You are on page 1of 11

KURSUS PERGIGIAN

DIET SEIMBANG MENJAMIN KESIHATAN GIGI YANG BAIK
DISEDIAKAN OLEH: DAYANG NARZERIAH BINTI ABANG YAKUP HISHAFINAZ BINTI HASBIE KELVIN ANDREAS ANAK APAW MOHD SHAHROL BIN MATRIMAU DAYANG KHAIRUNNISA BINTI ABANG SAZALI HUBERT CAMPBELL DOUGLAS KHAIRUL AZLAN BIN MOHD FAIZUL TIONG KUNG LING
1

TAJUK:

PISMP MATEMATIK AMBILAN JANUARI 2010, IPG KAMPUS SARAWAK (A1)

.DEFINISI DIET SEIMBANG Diet yang memberikan semua nutrien dalam jumlah yang memadai. tidak terlampau banyak dan juga tidak terlalu sedikit (Almatsier. 2003) Tiada satu makanan yang dapat membekalkan semua nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Piramid makanan merupakan panduan yang berjaya membantu kita merancang makanan harian yang seimbang.

PIRAMID MAKANAN DAN KAITANNYA DENGAN GIGI Meningkatkan kekuatan gigi dan tulang dengan bantuan Vitamin D Vitamin C: mengelakkan pendarahan gusi Vitamin D: menentang keradangan gusi dan membantu menyerap kalsium untuk kekuatan gigi Vitamin E: mengandungi antioksidan untuk mengelakkan kerosakan tisu gigi Pembentukan enamel dan dentin Bakteria memakan lebihan makanan dalam mulut dan menghasilkan asid yang menyebabkan pereputan pada gigi .

KEBAIKAN MENJAGA GIGI DAN KEBURUKAN TIDAK MENJAGA GIGI KEBURUKAN TIDAK MENJAGA GIGI KEBAIKAN MENJAGA GIGI Kesukaran mengunyah makanan Mengurangkan risiko penyakit yang serius Merosakkan penampilan Keyakinan diri tinggi Kerosakan pada gusi Nutrien daripada makanan dapat diserap dengan mudah .

Kariogenik : menyebabkan atau membantu kereputan gigi DIET KARIOGENIK Makanan berkanji Makanan melekit Minuman manis Makanan yang dicerna oleh air liur dalam mulut dan menghasilkan asid Makanan ini akan melekat pada gigi Asid akan mudah menghakis gigi jika gigi didedahkan selalu dengan minuman manis Jika pH dalam mulut adalah bawah 5.5. asid akan menghakis enamel dalam gigi Asid daripada cernaan akan turut menghakis gigi bersama-sama dengan makanan ini .

Casein phosphopeptidesamorphous calcium phosphate (CPP-ACP) membantu untuk menguatkan gigi dengan menghantar kalsium dan fosfat dalam bentuk boleh larut untuk enamel. . Didapati dalam keju.DIET ANTIKARIOGENIK Xylitol melindungi enamel dengan aktiviti mikrobial terhadap Streptococcus mutans. dan rangsangan air liur. Didapati dalam susu dan produk tenusu lain.

GULA TIRUAN Perasa tambahan dalam makanan yang meniru rasa gula sebenar. tetapi dengan tenaga yang rendah Aspartame • Pemanis dalam minuman. gelatin. dan gula-gula getah Saccharin • Memperbaiki rasa pada ubat gigi Stevia • Kalori kosong .

Untuk mengelaknya: Alihkan botol susu selepas bayi anda habis minum. susu formula.BOTOL SUSU Kereputan gigi boleh terjadi jika bayi meminum susu. Berhentikan anak anda secara beransur-ansur dari susu badan atau botol apabila mencapai umur 1 tahun Elakkan membiar bayi anda tertidur dengan botol susu di dalam mulutnya . atau jus daripada botol susu untuk tempoh masa yang lama.

ZAT/NUTRIEN YANG PENTING UNTUK GIGI Fosforus Air Vitamin C Vitamin B Kalsium Polifenol Isotiosinat Antioksidan .

Semasa makan di luar. Lebih berat badan dan obesiti Elakkan mengambil minuman bergas/berkarbonat dan isotonik terlalu kerap. Penyusuan ibu adalah cara pemakanan terbaik untuk bayi. pesan minuman kurang manis atau tanpa gula. . TIPS KURANGKAN PENGGUNAAN GULA DALAM MAKANAN Elakkan snek manis antara waktu makan.KESAN GULA KE ATAS KESIHATAN DAN GIGI Karies gigi. Meningkatkan risiko kejadian penyakit serius Jangan perkenalkan makanan manis kepada kanak-kanak di bawah umur 12 bulan (1 tahun). Kurangkan penggunaan gula dalam masakan dan minuman.

pdf.gov.gov.myhealth.usu.gov.php?op tion=com_content&view=article&id=2181&Itemi d=9 • Penjagaan Gigi dan Gusi (n.my/v2/index. Kamaruddin (2011). Diperolehi daripada http://jknselangor. Faizah bt.my/documents/pdf /infopdf/infopdf/PenjagaanGigi.pdf . Diperolehi daripada http://www.my/v2/index.RUJUKAN • http://repository.d). Modul Makan Secara Sihat.id/bitstream/123456789/ 31190/4/Chapter%20II.moh. Diperolehi daripada http://www. Lembaga Promosi Kesihatan Malaysia.myhealth. Bab 2 Tinjauan Pustaka • Dr. Pengambilan Gula dan Kesihatan Pergigian.php?op tion=com_content&view=article&id=2181&Itemi d=9 • Modul Program Kesihatan 2011.ac.