku“ ovde je na hiljade mesta za san i tu nam je centar postavite zvono proglašavam ovaj kontinent otvorenim zvonite za ručak ili možda već kasni doručak ispričajte mi istoriju ovog mesta dok se ja našminkam i promenim novac...

5

MAČKE

Glava je tu. To je dobar znak. Kao 12 pištolja. I vreme je za vesti. Okupićemo porodice te krasne porodice na plavom tepihu. Iznećemo posude ah te posude tečnosti nikad dovoljno Zaista, juče još bejah sam a danas ima li kraja mojim srećama? Sve liče na mačkice. Tapkaju svojim šapicama. Jedna će skočiti i ostale za njom. Idemo, gledajmo njihovu igru! Ah Nesrećnice, tako su male.

6

TANGO

U pravu su bili glumci treba raditi uz muziku možda je neukusno puštati blehanu muziku u čeličani ili Vivaldijevo proleće u martu zaželi se čovek nežnosti a onda mora čekati da se vrati s posla presvuče kombinezon i zaigra tango sa dalekim rođakom „Ništa niste videli“ govori susedima koji mu odavno spavaju u krevetu „Toliko toga stane u moju dušu. Lica koja vidim nastaniše se u kućama pored mene. Ja im pričam o svemu što me boli...“

7

DRIVE-IN

Velika gesta za majstora oluje ako se razmašem biću potpuno nov prisan sa svim što nema kičmu Idemo, volimo sve što se miče obesmišljeni što najbolje znamo Ovamo kroz žito ka lepšim lutkama koje veruju u nas potpuno. U strašnim danima verujem u sve što se miče na platnu.

8

DRANG NACH OSTEN

Krenite niz taj put, ali pre toga unesrećeni zaboraviće vaše ime prvi put izgovoreno. Zato uporno ponavljajte svoja imena sve dok vas ne napuste. I milosti, više ih nema. Krenite niz taj put i ponovite svoje ime jer noć će vas tu poljubiti i leći sa vama. Poželećete tu noć. Hodajući niz taj put setićete se da ste poveli svoje najbliže, ali nesrećom i oni najdalji su još blizu. Krenite niz taj put i upamtite da sad već svi znaju vaše ime, i oni koji čudom postaše srećni i oni koji poželeše noć. Krenite niz taj put i čuvajte svoje ime od kradljivaca imena jer oni su trovači, hulje i zimogrožljivci. Volite taj put jer ljupkost svoju košuljicu svlači pred svakim što maline uz put kuša, što mudrosti, strašne mudrosti i ljudskosti, o radosno lice! Nije li dovoljno dve kockice? A tu je i mesečina. Jednostavno mesečina.

9

5. MODERNA BRIGADA

Ulicom glupaka prolazim ja moderni instrument čuveni secesionist razbibrige u službi istočne strane, istočeni bakalinov sabrat i prijatelj fantastičnog lica njegove žene. Poživotinjena u nasladama intrigirala je ulicu mirisom ribe mistifikacija koja se smatrala svetogrđem popodnevne šetnje i ekonomskog prosperiteta miris je zbunio ljubavnike i pustiše razdor u svoja srca „CRNA užegla mast braćo koleba naše drage pod kupole povedite svoje drage za konačno zavođenje okupite drage u banalne građevine u proste oblike zatvorite im srca izobiljem ljudi!“ Ulicom glupaka prolazim ja i još neko vreme uživam u fikciji raskrsnice.

10

BOLNICA

I možda je bolje da se preselim u bolnicu. Među preživele. I usnim šetajući crnu knjigu, grcajući nad pomorandžama. Nešto se naviklo na moju prisutnost, nešto što razgovara sa bogaljem: „Da, ima tih dana“, a onda se seti da nema cigareta i otpuhuje dimove ka šumskom bilju i tvornici igračaka.

11

NOTTURNO (slike sa venčanja)

Samo jedna stvar prethodi poživotinjenju mojih misli O, motivi! Zakasnelo breme koje se ne da podići Magarčev breg sva dostignuća na mesečini i Govor! Govor! Na lestvicama požarnog stepeništa na magarcu iz susedstva U poslednjem trzaju ispružiti prst ka sledećem ubistvu ka sledećoj ljubavi među lavandama koje se prave lude Dolaze psići i jarići i zlatne kupačice naslednice požara u tamnim naočarima Poljubac? – Da! vidite li Magarčev breg svih mi smrti ne mogu ga podići kad smo otkrivali zemlju ušli smo pravo u pakao i oslikali ga strašnim motivima...

