P. 1
Dacian Ciolos Comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală

Dacian Ciolos Comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală

|Views: 183|Likes:
Published by Vestic Ro

More info:

Published by: Vestic Ro on Sep 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/03/2014

pdf

text

original

DACIAN CIOLOŞ

Member of the European Commission
Mesajul domnului Dacian Cioloș, Comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală
cu ocazia deschiderii

Târgului internațional de agricultură, industrie alimentară și ambalaje AGROMALIM,
Arad, 12 septembrie 2013

Stimate doamne, stimați domni, Mă bucur că AGROMALIM își deschide astăzi porțile pentru participanții la cea de-a 24-a ediție, confirmând astfel tradiția celui mai important târg de agricultură și industrie alimentară din vestul României. Mi-aș fi dorit să fiu prezent la acest eveniment, să am ocazia să discut cu dumneavoastră și aș fi venit cu plăcere, dacă reforma Politicii agricole comune (PAC) a UE nu m-ar ține încă ocupat la Bruxelles. După acordul politic din iunie între statele membre ale Uniunii Europene, Parlamentul European și Comisia Europeană privind viitorul PAC, lucrez acum la ultimele elemente care vor permite intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2014, a acestei politici de la care se așteaptă să facă agricultura europeană mai competitivă și mai durabilă, cu beneficii concrete pentru fermieri și industria agroalimentară, dar și pentru mediu și societate, în general. România este un beneficiar net al reformei Politicii agricole comune. Pe de o parte, vorbim despre peste 3 miliarde de euro în plus care vor veni până în 2020 pentru plățile directe. Aceasta va însemna o creștere a subvenției primite din bugetul politicii agricole comune la o medie de 196 de euro la hectar în 2019, față de 135 de euro cât este azi. În medie, pentru că unii vor primi mai puțin, alții mai mult. Spre exemplu, tinerii fermieri de până în 40 de ani vor primi în primii cinci ani de activitate agricolă subvenții cu 25% mai mari. De asemenea, există posibilitatea de a acorda un supliment de plată pentru primele 30 de hectare ale unei ferme și se pot acorda subvenții mai mari pentru fermele din zonele defavorizate.

Rue de la Loi 200 – B-1049 Brussels Tel.: +32 2 298 63 82 – Fax: +32 2 299 53 87– e-mail: dacian.ciolos@ec.europa.eu

Pe de altă parte, dincolo de subvenții, viitoarea PAC va pune la dispoziția fermierilor români o gamă mult mai mare de măsuri de sprijin adaptate nevoilor lor. Pentru fermele mari creează noi oportunități de investiții pentru modernizare, inovare si pentru transferul rezultatelor cercetării în producție. Pentru fermele mici vine cu pachete de măsuri dedicate, complementare – pe de o parte o schemă simplificată de subvenții, cu un set minim de condiționalități, pe de alta, o schemă de restructurarea agricolă care să sprijine modernizarea fermelor. Mai mult, în noul program de dezvoltare rurală, România are posibilitatea de a elabora subprograme dedicate care să răspundă unor nevoi specifice de restructurare, de modernizare a unor sectoare sau regiuni. Pomicultura, sectorul laptelui, tinerii agricultori, micii fermieri, zonele de munte, circuitele scurte de aprovizionare – vânzările directe, la piețele locale – ar putea face obiectul unor astfel de programe sub-tematice. Totodată, noua PAC susține aplicarea la nivel european, de către toți fermierii, a unor practici agricole durabile, atente față de mediu și față de menținerea biodiversității. Agricultura ecologică capătă un statut clar în cadrul Politicii agricole comune. Pentru că este un model de agricultură care implică deja aplicarea unor măsuri agronomice durabile, cu efecte benefice asupra mediului, producătorii bio certificați sunt exceptați de la aplicarea măsurilor de "înverzire" (greening) general valabile pentru toți fermierii din Europa. Totodată, în cadrul programului de dezvoltare rurală agricultura ecologică va beneficia de această dată de o măsură dedicată de sprijin pentru conversie și menținerea exploatațiilor în acest sistem, pentru a elimina orice ambiguitate sau interpretare privind nevoia susținerii acestui tip de agricultură. Toate acestea sunt numai câteva din oportunitățile pe care noua Politică agricolă comună le creează pentru agricultura românească. Sper să aveți ocazia să discutați despre ele cu prilejul întâlnirilor și conferințelor de la AGROMALIM astfel încât aplicarea noii PAC in Romania să aducă rezultate și beneficii concrete și dumneavoastră celor din agricultură și sectorul agroalimentar, precum și in general cumpărătorilor, care căuta la raft produse bune, de calitate. Închei prin a felicita organizatorii Târgului AGROMALIM, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad, partenerii locali și naționali, asociațiile profesionale care sprijină organizarea acestui eveniment. Vă doresc să aveți zile de târg bune și spornice!

2

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->