12

POTERA

O, kako su čudne ove noći u rukavima u ovoj nespretnoj odeći živeti sa psima i ludacima, u zraku vise ruke vise violine u zagrljaju strahuju od suvišne retorike „U BRDA!“ „POVUĆI SE ODMAH U BRDA!“ govorilo se među rukama (u strahu) I sad noći na brdu između laveža prolaziti ulicom proći između 2 ludaka između njihovih očiju proći u nepoznat predeo u mladost?

13

HIBRIS

Odlazak! – glavni događaj među šinama hajka HAJ! HAJ! Jacques, imaš li secund? da, bilioni postoje. Slavili smo kao da nismo nismo nismo ništa slavili. I kada se brzo napunila. Hlade mi se stopala la la la. Ah, tako brzo starimo. Plivajmo, plivajmo, nećemo biti tužni. Zar ne?

14

VOZ

Period straha i putničkog sažaljenja šta mi je trebalo da se nazovem slabim, skotrljam među drugove, jedva sam dospeo do njihovog privida. a onda sam otkrio blagodet užurbanosti ja sam Nadređen svom preziru i čemu drznuće već sad na ulazu poslušaću do kraja poruku čemu smirenja i zagasitost moje kože kad već dovoljno znam mistiku putovanja treba se zaustaviti na više načina voleti potpuno jednako i staklo i predele...

15

MAGLA

Poznajem gradove gde se širi zaraza uglavnom sam tamo svedok prljavih linija A onda su vukli moje telo ka Romantizmu završio sam u svetloj krčmi pružajući utehu borovnicama Koga bih ja mogao tešiti daću vam ruke skuvati čaj oljuštiti pomorandžu prekratiti vreme do polaska voza tad će se genije pojaviti među nama i objaviti požar u luci O, Slavlje! O, SVESNOSTI! Jednog dana kad budem čitao o tome biću nesrećan i ništa me neće moći sakriti među vas...

16

20th CENTURY BOX

Izgoreti, dakle prevideti vatru. Milioni zapuštenih stihova odvlače telo, u očajanju, iz naslade, u neumerenoj šali. ne potcenjivati dosadu ona je stvorila svet i ostala nakon stvaranja. to je višak kreacije koji koituje sa svojim nedostacima. milioni loših stihova kovitlaju kapi krvi oko postelje bacača noževa. njegova poslednja iskrenost kao perverzno priznanje ostaviće mrlju na jastuku i nikad dovoljno konkretan nož. suviše apstraktna pobuna za čoveka sa oružjem. Ne potcenjujte stihove oni su savršen zločin. A obljubljena sablast pod mojim nogama ne želi da ustane i odlučuje da gleda u nebo.

17

MARS

Kako je očvrsnula vaša priroda iza staklenih vrata zadovoljstva se nastavljaju tamo je jednostavno kuhinja i ni reči o mojim nedostacima potpuno mi prija ova muzika i u raznim godinama širi se strpljivo Uostalom dosadno je ovde Probajte vi da sačuvate dostojanstvo bar iz profila možda na odličnim mestima i u ljubaznom društvu Ja više ne držim do sebe. Pogledajte na šta ličim. (smeh)

18

II BACAČ PUŽEVA

„Na rotkvu ću i luk da mirišem...“ (Jesenjin)

FENOMEN

Ne želim da pišem sonete mada moram priznati. oni najbolje opasuju tvoje grudi. - Pa kakve to veze ima? Ako hoćeš piši. Ako hoćeš, uzmi me za grudi. Ali opravdaj pesmu, a grudi... to je već posebna priča. - Ali to je to. To je to. Ja grudi stvaram dok ih dodirujem kao što ti stvaraš pesmu dok je čitaš. Ništa ne postoji samo po sebi. Ništa nije konačno stvoreno. Tek kad strast zapliva kroz formu započinje njeno pravo oblikovanje. Podrhtava kalup, okviri se ispune. Kao što Bog udahnjuje dušu čoveku tako čovek udahnjuje svoju dušu stvarima, rečima, drugim ljudima. Svi smo mi na neki način tvorci, zar ne? – Da, a sad mi izvadi ruku iz gaćica...

20

SVETAC

Šta reći? Jedini poetski trenutak koji pamtim u poslednje vreme je sledeći: Nakon što je dugo kružila oko sijalice muva je sletela na moje levo rame. Okrenuo sam glavu i na trenutak stvarno pomislio da sam izabran.

21

POTOP

Proveli smo noć zapleteni u granje! Da li je kišilo? Naravno! Ima li još pesama bez kiše ili neke manje ili veće tekuće ili stajaće vode? Ovo ne pokazuje toliko vezu sa izvorom nadahnuća koliko nužnost izvesnog procenta vlažnosti u atmosferi što opet ukazuje na Nužnost postojanja Poezije bez nje usevi bi propali stoka krepala mašine se pregrejale Ljudi! Proveli smo noć zapleteni u granje! Zar nikome nije stalo?!

22

TRI TAČKE

Znam da pada kiša ali pogledaj, zar nemam divne ruke. Tvoj pas me je danas njušio duže nego obično. Mora da imam ovulaciju. Danas sam srela bivšeg. Rekao mi je da sam se prolepšala. Čuješ li? I još mi je rekao da te je čitao? Kaže da nisi loš, samo, uvek stavljaš na kraj te tri tačke. Stvarno, zašto stavljaš uvek te glupe tačke? I šta kažeš? Jesam li se prolepšala...

23

SEOSKE SLIKE

1 Ponoć zeva i kružnica močvare se nadima ka gradu. Grad se skuplja u selo. Selo okuplja svoje piliće i proglašava karantin. Pilići se greju na drva i ugalj i veliku žutu sijalicu. zaljubljuju se i padaju u nesvest. Otvaraju svoja srca. Močvara ulazi.

2 Kažu da je pijan spavao u kanalu tamo gde voda protiče kroz naše selo kažu da su ga spasli ježevi da ga je sačuvao Bog kažu da je onda ustao i plakao kažu da je strašno plakao. niko nije smeo izaći na ulicu. kažu da niko nije seo niko nije seo jer to je bila naša himna a nije bio praznik i niko nije umro...

24

ALITERATA

Groblja su vrhunac pismenosti jer na mestu moje bake, za života nepismene, sada stoji puno ime i prezime. Ona se jadnica potpisivala krstom i sada nad njom kao da stoji njen nesigurni potpis nekog mračnog ugovora koji ne razume.

25

DECA U PAKLU

Lažna, ubistvena krv. Tamo sedi devojčica, bratac pored nje. Smeju se. Silaze do sumporne reke. Devojčica je brža. Srdit, dečak joj otkida ruku. Žao mu je. Devojčica ga miluje drugom rukom. Oprašta mu. Pokušava da ga zagrli...

26

RUČAK, MOLITVENIK

Ručak – svačiji prijatelj; Gospod Bog na trpezi pred nama. Trza se. Budi se iz ružnog sna. Prebira se po rebrima. Njuši slasni sos sa svoje plećke. Nervozno zagleda u naše čaše. Ruši salatu. Ispričava se. Žurno izlazi. Palimo sveću i čitamo molitvu. Krče nam creva. Srećom, posto smo ludi za krilcima anđela. Otud paučina.

27

ĐAČKI SASTANAK

Majka nas služi kolačima. Majka je pijana. Možda nam pokaže sisu. Razmenjujemo sličice. Hvalimo se dobrim ocenama. Uspećemo u životu. Majka nam pakuje kolače. Plače.

28

SUNCE, BOLI ME

Mislim. Dobro, žalim. Razmišljam žalosno. Šta ćeš, vremenom ću biti još žalosniji. Moje robovske ruke. Da, to je rame. Ne liči? Pa dobro. Pokušaću da se ispravim. A sad?...

29

III ORPHEUS IMPOTENS

Šta da radim s ovim ružama? S ovim preteškim sviralom u vrtu?...

KASANDRA

„Hajdemo kući“ ispružila je ruku prema ptici koja je skakutala u vrtu. „Lep je bio“ šaputalo je cveće iz donjeg sveta „Lep je bio“ ponovila je ptica I provukla je prste kroz njegovu kosu navikla je na njega tražeći oblike u koje da ga smesti i slediše je predmeti u koloni u ljubavnoj šetnji do ivice vrta „Moje divne stvari, vi koje ste deo njega, puštam vas, budite slobodne, idite i množite se!“ „Lep je bio“ reklo je tužno ogledalo zadnjim pogledom „Lep je bio“ ponovila je ptica Zatvorila je knjigu i legla kraj njega „Lep je“ pomisli i stavi mu ruke na lice.

31

MARIJA & MEFISTO

„Ulovi me ako možeš“, otrčala je Marija da bi se posle ukopala ne osvrćući se i sad je još vidim u daljini kako pognuta stoji u grču „Zar me nikada neće stići“ besnela je ali i dalje uporna u svojoj igri „Okreni se prema publici“ šapnuo je glas odozdo „Okreni se“, vikalo se iza kulisa ali Marija je bila omađijana svojom postojanošću Dosetljivi režiser je krenuo da spasava stvar Počeo je da izmešta scenu Ređale su se slike, pejzaži, gradske ulice, morska pučina, nadrealistički predeli, mesec, mars, raj – čistilište – pakao na simultanoj sceni Bio je majstor scenografije Marija je svaki put bljesnula u novom okruženju svaki put iznova oživljavala u novom svetlu, u novom životu „Nemoj nikada stati!“, rekla je grčevito vrteći svoj mali kaledioskop...

32

KOMEDIJA ZA EURIDIKU

acta est fabula I Njoj ne trebaju predstave. Vizija je klatno, bunar: strava svega što je živo. Veruje da je smrt u rečima koje izgovori do večeri. na dnevnom svetlu. (Sad se vozi unatraške u vozu.) oseća mučninu koju nosi u sebi i tera je da podigne noge na suprotno sedište. Ona koja posmatra ovo čudo svojih pokreta pristaje da živi u zamenu za večnu noć. I tad ova cela komedija, ulazi u sopstveni suton.

33

II Njemu ne treba ništa. Nema sumnje, kreće se u masama. Kao arabeska je. Teram ga da jede. Neće da se ugoji. Neće da zauzme više prostora nego što mu je potrebno. Kad se vrati kući sklupča se u ugao i samo smeška na mene. Ovako ga u šali zamišljam dok se vozim unatraške u vozu a neko se uporno igra sa svetlom.

34

O AUTORU

Nika Dušanov (1978, Osijek). Objavio je zbirku pesama Bacač noževa (Prva knjiga Matice srpske, 2005). Poeziju je objavljivao u časopisima Polja, Koraci, Agon, Beton, Stanje stvari. Živi u Sremskim Karlovcima i Kladovu.

35

SADRŽAJ
I BACAČ NOŽEVA Centar eksterijer 3 Suncokreti 4 Brodolom 5 Mačke 6 Tango 7 Drive-in 8 Drang nach osten 9 5. moderna brigada 10 Bolnica 11 Notturno 12 Potera 13 Hibris 14 Voz 15 Magla 16 20th Century Box 17 Mars 18 II BACAČ PUŽEVA Fenomen 20 Svetac 21 Potop 22 Tri tačke 23 Seoske slike 24 Aliterata 25 Deca u paklu 26 Ručak, molitvenik 27 Đački sastanak 28 Sunce, boli me 29 III ORPHEUS IMPOTENS Kasandra 31 Marija & Mefisto 32 Komedija za Euridiku 33 O autoru 35

NIKA DUŠANOV Bacač noževa

elektronsko izdanje načinjeno na osnovu autorskog rukopisa Edicija Poezija

lektura i prelom teksta Bojan Savić Ostojić tehnički urednik Goran Savić Ostojić © 2011 Nika Dušanov, za Jurodivu knjižaru Na naslovnoj strani: Srđan Simić, San konjanika

Jurodiva knjižara (www.jurodiva-knjizara.yolasite.com) decembar 2011.

Izdanja Jurodive knjižare

1 BOJAN SAVIĆ OSTOJIĆ Stvaranje istine 2 VLADIMIR STOJNIĆ Vreme se završilo 3 SONJA ŠLJIVIĆ Zid bez plača 4 BOŠKO TOMAŠEVIĆ Novi plodovi pohoda 5 MIROSLAV PELIKAN Sjećanja na Omfalu 6 SLAVKO JENDRIČKO Diktatura ljubavi 7 Bojan Samson Superblues 8 NIKA DUŠANOV Bacač noževa 9 Ivana Maksić Hromatoskop

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful